Se ne strinjamo vsi, da moramo v tem obdobju paziti, kaj jemo? To pomeni, da vse sadje ni vedno koristno in ne bo vedno v vašo korist. Zakaj to govorimo? Spodaj je seznam sadja, ki se mu je treba med nosečnostjo izogibati. Naredijo več škode kot koristi za rast otroka in vašega telesa. Preberite, če želite vedeti, kakšno sadje ni dobro za nosečnice. Ta članek nam pomaga, da se zavedamo, na katere sadeže moramo biti med nosečnostjo previdni.

sadju, ki se mu je treba izogniti med nosečnostjo

Čas je, da posodobite svoj seznam sadja, ki ga morate in ne smete vključiti v nosečnost. Poglejte spodaj.

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo:

Oglejmo si seznam sadja, ki ni dovoljeno nosečnicam.

1. Papaji se izogibajte med nosečnostjo:

Papaji se izogibajte med nosečnostjo

Papaje, zlasti nezrela in polzrela raznolikost, so bogate z lateksom, ki se mora izogibati med nosečnostjo. Lahko povzroči prezgodnji porod, saj papaje aktivirajo krčenje maternice. Lahko povzročijo krč maternice; poleg tega bo posledično sprožil splav. Poleg tega zelena papaja obdaja prostaglandin in oksitocin, ki imata lahko vlogo pri spodbujanju popadkov.

2. Litchi se izogibajte med nosečnostjo:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 2

Litchi je eno takšnih sadežev, ki med nosečnostjo ni dobro. Čeprav so liči odličnega okusa in nas privlačijo s svojo obliko in barvo, za nosečnice ne veljajo za varne. Odgovoren je za telesno toploto. Prekomerno uživanje ličija lahko povzroči okvaro ploda, krvavitev, bolečine v trebuhu zgago ali škoduje plodu, poleg tega pa lahko celo povzroči splav.

3. Izogibajte se breskev med nosečnostjo:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 3

Breskve lahko povzročijo notranjo krvavitev, če jih nosečnice zaužijejo preveč, saj proizvajajo več toplote. Prekrivajoči lasje breskve lahko poleg tega povzročijo alergijo, ki povzroči srbenje in pekoč občutek v grlu. Povečana poraba vodi do povečanja folne kisline, kar povzroča izpuščaje, krče in slabost. Breskve imajo zato slab ugled, da jih med nosečnostjo obravnavajo kot nevarno sadje.

4. Divje jabolko se izogibajte med nosečnostjo:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 4

Je kislo, kislo in sladko in večinoma velja za idealen prigrizek za nosečnice z jutranjo slabostjo, vendar to sadje pravzaprav nikakor ni dobro za nosečnice. Divje jabolko lahko povzroči toploto v telesu in povzroči splav. So kisle narave in zato lahko sprožijo krčenje maternice.

5. Ananasom se med nosečnostjo izogibajte:

Ananas vsebuje bromelain, ki ga najdemo v jedru ananasa. Znano je, da bromelain razgrajuje beljakovine in povzroča nenormalno krvavitev. Ananas velja za sadje, ki se mu je treba izogniti v zgodnji nosečnosti. Zato se morajo nosečnice v prvih treh mesecih nosečnosti popolnoma izogibati uživanju ananasa, saj lahko omehča maternični vrat in tako povzroči zgodnji porod..

6. Longan:

To je cenjeno sadje zaradi svojega sladkega vonja in okusa. Nosečnice imajo pogosto vročino in zaprtje. Znano je, da to sadje zviša telesno temperaturo in lahko povzroči suha usta in zaprtje. Prav tako povečuje okvaro ploda, bolečine v trebuhu, krvavitve in škoduje plodu, kar vodi do spontanega splava. Longan je škodljivo sadje med nosečnostjo.

7. Črno grozdje:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 7

Priporočamo, da se med nosečnostjo izogibate grozdju. Tako zeleno kot črno grozdje sta med nosečnostjo nevaren sadež, zato ga nikoli ne priporočamo. Spojina resveratrol v grozdju je lahko zelo strupena za nosečnice. Prebavni sistem je med nosečnostjo običajno šibek, zato bo imel sistem resne težave pri prebavi kože črnega grozdja.

8. Kamelija:

Kamelija ima sladek, grenak, kisel okus, zato je zelo všeč nosečnicam, ki imajo jutranje slabosti. Vendar to sadje v resnici ni idealno za nosečnice. Znano je, da kamelija povzroča prezgodnji porod in včasih lahko povzroči splav. Temu sadju se je najbolje izogniti med nosečnostjo.

9. Datumi:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 9

Pretiranemu uživanju datljev se je najbolje izogniti, ker lahko poveča telesno toploto in lahko celo povzroči prezgodnje krčenje maternice. Med nosečnostjo je najbolje zmerno jesti datume, čeprav vsebujejo bistvena hranila. Včasih lahko povzroči širjenje materničnega vratu, kar povzroči splav, zlasti v prvem trimesečju, ko je pri mami veliko tveganje za splav.

10. Zamrznjene jagode:

Zamrznjene jagode niso varno sadje za nosečnost. Izogibati se je treba vsakršnemu sadju, ki je bilo dalj časa zamrznjeno. Sveže jagode pa veljajo za dobre, saj so sveže pri kopičenju hranil. Zamrznjene jagode bodo shranjene dlje časa, kar bo povzročilo strupenost za vas in vašega otroka.

11. Lubenica:

Sadje, ki se mu je treba izogibati med nosečnostjo 11

Presenečeni? Lubenica je sadje, ki se mu je treba med nosečnostjo izogibati. Na splošno vam pomagajo odstraniti toksine iz telesa. Ko med nosečnostjo uživate lubenico, boste otroka v idealnem primeru izpostavili številnim strupom, ki jih bo vaše telo izpravilo. Vsebnost sladkorja v sadju lahko poveča tudi raven glukoze v krvi. Lastnost lubenice je, da se izpira, kar bo povzročilo tudi izpiranje osnovnih hranil, ki jih vaše telo morda potrebuje.

Sadje zagotovo igra pomembno vlogo v prehrani nosečnic. Kaj pa se zgodi, ko začnete verjeti, da je vse sadje dobro za vas in vašega otroka? Nezaželeno prinašate veliko nevarnosti ne samo zase, ampak tudi za nerojenega otroka. Naš članek je obravnaval, kateri sadeži niso dobri za nosečnost in da je treba sadje jesti zmerno, kar bo zagotovo še dolgo pomagalo vam in otroku.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

V1. Ali se moram med nosečnostjo izogibati sadnim sokovom?

Odgovor: Zagotovo so sokovi lahko del vaše prehrane, vendar to ne sme biti vaša edina prehrana. Lahko jih občasno popijete, vendar se vedno držite svežega sadja. Sveži sokovi lahko včasih povzročijo neupravičene bakterijske okužbe. Hranite ločeno od ananasa in soka papaje. Litchijev sok je dober med nosečnostjo, vendar ga je treba jemati zmerno, da preprečimo nepotrebne zaplete. Sveže stisnjen sok je med nosečnostjo vedno bolj zdrava možnost.

V2. Kateremu sadju se je treba izogniti, da preprečim splav?

Odgovor: Na splošno je znano, da je ananas med nosečnostjo škodljivo sadje. Papaji, breskvam in divjemu jabolku se je prav tako najbolje izogniti, saj je znano, da povzročajo prezgodnji porod in vodijo tudi do spontanega splava. Uživanje teh plodov bo povzročilo širitev materničnega vratu in povzročilo zgodnje porode, kar bo povzročilo zaplete. Izogibajte se uživanju predrezanega sadja, da zaščitite sebe in nerojenega otroka pred okužbami.

V3. Ali se je treba med nosečnostjo izogibati suhemu sadju?

Odgovor: Marelice med nosečnostjo na splošno veljajo za nevarno suho sadje. Znano je, da povzročajo krčenje in povzročajo toploto v telesu, oboje pa ni zaželeno. Na splošno lahko vse, kar jemljete preveč, povzroči več škode kot koristi. Suho sadje, če ga zaužijemo v presežku, lahko povzroči prebavne težave, kot so napihnjenost in driska. Lahko povzročijo povečanje telesne mase, saj so bogate s fruktozo, ki je naravni sladkor. Rozine lahko povzročijo porast energije, lahko pa povzročijo utrujenost in sesutje sladkorja.