Drugo trimesečje je najboljše obdobje nosečnosti. V tem obdobju bi se vaša jutranja slabost umirila, raven energije se vam je spet dvignila in otroški udarec se še ni pojavil in povzročil nelagodje. Stališče prehrane v drugem trimesečju je najpomembnejši del nosečnosti. Otrok v tem obdobju največ zraste in v tem trimesečju se oblikujejo vsi otrokovi organi. Zdrava nosečnostna prehrana v drugem trimesečju bo zagotovila, da otrok raste zdravo, poleg tega pa vam ne primanjkuje bistvenih hranil. Torej, tukaj imamo seznam, kaj jesti in se izogibati med dieto v drugem trimesečju in kako bi morali to načrtovati.

Najboljša dietna hrana v drugem trimesečju za indijske ženske

Nosečnost zahteva posebno skrb za ženske, saj zdaj neguje dva telesa namesto enega, zato je treba prehrano za celoten potek nosečnosti jemati resno, da bi imeli zdravega otroka. Za ohranjanje zdrave nosečnosti je treba poskrbeti tudi za prehrano v drugem trimesečju. Pa poglejmo, kaj jesti v drugem trimesečju nosečnosti.

Prehranski viri za prehrano v drugem trimesečju:

Različni prehranski viri, ki jih je treba vključiti v prehrano nosečnosti v drugem trimesečju, vključujejo ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, minerale, vitamine in veliko in veliko vode. Prehranske potrebe je treba razdeliti na tri enake dele in vsak obrok mora vsebovati vsak del prehrane, da vzdržuje vašo raven energije ves dan in izpolnjuje tudi prehranske potrebe.

Tabela prehrane za prehrano v drugem trimesečju:

Načrt prehrane za drugo trimesečje mora vsebovati kombinacijo naslednjega:

 • Vsak dan morate zaužiti vsaj pet porcij zelenolistne zelenjave in sadja, da zadostite dnevnim potrebam po železu in folni kislini.
 • Vsak obrok mora vsebovati ogljikove hidrate (polnozrnat kruh, škrobna živila, žita itd.)
 • Zaužijte dnevno količino kalcija vsaj 2-3 obroke.
 • Živila z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so jajca, fižol, ribe itd., Je treba zaužiti dvakrat na dan.
 • Mastnih rib, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, ne smete uživati ​​več kot dvakrat na teden.
 • Preusmerite se na zdrave prigrizke, kot so sendviči in jogurti, da potešite svoje lakote.

Načrt prehrane za prehrano v drugem trimesečju:

Pomembno je, da v drugem trimesečju nosečnosti pripravite in sledite načrtu obrokov, da bo vaš otrok dobil vse prehranske potrebe, potrebne za zdravo rast in razvoj. Pri pripravi sheme prehrane morate vključiti sadje in zelenjavo, ki sta na voljo skozi vse leto, in če nekaj sadja ali zelenjave v določeni sezoni ni na voljo, jo zamenjajte s sadjem ali zelenjavo, ki je na voljo v tej sezoni in enaka hranilna vrednost. Spodaj je vzorec prehrane za drugo trimesečje. Takole bi morala biti vaša idealna prehrana:

Zajtrk: 2 obroki zrn hrane, ena porcija sadja, 1 oz mesa/fižola in en kozarec mleka. Primer: 2 polnozrnata opečena kruha z 1 žličko margarine in umešanim jajcem, 1 skodelica dinja in en kozarec mleka.

Kosilo: 2 obroki žita, 1 skodelica listnate zelenjave, 1 skodelica stročnic, dva obroka mesa/fižola, 1 skodelica mlečnih izdelkov. Primer: 2 chapatisa, 1 skodelica palak paneerja, 1 skodelica dal, 1 skodelica otroškega korenja, kumare in en kozarec pinjenca.

Prigrizek: Prigrizek mora vsebovati eno porcijo žita in 1 skodelico mleka. Primer: Posoda koruznih kosmičev z mlekom.

Večerja: 2 obroka zelenjave in zrn ter 3 oz mesa/fižola. Primer: 1 skodelica rjavega riža s 3 oz. piščančjega žara, 1 skodelica špinače na česnu z 1 žlico solatnega preliva.

Živila v drugem trimesečju nosečnosti:

To je 20 živil, ki jih lahko vključite v prehrano v drugem trimesečju, da boste zdravi-

1. Mleko za prehrano v drugem trimesečju:

Mleko za prehrano v drugem trimesečju

Mleko je zelo zdrava prehrana, saj vsebuje dobro količino beljakovin in kalcija, ki so pomembni za rast in razvoj otroka, prav tako pa kalcij pomaga krepiti kosti odraščajočega otroka. Mleko lahko pijete takšno, kot je, ali pa pripravite druge zdrave pijače, tako da mu dodate hranljive sestavine.

2. Sardine v pločevinkah:

Sardine v pločevinkah

Sardine v pločevinkah so zelo bogate s kalcijem, pa tudi z omega-3 maščobnimi kislinami in magnezijem. To morate vključiti v svoj indijski načrt prehrane za drugo trimesečje, saj so omega-tri maščobne kisline bistvene za razvoj možganov vašega otroka. To lahko vključite kot del svoje solate ali iz nje pripravite druge okusne stvari.

3. Raznolikost zelenjave:

Raznolikost zelenjave

Zelenjava je pomemben del prehrane za nosečnice v drugem trimesečju. Zelenjava je polna hranil, kot so železo, kalcij, kalij itd., Vsebuje pa tudi vlakna in minerale, ki so zelo pomembni za pravilen razvoj ploda in vašo zdravo nosečnost. Vse to pomaga dojenčku, da v celoti zraste in ob pravem času razvije potrebne organe, s čimer se zmanjša možnost prirojenih okvar.

4. Bučna in sončnična semena:

Bučna in sončnična semena

Peščica bučnih in sončničnih semen dnevno za vašo prehrano je bogat vir železa in magnezija, ki pomagata pri dobri rasti otroka. Jejte jih le kot prigrizke ali pa jih dodajte v jogurt in solato, da pridobite bogata hranila, ki jih potrebujete med nosečnostjo.

5. Navadni jogurt:

Navadni jogurt

Jogurt je zelo bogat s kalcijem, ki je bistvenega pomena za ohranjanje močnih kosti in pomaga pri popolnem razvoju kosti vašega otroka v drugem trimesečju nosečnosti. Lahko dodate druge hranljive sestavine, kot so robide, ki so bogate z magnezijem, da povečate hranilno vrednost jogurta in nadaljujete s to zdravo prehrano med nosečnostjo.

6. Suho sadje v prehrani v drugem trimesečju:

Suho sadje v prehrani v drugem trimesečju

Suho sadje je eno izmed pomembnih živil za uživanje v drugem trimesečju nosečnosti, saj je zelo hranljivo. Najboljše suho sadje, kot so marelice, mandlji, datlji, fige itd., Je dober vir kalcija in železa, ki ga morate vključiti v svojo dnevno prehrano. To suho sadje lahko dodate v drugo hrano, da povečate njihovo hranilno vrednost.

7. V drugem trimesečju jejte rjavi riž:

V drugem trimesečju jejte rjavi riž

Rjavi riž je bogat vir kalcija, železa in vitamina D, ki je zelo pomemben za rast in razvoj kosti, železo pa je potrebno tudi za proizvodnjo rdečih krvnih celic, da ne pride do pomanjkanja kisika. V kombinaciji z gobami se lahko to izkaže za zelo dobro hranljivo prehrano. Vsebuje tudi dobro količino vlaknin, ki vam bodo pomagale preprečiti zaprtje med nosečnostjo.

8. Temna čokolada:

Nosečnost v drugem trimesečju temne čokolade

Temna čokolada je eno izmed najboljših živil za uživanje med nosečnostjo v drugem trimesečju, saj vsebuje dobro količino broma, ki je zelo koristen za sprostitev mišic in razširitev krvnih žil. Pomaga lahko z zmanjšanjem stresa med nosečnostjo in ohranjanjem krvnega tlaka pod nadzorom, kar vam pomaga ohranjati zdravje med nosečnostjo.

9. Pečen krompir s fižolom:

Pečen krompir z fižolom je obrok, bogat z železom, bogat z vlakninami, ki vam bo pomagal ohraniti zdravo rutino med nosečnostjo in tudi rešil vašega otroka pred kakršno koli okužbo ali prirojeno napako. To je najboljša jed, ki jo lahko vključite v svoje dnevne obroke za zdravo prehrano.

10. Ribe:

Najboljša dietna hrana v drugem trimesečju 10

Ribe so izredno bogate z beljakovinami z nizko vsebnostjo maščob, ki so zelo zdrave za razvoj vašega otroka in vašo zdravo nosečnost. Izberite pravo sorto rib in jih kuhajte, ne pa ocvrte, da ohranite zdravo prehrano, saj lahko ocvrta hrana poslabša slabost ali omotico, ki je pogosta med nosečnostjo.

11. Jajca:

Najboljša dietna hrana v drugem trimesečju 11

Jajca so zelo bogata z beljakovinami, ki so pomembne za vzdrževanje telesa in so bistvena za otrokovo rast in zagotavljajo, da se otrok rodi brez napak. Lahko uporabite jajca za pripravo okusnih jedi, ki bodo zadovoljile vašo željo v času nosečnosti, pa tudi med zajtrkom.

12. Špinača in solata:

Najboljša dietna hrana v drugem trimesečju 12

Zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in solata, je zelo bogata z železom in folno kislino. Velika količina železa vam bo pomagala pri boju z anemičnimi stanji, s katerimi se največ žensk sooča med nosečnostjo. Špinačo in solato lahko uporabite kot vsakodnevno solato ali pa jo peščico dajte v umešana jajca ali drugo hrano.

13. Polnozrnat kruh:

Najboljša dietna hrana v drugem trimesečju 13

Zdrava hrana med nosečnostjo prehrana v drugem trimesečju je polnozrnat kruh, bogat z vlakninami, vitaminom B in folno kislino. Vsak polnozrnat kruh za zajtrk bo dobra izbira za izpolnitev telesnih potreb po vlakninah.

14. Sadje za drugo trimesečje nosečnosti:

Sadje za drugo trimesečje nosečnosti

Sadje vsebuje bistvene minerale in hranila, ki pomagajo v boju proti okužbam, ki jih lahko med nosečnostjo dobijo mama ali otrok. Esencialna hranila, kot je citronska kislina, pomagajo pri preprečevanju prirojenih okvar in drugih vitaminov, ki lahko otroku pomagajo, da se ob rojstvu reši pred različnimi boleznimi pomanjkanja, s čimer se poveča imuniteta otroka!

15. Žitne žitarice:

Žitne žitarice za prehrano v drugem trimesečju

Žitne žitarice so eden najboljših virov vlaknin. Vlakna so zelo dobra za reševanje problema zaprtja med nosečnostjo, saj pomagajo pri odvajanju črevesja. Vlakna tudi vzdržujejo raven glukoze v krvi v našem telesu in s tem tudi bodočo mamo ščitijo pred nosečnostno sladkorno boleznijo. Za zdravega otroka bi morali imeti dobro količino vlaknin in krme.

16. Orehi:

Oreščki, kot so arašidi in mandlji, so dober prigrizek. So dober vir železa, kalcija in beljakovin ter okusni. Med nosečnostjo lahko oreščki potešijo lakoto med obroki.

17. Tofu in Tempeh:

Tofu in Tempeh sta sojina mlečna izdelka, ki sta izjemno bogata z beljakovinami. V drugem trimesečju nosečnosti je za zdrav razvoj otroka potrebna dobra količina beljakovin, uživanje tofua in tempeha v enem od obrokov pa lahko dovolj pokrije dnevne potrebe po beljakovinah..

18. Laneno seme in Chia semena:

Lanena semena in semena chia so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. Ta maščobna kislina je bistvena za izgradnjo imunskega sistema, pa tudi centralnega živčnega sistema. Poleg tega so ta semena izredno vlaknasta in lahko pomagajo pri lažjem črevesju in lajšajo zaprtje, kar je pogosta pritožba med nosečnostjo.

19. Ribje olje iz jeter:

Ribje jetrno olje je spet dober vir omega 3 maščobnih kislin in vitamina D. Pomaga pri izgradnji kosti in zob otroka ter pri razvoju imunskega sistema.

20. Gobe, izpostavljene UV žarkom:

Gobe, izpostavljene ultravijoličnemu sevanju, so dober vir vitamina D. Med nosečnostjo je za zdrav razvoj otrokovih kosti in zob dnevno potrebno najmanj 15 mikrogramov vitamina D, uživanje gob, izpostavljenih UV žarkom, pa lahko zelo dobro izpolni to zahtevo..

Živila, ki se jim je treba izogibati med nosečnostjo v drugem trimesečju:

Sledi seznam živil v drugem trimesečju, ki se jim je treba izogniti:

 • Surova jajca.
 • Surovo meso.
 • Surova riba.
 • Ribe z visoko vsebnostjo živega srebra Primer: morski pes, sabljarka, skuša in celo ploščice.
 • Mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka.
 • Mehki sir, modri sir.
 • Pripravljeni za uživanje morskih sadežev in mesa.
 • Alkohola.
 • Prekomerna količina kofeina – Poraba 150 do 300 mg kofeina je varna količina. Ena skodelica kave vsebuje 95 do 165 mg kofeina, medtem ko skodelica črnega čaja vsebuje 45 mg kofeina.

Dodatki, ki jih potrebujete v drugem trimesečju:

V nadaljevanju so trije bistveni dodatki, ki jih morate jemati v drugem trimesečju nosečnosti:

Kalcij: V drugem trimesečju dojenček razvije največ svojih kosti. To zahteva veliko kalcija. Če vaši prehrani primanjkuje kalcija, potem vaš otrok ne bo trpel, ampak vi. To je zato, ker bo dojenček porabil ves kalcij, shranjen v vašem telesu, in razvili boste pomanjkanje, ki lahko po porodu povzroči osteoporozo. Tako bo jemanje dodatka kalcija zagotovilo, da po porodu ne boste imeli pomanjkanja kalcija.

Ribje olje: Omega-3 maščobne kisline v ribjem olju so bistven dodatek za zdrav razvoj otrokovih možganov. Ribje olje je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami.

Železo: Večina nosečnic razvije anemijo, in to zaradi pomanjkanja železa. Med nosečnostjo se volumen krvi podvoji in zato potrebuje več železa. Ker se rast otrokovih tkiv povečuje, se pri mami začne zmanjševati raven hemoglobina in rdečih krvnih celic, začnejo se počutiti letargično in težko dihati. Jemanje dodatka železa bo zagotovilo, da ne boste razvili pomanjkanja le -tega.

Nasveti za prehrano v drugem trimesečju:

Sledi nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovili srečno in zdravo nosečnost:

 • Kuhajte svoje obroke doma, da zagotovite uravnoteženo in zdravo prehrano.
 • Svežim živilom je treba vedno dati prednost pred zamrznjenimi živili.
 • Med nakupom zamrznjene hrane izberite živila z nizko vsebnostjo maščob in natrija.
 • Pred uživanjem operite sadje in zelenjavo, da odstranite neželene učinke sadja in zelenjave.

Tabela zdrave prehrane za nosečnice v drugem trimesečju vam bo pomagala imeti najmanj težav med nosečnostjo, prav tako pa bo vašemu otroku pomagala, da bo zdrav in vas bo ohranil skozi celoten potek nosečnosti. Sedite s svojim zdravnikom in sestavite tabelo prehrane za nosečnost v drugem trimesečju, da boste imeli zdravo nosečnost. Drugo trimesečje je najbolj udobna in najpomembnejša faza nosečnosti, saj se v tem obdobju razvije večina otrokovih organov. Zato poskusite jesti zdravo za zdravega in krepkega otroka.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1: Kakšni so ukrepi za povečanje telesne mase pri dieti v drugem trimesečju nosečnosti?

Odgovor: Med nosečnostjo bi morala ženska s povprečno težo med nosečnostjo pridobiti 25 do 35 kilogramov. To znaša približno 1 do 2 kilograma na teden v vsakem tednu drugega trimesečja. Pridobivanje večje telesne teže lahko povzroči zaplete, kot so visok krvni tlak, večji dojenček in porod na oddelku C..

V2: Kaj je hrepenenje po hrani med dieto v drugem trimesečju??

Odgovor: Med nosečnostjo, zlasti v drugem trimesečju, ženske na splošno razvijejo hrepenenje po določeni vrsti hrane. Še vedno ni jasno, zakaj imajo ženske hrepenenje ali odpor do določenih vrst hrane, vendar zdravniki menijo, da bi lahko pri tem imeli pomembno vlogo hormoni. Ženske običajno hrepenijo po enem od naslednjih živil:

 • Čokolade
 • Začinjena hrana
 • Sladkarije
 • Sadje

V3: Ali obstaja kakšen učinek alergij na hrano v prehrani v drugem trimesečju??

Odgovor: Napačno je prepričanje, da bo to, kar jeste, vplivalo na vašega dojenčka, zaradi česar se lahko pri otroku razvije alergija. Ni povezave med alergijami na hrano in hrano, ki jo zaužijemo med nosečnostjo.