Znano je, da začinjena hrana med nosečnostjo povzroča težave. Medtem ko vas bodo vaši instinkti izzvali, da boste prigrizli nekaj izjemno začinjenega, bo imel vaš prebavni sistem druge načrte za vaše telo. Uživanje začinjene hrane med nosečnostjo velja za slabo izbiro, še posebej, če ste noseči. Ta članek vam bo povedal, čemu se indijskim začimbam med nosečnostjo izogibajte in zakaj.

začimbe med nosečnostjo

Kaj so začimbe? Ali so začimbe dobre za nosečnost?

Začimbe so aromatične snovi, ki so v obliki prahu ali drobnih kosov, vzetih iz lubja dreves. Znano je, da vaši hrani dodajo okus in bistveno izboljšajo okus jedi. Najpogosteje vsebujejo naravno pikantnost, ki lahko vpliva tudi na telo, ko ste noseči

Znano je, da začinjena hrana povzroča zgago in povzroča nelagodje. Začinjena hrana med nosečnostjo lahko poslabša zgago. Zgaga je še posebej pogosta v zadnjem trimesečju, ko odraščajoči otrok povzroči, da se želodčne kisline premaknejo navzgor v požiralnik, zato se počutite izjemno neprijetno.

Začimbe, ki jih ne smete jesti med nosečnostjo:

Tu je hiter seznam, ki vam bo prišel prav pri oblikovanju vašega načrta prehrane.

1. Fenugreek:

Fenugreek

Uživanje semen piskavice ima obratni učinek na maternico, zato ga nosečnice ne priporočajo. Kadar se piskavica jemlje surova, lahko povzroči napihnjenost, težave s kislostjo, težave s plini in tudi drisko. Zelo visok odmerek semen piskavice lahko povzroči tudi zaviranje rasti pri otrocih.

2. Česen:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 2

Česen je potencialno strupen, zato ga med nosečnostjo ni priporočljivo uživati. Česen lahko povzroči telesne poškodbe tako vam kot vašemu dojenčku, saj lahko povzroči krvavitev in zgago. Pazite na količino, ki jo porabite.

3. Čaj iz poprove mete:

Čaj iz poprove mete

Čaj iz poprove mete pomaga pri sprostitvi maternice, vendar to poveča tveganje za splav. Uporaba olja poprove mete v teh časih lahko povzroči menstruacijo, zato morate biti še posebej previdni, preden uporabite poprovo meto, ki je na voljo v kakršni koli obliki. Vse, kar vsebuje odmerek poprove mete, je lahko potencialna grožnja za otroka.

4. Asafoetida:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 4

Splošno znana kot hing, je asafoetida redna začimba, ki je na trgu zlahka na voljo. Med nosečnostjo je to strogo ne, saj lahko uživanje te začimbe povzroči tudi spontani splav. Lahko povzroči tudi izgubo krvi. Lahko povzroči težave tudi s krvnim tlakom.

Jejte začinjeno med nosečnostjo: kaj so začimbe?

Tu je seznam začimb, ki med nosečnostjo ne škodujejo telesu in jih je mogoče varno zaužiti.

1. Ingver:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 5

Eno izmed najbolj koristnih domačih zdravil, ki so na voljo v naši kuhinji, je ingver. Ingver lahko pozdravi jutranjo slabost, slabost in bruhanje med nosečnostjo, nekatere pogoste težave z nosečnostjo.

Kako vključiti: 1 gram ingverja za približno štiri dni vam lahko olajša. To vključite v vsakodnevno pripravo hrane ali pa jo vzemite v svoj čaj.

2. Kurkuma:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 6

Kurkuma je še ena zelo koristna začimba med nosečnostjo. Kurkuma je potrjeno lajšanje bolečin. Znano je, da je kurkumin v kurkumi naravni razstrupljevalec, ki lahko zaščiti jetra pred kakršno koli škodo zaradi uživanja alkohola in drugih kemikalij. Kurkuma lahko pomaga tudi pri lajšanju oksidativnega stresa.

Kako vključiti: 8 gramov na dan je dober odmerek med nosečnostjo. To vključite, ko vsakodnevno pripravljate indijsko hrano.

3. Kardamom:

Kardamom

Kardamom nikoli ne more biti na vašem seznamu začimb, ki se mu morate izogniti med nosečnostjo. Kardamom je začimba za slabost. Lahko vam olajša jutranjo slabost.

Kako vključiti: V jutranji kozarec čaja uporabite približno 3-4 stroka kardamoma. To dodajte med kuhanjem. Lahko pa uporabite tudi za izboljšanje okusa hrane.

4. Črni poper:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 8

Črni poper je bogat s kromom in pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni ali bolezni srca. Če povečate porabo črnega popra, bo povečal krom in s tem zmanjšal možnost za nastanek sladkorne bolezni.

Kako vključiti: 30mcg je priporočeni odmerek črnega popra. Najboljši način, da ga uporabite, je, da ga vključite v svoj curry ali druge jedi, ki jih pripravite.

5. drobnjak:

Začimbe, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo 9

Drobnjak je naravno sredstvo, bogato s folati. Nosečnice potrebujejo folno kislino za razvoj možganov ploda, delitev celic in drugi razvoj telesa. Če imate v prehrani dovolj ravni folata, bi to lahko preprečilo okvare nevralne cevi.

Kako vključiti: Vsak dan uporabite žličko sesekljanega drobnjaka v juhi ali solati.

Neželeni učinki uživanja začimb med nosečnostjo:

Tukaj je nekaj stvari, ki se lahko zgodijo vam in vašemu otroku, ko si privoščite vnos začimb.

1. Zgaga:

Najpogostejša stvar, ki se vam lahko zgodi, ko med nosečnostjo jeste začinjeno hrano, je zgaga. Rastoči otrok bo želodčno kislino potisnil do požiralnika in vam tako povzročil nelagodje. Poleg tega bo uživanje začinjene hrane poslabšalo refluks kisline v zadnjih mesecih nosečnosti.

2. Jutranja bolezen:

Naslednja najpogostejša stvar je jutranja slabost. Nekateri okusi in vonji lahko sprožijo jutranjo slabost, s čimer vas vseskozi moti nelagodje.

Če med nosečnostjo hrepenite po začinjeni hrani, ne pozabite, da niste sami. Je pa velik ne zaradi več razlogov, ki smo jih omenili zgoraj. V zmernih količinah priporočamo vse začimbe. Vendar morate biti previdni, koliko in kako jih vzamete.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

V1. Ali lahko med dojenjem jeste začinjeno hrano?

Odgovor: Blaga začinjena hrana je med dojenjem v redu, vendar ne pozabite, kaj boste odražali tudi v mleku. Torej, če opazite, da je vaš dojenček razdražljiv med dojenjem, ne pozabite, da je to vaša začinjena hrana.

V2. Ali lahko uživanje začinjene hrane povzroči splav?

Odgovor: To je veljalo za mit. Prekomerno uživanje nekaterih vrst začimb lahko povzroči splav. Toda uživanje začinjene hrane ne povzroča nič posebnega. Ključno je paziti na količino, ki jo zaužijete. Vse v zmernih količinah je varno za vas in vašega otroka.

V3. Kakšni so miti o uživanju začimb med nosečnostjo?

Odgovor: No, dve sta. Prvi mit je, da lahko začinjena hrana sproži prezgodnji porod. Drugi mit, ki ga želimo razveljaviti, je, da lahko začimbe sprožijo spontani splav in prirojene sposobnosti. Tretji mit je, da uživanje začinjene hrane lahko povzroči slepoto pri otroku.