Če ste redni obiskovalec sadne tržnice, ste gotovo opazili rjavo obarvano sadje s krznenim videzom. Imenujejo se plodovi kivija, ki izvirajo iz Nove Zelandije in Kitajske. Kiviji so poimenovani zaradi podobnosti z videzom ptic kivi. Kivijev imenujejo tudi “kitajske kosmulje”, saj imajo podoben profil okusa. Napolnjene so s hranili, kot so vitamin C, E in folat, ki so ključnega pomena za zdravo telo. Zato so plodovi kivija zelo priporočljivi za nosečnice, saj so pokazali pozitivne rezultate pri razvoju ploda. V tem članku bomo preučili čudovite prednosti sadja kivija med nosečnostjo in razumeli njegove možne stranske učinke.

kivi med nosečnostjo

Kaj je sadje kivija?

Preden začnemo govoriti o koristih kivija za nosečnico, najprej ugotovimo, kaj je sadje kivija! Kivi so plodovi ovalne oblike z rjavo ali rumeno lupino, prekrito z nejasnimi lasmi. V notranjosti plodov boste opazili zeleno ali temno rumeno kašo z množico drobnih črnih užitnih semen. Kivi je po okusu sladek in trpek, zato je primeren za muhasto brbončico nosečnic.

Je sadje kivija dobro za nosečnost?

Kivi pogosto velja za “hranilno moč”, saj je bogat vir vitaminov C in E. Vsebuje minerale v sledovih, prehranska vlakna, antioksidante, folno kislino, kalij itd. To sadje pomaga pri možganih in kognitivnem razvoju plod zaradi velike količine folatov. Redni vnos tega sadja lahko pomaga nahraniti kožo in povečati imuniteto z vitamini C in E.

Prehranska dejstva o sadju kivija:

Sledi prehranska razčlenitev plodov kivija na 100 g obroka.

 • Skupne kalorije – 61
 • Skupaj maščobe – 0,5 gm
 • Kalij – 312 mg
 • Natrij – 3 mg
 • Skupni ogljikovi hidrati – 15 gramov
 • Prehranske vlaknine – 3 g
 • Sladkor – 9 gramov
 • Vitamin C – 154%
 • Vitamin B6 – 5%
 • Kalcij– 3%
 • Magnezij – 4%
 • Vitamin A – 1%

Ker je to sadje polno vitaminov, ga je treba vključiti v prehrano nosečnice. Za nosečnice je zelo koristen, saj ima različne koristi.

Kako jesti kivi med nosečnostjo?

Ker je sadje kivi relativno novo na indijskem trgu, obstaja veliko vprašanj, kako ga jesti. Najprej je treba odstraniti zgornjo plast kivija. Zeleno kašo v notranjosti lahko uživamo kot celoto ali pa jo narežemo na rezine. Kivi sadni sok lahko naredite tudi doma in ga dodate v solate, da izboljšate okus.

Koliko sadja kivija lahko pojem med nosečnostjo?

Čeprav ni omejitev za uživanje kivija med nosečnostjo, je priporočljivo, da ga hranite 2-3 sadja na dan. Kot pravijo, “preveč je lahko slabega”, prenajedanje plodov kivija med nosečnostjo lahko povzroči zdravstvene težave in neprijetne situacije.

Neverjetne prednosti sadja kivija med nosečnostjo

Prednosti kivija v nosečnosti:

Oglejmo si 10 najboljših koristi kivija med nosečnostjo:

1. Ohranja zdravje srca in ožilja:

Uživanje 2 ali 3 plodov kivija pomaga pri redčenju krvi in ​​znižanju vsebnosti maščob ter tako ohranja zdravje srca in ožilja. Visoke ravni kalija v plodovih kivija lahko učinkovito znižajo krvni tlak in preprečijo nenadne napade. Dokazano je tudi, da ima sok kivija enake učinke kot tablete aspirina, ko gre za zaščito srca!

2. Odličen vir folne kisline:

Nosečnica v svoji prehrani potrebuje približno 400 mg – 800 mg folne kisline za zdrav razvoj ploda v prvih mesecih spočetja. Uživanje kivija med nosečnostjo lahko pomaga pri kognitivnem razvoju ploda in prepreči morebitne okvare živcev. Zato bodočim mamicam svetujemo, da zaužijejo vsaj eno sadje kivija na dan.

3. Moč esencialnih hranil:

Vsebuje več vitamina C v primerjavi z pomarančo in vključuje tudi veliko količino kalija na splošno. Vsebuje tudi veliko vitamina E. Zato je uživanje tega sadja zelo zdravo za kožo, otroku pa zagotavlja tudi bistvene vitamine in hranila. Kivi pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema in ščiti telo pred okužbami.

4. Ohranja kosti močne:

Je odličen vir vitamina K in zato pomaga pri razvoju močnih kosti. Povečuje zdravilno moč telesa in zmanjšuje strjevanje krvi. Med nosečnostjo telo potrebuje ustrezno količino vitamina K, ker med porodom telo močno krvavi. Prekomerna izguba krvi je lahko zelo grozeča.

5. Pomaga pri rasti vezivnega tkiva:

Vitamin C krepi imuniteto in proizvaja material, podoben kolagenu, odgovoren za nastanek vezivnega tkiva v telesu. Rastočemu otroku zagotavlja bistvena hranila za razvoj vezivnega tkiva v njegovem telesu.

6. Preprečuje proste radikalne poškodbe telesa:

Kivi je bogat z antioksidanti, ki pomagajo zmanjšati poškodbe celic zaradi oksidacije. Zlasti pri bodočih materah je tveganje za oksidativni stres veliko, s čimer se Kiwi lahko uspešno spopade. Visoke količine vitamina C pomagajo tudi pri popravljanju celic in spodbujajo novo rast.

7. Zmanjšuje tveganje za nastanek strij na želodcu pri ženskah:

Študije dokazujejo, da redno uživanje tega sadja zmanjšuje tveganje za nastanek strij med porodom. Izboljša tvorbo kolagena, ki je odgovoren za elastičnost kože. Tako se možnosti strij znatno zmanjšajo. Poleg uživanja sadja kivija je priporočljivo uporabljati vlažilno kremo na predelu trebuha.

8. Preprečuje prirojene napake:

Bogat je z vitaminom B9, imenovanim B9, ki je najpomembnejši za razvoj živčnega sistema otroka. Pomanjkanje tega folata povzroči različne napake med rojstvom pri dojenčku. Spina Bifida je vrsta napake, ki jo opazimo pri dojenčkih, ki jim v telesu primanjkuje B9. Kivi z visokim odstotkom folne kisline lahko pomaga pri preprečevanju takšnih težav.

9. Pomaga pri možganih in kognitivnem razvoju ploda:

Ker je to sadje zelo dober vir folata, preprečuje nevtralne okvare pri novorojenčkih in pomaga tudi pri razvoju možganov v zgodnji mladosti. Zato je poraba za bodočo mamo izjemno koristna.

10. Spodbuja prebavo:

Kivi vsebuje veliko količino prehranskih vlaknin, ki nosečnici pomagajo pri spopadanju z bolečim zaprtjem. Redno uživanje sadja lahko pomaga pri boljši prebavi, gladkem gibanju črevesja in lajšanju napenjanja, plinov itd. Poleg tega sadje kivija vsebuje prebiotike, ki spodbujajo rast probiotičnih bakterij za izboljšanje splošnega zdravja črevesja.

Neželeni učinki kivija pri nosečnicah:

Čeprav ima kivi ogromno koristi za nosečnice, je treba upoštevati nekatere možne stranske učinke, zlasti pri ljudeh, ki so morda alergični na kivi:

 • Srbeče grlo
 • Oteklina v grlu
 • Otekel jezik
 • Srbeča usta
 • Težave pri požiranju
 • Kislinski refluksi
 • Opeklina srca
 • Želodec moten

Ali niso ta dejstva o plodovih kivija preveč dobra, da bi verjela? Ker se bliža datum dostave, je čas, da se osredotočite na zdravo prehrano, da zagotovite dobro počutje svojega malčka.

Poleg jemanja predpisanih zdravil in dodatkov lahko pridobivanje hranil iz naravnih virov naredi čudeže. Torej, čas je, da se pogovorite s svojim zdravnikom in preverite varnost kivija za vas med nosečnostjo. Če dobite odobravanje, uživajte v tem okusnem sadju in pozdravite lepega, zdravega otroka!