Marelica je zlato oranžno obarvano sadje, ki je zelo podobno breskvi. Marelice spadajo v kategorijo plodovnice, kar pomeni, da jih lahko uživamo v suhi in sveži obliki. So okusni in sladkega okusa, ki jih po obroku lahko uživate kot sladico. Marelice imajo visoko hranilno vrednost in lahko nosečnicam ponudijo ključne vitamine in minerale, potrebne v tej fazi. Suhe marelice so najbolj priljubljena oblika sadja v Indiji, saj sveže različice niso na voljo. Bogati so z železom, magnezijem, kalcijem in celo s prehranskimi vlakninami. Preberite, če želite izvedeti več o koristih marelic v nosečnosti.

Prednosti uživanja marelic med nosečnostjo

Ali je marelica varna med nosečnostjo?

Pogosto se postavlja vprašanje, ali je varno uživanje marelic med nosečnostjo. Marelice so varne za uživanje med nosečnostjo in so lahko zelo koristne, če jih uživate redno. Vsekakor pa odstranite grenak okus marelice, ki vsebuje škodljivo sestavino, imenovano “amigdalin”, ki lahko povzroči želodčne motnje in slabost.

Prednosti marelice med nosečnostjo:

1. Suhe marelice vsebujejo velike količine železa in bakra. Med nosečnostjo je ženska nagnjena k anemiji in oksidativnemu stresu. Suhe marelice med nosečnostjo pomagajo pri proizvodnji hemoglobina in absorpciji železa zaradi bogate vsebnosti bakra.

2.Folna kislina v marelicah pomaga pri preprečevanju nekaterih prirojenih okvar pri novorojenčkih, kot je spina bifida.

3. Nosečnica potrebuje okoli 300 kalorij za podporo razvoju ploda. Marelice v vsakodnevni prehrani pomagajo pri enakomerni porazdelitvi takšnih kalorij v materinem telesu.

4. Visoka vsebnost vlaknin in škroba v tem sadju pomaga pri pravilni prebavi in ​​obvladovanju hemoroidov ter zaprtju pri nosečnicah.

5. Bogata vsebnost vitaminov in mineralov pomaga pri splošnem razvoju ploda. Marelice so bogate tudi z retinolom.

6. Marelično suho sadje med nosečnostjo ohranja tudi raven glukoze v krvi pod nadzorom in tako preprečuje gestacijski diabetes.

Tveganja marelice za nosečnice:

1. Marelica vsebuje tudi škodljivo sestavino “amigdalin”, ki se med prebavo sprošča iz glikozidnega amigdalina. Zato lahko prekomerno uživanje marelic povzroči depresijo živčnega sistema, bruhanje, krče ali celo odpoved dihanja.

2. Želodec je pri nosečnicah že pogosto nelagodje. Če marelice niso popolnoma zrele, lahko pri nosečnicah poslabšajo sproščanje želodčnega soka.

3. Žveplo so marelice, ki lahko povzročijo anafilaktični šok ali povzročijo alergije na žveplo pri ženskah, občutljivih na sulfite.

4. Konice semen marelic vsebujejo kemikalijo “laetril”, ki lahko v prevelikih količinah moti telesne funkcije.

5. Nepotrebno uživanje marelic povzroča tudi omotico in pogoste glavobole.

Suho marelično sadje v nosečnosti:

Že od nekdaj je znano, da so suhe marelice vir zdravil rastlinskega izvora med nosečnostjo. Lubje mareličnih dreves naj bi bilo učinkovito pri težavah z neplodnostjo, krčih in krvavitvah. Pasta iz tega sadnega jedrca zdravi vaginalne okužbe, meso pa pomaga pri nosečnosti in dojenju. Suhe marelice so bogate s kalcijem, folno kislino, železom in vlakni; tako deluje kot idealna zamenjava hrepenenja bodoče matere po hrani. Po mnenju nekaterih zdravstvenih svetovalcev pa lahko prevelik vnos jedrca povzroči povečano možnost prirojenih okvar.

Vse je lahko dobro le, če ga uživamo zmerno. Čeprav so marelice koristne za človeško telo, lahko prenajedanje zagotovo privede do številnih zdravstvenih zapletov. Marelice, zlasti suhe, najdemo na vseh tržnicah s sadjem. Lahko jih jemo kot celoto ali pa jih narežemo in uporabimo v solatah, smutijih ali celo skupaj z žiti. Znamenita sladka “Khubani ka Meetha” je narejena tudi iz teh okusnih suhih plodov. Torej, kaj čakate? Med nosečnostjo zaužijte svoj dnevni odmerek marelic in uživajte v njegovih koristih za zdravje.

Pogosta vprašanja:

1. Kateri je najboljši čas za uživanje marelic med nosečnostjo?

Čeprav ni posebnega časa za uživanje marelic, je priporočljivo, da jih uživate skupaj z zajtrkom ali kot prigrizek med obroki. Suhe marelice so še posebej težko prebavljive ponoči. Zato jih zaužijte vsaj 1-2 uri pred spanjem.

2. Kako pripraviti suhe marelice doma?

Suhe marelice so lahko narejene iz svežega sadja, vendar obstaja postopek. Marelice najprej temeljito operemo, odstranimo koščice in dehidriramo v pečici. Običajno traja približno 10 ur, da se plodovi popolnoma posušijo, vendar imajo žvečilno, usnjato teksturo.

3. Ali obstaja primerna alternativa marelicam, če so alergične?

Čeprav se zelo redko kdo sooči z alergijskimi reakcijami na marelice, obstajajo ustrezne alternative. Breskve, nektarino in celo mango lahko uporabimo kot nadomestek marelic. Ponujajo podobne hranilne vrednosti in imajo tudi odličen okus.