Nosečnost je čas, ko boste imeli veliko omejitev glede tega, kar počnete. Vsaka oseba v gospodinjstvu ali blizu in draga nenehno pripoveduje, kaj jesti in česa ne, katere vrste vaj narediti in katerim vajam se med nosečnostjo izogibati. Ena takšnih dejavnosti, kjer nastanejo omejitve, je plavanje. Mnogi ljudje nosečnici nasprotujejo plavanje. Medtem ko je med nosečnostjo povsem varno, lahko prekomerno plavanje povzroči nevarnost za mater in nerojenega otroka v maternici. Plavanje velja za eno najboljših vaj med nosečnostjo, saj lajša številne bolečine, kot so bolečine v nogah, krči, ki so pogosti med nosečnostjo.

plavanje med nosečnostjo

Ali je varno plavati med nosečnostjo:

Ameriški kolidž ginekologov in porodničarjev v svoji raziskavi navaja, da je redna vadba med nosečnostjo dobra za zdravje nosečnice in matere, plavanje velja za eno najboljših dejavnosti med nosečnostjo. Navedli so tudi, da je plavanje med nosečnostjo popolnoma varno, če to počnete v zdravem okolju in določen čas. Pazite, da se ne ukvarjate z vodnimi športi, kot so smučanje na vodi, potapljanje in redno potapljanje.

Kako plavati med nosečnostjo:

Če ste začetnik ali novinec v plavanju, je zelo priporočljivo, da se pred začetkom te vaje posvetujete s svojim zdravnikom. Sprva začnite počasi in poslušajte svoje telo. Ne obremenjujte se preveč, saj lahko na koncu postanete nemirni in povzročite utrujenost, ki je škodljiva za vaše zdravje in tudi za otroka. Plavajte samo redno, ne preizkušajte novih plavalnih tehnik.

Zdravstvene koristi plavanja med nosečnostjo:

Zdravniki priporočajo redno telovadbo med nosečnostjo. Vse druge vaje, kot so hoja, tek, telovadba, vam lahko povzročijo nemir čez dan. Plavanje je ena takih vaj, kjer boste uživali v vadbi, poleg tega pa ima med nosečnostjo tudi nekaj koristi za zdravje.

1.  Jutranja slabost je eno najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo nosečnice. Plavanje lahko olajša jutranjo slabost, hladna voda pa olajša bruhanje in slabost.

2. Med nosečnostjo se telesna teža poveča kot običajno, čutite bolečine v sklepih in kosteh. Plavanje je oblika vadbe z majhnim učinkom. Nosečnica, obdana z vodo, bo pomagala dvigniti pritisk na telo zaradi dodatne teže.

3. Mnoge nosečnice se pritožujejo zaradi težav s spanjem ponoči. Izvajanje aerobnih vaj vam bo omogočilo boljši spanec ponoči, plavanje ali nekaj časa v bazenu vam bo pomagalo.

4. Plavanje naj bi med nosečnostjo lajšalo otekanje gležnjev in stopal. Če nekaj časa preživite v vodi, pomagate potisniti tekočine iz tkiv nazaj v žile. Tudi plavanje pomaga pri stalnem pretoku krvi po telesu.

5. Nihanje razpoloženja med nosečnostjo je težko napovedati. Včasih se počutite zelo zaskrbljeni, depresivni ali dražeči. Če preživite nekaj časa v bazenu, vam lahko olajša razpoloženje in vas ohrani svež brez napetosti.

Kaj nositi med plavanjem med nosečnostjo:

Splošna obleka za plavanje je običajno tesna. Toda iste obleke ni mogoče nadaljevati, če ste noseči. Ko se vaš udarec povečuje, mora biti izbrana oprema udobna za vas in otroka, ki je v vas. Številne prodajalne ponujajo tudi nosečniške kopalke za nosečnice. Dvodelne kopalke bodo popolnoma primerne za vas, ko ste noseči.

Plavalne vaje za nosečnice:

Plavanje na začetku je lahko strašljivo ali zastrašujoče, a ko boste v njem odlikovali ali se ga navadili, boste zagotovo uživali in ves dan se boste počutili sproščeno. To so stvari, ki so pomembne za nosečnico. Nekatere osnovne vaje so

Za začetnike:

Če znate plavati in ste enkrat telovadili v modri luni, morate biti med nosečnostjo zelo previdni. Večina bazenov ima posebne aerobne razrede za začetnike in, kar je najpomembneje, za nosečnice. Previdno sledite svojemu inštruktorju in ne izvajajte več kot 30 minut 3 do 4 dni na teden. Ne pozabite vzdrževati počasnega do zmernega tempa, ki vas ne bo pustil dihati. Nekateri udarci, ki jih lahko vadite, so

 • Hod in plazenje: Plavanje v prostem slogu je najboljše in varnejše med nosečnostjo.
 • Dvojno hrbtno: Plavanje hrbtno vam lahko olajša bolečine v hrbtu. Plavajte nazaj z vsako roko, ki izmenično boža.
 • Žabji udarci: Primite plavajočo desko, roke položite nanjo in telo potisnite naprej, tako da z nogami udarite tako kot žaba.
 • Sprint in počasen: Hitro plavajte en krog in nato počasi plavajte nazaj s hitrostjo okrevanja, ki vam lahko pomaga pri zadihanju.

Za srednje in napredne plavalce:

Če ste imeli pred nosečnostjo navado samostojno plavati enkrat ali dvakrat na teden in če vam je zdravnik dal zeleno luč, je povsem varno, da še naprej sodelujete pri običajnem plavanju, ko vaš otrok naraste. Samo zapomnite si eno stvar, da se izognete zadihanosti; je znak nevarnosti, da vašemu dojenčku primanjkuje zraka.

Lahko poskusite te vaje s svojimi najljubšimi plavalnimi gibi ali izmenično med različnimi:

 1. Štirje sklopi po 100 jardov (4 krogi) z zmerno hitrostjo, med vsakim nizom pa 10 do 20 sekund počitka. Ko končate krog, se raztegnite in počivajte eno minuto.
 2. Šest sklopov po 50 jardov (2 kroga), osredotočenih na obliko. Med vsakim nizom počivajte 30 do 40 sekund. Ko končate krog, počivajte 2 minuti.
 3. Deset nizov po 100 jardov (4 krogi), osredotočeni na hitrost z naporom, ki je približno sedem na lestvici od 1 do 10. Med vsakim nizom počivajte 20 do 40 sekund. Ko končate krog, počivajte 2 minuti.
 4. Zgrabi plavajočo desko in naredi štiri kroge, samo brcaj.
 5. Odstranite plavajočo desko in sproščeno preplavajte še štiri kroge, da se ohladite.

Nasveti za nosečnice med plavanjem:

Izvajanje katere koli od vaj pomaga pri zdravem porodu. Če se med nosečnostjo odločite za plavanje, morate upoštevati nekaj nasvetov.

 • V prvem trimesečju plavajte vsaj 30 minut, tri dni na teden, da se znebite jutranje slabosti, slabosti in bruhanja.
 • Drugo trimesečje se običajno imenuje faza medenih tednov, saj boste premagali jutranjo slabost. V tej fazi vas bo zamikalo, da bi več telovadili, vendar omejite obisk bazena in tudi čas, ki ga preživite v bazenu. Ne pretiravajte, saj vas to lahko izčrpa.
 • V zadnjem trimesečju, čeprav imate velik udarec, se lahko odpravite na plavanje, da izboljšate razpoloženje. Toda v bazenu preživite relativno manj časa kot v prejšnjih trimesečjih.

Previdnostni ukrepi za nosečnice med plavanjem:

Izvajanje katere koli od vaj pomaga pri zdravem porodu. Če se med nosečnostjo odločite za plavanje, morate upoštevati nekaj nasvetov.

 1. Vsi prisotni bazeni so običajno spolzki. Pazite na svoj korak, da ne padete in se ne poškodujete.
 2. Poiščite udobne kopalke. Tesna oblačila lahko pritiskajo na izboklino skupaj s pritiskom vode. To lahko poškoduje vašega otroka v notranjosti.
 3. Pravijo, da je 30 minut plavanja enako 2 urama hoje. Med plavanjem lahko dehidrirate. Zato pijte veliko vode in ostanite hidrirani.
 4. Poskrbite, da bo med plavanjem vedno nekdo okoli vas. Bolje je imeti prijatelja ali zaprtega, ki dobro plava.

Kdaj prenehati s plavanjem:

Čeprav je plavanje dobro za zdravje, ima vse svoje omejitve. Pretirano plavanje lahko pri nosečnici povzroči utrujenost, zadihanost. Konec koncev, vi kot nosečnica najbolje presodite, kdaj se ustaviti. Če čutite nenavadne bolečine v sklepih, gležnju ali utrujenost in zadihanost ali če imate krvavitev iz nožnice, takoj prenehajte s plavanjem in se posvetujte z zdravnikom.

Nazadnje lahko rečemo, da je plavanje med nosečnostjo povsem varno in zdravo. Plavanje vam ne le olajša nosečnost pri bolečinah v sklepih, ampak vam nudi tudi močan spanec, izboljšano telesno pripravljenost in umirjen um med nosečnostjo. Če želite plavati med nosečnostjo, upoštevajte zgornje nasvete in upoštevajte potrebne varnostne ukrepe. Pred načrtovanjem plavanja med nosečnostjo se posvetujte s svojim zdravnikom.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali lahko nosečnice plavajo v klorovi vodi?

Odgovor: Nekatere študije so pokazale, da plavanje v klorovi vodi ni vplivalo na zdravje matere in otroka. Če plavate v bazenu z vsebnostjo klora, pazite, da ne po nesreči zaužijete vode in se po kopanju kopate.

V2. Ali je med nosečnostjo varno plavati v reki ali na plaži?

Odgovor: Kopanje v reki ali na plaži se zaradi nenadzorovanega pretoka vode šteje za nevarno. V potokih je lahko nekaj kamnov ali kamenčkov, ki lahko poškodujejo vaše telo ali pa lahko povzroči resne zdravstvene zaplete.

V3. Je plavanje slabo za nosečnost?

Odgovor: Plavanje sploh ni slabo za nosečnost. Je precej varen in ima številne zdravstvene koristi, kot je omenjeno v tem članku.

V4. Ali se lahko med nosečnostjo naučim plavati?

Odgovor: Da, med nosečnostjo se lahko naučite plavati. Učenje amaterskega plavanja ne traja več kot sedem dni. Plavanje med nosečnostjo je zelo koristno za zdravje nosečnice in otroka v notranjosti.

Zavrnitev odgovornosti: Mnenja, izražena v tem članku, so le predlogi, spletna stran pa nikakor ni odgovorna za stranske učinke, ki jih lahko povzroči. Preden kaj načrtujete, je bolje, da se posvetujete z zdravnikom, zlasti med nosečnostjo.