Kaj je anemija?

Anemija se pojavi, ko v telesu primanjkuje rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik v tkiva in v druge dele telesa. Vsi vemo, da se v nosečnosti v telesu proizvede več krvi, ki podpira rast otroka. Tako lahko anemija ovira pravilen razvoj ploda. Če pride do pomanjkanja železa ali drugih hranil, telo ne more proizvajati rdečih krvnih celic.

anemija v nosečnosti

Blaga anemija je med nosečnostjo zelo pogosta. Toda v primeru pomanjkanja železa in drugih hranil lahko imate hudo anemijo, ki za vašega otroka ni več dobra. Zaradi anemije ste lahko res utrujeni in utrujeni. To je najpogostejša krvna motnja. V času, ki ga je treba zdraviti, sicer lahko povzroči resne zaplete za vas in za otroka.

Obstajata dve vrsti anemije:

1) Anemija zaradi pomanjkanja železa

2) Anemija zaradi pomanjkanja folne kisline

Vzroki za anemijo:

1) Anemija zaradi pomanjkanja železa se pojavi, ko telo nima dovolj železa za proizvodnjo potrebnih količin krvi. Hemoglobin se proizvaja v manjši količini, ki je beljakovina v rdečih krvnih celicah. Hemoglobin je odgovoren za prenos kisika iz pljuč v druge dele telesa. To je najpogostejša oblika anemije med nosečnostjo.

2) Anemija zaradi pomanjkanja folne kisline se pojavi, ko se folna kislina- vitamin B manj proizvaja v telesu. Folat je potreben za proizvodnjo novih celic rdeče krvi. Pri pomanjkanju folata telo ne more proizvesti dovolj rdečih krvnih celic za transport kisika do vseh tkiv v telesu.

Simptomi:

1) Utrujen in utrujen ves čas

2) Hiter ali utripajoč srčni utrip

3) Kratka sapa, ki jo jemljete

4) Težave pri koncentraciji

5) Koža postane bolj bleda.

6) Srčni utrip in razdražljivost

Povezani dejavniki tveganja:

Tveganje za anemijo se poveča, če

1) Nosečnica je najstnica

2) Ne uživajte dobre hrane, ki je bogata z železom in drugimi hranili

3) Nošenje več kot enega otroka v maternici.

4) Časovno obdobje med dvema nosečnostima ni bilo veliko.

Sredstva za anemijo v nosečnosti:

Prehrana pri nosečnicah

1) Vitamin B12- ta vitamin telo potrebuje za proizvodnjo rdečih krvnih celic. Ko nosečnica s hrano ne dobi dovolj tega vitamina, njeno telo ne more proizvajati rdečih krvnih celic.

2) Za ta vitamin morate jesti meso, perutninske izdelke, jajca in mlečne izdelke.

3) Jejte prehrano, ki vam zagotavlja ustrezno količino železovih dodatkov.

  • Za vegane imate rdeče meso, perutnino in jajca. Za vegane obstaja tudi veliko živil, ki vsebujejo železo. Na seznamu so fižol, leča, tofu, listnata zelena zelenjava, brokoli, polnozrnat kruh, ovsena kaša, semena in žita, ki vsebujejo železo.
  • Prav tako je treba prenehati jemati tablete ali dodatke za kalcij. Kalcij ovira telo pri absorpciji železa.
  • Treba je jesti živila, ki pomagajo absorbirati železo v telesu. Ta seznam živil vključuje živila, bogata z vitaminom C, kot so amla, guava in pomaranča. Lahko se zaužijejo tudi dodatki vitamina C. Paradižnikov sok, narezana paprika, jagode in grenivke so dobre možnosti za prigrizek.

Nasveti:

Velika količina železa v prehrani lahko moti vaš črevesni trakt. Zato je živila, bogata z železom, boljša od dodatkov, ki vsebujejo železo. Dodatki imajo manjše stranske učinke na telo. Visoke količine lahko povzročijo težave z zaprtjem. V takih razmerah je treba piti sok slive, saj je koristen.

Vedno je bolje, da se pred kakršno koli obliko dodatkov posvetujete z zdravnikom.