Zmeden! Katera zelenjava je med nosečnostjo dobra ali katera slaba? Nosečnica mora uživati ​​uravnoteženo prehrano, da zagotovi normalno rast in celoten razvoj nerojenega otroka. V Indiji prehrano nosečnic posegajo v modne navade, običaje, tabuje, civilizacijo in duhovna prepričanja; prehranjevalne navade in odnos družinskih članov. Poleg tega obstaja ideja o “vročih živilih”, “kislih živilih” in hladnih živilih, ki se jim je treba izogniti, ki vsebujejo papajo, banano, ananas, ribe, jajca, mango itd..

Katero zelenjavo jesti in se ji izogibati med nosečnostjo

Top 9 zelenjave, ki se ji je treba med nosečnostjo izogibati:-

1. Kaljeni krompir:

semenski krompir

Ta zelenjava ni nevarna le za nosečnice, ampak za vse. Ne jejte ga, saj kalček vsebuje toksine, ki so zdravju škodljivi. Še posebej bo solan v krompirju z zelenimi kalčki negativno vplival na rast ploda in povečal nevarnost splava. To je poleg tega eno najnevarnejših živil, ki povzročajo splav, ki ga morajo ljudje poznati in paziti.

2. Jajčevec:

Jajčevec

Baingan ali jajčevec je zelenjava, ki se zelo pogosto uporablja v indijskih domovih. Ugotovljeno je bilo, da je jajčevec diuretik, ki zapira fitohormone in povzroča predmenstrualni sindrom ter amenorejo. V enem primeru so vsak dan zaužili ½ jajčevca; logično je spodbudilo začetek menstruacije, ki je prenehala več kot 2 leti. Stojte pri takem blagu; je med nosečnostjo kontraindiciran.

3. Dišeči dresnik:

Je enostaven za gojenje in se pogosto uporablja v številnih vietnamskih jedeh. Dišeči dresnik je poper z ostro aromo. Uživanje surovega dišečega dresnika bo ogrelo želodec, kar bo povečalo telesno toploto. Njegova poraba vodi do izgube krvi. V glavnem dišeči dresnik vsebuje snovi, ki lahko povečajo krčenje maternice, kar povzroči splav.

4. Centella:

Centella

Centella ima veliko učinkov na zdravljenje hipotenzije in podaljšanje mladosti. Poleg tega ima diuretični učinek ter antipiretični učinek in vpliva na zdravljenje zastrupitve z manioko. Nosečnice in doječe ženske se morajo izogibati uživanju centele, ker lahko povzroči splav, povzroči napihnjenost in hladen želodec. Centella lahko sodeluje z zdravili, ki povzročajo zaspanost ter antikonvulzivi, antidepresivi in ​​zdravili za nespečnost ter zmanjšujejo učinkovitost insulina, zdravil za zniževanje holesterola in zdravil za sladkorno bolezen.

5. Grenka melona:

Grenka melona

Nosečnice, tudi doječe matere, ne smejo jesti grenke melone, saj lahko povzroči krčenje maternice, poškodbe in krvavitve ploda. Poleg tega lahko grenka melona moti maternico in vodi do prezgodnjega poroda. Ženske, ki dojijo, prav tako ne smejo uživati ​​grenke melone, saj se lahko številne škodljive sestavine prenašajo na otroka skozi materino mleko.

6. Artemisia Vulgaris:

Artemisia Vulgaris

Je kislo, pikantno z dobro aromo in ima koristne učinke pri uravnavanju krvnega obtoka, mišičnih bolečinah, zmanjšanju bolečin v trebuhu in pomirjanju živcev. Noseča ženska lahko potencialno doživi močno krvavitev z vnetjem maternice in splavom.

7. Drevo palčk:

Drevo bobnov

Primarna zelenjava na seznamu živil, ki v zgodnji nosečnosti povzročajo splav, je bobnič. Vzrok je v tem, da bobnična palica vsebuje alfa-sitosterol, hormon, ki ima estrogenu podobno strukturo in uspešno preprečuje nosečnost, kar ustvarja gladke mišice maternice, kar vodi do spontanega splava.

8. Portulaca Oleracea:

Portulaca Oleracea

Ima izredno povišano vsebnost hranil in ga lahko merimo kot zelo dobro zdravilo. Njegov sok učinkovito zmanjšuje telesno toploto, razstruplja krvni obtok in uničuje črve v našem telesu. Njegov sok lahko povzroči krčenje maternice, zato se nosečnicam ne priporoča, da bi se izognile morebitnim nesrečam.

9. Sauropus Androgynus:

Sauropus Androgynus

V notranjosti je “hladen” in tudi sladek, ki ga lahko uspešno uporabimo za zmanjšanje telesne toplote, prehrano krvnega obtoka, razstrupljanje, poleg tega pa ima odvajalne lastnosti. Vsebuje vitamin K, vitamin, ki je v rastlinskem svetu nenavaden. Ta vsebuje tudi papaverin – snov, ki je prisotna v opijskem maku in pusti učinke na povečanje gladkih mišičnih žil za zmanjšanje bolečin in znižanje krvnega tlaka. Morda se boste soočili s krčenjem maternice, ki vodi do mrtvorojenosti ali splava, med nosečnostjo pa je bil razvrščen kot tvegan.

10. Surovi kalčki:

Zdravstvene uprave so surove izlive označile za “nevarne” za nosečnice. Študije so pokazale, da lahko kalčki vsebujejo bakterije, kot so salmonela, listerija in E. coli, ki imajo lahko škodljive učinke na nosečnico in odraščajočega otroka.

Najboljša zelenjava za nosečnost:

Nosečnicam je priporočljivo zaužiti 5 porcij zelenjave. Zelenjava je pomemben del zdrave prehrane, zlasti med nosečnostjo, saj je polna bistvenih vitaminov, mineralov in.

Do sedaj smo gledali, katere zelenjave med nosečnostjo ne bi smeli jesti. Oglejmo si nekaj najboljših 10 priporočenih zelenjadnic:

Vitamin C: Pomemben za imuniteto

  • Brokoli
  • Paradižnik
  • Rdeča, zelena in rumena paprika

Kalij: Ohranja krvni tlak. Temno listnata zelenjava je vir kalija.

Folna kislina: Zmanjšuje možnosti za okvare nevralne cevi. Nekaj ​​primerov zelenjave, bogate z listjem, so brokoli, brstični ohrovt, špinača in šparglji.

Kalcij: Pomembno za zdrave kosti in zobe – temno listnata zelenjava, kot so brokoli, ohrovt, vodna kreša, zeleni francoski fižol in brstični ohrovt.

Vlakno: Pomaga pri preprečevanju zaprtja in mora biti del predporodne prehrane. Nekateri dobri viri so grah, sladki krompir, repa in stročnice.

Zdaj, ko poznate varno zelenjavo, poskrbite, da boste prigrizli to zelenjavo in postali nujen del vaše zdrave prehrane za nosečnice. Prigrizek iz korenja in zelene s humusom služi kot zelo zdrav prigrizek. Zdrave napitke, pripravljene doma, lahko uživate z zelenjavo in sadjem, kar poskrbi za en del vaše vsakodnevne porabe. Najbolje je, da se posvetujete s svojim zdravnikom, kaj je varno in kaj ni varno za vas. Vaš zdravnik bo glede na vaše alergije predlagal najboljše. Bodite previdni in ne pozabite, da vaša hrana ne vpliva le na vaše zdravje, ampak tudi na zdravje vašega odraščajočega otroka.