Večina nas domneva, da nosečnost potrebuje ves čas počitek in pasiven življenjski slog. Mnogi pa ne vedo, da ta faza zahteva, da se ženska okrepi in pripravi na zdrav porod. Hoja med nosečnostjo zelo pomaga ohranjati kondicijo in zdravje. To je naravna metoda ohranjanja zdravega in zdravega brez strogih telesnih vadb in rutine, ki bo po drugi strani pripomogla tudi k dobremu razvoju ploda.

Naj gre za dolge naključne sprehode ali hitro hojo; vedno je nujno, da si v času nosečnosti privzgojimo navado hoje za daljšo telesno pripravljenost. Danes vam bomo predstavili pomen in koristi rednih sprehodov za bodoče matere.

Dobra vadba med nosečnostjo

Ali je med nosečnostjo dobro hoditi?

Hoja med nosečnostjo je odličen zvok in varen za bodoče mame. To je zelo koristno, saj ne vključuje težkih vadb in je enostavno za noge. V vsakem trenutku se lahko držite hoje v urniku in lahko tečete gladko. Poleg tega lahko sprehodi pomagajo pri srčnem utripu in pljučih ter nadzorujejo tudi nezdravo povečanje telesne mase.

Kdaj začeti hoditi med nosečnostjo:

Nič ni podobnega trdnemu in hitrem pravilu, ko lahko nosečnice začnejo hoditi med nosečnostjo. Hojo za nosečnice priporoča več zdravstvenih delavcev, mnogi pa poudarjajo njen pomen. Lahko celo začnete hoditi prvi dan nosečnosti. Je preprosta in blaga oblika vadbe, ki jo je mogoče izvajati v celotnem obdobju nosečnosti brez kakršnih koli možnih tveganj. Vendar pa je po nasvetu zdravnika ključnega pomena upoštevati nekaj varnostnih nasvetov in previdnostnih ukrepov glede na trimesečje.

Prednosti hoje med nosečnostjo:

Če vas še vedno skrbi, ali je med nosečnostjo varno hoditi, ne skrbite! Oglejte si nekaj fantastičnih prednosti in prednosti, povezanih z rednimi sprehodi za bodoče matere.

1. Zdrav otrok:

Preprosta vaja hoje med nosečnostjo zagotavlja težo matere in otroka. S tem otrok pridobi zdravo težo.

2. Gestacijski diabetes:

Ena od pogostih stvari, ki jih doživi vsaka novopečena mama, je višja raven sladkorja v krvi, ki bo po porodu povzročila sladkorno bolezen tipa 2. Poveča tudi tveganje prezgodnjega poroda. Drugi učinek je debel otrok. Hoja med nosečnostjo je povsem zdrava, saj bo obdržala težo in zagotovila, da bo nosečnostna sladkorna bolezen v zalivu.

3. Večje možnosti normalne dostave:

Hoja med nosečnostjo bo zagotovila standardni porod in ne carski rez. Hoja poveča prožnost mišic kolka in jih tudi napeti. Zgodnji jutranji sprehod med nosečnostjo za normalen porod je bil potrjen, da je prinesel pozitivne rezultate.

4. Zmanjša bolečino in nelagodje:

Običajno je, da več bodočih mater čuti nelagodje in bolečine v več delih telesa. Hoja je v veliko pomoč pri zmanjševanju bolečin. Pomagajo pri raztezanju nog, kar lahko zelo pomaga pri zmanjševanju bolečin.

5. Nadzira povečanje telesne mase:

Hoja si pomaga ostati v formi na splošno. Nadzira nezdravo povečanje telesne mase in spodbuja aktiven življenjski slog. Poleg tega hoja tudi tonira mišice in izboljša zdravje srca in ožilja.

6. Srečnejši način življenja in brez stresa:

Naj gre za tesnobo, nespečnost ali utrujenost; hoja jim pomaga premagati vse in si prizadevati za bolj srečen življenjski slog. Močan spanec in miren um sta zdaj vaša!

Prilagoditev hoje v nosečnosti:

Pomena redne hoje med nosečnostjo ni mogoče dovolj poudariti. Zavedamo se, da je prilagajanje življenjskemu slogu redno zahtevno. Tukaj je opisano, kako se bodo nosečnice lahko prilagodile hoji v času nosečnosti.

1. Hoja med nosečnostjo: prvo trimesečje

Prvo trimesečje, zgodnja nosečnost, je do 13 tednov. Počasna hoja je idealna v prvem trimesečju. Edini namen te stopnje je hoja. Povečanje tempa lahko počaka. 15 do 20 minut hoje je dobro za štiri dni hoje. Postopoma lahko petkrat na teden povečate dodatnih 5 minut.

Naslednji korak je vmesna raven. V tej fazi hodite šest dni na teden. Začnite z 20 minutami hoje in jo naredite šest dni na teden. Na koncu je najbolje 20 do 40 minut hoje šest dni na teden.

Naslednja faza je napredna stopnja. Začnite z 20 minutami hoje pet dni v tednu. Povečajte to na šest dni. Dodajte navzgor in stopnice in na koncu bi morali šest dni pokrivati ​​30 do 60 minut.

2. Hoja med nosečnostjo: drugo trimesečje

Drugo trimesečje je 13. do 25. teden. Začnite z 10-minutno hojo 4 do 5 dni na teden. Povečajte ga na 15 do 30 minut in ga naredite šest dni v tednu.

V vmesni fazi začnite z 20 minutami hoje štiri do šest dni na teden in skupnim časom do 30 do 40 minut.

V napredni fazi se mora hoja za nosečnice začeti s 30 do 40 minutami hoje šest dni na teden. En dan v tednu se odločite za 50 -minutno hojo po vzponu po stopnicah ali hoji navzgor.

3. Hoja med nosečnostjo: tretje trimesečje

Tretje trimesečje je 26 do 40 tednov. Pet do šest dni na teden je idealen sprehod v tem obdobju. Morda ne boste mogli hoditi z rastočim trebuhom. Če ste začetnik, začnite z 10 minutami hoje štiri do pet dni na teden. Hodite počasi, pri tem pazite, da med hojo ne zadihate. V rednih časovnih presledkih se ustavite in upočasnite. Pri pozni nosečnosti, zlasti v času poroda v 9. mesecu, je treba hoditi previdno in upoštevati vse previdnostne ukrepe.

Na koncu tega obdobja bi morali pet do šest dni na teden hoditi 15 do 30 minut.

Medtem ko redno izvajate naslednje korake, ne pozabite,

 • Naj bo vaša hoja varna. Ne obremenjujte se in ne pozabite, da ne živite za hojo. To je samo merilo, da ohranite svojo kondicijo in zdravje. Noseča gospa hoja je dobrodošel korak, da ostanejo v formi.
 • Pogovarjajte se med hojo vsakih nekaj minut. Če zadihate, je verjetno čas, da se ustavite.
 • Če se po hoji znajdete v preveč bolečinah ali nenadni oteklini, omotici, omedlevici, morate takoj prenehati hoditi in se z zdravnikom pogovoriti o varnosti nadaljnje hoje.
 • Spoznajte svojo telesno pripravljenost. Če ste začetnik, začnite tako, da hodite počasi in trikrat na dan ter poskušate med vsakim sprehodom dati prost dan. Dodajte čez kakšen dan, ko se vam zdi, da ste pripravljeni. Do konca nosečnosti bi morali hoditi hitreje kot prej in vsaj 3-4 dni na teden. Če ste na vmesni ravni, začnite s hojo štirikrat po 20 minut. S hitrostjo je treba preizkusiti in do konca nosečnosti bi morali biti bolj pripravljeni, kot ste bili prej, hoditi pa morate približno pet dni na teden in se ob tem še vedno počutiti energično.

Neželeni učinki hoje v nosečnosti:

Čeprav vsi razumemo, da je hoja odlična za bodoče matere, je lahko tudi nekaj stranskih učinkov.

 • Pazite na omedlevico, izčrpanost, omotico, popadke, krvavitve iz nožnice, bolečine v prsih ali šibkost. Če med hojo doživite kaj od tega, takoj pojdite k zdravniku.
 • Če imate visok krvni tlak, bolezni srca ali pljuč, se pred začetkom vadbe posvetujte z zdravnikom.
 • Hitra hoja med nosečnostjo morda ni vedno prava. Če imate težave s tempom, upočasnite in pazite!

Priprave na sprehode:

Zavedamo se, da ni enostavno vstati in se takoj lotiti hoje. Priprava na redne sprehode je lahko tudi zaskrbljujoča. Tukaj je nekaj nasvetov.

1. Ne pritiskajte se:

Običajne smernice menijo, da je hoja približno 150 minut na teden varna za nosečnico. Ko je razdeljen, je pet dni v tednu 30-minutna hoja. Ne bi smelo biti nepravilno in časovni razpored mora biti aktiven. Bolj ko ste aktivni, več koristi boste doživeli.

2. Nosite steklenico vode:

Izogibajte se dehidraciji. To je najpomembnejša stvar med nosečnostjo. Med hojo in vadbo pijte veliko vode.

3. Pohodni čevlji:

Če želite podpreti gležnje in loke, je najboljša metoda uporaba čevljev za hojo. Ne nosite navadnih copat, ker lahko zdrsnejo.

4. Nikoli ne pozabite na zaščito pred soncem:

Če je poletni dan, bi lahko izstop brez zaščite pred soncem ogrozil življenje vašega otroka zaradi ultravijoličnih žarkov. Dežnik, pokrovček in steklenica vode so drugi bistveni elementi, na katere ne smete zatiskati oči. Dehidracija lahko poveča vašo telesno temperaturo in vaš otrok tega ne bo preveč vesel.

Nasveti za varno hojo:

Čeprav je hoja vaja, ki ima matere ali otroka minimalne težave, je še vedno nekaj stvari, ki jih ne smete prezreti.

 • Ne hodite prehitro ali prepočasi, tako da vaše telo absorbira vso toploto na sončen dan. To lahko privede do prezgodnjih kontrakcij.
 • Težišče naj bo pritrjeno okoli trebuha.
 • Vedno nosite udobne čevlje in hodite s posebno pozornostjo, da se ne spotaknete ali zdrsnete.
 • Skočite v vodo, ki jo vzamete s seboj vsakih nekaj minut, da ostanete hidrirani, vendar v majhnih količinah.
 • Ko se sprehajate, se veselite. Izogibajte se padcem.
 • Za izboljšanje drže pri hoji lahko vedno uporabite nosečniške pasove, ki so na voljo v več lekarnah.
 • Vzemite si odmore. Ne dovolite, da se vaše telo segreje in povzroči zdravstvene težave.
 • Če čutite bolečino v bližini bokov ali medenice, vam lahko pomaga raztezanje. Ponujajo sprostitev mišic in vezi ter posledično izboljšajo prožnost.
 • Račja hoja med nosečnostjo je tudi precej pogosta in najvarnejša vadba, zlasti v začetku trimesečja. Toda pred tem se posvetujte z zdravnikom.

Kdaj se posvetovati z zdravnikom:

Če opazite ali trpite za naslednjimi simptomi, morate zarjaveti in nemudoma obiskati svojega zdravnika,

 1. Vrtoglavica, zadihanost ali občutek prevelike izčrpanosti.
 2. Zamegljen vid, mišična oslabelost in hude bolečine v bližini nog in teleta.
 3. Zmanjšani trenutki ploda in bolečine v prsih.
 4. Vaginalna krvavitev in omedlevica.

Če imate visok krvni tlak, težave s srcem ali nosečnost, povezano s tveganjem, se morate pred začetkom vadbe vedno posvetovati z zdravnikom.

Pred začetkom vadbe med nosečnostjo se vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Primer in stanje vsake bodoče matere sta različna, zato se lahko stopnja in omejitve vadbe razlikujejo glede na posameznika.

Redna hoja med nosečnostjo lahko pomaga nosečnicam ostati v formi, motivirana, srečna, brez stresa in na splošno zdrava. Za zdrave porod je vedno priporočljivo izvajati blage do majhne vaje in zdrav način življenja. Glede na te prednosti je nujno, da se glede na posamezne zdravstvene scenarije posvetujete z zdravnikom.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Koliko hoje je priporočljivo dnevno med nosečnostjo?

Odgovor: Najpogostejše vprašanje nosečnic je, kako dolgo naj hodim! V povprečju je 150 minut na teden standardno vodilo za bodoče matere za zdravo življenje in porod.

V2. Ali je med nosečnostjo varno hoditi z dvojčki?

Odgovor: Hoja med nosečnostjo je najbolj priporočljiva za splošno zdravje in porod. Telovadba je popolnoma varna, tudi če pričakujete dvojčka.

V3. Ali je med nosečnostjo varno hoditi po tekalni stezi?

Odgovor: Telovadne naprave, kot sta tekalna steza ali veslanje, je čudovito uporabljati med nosečnostjo, vendar pazite, da boste zdaj ustrezno previdni, da zdrsnete in padete.

V4. Ali je med nosečnostjo preveč hoje?

Odgovor: Hoja je eden najboljših načinov za zdravo nosečnost. Zato ni ničesar, kar se imenuje preveč hoje, ko človek pričakuje. Ostati aktivni in zdravi je lahko koristno tako za matere kot za plod. Pazite le, da se ne počutite preveč utrujeni, utrujeni, omotični ali slabostni.

V5. Hoja po jedi med nosečnostjo, kajne?

Odgovor: Med nosečnostjo so lahko blagi in počasni sprehodi po obroku koristni. Vendar ne hodite strogo in redno, kar bi moralo biti del dneva. Najbolje je, da se odpravite na zgodnje jutranje ali večerne sprehode.