Nosečnost je zelo pomembna faza v življenju ženske. Mati gre skozi ogromen boj, da bi prinesla snop veselja. V 9-mesečnem obdobju nosečnosti žensko telo doživlja številne spremembe, ki povzročajo številne stranske učinke in nelagodje. Eden takšnih stranskih učinkov, ki lahko povzročijo veliko nelagodja, so bolečine v prsih med nosečnostjo. Močan občutek v prsih in boleča bolečina sta posledica številnih dejavnikov in sprememb, ki se dogajajo v telesu.

bolečine v prsih za nosečnice

Podrobno razumemo bolečine v prsih med nosečnostjo in nekaj dobrih domačih sredstev za lajšanje.

Kaj je bolečina v prsih in ali je pogosta med nosečnostjo?

Bolečina v prsih je občutek ostre bolečine, tesnosti, pritiska, dolgočasne bolečine, pekočega občutka ali globoke stiskajoče bolečine med zgornjim delom trebuha in vratom, to je v predelu prsnega koša. Srčne bolezni so najpogostejši vzrok bolečine v prsih, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Obstajajo tudi različni ne-srčni vzroki, kot so pljučne bolezni, skodle, zgaga itd. Bolečine v prsih so zelo pogost stranski učinek nosečnosti. To je posledica različnih fizioloških sprememb v telesu. Čeprav te spremembe niso resno zaskrbljujoče, bolečine v prsih med nosečnostjo povzročajo nelagodje in nelagodje pri materi.

Vzroki za bolečine v prsih med nosečnostjo:

Bolečina v prsnem košu ima različne oblike, odvisno od vzroka. Nosečnice ali garbhavati mahila imajo običajno rahlo bolečino, pekoč občutek ali tesnost zaradi refluksa kisline, stresa in fizioloških sprememb. Vendar niso vse bolečine v prsih povezane z nosečnostjo. Na hujšo obliko bolečine, ki je povezana z zadihanostjo, bolečino v čeljusti, odrevenelostjo, omotico itd., Se je treba odzvati z obiskom zdravnika, da ugotovi vzrok. Poglejmo različne vzroke za bolečine v prsih med nosečnostjo.

1. Zgaga in prebavne motnje:

Večina žensk ima med nosečnostjo prebavne motnje in zgago zaradi sprememb v hormonskih ravneh in pritiska na želodec pri rastočem otroku. Simptomi vključujejo pekoč občutek, napenjanje, zategovanje in pritisk v prsih, podrigivanje, refluks kisline, bolečine v želodcu, slabost ali bruhanje. V prvem trimesečju je za refluks kisline odgovoren progesteron.

2. Duševni stres:

Nosečnost vedno povzroča tesnobo, čeprav to ni prvič. Huda panika in stres lahko povzročita napade panike s simptomi bolečine v prsih, težave z dihanjem, glavoboli, znojenje, slabost itd..

3. Mišično -skeletni stres:

Rastoči otrok močno pritiska na mišice in kosti prsnega koša, kar povzroča bolečino in bolečino. Tlak povzroča tudi širjenje prsnega koša, kar povzroča zadihanost in bolečino.

4. Povečanje velikosti prsi:

V drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti se ženske prsi povečajo in spremenijo obliko. To povzroča velik stres za mišice in kosti vzdolž prsnega koša, kar povzroči bolečine v prsih in težko dihanje.

5. Nezadostno širjenje pljuč:

Rastoča maternica ovira širjenje pljuč med dihanjem; to povzroča težave pri dihanju in občutek tesnosti v prsih.

Spodaj je nekaj vzrokov, ki so posledica zdravstvenih stanj, ki niso povezana z nosečnostjo, lahko pa vplivajo na nosečnice. Zdravnik mora zdraviti ta stanja.

6. Srčni napad:

Zmanjšan pretok krvi v srčne mišice povzroči srčni infarkt s simptomi nenadne in hude bolečine v prsih, zadihanostjo, potenjem itd. Zdraviti ga je treba s takojšnjo zdravniško oskrbo.

7. Bolezen koronarnih arterij:

Zmanjšan pretok krvi v srce zaradi zamašitve arterij zaradi slabega holesterola in maščob povzroča CAD ali angino pektoris. Ženske s tem stanjem čutijo zategovanje in bolečine v prsih skupaj z utrujenostjo, slabostjo itd., Še posebej po fizičnem ali čustvenem naporu.

8. Kardiomiopatija:

To je genetsko stanje, pri katerem srčne mišice rastejo nenormalno, kar povzroča omejitve pretoka krvi iz srca. To povzroča hude bolečine v prsih, omotico itd.

9. Valvularna srčna bolezen:

Poškodbe srčnih zaklopk in njihova funkcija povzročajo številne bolezni srca, ki povzročajo bolečine v prsih, težave z dihanjem, omotico itd.

10. Miokarditis:

Vnetje srčne mišice je še en vzrok za bolečine v prsih. To je predvsem posledica virusnih okužb, kot so virusi Coxsackie B, citomegalovirus itd.

11. Perikarditis:

Vnetje vrečke, ki obdaja srce, je najpogosteje posledica okužb, operacij srca itd. To stanje povzroča hude bolečine v prsih.

12. Okužbe pljuč:

Pljučne okužbe, kot so pljučnica in druge virusne in bakterijske okužbe, povzročajo bolečine v prsih, zvišano telesno temperaturo, kašelj itd.

13. Zrušena pljuča:

Ko se del pljuč zruši, večinoma zaradi poškodbe, sprosti zrak v prsno votlino, kar povzroči bolečine v prsih, nizek krvni tlak itd..

14. Pljučna embolija:

Ko se krvni strdek zadrži v pljučih, povzroči hude bolečine v prsih, težave z dihanjem itd.

15. Skodle:

Skodle so bolezen, ki jo povzroča virus, imenovan varicella-zoster. Povzroča ostre bolečine v prsih, izpuščaj in mehurje na predelu prsnega koša.

Nasveti za lajšanje bolečin v prsih med nosečnostjo:

Oglejmo si nekaj načinov za obvladovanje bolečin v prsih zaradi nosečnosti,

 1. Stojte ali sedite v položaju, ki omogoča enostaven in zadosten pretok kisika v pljuča. Izogibajte se položajem, ki pritiskajo in omejujejo pljuča.
 2. Jejte majhne, ​​a pogoste obroke, da se izognete zgagi in slabim prebavam.
 3. Izogibajte se spanju takoj po obroku, saj lahko to prepreči zdravo prebavo in povzroči napenjanje.
 4. Izogibajte se alkoholu, kofeinu, začinjeni in maščobni hrani, ki lahko obremenjuje jetra in prebavo.
 5. Uživajte živila, bogata s hranili, kot so železo, kalcij in kalij. Prenatalni dodatki so dober način, da zagotovite potrebne vitamine in minerale.
 6. Vadite tehnike odpravljanja stresa, kot sta meditacija in joga.
 7. Jejte zdravo in uravnoteženo hrano, narejeno v higienskih pogojih s svežimi sestavinami. Zaužijte dobre dele sadja, zlasti sezonsko.
 8. Vaja in joga pomagata olajšati številne stranske učinke, povezane z nosečnostjo. Ugotovljeno je, da prenatalna joga podpira razvoj otroka in zdravje matere.
 9. Vedno spi na levi strani. To pomaga pri lajšanju pritiska maternice na prsni koš in krvne žile.
 10. Z blazino dvignite zgornji del telesa med ležanjem. To olajša dihanje in pljučne mišice.
 11. Počivajte dovolj, da sprostite mišice prsnega koša in telesa.

Domača zdravila za bolečine v prsih med nosečnostjo:

Bolečine v prsih, povezane z nosečnostjo, je mogoče obvladati s preprostimi zdravili in spremembami življenjskega sloga. Poglejmo nekaj vrhunskih domačih zdravil in načinov zdravljenja,

 • Pitje toplega mleka z medom je najboljši način za pomiritev prebavnega sistema in lajšanje zgage in nelagodja v prsih.
 • Zeliščni čaji, kot so čaj iz kamilice, ingver in čaj iz koromača, pomagajo pri lajšanju napenjanja, refluksa kisline in zgage.
 • Vsakodnevno pitje sveže kokosove vode ne zagotavlja le bistvenih mineralov in soli, temveč tudi olajša kislost in pomaga pri prebavi.
 • Voda iz kuminega semena je zelo koristna pri lajšanju plinov, ujetih v prsih, in prebavne motnje. Dve čajni žlički kuminega semena morate vreti 10 minut v vodi. Precedite in pijte. Za izboljšanje okusa lahko dodate malo medu.
 • Namočeni mandlji so dober vir kalcija, kalija, beljakovin in prehranskih vlaken. Pomaga pri boljši prebavi in ​​zagotavlja pravilno prehrano. Ne pozabite jih jesti namočene čez noč.

Kdaj poklicati na pomoč?

Vse bolečine v prsih niso povezane z nosečnostjo. Če se soočate s spodaj navedenimi simptomi ali znaki, morate to resno vzeti s takojšnjim obiskom zdravnika,

 1. Hude, zbadajoče bolečine na levi strani prsnega koša skupaj s hladnim znojem, bruhanjem, odrevenelostjo v rokah, bolečinami v ramenih, zadihanostjo, omotico, bolečinami v hrbtu.
 2. Ostre bolečine v prsih med kašljanjem, kihanjem ali dihanjem.
 3. Hude bolečine v prsih z vnetjem v nogah.
 4. Zbadajoča bolečina in tesnost v prsih v bližini srčnega predela v intervalih, ki se razširijo na vrat, čeljust in hrbet.

Večina neprijetnosti, povezanih z nosečnostjo, se omili šele ob rojstvu otroka. Toda z ustrezno ozaveščenostjo, nasveti in domačimi sredstvi lahko preprosto obvladate težave z bolečinami v prsih. Sledite zgornjim nasvetom in rešitvam ter spodaj delite svoje izkušnje. Uživajte v nosečnosti!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali lahko stres povzroči bolečine v prsih med nosečnostjo?

Odgovor: Malo stresa in tesnobe sta normalni za vsakogar. Toda preveč stresa lahko povzroči tesnobo ali napade panike. Med takšnimi napadi se v krvni obtok sprosti stresni hormon, imenovan adrenalin. Ta hormon povzroča različne simptome, kot so bolečine v prsih, znojenje, utripanje srca, zadihanost, omotica, prebavne težave itd. Zadosten počitek in meditacija pomagata pri lajšanju stresa in tesnobe.

V2. Zakaj nosečnice ogrožajo peripartum kardiomiopatijo?

Odgovor: Med nosečnostjo mora srce črpati 50% več krvi, da zagotovi prehrano in kisik rastočemu otroku. To preobremenjenost in stres na srcu lahko oslabijo srčne mišice, še posebej, če ženska trpi zaradi debelosti, podhranjenosti, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni itd. Uživanje alkohola, kajenje, slaba prehrana, večplodne nosečnosti, nekatera prenatalna zdravila tudi obremenjujejo srce. Šibke srčne mišice lahko povzročijo povečanje srca in srčno popuščanje med nosečnostjo ali po njej; to vrsto srčnega popuščanja imenujemo periartalna kardiomiopatija.

V3. Kakšna je razlika med bolečino v prsih in opeklinami srca med nosečnostjo?

Odgovor: Ljudje običajno povezujejo bolečino v prsih s srčnim infarktom. Bolečine v prsih zaradi bolezni srca ali pljuč so običajno hude in pekoče, skupaj s simptomi, kot so znojenje, zadihanost, omotica itd. Vsako hudo bolečino v prsih je treba posvetiti zdravnikom. Bolečine v prsih, povezane z nosečnostjo, so običajno blage in jih je mogoče enostavno obvladati. Večina nosečnic trpi zaradi zgage in napenjanja, ki povzročata stiskanje v prsih in pekoč občutek v prsih. Zgaga nastane zaradi refluksa kisline in odvečne kisline v želodcu. To povzroča pekočo bolečino v predelu prsnega koša, pogosto v spodnjem delu prsnega koša. Običajno se včasih pojavi po obroku. Tovrstne bolečine v prsih lahko lajšamo z antacidi ali zdravili za lažjo prebavo.