Citalopram je antidepresiv, ki spada v skupino, imenovano selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina. To se večinoma uporablja za zdravljenje napadov panike in tudi anksiozne motnje ter deluje s spreminjanjem ravni serotonina, kemikalije v možganih.

citalopram med nosečnostjo

Citalopram med nosečnostjo:

Mnoge ženske se sprašujejo, ali je jemanje antidepresivov med nosečnostjo varno. Jemanje zdravila Citalopram med nosečnostjo je dvorezen meč. Če ga vzamete, lahko ogrozi vašega otroka, če pa ga ne vzamete, lahko to poslabša vaše počutje. Obstajajo ženske, za katere je uporaba Citaloprama med nosečnostjo zelo potrebna. To je zato, ker nosečnost sproži različne vrste hormonov v vašem telesu in v takih razmerah je antidepresiv zelo potreben, da se obdržite in se počutite dobro.

Zdravljenje depresije med nosečnostjo je zelo bistveno, saj bo verjetno imelo negativne učinke na vašega otroka. Znano je, da nezdravljena depresija med nosečnostjo povzroča številne nove težave; tako kot bi se lahko pričakovana mama obrnila na alkohol in kajenje, da bi preprečila depresijo, kajenje in pitje pa sta za otroka vedno slaba. Obstaja nekaj antidepresivov, ki so med nosečnostjo zelo varni, in nekateri, ki so se izkazali za škodljive tako za mater kot za otroka. otrok.

Ali je citalopram varen med nosečnostjo? Na to je najbolje odgovoriti z uravnoteženjem med koristmi in tveganji. Možnosti prirojenih okvar pri otroku zaradi uživanja tega zdravila so zelo majhne, ​​zato je v večini primerov zdravje in dobro počutje mater prednostno. Ker se večina otrokovih notranjih organov oblikuje v prvih 12 tednih nosečnosti, je to čas velikega tveganja, ko je zelo verjetno, da bo katerokoli zdravilo vplivalo na vašega otroka. Če v tem obdobju zaužijete citalopram, je najbolje, da se najprej posvetujete z zdravnikom.

beremen-052314-akp

Jemanje zdravil v tem času na splošno vodi do nekaj prirojenih okvar, kot so: srčne napake, vendar so primeri pokazali, da imajo ženske, ki jemljejo citalopram med nosečnostjo, dojenčke z normalnim srcem. Antidepresivi lahko pri novorojenčku povzročijo tudi okvare prebavnega in sečnega sistema, včasih pa se lahko stvari celo dvignejo in pri otroku se lahko razvije okvara oči in okončin.

Otroci lahko razvijejo tudi težave pri gibanju in primanjkljaj pozornosti skupaj s težavami pri učenju in razmišljanju. Vendar ni znano, da bi citalopram povzročil tveganje za splav pri ženskah, ki uživajo zdravilo, niti ni znano, da povzroča mrtvorojenost.

Če ste med nosečnostjo že jemali zdravilo Citalopram, je najbolje, da o tem obvestite svojega zdravnika in se prepustite njemu, da se odloči, ali potrebujete to zdravilo ali ne, in naj nadaljuje z njim. Če ste že noseči, ne prenehajte jemati citaloprama nenadoma, saj bi to lahko bilo katastrofalno za vas in vašega otroka. Ne spreminjajte zdravil brez predhodnega dovoljenja zdravnika.

Pred uporabo katere koli vrste zdravila poiščite zdravniško pomoč. Za dobro počutje vašega otroka je zelo pomembno, da zdravnika obveščate o tem, kaj uživate. Jemanje zdravila Citalopram ne zahteva nujno dodatnega spremljanja vašega otroka, vendar je bolje biti varen kot žal. Vendar se je mogoče izogniti, da postopoma prenehate jemati nekaj v tem primeru citaloprama), namesto da bi ga popolnoma prekinili naenkrat. Če ženska uživa citalopram, ni nevarnosti zanositi in tudi otrok ne vpliva, če oče te droge uživa.