Dosegli ste osmi mesec nosečnosti. Kjer se počutite težko, ste se dovolj zredili in začeli doživljati več težav v nosečnosti. Kot so kislost, zaprtje in zgaga. V tem času je ključnega pomena, da jeste ustrezno hranljivo hrano. Tako, da boste lahko zadovoljili potrebe svojega rastočega otroka, pa tudi sami ne boste imeli pomanjkanja. V tem članku smo zaokrožili živila, ki jih lahko jeste in česa ne morete jesti v 8. mesečni nosečnosti, ter tipičen načrt prehrane za 8. mesec nosečnosti..

Pomen prehrane in živil za 8. mesec nosečnosti:

Eden od pomembnih vidikov nosečnosti je uživanje prave hrane v pravi količini. Nobena vrsta hrane ne more zadostiti vsem potrebam vašega rastočega otroka, zato je pomembno, da v prehrano za nosečnost v osmem mesecu vključite raznoliko hrano v pravo količino in jo čez dan razdelite v manjše dele, da zadostuje pogosti napadi lakote med nosečnostjo. Pravilna prehrana je pomembna za zagotovitev zdrave rasti in razvoja otroka v maternici.

Tabela prehrane za osmi mesec nosečnosti:

Spodaj je tipična tabela prehrane za osmomesečno prehrano z vidika prehrane, kjer lahko veste, kaj vaše telo v tej fazi potrebuje vso prehrano in katera živila lahko zagotovijo enako. To vam bo pomagalo pri odločitvi, kaj vse mora biti vključeno v vašo 8-mesečno nosečnostno prehrano in čemu se je treba izogibati.

Živila za prehrano v 8. mesecu nosečnosti:-

Osmomesečna dieta za nosečnice

Živila, bogata z železom:

Če v 8. mesecu nosečnosti zaužijete dovolj železa, boste med porodom zaščiteni pred vsemi vrstami krvavitev. Priporočljivo je, da dnevno zaužijete 27 mg železa. Zelo obvezno je vključiti mineral železa v 8 -mesečno hrano za nosečnice, da se preprečijo učinki krvavitve, ki povzroči anemijo. Živila, bogata z železom, so jajca, ribe, marelice, fižol, različna semena in rdeče meso.

Živila, bogata s kalcijem:

Kalcij je eden izmed osnovnih mineralov, ki jih potrebuje nosečnica, zlasti v tretjem trimesečju. V 8. mesecu nosečnosti morate nadzorovati svojo prehrano, vključno z različnimi živili, ki vsebujejo kalcij. Vzeti morate najmanj 1000 mg kalcija, saj pomaga pri izgradnji skeletne strukture prihodnjega otroka in okrepi kostni mozeg. Nekateri viri hrane, bogati s kalcijem, so oreški, ribe, banane, pusto meso, zeleni listi, jajca, zelenjava, mlečni izdelki itd.

Živila, bogata s kalijem:

Raven kalija v telesu je treba uravnotežiti za nadzor krvnega tlaka, mišičnih funkcij, telesnih tekočin in celičnih aktivnosti. To mineralno komponento morate vključiti v svojo prehrano za osmi mesec nosečnosti z minimalnim odmerkom 1500 na dan. Kalij lahko zlahka najdemo v dinjah, zrnju, bananah, mleku, lubenici, stročnicah itd..

Živila, bogata z beljakovinami:

Beljakovine so neprecenljiva sestavina v tretjem trimesečju nosečnosti. Zagotavlja mišično moč, ravnovesje železa in pravilen razvoj ploda. V osmi mesec nosečnosti morate v svojo prehrano vključiti povprečno 60 do 75 gramov na dan. V primeru visokega tveganja in tipične situacije boste morda morali celo povečati rutinski odmerek beljakovin. Nekateri dragoceni viri beljakovin so ribe, sojino mleko, fižol, beljaki, mleko, pusto meso, jogurt, tofu itd..

Živila, bogata z ogljikovimi hidrati:

Kompleksni ogljikovi hidrati so za nosečnico v tretjem trimesečju zelo primerni kot preprosti ogljikovi hidrati. To je veliko boljša in popolna prehrana za malega otroka v notranjosti. Nekateri pogosti in razpoložljivi viri ogljikovih hidratov so jagode, zelenjava, polnozrnat kruh, stročnice, testenine, sladki krompir, fižol lubenice itd.

Živila, bogata z vlakninami:

Vlaknine so bistveni element v zadnji fazi nosečnosti za preprečevanje zaprtja zaradi prekomerne teže in presežnega izločanja hormonov. Uravnotežiti morate svojo prehrano, vključno z živili, bogatimi z vlakninami. Nekatera najpogostejša živila, ki so bogat vir vlaknin, so črni fižol, zelena, rjavi riž, koruza, polnozrnat kruh, cvetača, avokado, beli fižol, brokoli, zeleni listi itd. Svetujete tudi uživanje veliko vode oz. tekočino za uravnoteženje vode v črevesju.

Živila, obogatena z maščobami:

Maščobe so v tretjem trimesečju nosečnosti zelo sprejemljive. Nikoli ne smete zaužiti več kot 30 % celotne kalorije. Visoke maščobe so na tej stopnji strogo prepovedane. Potrebno je le zagotoviti telesu nekaj vitalnih maščobnih kislin, kot je omega 3. Nekateri zanesljivi viri maščob so arašidovo maslo, jajca, ribe, oreški itd.

Živila, bogata z vitaminom C:

Vitamin C je bistven za povečanje absorpcije železa v telesu. Dnevno lahko vzamete do 80 mg vitamina C. Deluje za povezovanje tkiv v novi zbirki dojenčkov. Nekaj ​​izjemnih virov tega vitamina so jagode, paradižnik, grenivke, pomaranče, zelje, brokoli itd..

Živila, obogatena s folno kislino:

Folna kislina prispeva k različnim vlogam v novem telesu v razvoju. Pomaga pri oblikovanju rdečih krvnih celic, DNK, živčnega sistema itd. To je bistvena spojina, ki lahko prepreči okvare živcev pri dojenčku. Vsaka nosečnica, zlasti v tej zadnji fazi, mora vključevati folno kislino v količini od 600 do 800 mg na dan. Kakovost folne kisline je zelo enostavno izkoristiti z več naravnimi živili, kot so papaja, piščančja jetra, zeleni listi, žita, leča, šparglji, oves, pomaranče itd.

Živila, obogatena s fosforjem:

To je osnovna sestavina, ki telesu moškega kostnega tkiva, ki leži v materini maternici, zagotavlja močno strukturo kosti. Ta element za popoln razvoj potrebujejo tudi cirkulacijske poti in mišični sklepi. Odvisno od telesne pripravljenosti ga lahko vzamete od 800 do 1200 mg. Zelo pogost vir fosforja so zelenjava, buče, zelena listnata zelenjava, gobe itd.

Živila, ki se jim je treba izogniti v 8. mesecu nosečnosti:-

živila, ki se jim je treba izogibati-8. mesec nosečnostiNepasterizirano mleko:

Strogo se izogibajte mlečnim izdelkom, ki niso pasterizirani. Za vas je lahko nevarna katera koli vrsta kravjega ali ovčjega mleka, ki ni predelana s pasterizacijo. Poleg tega je kozje mleko izdelek, ki se ga morate izogibati v zadnji fazi nosečnosti, ker vsebuje element z visokim tveganjem, kot je toksoplazmoza.

Kava:

Izogibajte se kofeinskim izdelkom, da zmanjšate verjetnost zaprtja v tej zadnji fazi nosečnosti. Odpraviti morate vsakodnevno navado. Poleg tega si lahko privoščite tudi veliko količino vode.

Pašteta:

Pašteta je ena najpomembnejših stvari, ki se ji je treba med nosečnostjo izogibati. Nosi listerijo in je lahko vzrok za listeriozo, ki lahko zaradi hudega napada gripe poškoduje materino telo. V času poroda lahko povzroči usoden porod, spontani splav, mrtvorojenost ali kakšno hudo bolezen.

Alkohol in tobak:

Alkohol in tobak lahko poškodujeta maternico pri vzreji otroka. Zato je lahko uživanje alkohola ali kajenje tobaka nevarno za vas. Izogibajte se vsem takšnim stvarem za vsako ceno.

Mehki sir:

Za to fazo nosečnosti morate poskrbeti tako, da se izogibate zrelemu siru, kot so brie, modre žile itd. V sebi nosi količino listerije, ki je nevarna sestavina za porod. Med nosečnostjo lahko povzroči težave. Če ste nori na sir, pojdite na trdi sir.

Indijski načrt prehrane za 8. mesec nosečnosti?

Da bi zagotovili, da bo vaša prehrana zdrava pri otroku. Poskusili smo povzeti, kako izgleda tipičen indijski načrt prehrane za osmomesečno nosečnost in kakšno hrano jesti v osmem mesecu nosečnosti:

Pred zajtrk:- Kar koli od naštetega je enako hranljivo in ga morate imeti pred zajtrkom.

 • Kozarec kravjega mleka A2
 • Mandljevo mleko
 • Milkshake
 • Suho sadje
 • jabolčni sok
 • Paradižnikov sok

Zajtrk: – Zdrav zajtrk za 8. mesec nosečnosti bi lahko bil

 1. Posoda svežega sadja
 2. Zelenjavna Dalija
 3. Ovsena kaša
 4. Toast iz polnozrnatega masla s popolnim
 5. Polnjena paratha s skuto
 6. Kotlet
 7. Zelenjavni sendvič
 8. Bambino Upma

Dopoldanski prigrizek:-

Vse vrste juh, kot so:

 1. Paradižnikova juha
 2. Špinačna juha
 3. Kokošja juha
 4. Juha iz korenja, pese in bobnov

Kosilo:- Kosilo mora biti katero koli ali kombinacija naslednjega:

 • Roti s skledo zelenjave, dal in riža
 • Paratha s skledo zelenjave, dal in rižem
 • Polnjena paratha s skledo skute
 • Dal tadka in jeera riž
 • Piščančja juha z rižem
 • Skuta riž

Hi-Tea:-

 • Sendvič s koruznim sirom
 • Polnjeni idli
 • Samosa
 • Zelenjavni kotlet
 • Sendvič s sirom ali zelenjavo
 • Arašidov klepet
 • Rastlinski uttapam
 • Rastlinska upma

Večerja:-

 • Dal, riž in zelena solata
 • Roti, Dal, khichdi
 • Zelenjavni khichdi
 • Polnjena parata in skleda skute.

Dodatki, ki jih je treba jemati in ne jemati med 8. mesecem nosečnosti:

Dva dodatka, ki jih mora vsaka nosečnica jemati med nosečnostjo, sta dodatek železa in dodatek folne kisline. Dodatek železa je potreben, da dobite zadostno količino krvi in ​​da ne boste anemični, medtem ko je dodatek folne kisline ključnega pomena za preprečevanje morebitnih prirojenih okvar pri novorojenčku. Poleg tega je odvisno od tega, ali je treba v 8. mesecu nosečnosti jemati kakršne koli dodatke ali ne. Vaš zdravnik na pregledu se bo odločil, katere vrste dodatkov boste morali jemati.

Povečanje telesne teže med prehrano za nosečnost v osmem mesecu:

Za nosečnice z normalno telesno težo je pomembno, da v 8. mesecu nosečnosti vsak teden pridobijo 1 kilogram. Če pa že imate prekomerno telesno težo, bi bilo tudi pridobivanje nekoliko manjše teže v redu.

Dodatni nasveti za prehrano v 8. mesecu nosečnosti:

 • Zdaj, ko se bližate koncu nosečnosti, jejte samo živila, ki vaši prehrani dodajo hranilno vrednost.
 • Pijte veliko tekočine, saj vam bo to pomagalo pri obvladovanju zaprtja.
 • Ne izogibajte se morski hrani na splošno. Ribe vsebujejo omega-3, ki je med nosečnostjo zelo pomembna za zdravo rast ploda.

Zgoraj navedena so zdrava hrana za 8-mesečno nosečnico. Vključiti jih je treba v njeno prehrano, da se zagotovi zdrava rast otroka in uravnava njegova telesna teža. Vključite vsa zgoraj navedena potrebna hranila in se izogibajte živil, ki se jim je treba izogniti, za varno in srečno nosečnost.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kakšno prehrano je treba upoštevati v 8. mesecu nosečnosti?

Odgovor: Pri odločanju o 8. mesecu nosečnosti je treba prehrano osredotočiti na pravo hrano. Pravo sadje in zelenjava, polnovredna živila, stročnice in mleko bi morali biti del dnevnega vnosa. Poleg tega je zmerni odmerek multivitamina in najmanj 400 mikrogramov dodatka folne kisline nujen za pokrivanje pomanjkljivosti v dneh, ko ne jeste popolnoma.

V2. Koliko kalorij mora zaužiti osemmesečna nosečnost?

Odgovor: Noseča ženska z normalno težo bi morala v prvem trimesečju zaužiti 1800 kalorij, v 2. trimesečju 2200 kalorij in v 3. trimesečju 2400 kalorij. Ker je osmi mesec v tretjem trimesečju, mora prehrana za osmi mesec nosečnosti vključevati najmanj 2400 kalorij.

V3. Kako lahko povečam svojo težo v 8. mesecu nosečnosti?

Odgovor: Spodaj je navedenih nekaj ključnih točk, ki bodo pomagale pri nadzorovanem povečanju telesne mase v 8. mesecu nosečnosti:

Jejte ustrezne porcije hrane.

Jejte pogosto in ne jejte več v eni sami seji.

Izogibajte se pretiranim sladkarijam in kalorično bogati hrani

Za kuhanje uporabite metode z nizko vsebnostjo maščob