Čeprav je končni rezultat lep, se lahko devet mesecev nosečnosti izkaže za preizkušnjo za bodoče matere. Medtem ko so ženske blagoslovljene z možnostjo razmnoževanja, nosečnost povzroča hormonske spremembe, ki pogosto povzročijo številne zdravstvene zaplete.

Bolečine v zgornjem delu hrbta med nosečnostjo

Bolečine v zgornjem delu hrbta med nosečnostjo so precej pogoste in so posledica teže otroka, ki raste v maternici, sprememb v materinem telesu in hormonskih sprememb. Preberite še, če želite razumeti vzroke za bolečine v zgornjem delu hrbta med nosečnostjo, njene simptome in zdravljenje.

Vzroki in vzroki:

Obstaja več razlogov in vzrokov za bolečine v zgornjem delu hrbta med nosečnostjo. Najbolj očiten in pogost vzrok za bolečine v hrbtu med nosečnostjo je naraščajoča masa otroka v maternici. Znano je, da v kombinaciji s povečanjem telesne mase pri bodočih materah povečuje pritisk na zgornji del hrbta. To se bo najverjetneje zgodilo v tretjem semestru. Poleg povečanja telesne mase tako pri materi kot pri otroku je v kasnejši fazi nosečnosti tudi hormonske spremembe. V zadnjih fazah nosečnosti se v telo sproščajo nekateri hormoni, ki ga pripravijo na porod.

To na splošno povzroči popuščanje mišic in vezi. Zaradi ohlapnih mišic in vezi postanejo hrbet in medenica nestabilni, mišice pa se bolj potrudijo za vzdrževanje telesnega ravnovesja. Ta pritisk na vse glavne mišice, vključno z zgornjim delom hrbta, lahko pogosto povzroči bolečine in mišične krče. Drug razlog za bolečine v hrbtu je naraščajoča velikost mlečnih žlez, ki pritiskajo na zgornji del hrbta. Čeprav je vse to neizogibno in zdravila proti bolečinam niso priporočljiva, lahko preproste vaje in previdnostni ukrepi lajšajo bolečino. Preberite več, če želite izvedeti več.

Previdnostni ukrepi in zdravljenje:

Na srečo lahko nosečnica naredi nekaj korakov, da se izogne ​​pretiranim bolečinam v zgornjem delu hrbta. Nekatere metode lahko celo olajšajo med napadi nelagodja in bolečine v zgornjem delu hrbta.

1. Pravilna drža med stanjem:

Medtem ko bi nosečnice ves čas nosečnosti uživale v počitku, to ni povsem mogoče ali priporočljivo. Včasih se bo zgodilo, da bo bodoča mama dlje časa morala stati. V takšnih okoliščinah je treba zagotoviti pravilno držo, ki bo čim manj obremenjevala zgornji del hrbta. Ohranjanje široke drže z raztegnjenimi nogami in enakomerno porazdeljeno telesno težo na obeh straneh lahko v veliki meri pomaga.

2. Pravilna drža med spanjem:

Dolgotrajno ležanje na hrbtu med nosečnostjo lahko povzroči bolečino. Najbolje je spati na boku in tako ohraniti varen in nevtralen položaj. Pravšnja količina vzglavnikov bo zagotovila tudi udobno namestitev vratu in hrbtenice med spanjem. Visoke blazine so definitivno ne.

3. Pravilna drža med sedenjem:

Med sedenjem je treba ohraniti pravilno držo. Kolena nikoli ne smejo biti nad nogami, zato se je najbolje izogniti ležalnikom in zofam. Stol z dobro ledveno oporo ali ledvene blazine so lahko med nosečnostjo zelo priročni.

Najbolje je, da sta obe nogi ozemljeni in širina ramen narazen. To zagotavlja enakomerno porazdelitev teže in minimalno obremenitev hrbta. Ko je spodnji del hrbta dobro oblazinjen in podprt, je zgornji del hrbta brez stresa in sproščen.

Masaža in vadba:

Posvetovanje s fizioterapevtom in redne masaže lahko pomagajo med nosečnostjo. Med napadi bolečine lahko pomagajo tehnike podoživljanja, kot so nanašanje vrečk s toplo in hladno vodo.

Upam, da vam bo zgornji članek bolečine v zgornjem delu hrbta med nosečnostjo v pomoč.