Vaša jutranja slabost se je do zdaj verjetno umirila in vstopili ste v najboljše obdobje nosečnosti, v drugo trimesečje, kjer je zelo malo omejitev in veliko razvajanja. Vendar je to zelo pomembna faza, saj otrok v tej fazi največ raste, in kako bo zrasel, bo odvisno od hranil, ki jih zaužijete. Zato mora prehrana za nosečnost v 4. mesecu vsebovati vsa hranila, ki so ključna za rast in razvoj otroka.

Pri načrtovanju hrane za nosečnost v 4. mesecu se morate osredotočiti na to, kaj morate jesti in koliko. Pomembno je omeniti, da bo prekomerno prehranjevanje samo povečalo vašo težo, vendar nikoli ne bo prispevalo k hitrejšemu odraščanju vašega otroka. Zato je ključnega pomena, da se strogo držite uravnotežene prehrane, ki vključuje zadostno količino vlaknin, kalcija, železa in folne kisline, da bo dojenček lahko dobil vso potrebno prehrano za zdravo rast in razvoj..

Dieta za nosečnost v 4. mesecu

Tabela dietne prehrane za 4. mesec:

Ključno je načrtovati prehrano v drugem trimesečju. Spodaj je seznam hranil, ki bi morala biti del vaše prehrane v 4. mesecu nosečnosti.

 • Hrana, bogata z železom – Količina krvi se poveča v 4. mesecu. Povečanje količine železa v hrani je ključnega pomena za zadovoljitev povečanih potreb po železu v krvi. Živila, bogata z železom, so tofu, soja, ribe, meso, rjavi riž, zelena listnata zelenjava, oreški in semena, suho sadje in jajca.
 • Hrana, bogata z vlakninami – V 4. mesecu nosečnosti hormon progesteron upočasni proces prebave, medtem ko maternica začne rasti, da sprejme naraščajočega otroka, ki konča z zaprtjem. Uživanje hrane, bogate z vlakninami, bo zagotovilo nemoteno gibanje črevesja. Živila, bogata z vlakninami, vključujejo žita, kot so ovsena kaša, ječmen, otrobi, semena, kot so lanena semena, semena chia, suho sadje, kot so mandlji, pekani, pistacije in zelenjava, kot so brokoli, artičoke, sladka koruza, brstični ohrovt, zeleni grah in sadje, kot so maline, fige, jagode, banane, jabolka in hruške.
 • Živila, bogata s kalcijem – Za močne kosti pri otroku je pomembno, da telo oskrbuje z zadostno količino kalcija. Živila, iz katerih lahko dobite kalcij, so mleko, mandlji, sir, jogurt, brokoli in okra.
 • Beljakovine in ogljikovi hidrati – Beljakovine delujejo kot gradniki tkiv in mišic, ogljikovi hidrati pa telesu zagotavljajo energijo. Hrana, bogata z beljakovinami, vključuje stročnice, oreške, lečo, meso, piščanca itd., Medtem ko lahko ogljikove hidrate žanjemo iz dals, polnozrnate roti in živil, kot so krompir, kruh, riž in testenine.

4. mesec nosečnosti Dieta Kaj jesti?

Mlečni izdelki:

Kalcij je bistveno hranilo za pravilno rast in razvoj otroka. Mleko je eno izmed hranil, ki zagotavlja največjo količino kalcija. Redno morate vključevati dobro količino mlečnih izdelkov. Živila, kot so mleko, skuta, skuta z nizko vsebnostjo maščob, so dobri dodatki kalcija. Preden jih zaužijete, morate preveriti količino maščob.

Meso:

Uživanje mesa je možno le, če ni slabosti. Vključite meso v dnevno prehrano v 4. mesecu nosečnosti, potem ko ga ni več. Zelo pomembno je, da uživate meso, ki je v higienskih pogojih zelo pravilno kuhano. Premalo kuhano meso lahko včasih nosi različne bakterije. Najpomembnejše hranilo, ki ga vsebuje meso, je železo. Vnos železa je zelo koristen za otrokovo rast.

Vlakno:

Zelo pomembno je, da v svojo dnevno prehrano dodate optimalno količino vlaknin. Živila, kot so polnozrnate žitarice, pšenični kruh in oves, vsebujejo dobro količino vlaknin. V 4. mesec nosečnosti lahko v svojo prehrano vključite vlaknine, kar je zelo ugodno. Priporočljivo je, da imate vlakneni dan najmanj 25 gramov. Pomaga pri zmanjševanju zaprtja in znižuje krvni tlak.

Sadje:

Vsi imajo visoko vsebnost vitaminov in pomembnih mineralov. V tem mesecu so primeri kislosti ali zgage. Zato je najbolj priporočljivo uživati ​​sveže sadje vseh vrst. Sadje, kot so dinja, jagode, marelice, grozdje itd., Otroku zagotavlja optimalne vitamine in minerale. Pomaga pri ohranjanju zdravja vašega otroka. Sadje spodbuja tudi razvoj vašega otroka.

Živila, bogata z železom:

Železo olajša rast vašega ploda in ta mesec zahteva povečano količino tega hranila. Železo pomaga tudi pri proizvodnji krvi v telesu. Zelo pomembno je, da vaše telo med nosečnostjo proizvede dodatnih 3-6 litrov krvi. Zato porabite meso, zeleno listnato zelenjavo, polnozrnate izdelke v velikem številu, da olajšate proizvodnjo krvi.

Maščobne kisline:

Poleg zgoraj omenjenih živil bi morali imeti tudi živila z maščobnimi kislinami, kot so oljčno olje, oreški in sveže ribe. To je eno najpomembnejših živil za 4 mesece nosečnosti, ki je zelo pomembno za zmanjšanje tveganja nosečnosti. Tveganja, povezana s prezgodnjim porodom, nizko težo med porodom, se zmanjšajo zaradi vnosa teh kislin. Zmanjšajo se tudi tveganja, povezana s kakršno koli kognitivno in duševno zaostalostjo.

Beljakovine:

Aminokisline dobivamo iz beljakovin in to je glavna sestavina pri razvoju telesnih celic. Optimalno količino živil, ki vsebujejo beljakovine, kot so piščanec, fižol in jajca, je treba redno jesti. Tako boste telesu zagotovili optimalen dodatek aminokislin. Tako vključite beljakovine v svojo redno prehrano.

Cela zrna:

Cela zrna so odgovorna za oskrbo telesa z energijo. Vlaknine, vitamine B in železo dobite tudi iz celih zrn. Za dobro počutje ga vključite v prehrano 4. meseca nosečnosti. So resnični viri energije za vašega otroka in pomagajo tudi pri izgradnji posteljice. Poskusite vnesti vsaj 48 gramov polnozrnate žitarice na dan.

Zelenjava:

Uživanje zelenjave med nosečnostjo ima številne dolgoročne koristi. Zaradi svojih zdravstvenih koristi ga je treba vključiti v prehrano za 4. mesec nosečnosti. Pomaga tudi pri zmanjševanju vseh tveganj, povezanih z zdravstvenimi zapleti ali kakršnimi koli boleznimi. Zelenjava, kot so korenje, buče, špinača, brokoli, repa itd, je odlična za nosečnost.

Fižol in leča:

Fižol in leča sta znana po svoji hranilni vrednosti. Vsebujejo veliko folne kisline, železa, beljakovin in vlaknin. Pomaga pri preprečevanju prirojenih napak. Pogosta težava med nosečnostjo je zaprtje, ki se ga lahko loti leča, saj ima vlaknine. Zmanjšuje tudi migrenske bolečine in stres med nosečnostjo.

4. mesec od Nosečniška dieta Česa ne jesti?

Mehki sir:

Eden najpomembnejših živil, ki se jim je treba v nosečnosti izogibati, je mehak sir. Ker so narejene iz nepasteriziranega mleka, lahko vsebujejo bakterije. Ker imajo nizko vsebnost vode, je manjša verjetnost za nastanek bolezni zaradi mikroorganizmov. Lahko jeste hrano, ki vsebuje trdi sir.

Neželena hrana/ Ulična hrana:

Uživanje nezdrave hrane ali ulične hrane je ena naših slabih navad, med nosečnostjo pa najhujša. Higienski faktor je nizek in vsebuje presežno količino maščob. Nadzor telesne teže med nosečnostjo in po njej je zelo pomemben. Uživanje ulične hrane lahko povzroči tudi zastrupitev s hrano in tudi druge bolezni.

Morske ribe:

V tem obdobju se izogibajte uživanju morskih rib, ker vsebujejo metil živo srebro. To je spojina, ki pogosto povzroča duševno zaostalost. Zato se je treba izogibati morskim ribam, da preprečimo kakršna koli tveganja, povezana s porodom. Ribam, kot je beli tuna, se je treba popolnoma izogniti, saj imajo visoko vsebnost živega srebra.

Kofein:

Ta pogosto prehaja skozi posteljico in negativno vpliva na srčni utrip otroka. Zdravju je zelo škodljivo, če zaužijete več kot 200 mg kofeina na dan. Čeprav zmerna količina kofeina ne vpliva na vaše zdravje, je dolgotrajna poraba v velikem številu škodljiva.

Alkohol:

Alkohol vpliva na vašega otroka veliko bolj kot na vas. Uživanje alkohola povzroča motnje, kot je fetalni spekter alkohola. Lahko povzroči različne okvare pri rojstvu, zato se mu je treba za vsako ceno izogniti. Alkohol vstopi v kri vašega otroka in tako povzroči škodljive učinke na vašega otroka.

Indijski načrt prehrane za 4. mesec nosečnosti:

Spodaj je vzorec indijskega načrta prehrane za 4. mesec nosečnosti. Po želji lahko naredite dodatke in spremembe. Prehrana je razdeljena na 6 manjših obrokov in vključeni so različni izdelki:

1. Pred zajtrk:

Kar koli od naštetega je enako hranljivo in ga morate imeti pred zajtrkom.

 1. Kozarec kravjega mleka A2.
 2. Mandljevo mleko.
 3. Milkshake.
 4. Suho sadje.
 5. jabolčni sok.
 6. Paradižnikov sok.

2. Zajtrk:

 • Zdrav zajtrk za 8. mesec nosečnosti bi lahko bil.
 • Posoda svežega sadja.
 • Zelenjavna Dalija.
 • Ovsena kaša.
 • Toast iz polnozrnatega masla z omlete.
 • Polnjena paratha s skuto.
 • Kotlet.
 • Zelenjavni sendvič.
 • Bambino Upma.
 • Dopoldanski prigrizek.
 • Vse vrste juh, kot so:

  Paradižnikova juha.

  Špinačna juha.

  Kokošja juha.

  Juha iz korenja, pese in bobnov.

3. Kosilo:

Kosilo mora biti katero koli ali kombinacija naslednjega:

 1. Roti s skledo zelenjave, dal in riža.
 2. Paratha s skledo zelenjave, dal in rižem.
 3. Polnjena paratha s skledo skute.
 4. Dal tadka in jeera riž.
 5. Piščančja juha z rižem.
 6. Skuta riž.
 7. Hi-Tea.
 8. Sendvič s koruznim sirom.
 9. Polnjeni idli.
 10. Samosa.
 11. Zelenjavni kotlet.
 12. Sendvič s sirom ali zelenjavo.
 13. Arašidov klepet.
 14. Rastlinski uttapam.
 15. Rastlinska upma.

4. Večerja:

 • Dal, riž in zelena solata.
 • Roti, Dal, khichdi.
 • Zelenjavni khichdi.
 • Polnjena parata in skleda skute.

Dodatki med dieto za nosečnost v 4. mesecu:

Zdravnik vas bo usmeril k dodatku, ki ga morate jemati glede na vaše stanje. Sledijo dodatki, ki jih je treba jemati med nosečnostjo.

 • Dodatek železa – To je en dodatek, ki ga zdravnik priporoča vsaki nosečnici. Dodatek železa bo zagotovil, da bo telo dobilo dovolj krvi in ​​ne boste imeli pomanjkanja energije.
 • Folna kislina – Ta dodatek je obvezen za vsako nosečnico, da se izogne ​​kakršni koli vrsti, zlasti v nevronski cevi. Ta dodatek pa bo predpisan šele po 12 tednih nosečnosti.

Po potrebi bo zdravnik predpisal vse druge dodatke, odvisno od vašega zdravstvenega stanja, kot so gestacijski diabetes, visok krvni tlak, anemija itd..

Povečanje telesne mase med 4. mesecem nosečnosti:

Med nosečnostjo morate skupaj pridobiti 25-30 kilogramov, ki jih lahko v prvem trimesečju razdelimo na 2 do 4 kilograma, po tem pa 1 kilogram na teden. V četrtem mesecu je torej treba idealno dati 1 funt na teden, kar je skupaj 4 kilograme. Če pa imate prekomerno telesno težo, vam bo zdravnik morda svetoval, naj se malce zmanjšate.

Nekaj ​​dodatnih nasvetov za dieto v 4. mesecu nosečnosti:

Biti pozoren in ozaveščen med uživanjem katere koli hrane med nosečnostjo je zelo pomembno za nezapleteno nosečnost. Ti nasveti vam bodo pomagali obvladati vaše prehranjevalne navade med nosečnostjo:

 1. Pred začetkom uporabe katere koli nove hrane med nosečnostjo se posvetujte s svojim zdravnikom. Vsaka nosečnost je drugačna, takšen bo tudi način prehranjevanja. Hrana, ki bi enemu ustrezala, morda ni prava izbira za drugega.
 2. Če se po zaužitju katere koli hrane počutite neprijetno ali imate alergijsko reakcijo, na primer izpuščaje, se izogibajte uživanju take hrane, dokler se ne posvetujete z ginekologom.
 3. Ne odnehajte gheeja zaradi strahu pred pridobivanjem teže. Za razvoj vašega otroka je potrebna določena količina maščobe, zato bi morali vsak dan zaužiti majhen delež.
 4. Ne pozabite na suho sadje v dnevni prehrani.
 5. Jejte doma in se izogibajte prehrani iz higienskih razlogov.
 6. Medtem ko jeste zunaj, pred naročilom preverite sestavine, uporabljene pri pripravi.
 7. Ne ostanite lačni. Jejte manjše porcije, vendar jejte vsaj 6 -krat na dan.

Na kratko, prehrana za nosečnost v četrtem mesecu je zelo pomembna, saj bosta rast in zdravje otroka odvisna od tega, katera živila jeste v tem trimesečju. Bodite pozorni, jejte zdravo, izogibajte se neželeni in ulični hrani in bodite prepričani, da bosta z vašim otrokom dobro in zdravo.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kaj nosečnica ne sme jesti?

Odgovor: Naslednja živila se morajo nosečnicam izogibati med nosečnostjo:

 • Sladki koren – pri vašem otroku bi lahko končal z nižjim IQ.
 • Rafinirana moka – veliko rafinirane moke v prehrani bo povzročilo zaprtje.
 • Oceanske ribe – vsebujejo visoko raven živega srebra, ki lahko poškoduje možganske celice ploda.
 • Surova jajca ali neobdelano meso – Surova jajca ali premalo kuhano meso lahko vsebujejo vrsto bakterij, imenovano salmonela, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano.
 • Kitajska hrana – kitajska hrana vsebuje MSG, kar je za nosečnice velik ne.

V2. Kaj naj storim v 4. mesecu nosečnosti?

Odgovor: Drugo trimesečje je najboljše in najpomembnejše obdobje nosečnosti, saj otrok v tem obdobju raste največ. Naslednje stvari v 4. mesecu nosečnosti vam bodo pomagale ostati v formi:

 1. Redno telovadi
 2. Jejte veliko morskih sadežev
 3. Pogosto jejte majhne porcije hrane
 4. Uživajte v seksu
 5. Prejmite cepljenje proti gripi, da preprečite okužbo z boleznijo

V3. Kakšne spremembe se pojavijo v 4. mesecu nosečnosti?

Odgovor: V 4. mesecu nosečnosti se velikost prsi poveča zaradi hormonskih sprememb. Zaradi povečane proizvodnje hormona, imenovanega progesteron, se pri nekaterih lahko poveča zaprtje in napihnjenost. Nekatere ženske lahko doživijo tudi zgago.