»Na svetu ni večjega dobrega od materinstva. Vpliv matere na življenje njenih otrok je neprecenljiv. “

Nosečnost je lepo potovanje. Dejstvo, da bo ženska na tem svetu sprejela novorojenčka, je samo po sebi fascinantno. Toda faza in potovanje nista lahki – z njimi je povezanih več vzponov in padcev, bolečin in sreče. Eno takšnih znanih dejstev je želja po hrani med nosečnostjo. Večina nas hrepenenje po okusni in okusni hrani v tem času povezuje kot pozitivno. Toda ali je temu tako?

Pa naj gre za pomanjkanje zadostne prehrane ali nosečniških hormonov, hrepenenje med nosečnostjo, čeprav je to običajen scenarij, je nujno, da poznamo njegovo zdravo in nezdravo ali tvegano plat. Danes smo tu, da vas obvestimo in vas opozorimo na vrste hrepenenja in nasvete za njihovo obvladovanje. Zakaj bi čakali, pojdimo na to!

Hrepenenje po hrani med nosečnostjo

Kakšne so želje po nosečnosti:

Če želite jesti različne vrste hrane, ki vam običajno niso všeč ali jih nimate, so to želje po nosečnosti. Hrepenenje po nosečnosti se običajno začne okrog osmih tednov do 12 tednov in je povezano tudi z jutranjo slabostjo. Zelo pogosto je opaziti takšno željo in hrepenenje po hrani, študije pa so pokazale, da približno 50 do 90% žensk v ZDA doživlja isto. Toda ali si je varno privoščiti? Pa ugotovimo!

Kaj povzroča hrepenenje po nosečnosti?

Hrepenenje po eni ali več kombinacijah živil, ki so vam morda všeč ali pa tudi ne, je v tem obdobju običajno. Če bodoča mama hrepeni po hrani, ki jo na splošno ljubi ali je med njenimi najljubšimi kuhinjami, potem v tem ni nič nenavadnega. Po drugi strani pa je bilo zabeleženih nekaj primerov, ko imajo ženske motnje hranjenja in nenavadno hrepenenje. Zdravniki ne morejo natančno povedati natančnega razloga za isto. Vendar pa obstaja določena vrsta dejavnikov, ki lahko povzročijo hrepenenje.

Nekaj ​​razlag, zakaj se pojavi želja po nosečnosti, vključuje premik na osnovi hormonov med nosečnostjo, težave s sladkorno boleznijo, pomanjkanje zadostne prehrane ali zdrav uravnotežen vnos mineralov in beljakovin ali spremembo lastnosti okusa in njegove občutljivosti.

Kdaj se začne hrepenenje po nosečnosti?

Za večino žensk je opaziti, da se hrepenenje začne v prvem trimesečju same nosečnosti. Vendar se v drugem trimesečju povečuje, do tretjega trimesečja pa večinoma upadajo ali se vrnejo v normalno stanje. Vsak dan je želja po hrani precej pogost scenarij.

Najpogostejša želja po hrani v nosečnosti:

Poglejmo si najpogostejši in najbolj priljubljen seznam hrepenenja po nosečnosti, ki se pojavi na tej točki, in zakaj se pojavijo. Najpogosteje poročajo o hrepenenju,

1. Led:

Hrepenenje po hrani med nosečnostjo

Kar se nam morda zdi nenavadno, nosečnice zelo radi kopljejo po kockah ledu. Čeprav ni znanstvene podlage za takšno hrepenenje, na splošno velja, da nosečnice med fazo trpijo zaradi kratkih napadov anemije. Pogost simptom anemije je vnetje ust in jezika. Led poskuša olajšati vnetje. Poleg tega obstaja tudi nekaj raziskav, ki kažejo, da nizke ravni kalcija in železovega cinka povzročajo hrepenenje po ledu in podobnih izdelkih, kot je koruzni škrob itd..

2. Čokolade in druge sladkarije:

Čokolade in druge sladkarije

Vsi radi uživamo v čokoladi! Čudno pa je, ko vidiš, da nosečnica hrepeni po čokoladi več kot dovolj za dve do tri osebe naenkrat. Med nosečnostjo je žensko telo izpostavljeno hormonskemu neravnovesju. Uživanje čokolade v telesu sprošča hormone dobrega počutja “dopamin”, ki nekoliko nevtralizirajo učinek neenakosti. Čokolade in podobna živila so med najpogostejšimi željami med nosečnostjo in so na splošno povezane s pomanjkanjem ogljikovih hidratov in kalorij.

3. Začinjena hrana:

Začinjena hrana

Hrana, začinjena z začimbami, ki bi zdravemu posamezniku lahko izločila dušo, navduši bodočo mamo. Zaradi prisotnosti kapsaicina, ki je živčni stimulans, ta živila v hipu povečajo vsebnost adrenalina v telesu. Hrepenenje po tako začinjeni indijski hrani med nosečnostjo je povsem razumno za ženske tudi na zahodu.

4. Kisla živila:

Med nosečnostjo je zelo pogosto celo hrepeneti po kisli hrani, kot je limona. Medtem ko je hrepenenje po limoni in podobnih citrusih nenavadno, je to posledica težav v prebavnem sistemu. Če hrepenite po eni takšni hrani, ne skrbite, bodite zmerno, kot vam vedno pravimo!

5. Kumarice:

Kumarice

Čeprav so argumenti v prid ženskam s pomanjkanjem natrija in soli, ni dokazov, zakaj nosečnice hrepenijo po kislih kumaricah. Večina bi se strinjala z dejstvom, da je Tangy okus kislih kumaric dobrodošla sprememba za brbončice, ki so v teh mesecih sicer navajene na “zdravo hrano”. Poleg tega naj bi bila hormonska nihanja tudi med pogostim vzrokom hrepenenja po kumaricah med nosečnostjo.

6. Sladoled:

SLADOLED

Bogat in kremast sladoled, poln sladkorja in dodatnih kalorij, je na vrhu lestvic užitkov nosečnice. Nič čudnega, če bi nosečnico videli, kako se ure in ure vozi do najbližje sladoledarne po svoj najljubši vanilijev storž. To običajno hrepenenje po sladoledu med nosečnostjo se večinoma zgodi zaradi nizke ravni kalcija v telesu. Druga možnost je, da potreba po kalorijah v telesu povzroči tudi te želje.

7. Kava:

Hrepenenje po hrani med nosečnostjo

Kava vsebuje kofein, še en živčni stimulans, ki dvigne razpoloženje in napolni letargično telo. Čeprav zdravniki med nosečnostjo ne priporočajo hrepenenja po kavi, kdo bi si upal priti med kavo in nosečnico? Kljub temu mora biti uživanje kave med nosečnostjo pod strogim nadzorom.

8. Soda in gazirane pijače:

Nosečnice se ob jutranjem prebujanju pogosto pritožujejo nad neprijetnim občutkom. Soda bikarbone obljublja, da bo zaradi močne prisotnosti ogljikovega dioksida pomiril težave. Čeprav je veliko hrepenenja po gaziranih pijačah med nosečnostjo običajno, se jim je najbolje izogniti! Izogibati pa se je treba gaziranim pijačam, ki vsebujejo kofein.

9. Mlečni izdelki:

Hrepenenje po hrani med nosečnostjo

Ni presenetljivo, da bi mama, ki bi kmalu dojila, zaželela mlečnih izdelkov, kot so mleko, sir, jogurt in bistro maslo (ghee). Mlečni izdelki so bogat vir kalcija in beljakovin, kar je izredno pomembno za rastoči plod in mater. Ženske s pomanjkanjem kalcija večinoma hrepenijo po takšnih mlečnih izdelkih. Hrepenenje po siru, mleku in jogurtu med nosečnostjo ni nič nenavadnega.

10. Sadje in sadni sokovi:

Sadje in sadni sokovi

Ali hrepenite po sadju med nosečnostjo? Nizke ravni folne kisline na splošno povzročajo, da ženske hrepenijo po uživanju sadja. Eden najbolj zdravih želja po hrani med nosečnostjo so orehi bogat vir vitaminov in mineralov. Nosečnice, ki hrepenijo po sadju, se predvsem odločajo za citruse, kot so pomaranče in mango. Uživanje drugega sadja, kot so lubenica, grozdje in jabolka, je enako osvežujoče in koristno v mesecih nosečnosti. Je dih od vseh želja po nezdravi hrani v nosečnosti. Ta zdrava obsedenost se marsikomu morda zdi nenavadna, če prej niste bili veliki oboževalci sadnih sokov.

11. Sol:

Sol

Čeprav tehnično ni hrana, toda koga briga, če nosečnica obrne glavo s svojim večjim od povprečnega vnosa soli? Nizka vsebnost natrija v telesu bodočih mater lahko v celoti povzroči hrepenenje po slani hrani in vnosu soli. Pretirano uživanje soli je škodljivo!

12. Meso:

Meso

Meso, zlasti rdeče meso, je eno najpogostejših hrepenenj med nosečnostjo. Je bogat vir beljakovin, kalija in železa. Torej, če je vaše telo v katerem koli od teh manj, potem boste morda hrepeneli po mesu. Izogibajte se mesnim konzervam, saj med nosečnostjo hrepenite po slani hrani, saj ima meso visoko vsebnost soli.

13. Morski sadeži:

Če imate med nosečnostjo preveč hrepenenja po ribah in drugih morskih sadežih, vam morda telo signalizira, da zaužijete dobro količino omega-3 kislin. Če vam primanjkuje omega-treh maščobnih kislin, je običajno, da doživite to željo.

14. Hitra hrana:

Nekatere študije kažejo, da ženske celo hrepenijo po varianti z visoko vsebnostjo maščob in hitre hrane, da bi zadovoljile svojo željo med nosečnostjo. Čeprav je temu scenariju pripisanih več razlogov, lahko največkrat zmanjšano pomanjkanje maščobnih kislin privede do te želje.

Alternative zdrave hrane za hrepenenje po nosečnosti:

Če hrepenite po določeni nezdravi hrani, ne skrbite, imamo zdrave možnosti, ki čakajo, da odpravite svojo željo zaradi telesnih pomanjkljivosti.

Hrepenenje po hrani med nosečnostjo 11

Tveganja hrepenenja po nosečnosti:

Samo zato, ker imate hrepenenje, je treba opozoriti, da človek ne sme zaužiti vsega, kar čuti. Lahko povzročijo škodljive stranske učinke in zdravstvene okvare. Hrepenenje po soli na primer ne pomeni porabe prevelike količine soli, kar lahko povzroči tudi dolgotrajne motnje rojstva.

Poleg tega lahko zaradi pogostega hrepenenja obstajajo tudi odpor do hrane. Hrepenenje je skupaj z jutranjo slabostjo povezano tudi s slabostjo in bruhanjem. To so lahko posledica hormonskih reakcij ali neprijetne hrane. Poleg tega lahko vrsta hrepenenja po nezdravi hrani in uživanje povzroči gestacijski diabetes, povečanje telesne teže in druge težave pri rojstvu. Ključnega pomena je vzpostaviti ravnovesje med hrepenenjem in zdravo hrano, ki je potrebna tako za mater kot za otroka.

Nasveti za obvladovanje hrepenenja:

Ne morete delati na tem, da bi med nosečnostjo ustavili nenavadno željo. Zato vam ponujamo nekaj alternativ in nasvete za njihovo upravljanje,

  1. Založite se z zdravimi prigrizki za nosečniško željo v hladilniku. V vsakem primeru se izogibajte neželeni hrani.
  2. Poiščite zdrav nadomestek za svojo željo. Jejte veliko sadja in zelenjave in med nosečnostjo svojo željo nadomestite s temi zdravimi alternativami.
  3. Osredotočite se na pravilno prehrano. Nekaj ​​časa bi goljufanje živila pomagalo, vendar ne bi smelo postati navada. Nosečnost je lahko stresna in tega se morate spomniti.
  4. Jejte pogosto v rednih časovnih presledkih, da vaše telo stabilizira raven sladkorja v krvi, hrepenenje pa lahko obvladate.
  5. Zaužijte veliko vode in ostanite hidrirani.
  6. Bodite zmerni. Vedite, kdaj omejiti in potegniti črto in kdaj v celoti preskočiti.

V redu je, da si občasno privoščite svojo najljubšo hrano, vendar si ne naredite navade. Želja po sladkem, soli, sladkorju in kisli hrani med nosečnostjo je precej pogosta in gre za enako uravnoteženje. Upam, da vam bo ta izčrpen priročnik dal vpogled v to, kaj je najbolje jesti in se ji med nosečnostjo izogniti. Zato je ključnega pomena, da poznamo zdrave alternative, ki jih lahko na tej točki sprejmemo.

Vedno se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem za najboljše nasvete in namige o tem, kaj jesti in kaj preskočiti glede na vaš zdravstveni profil. Hrepenenje in omejitve količin se lahko zelo razlikujejo glede na telo in zdravstveno vrsto, zato je nujno, da se pred lastno odločitvijo obrnete na zdravnika.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kdaj se posvetovati z zdravnikom glede želje po nosečnosti?

Odgovor: Nekatere želje so lahko zelo nevarne. Če želite jesti zemljo, umazanijo, milo ali druge neprehrambene izdelke, je čas, da pohitete in se posvetujete z zdravnikom.

V2. Kakšne so averzije do hrane med nosečnostjo?

Odgovor: Med nosečnostjo se lahko pojavijo odpor do hrane, pa naj bo to v zgodnji fazi blizu prvega trimesečja ali celo sredi drugega trimesečja. To ni pogosta situacija, vendar se ženske znajdejo v averziji do hrane, želijo jesti neživilske izdelke ali zbolijo zaradi običajnega hrepenenja. Bruhanje, slabost in jutranja slabost so v tem času pogosti.

V3. Ali lahko hrepenenje po hrani med nosečnostjo napoveduje spol otroka?

Odgovor: Obstajajo miti, da hrepenenje po hrani lahko pove in napoveduje, katerega spola bo otrok. Vendar za to ni ugotovljenih znanstvenih dokazov.

V4. Ali je normalno, da med nosečnostjo nimate niti čudne želje po hrani?

Odgovor: Popolnoma normalno je, da med nosečnostjo nimate hrepenenja. Ne skrbite za ta primer. Kot že omenjeno, če imate nenavadno željo po neživilih, morate obiskati zdravnika.