Vstop v 9. mesec nosečnosti ustvarja veliko navdušenja in nervoze, saj boste kmalu imeli v rokah svoj droben sveženj veselja. Uživanje prave hrane je ključnega pomena, saj otrok v tem obdobju z razvojem možganov in pljuč pridobi največ maščobe in telesne mase. Prehrana za 9. mesec nosečnosti natančno vključuje hrano, ki bo otroku pomagala pri pravilnem pridobivanju telesne teže.

Prehrana za 9. mesec nosečnosti

Pomen diet in živil za 9. mesec nosečnosti:

V devetem mesecu nosečnosti je otrokova telesna struktura skoraj razvita. Dojenček v tem obdobju pridobi največjo težo. Šele ko vstopite v ta mesec, lahko občutite večjo težo, kar lahko vpliva na vaš prebavni proces. Zato morate hraniti svoje hranilne snovi s pravilno prehrano. V tem članku bomo razpravljali o pravih živilih, ki jih morate zaužiti za največjo korist, in o tem, kako izgleda indijska prehrana v 9. mesecu nosečnosti.

Tabela 9-mesečne prehrane za nosečnice:

Tu smo poskušali povzeti, katera živila moramo jesti in česa se jim s prehranjevalnega vidika izogniti, skupaj s primeri živil, ki zagotavljajo omenjena hranila. Poglejte tukaj:

Živila za devetomesečno nosečnost:

 Živila, bogata z vlakninami:

Vlaknine so bistvenega pomena med nosečnostjo, še posebej v mesecu 9ht, ko je problem zaprtja resen. To komponento morate vključiti v prehrano za 9. mesec nosečnosti, tako da uživate svežo zelenjavo, sadje, stročnice in žita itd. Prav tako so pogostejši viri avokado, brokoli, beli fižol, črni fižol, cvetača, zeleni listi, koruza itd. Uravnotežite porabo vlaknin s pitjem veliko vode, ki bo zagotovila pravilno vzdrževanje nivoja vode v črevesju.

Živila, bogata z železom:

Železo je mineral, ki preprečuje anemijo med nosečnostjo. Nosečnost je lahko razlog za nenavaden iztok krvi ali krvavitev v žilah. Lahko povzroči pomanjkanje hemoglobina v telesu. Če želite zmanjšati učinek, morate v 9. mesecu nosečnosti slediti dieti, vključno s 25 do 27 mg porabe železa na dan. Nekateri sveži in naravni viri so leča, jajca, jagode, rozine, špinača, suha hrana, sojin piščanec, ribe itd.

Živila, bogata s folno kislino:

Folna kislina pomaga upreti prirojenim motnjam pri dojenčku, kot je asspina Bifida. Pomaga tudi pri izgradnji rdečih krvnih celic in strukture DNK. Ni treba posebej poudarjati, da je to ena od vitalnih sestavin, ki jih telo potrebuje v času 9 -mesečnega načrta prehrane za nosečnice, ki ga je mogoče zadostiti z zaužitjem 600 do 800 mg na dan. Nekateri zelo pogosti viri folne kisline, ki so vam na dosegu roke, so čičerika, stročnice, zeleni listi, papaja, žita, oves, šparglji, leča, pomaranče itd..

Živila, bogata s kalcijem:

Na tej stopnji je kalcij potreben v velikih količinah. Otroku morate dati močno strukturo kosti, prav tako pa se morate pripraviti na prihajajoči porod. Bolj kot karkoli drugega je pomembno, da v 9. mesec nosečnosti vključite sestavine kalcija v prehrano, da se rodi zdrav otrok. Kalcij lahko uživate v različnih živilih, kot so banane, zeleni listi, ribe, pusto meso, oreški, jajca, mlečni izdelki, sezam, mandlji, oves itd.

Živila, obogatena z DHA:

To je vrsta maščobnih kislin, ki je bistvena za razvoj možganov. Dnevno morate zaužiti 200 mg DHA z različnimi živili, da otroku zagotovite osnovne sestavine za razvoj čelne zanke možganov. Ta element je na voljo prek sadnih sokov, jajc, mleka, arašidovega masla itd.

Živila, bogata z vitaminom A:

Vitamin A pomaga pri razvoju krvnih celic, oči, kože, imunosti in moči, da se upira okužbi v otrokovem telesu. Živila, obogatena z vitaminom A, so sladki krompir, špinača, dinja, korenje itd. Ta vitamin morate zaužiti tudi z dnevnim vnosom.

Živila, obogatena z vitaminom C:

To je ena od bistvenih sestavin v tej fazi trimesečja. Pomaga pospešiti izgorevanje železa v krvi. Naravna hrana bi morala zaužiti 80 mg vitamina C na dan. Na voljo je prek različnih citrusnih živil, brokolija, paradižnika, pomaranč, cvetače itd.

Živila, obogatena z beljakovinami:

Vključitev beljakovin v pravo količino v telo je zelo pomembno v zadnjem mesecu nosečnosti. Je vitalna sestavina, ki otroku in tebi daje moč. V tej fazi morate zaužiti 50 do 55 gramov beljakovin na dan. Pogosti viri so beljaki, tofu, mleko, jogurt, ribe, piščanec itd.

Živila, obogatena z vitaminom B12:

Komponento vitamina B12 lahko absorbirate iz različnih naravnih virov, kot so piščanec, ribe, mlečni izdelki, mleko itd. Poleg tega lahko yo8u vzamete dodatek k temu vitaminu.

Živila, obogatena z ogljikovimi hidrati:

Nekateri pogosti in razpoložljivi viri ogljikovih hidratov so jagode, zelenjava, polnozrnat kruh, stročnice, testenine, sladki krompir, fižolove lubenice itd. Zaužijte kompleksne ogljikove hidrate namesto enostavnih dnevno, v količini po priporočilu zdravnika..

Živila, ki jih ne smete jesti v 9. mesečni nosečnosti:

Nasveti za dieto PRGNACY

Mehki sir:

Izogibajte se zrelemu siru, kot so brie, modre žile itd. Lahko vsebuje količino listerije, kar je nepričakovana sestavina pri dostavi. Med nosečnostjo lahko povzroči težave. Če imate radi sir, pojdite na trdi sir.

Kava:

Vsebnost kofeina lahko poveča simptome zaprtja v zadnji fazi nosečnosti. Če ste navajeni na kavo, se morate te navade znebiti. Za lažje uživanje lahko porabite ogromno vode sadnih sokov.

Alkohol in tobak:

Alkohol in tobak lahko v času nosečnosti povzročita več zapletov. Prav tako ima škodljiv učinek, kot je nenavadna krvavitev, in lahko v tej zadnji fazi povzroči splav. Zato bi se morali izogibati vse te odvisnosti.

Nepasterizirano mleko:

Mleko brez pasterizacije se lahko izkaže za izjemno nevarno za nosečnico, zlasti v zadnji fazi. Surovega mleka se je treba skupaj s kozjim mlekom strogo izogibati, ker je v času nosečnosti zelo tvegano. V tretjem trimesečju nosečnosti lahko povzroči toksoplazmozo.

Pašteta:

Vsebuje listerijo in se lahko poškoduje zaradi nastanka listerioze v materničnem ležišču. V nosečnosti se je treba izogibati, da bi se izognili resnim zapletom. V nasprotnem primeru lahko uživanje te vsebine poškoduje otrokovo življenje v maternici. Lahko je vzrok splava in vodi do rojstva bolnega otroka. Izogibajte se paštetam v smislu zdravega poroda.

Indijska prehrana v 9. mesecu nosečnosti:

Sledi tipičen primer prehrane za nosečnico v 9. mesecu v Indiji. Vanj lahko vnesete različice, saj veste, kaj jesti in čemu se izogniti. Načrt prehrane temelji na 3000 Kcal, ki jih potrebuje normalna indijska devetomesečna nosečnica:

Zajtrk:
 • Mleko ali okno.
 • Kdor koli od naslednjih.
 • Zelenjavna Dalija.
 • Rastlinska Upma.
 • Poha zelenjava.
 • Pšenični kosmiči.
Dopoldanski prigrizek:
 • Posoda svežega sadja.
Kosilo:
 • Solata iz enega krožnika.
 • Ena skleda dal.
 • Ena skleda zelenjave po vaši izbiri.
 • 3 roti.
 • Raita/skuta/pinjenec.
Večerni prigrizek:
 • En kozarec kravjega mleka A2.

  Kdor koli od naslednjih:

 • Bhunna channa.
 • Ena besan chilla.
 • Eno kuhano jajce.
 • Posoda svežega sadja.
 • Ena skodelica požene.
Večerja:
 • Sveža solata na enem krožniku.
 • Ena skleda zelenjave.
 • Ena skleda dal ali skuta.
 • 3 chappati.
Čas spanja:
 • Sladica oz.
 • Mleko.

Dodatki, ki jih je treba jemati in ne jemati med 9. mesecem nosečnosti:

Dva dodatka, ki jih mora vsaka nosečnica jemati med nosečnostjo, sta dodatek železa in dodatek folne kisline. Dodatek železa je potreben, da dobite zadostno količino krvi in ​​da ne boste anemični, medtem ko je dodatek folne kisline ključnega pomena za preprečevanje morebitnih prirojenih okvar pri novorojenčku. Poleg tega je odvisno od tega, ali je treba v 9. mesecu nosečnosti vzeti kakšen dodatek ali ne. Vaš zdravnik na pregledu se bo odločil, katere vrste dodatkov boste morali jemati.

Povečanje telesne teže med 9. mesečno nosečnostjo:

Nosečnica v devetem mesecu nosečnosti pridobi največjo težo, saj otrok v tem obdobju pridobi največjo težo. Znanje dojenčka v celoti razvije in v tem obdobju pridobi največ maščobe in mase. Zato je treba za povečanje telesne teže otroka v devetem mesecu zaužiti ustrezno hrano.

Dodatni nasveti za prehrano za devetomesečno nosečnost:

 • Prepričajte se, da vaša prehrana vsebuje vsa potrebna hranila, in če prehrana ne more izpolniti zahtev, morate vzeti dodatne dodatke, kot so:
 • Dodatek železa.
 • Dodatek kalcija.
 • Multivitaminski dodatek.
 • Dodatek folne kisline.
 • Zmanjšajte količino živil, kot so sladkarije, sir, ocvrta hrana, sladice z visoko vsebnostjo kalorij in nizko vsebnostjo hranil, saj bodo po nepotrebnem povečale vašo težo med nosečnostjo.
 • Namesto te nezdrave hrane jejte veliko zelenjave, sadja in celih zrn.
 • Obroke razdelite na 6-7 manjših obrokov in ne na 3 velike obroke.
 • Pijte veliko vode.
 • Naredite 15-20 minut vadbe, da preverite oteklino, zaprtje, zgago itd.

  Izogibajte se stresu.

Pravilna prehrana skozi celotno obdobje nosečnosti vam bo pomagala roditi zdravega otroka. V prehrani za nosečnice v devetem mesecu bi morali biti bolj pozorni na hranljivo prehrano. Hranila in bistvene sestavine morate vzeti v ustreznem razmerju. Poleg diete morate ohraniti higieno in ostati v formi do zelo kratkega roka dostave.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori;

V1. V 9. mesecu nosečnosti dobro hodi?

Odgovor: Hoja je pomembna vaja med nosečnostjo, ki jo je treba upoštevati ves čas nosečnosti. Ima nekaj neverjetnih prednosti. Sprehod in prehrana v 9. mesecu nosečnosti lahko pomagata pri normalnem porodu.

V2. Kako lahko povečam svojo težo v 9. mesecu nosečnosti?

Odgovor: V 9. mesecu nosečnosti dojenček pridobi največjo telesno težo, zato se nosečnost v tem devetem mesecu močno poveča. Z upoštevanjem prehrane za devetomesečno nosečnost in uživanjem samo zdrave in hranljive hrane lahko zagotovite pravilno rast otroka, ne da bi pri tem pridobili dodatne kilograme v nosečniški teži. Povečanje telesne teže med nosečnostjo lahko oteži normalen porod.

V3. Kakšni so simptomi poroda v devetem mesecu?

Odgovor: Sledijo pogosti znaki, da se porod bliža:

 • Pogosta potreba po uriniranju.
 • Razširitev materničnega vratu.
 • Bolečine v hrbtu.
 • Popadki.
 • Sluzni čep prehaja.
 • Poči vreča vode.
 • Redčenje materničnega vratu.