Nosečnost je za žensko nedvomno najbolj vesel čas, lahko pa tudi čas skrajne radovednosti ter veliko stresa in tesnobe. Medtem ko pričakujete otroka, je ženska miselnost v stanju popolnega kaosa in v vaših mislih teče veliko vprašanj in dvomov.

Najpomembnejše je, kakšen naj bo idealen položaj vašega otroka med porodom. V idealnem primeru je rečeno, da so porodi lažji, ko je otrok pred rojstvom v določenem položaju v medenici, v idealnem primeru pa, ko je otrokova glava obrnjena navzdol. Vendar pa bo razumevanje različnih načinov, kako se vaš otrok nahaja v maternici, pomagalo odpraviti veliko vaših vprašanj.

položaj otroka med nosečnostjo

1. Sprednji položaj:

Sprednji položaj velja za najboljši položaj za otroka, saj ima za posledico lažje porode. Stališče je, da je otrokova glava obrnjena navzdol, zadnji del glave pa malo pred trebuhom, zaradi česar je porod kratek in enostaven. V tem položaju je otrok malo v vaši medenici. Položaj lahko na splošno razumemo kot položaj, v katerem lahko dojenček z lahkoto upogne vrat in brado zatakne v prsni koš. V tem položaju najožji del glave pritisne v maternični vrat, kar olajša porod.

Najožji del glave pritiska na maternični vrat, kar pomaga med porodom. Ko otrok med rojstvom vstopi v medenico, mu ta sprednji položaj olajša nežen spust.

V večini primerov dojenčki ležijo v tem položaju.

2. Zadnji položaj zatilja:

V tem primeru je vaš otrok postavljen tako, da je hrbet obrnjen proti vašemu hrbtu. Ta položaj, ki ga običajno imenujemo OP, imenujemo tudi položaj otroka »hrbet nazaj«.

Glavna pomanjkljivost tega položaja je, da lahko delo v tem primeru traja dlje kot običajno. To je predvsem zato, ker je vaš otrok trdno ležal in si ne uspe potisniti brade in jo zatakniti v prsi. Zaradi tega je položaj neroden in povzroča bolečine v hrbtu med porodom.

Glavni razlogi, zakaj se vaš otrok spremeni iz tradicionalnega položaja, so:-

a. Oblika in vrsta medenice:

Če se oblika medenice odkloni od običajnega kroga, obstaja velika verjetnost, da se bo vaš otrok namestil na široko območje medenice, ki mu omogoča enostavno namestitev glave.

b. Življenjski slog:

Veliko gibanja lahko povzroči, da se medenica prevrne nazaj, kar vodi vašega otroka v neroden položaj.

Da bi se temu izognili, je pomembno, da se ukvarjate s telesno aktivnostjo in vadite, čeprav s soglasjem zdravnika. Spodbujajte sebe, da se počutite bolj motivirani za rojstvo zdravega otroka in nič vas ne bo ustavilo. Položaj, kako se vaš otrok rodi, je seveda pomemben, vendar zagotovitev njegove varnosti s pravilnim načinom življenja ni pretežka.

Vsekakor lahko upamo, da bodo navedeni kazalci odpravili večino vaših dvomov glede položaja vašega otroka med rojstvom in če je to pomembno. Preden se lotite kakršne koli dejavnosti, ki vključuje veliko gibanja, vključno z vadbo, se pogovorite s svojim ginekologom, saj bi to lahko vplivalo na to, kako je vaš otrok v maternici.