Kljub temu, da so morski sadeži izjemno hranljivi, se jim med nosečnostjo svetujemo, da se jim izogibate. Vse zaradi možnosti visoke vsebnosti živega srebra v njih. Vendar so raki izjema od te možnosti okužbe, zato je uživanje rakov med nosečnostjo varno in jih je mogoče zaužiti brez strahu. Pravilno ga skuhajte in uživajte zmerno, saj je zmernost ključ do zdrave nosečnosti.

Pred uživanjem rakovice med nosečnostjo

Prednosti uživanja rakovice v nosečnosti:

1. Raki pomagajo pri preprečevanju anemije:

Raki imajo visoko hranilno vrednost in imajo zato optimalno količino vitamina B12. To hranilo je potrebno za proizvodnjo rdečih krvnih celic v telesu. To pomaga pri preprečevanju anemije pri nosečnicah. Tako je uživanje rakovice med nosečnostjo koristno, saj spodbuja rdeče krvne celice v telesu.

2. Raki vsebujejo folat:

Poleg vnosa zelenjave in sadja je zelo pomembno, da v svojo prehrano dodate tudi folate. Vrsta zdravstvenih koristi, ki jih ponuja folat, je najboljša za nosečnice. Vnos folata pomaga pri preprečevanju napak v živčni cevi. Folat vsebuje vitamin B9, zato lahko med nosečnostjo dela čudeže.

3. Raki pomagajo pri zmanjševanju tveganj, povezanih s srčnimi boleznimi:

Raki so tudi dober vir omega-3 maščobnih kislin. Te kisline so bistvene za nevrološki razvoj ploda. Pomemben je tudi v času rojstva. Pomaga pri zniževanju maščob v krvi in ​​zmanjšuje vsa tveganja, povezana s srčnimi boleznimi. Omega-3 maščobne kisline so koristne tudi pri preprečevanju vseh tveganj, povezanih s kapjo.

4. Raki vsebujejo magnezij:

Raki so polni esencialnih hranil, med katerimi je tudi magnezij. Za tiste, ki razmišljate, ali lahko jem rakovice med nosečnostjo, je vaš odgovor zagotovo pritrdilen. To je en tak mineral, ki ga telo ne more proizvesti, zato ga morate v svojo prehrano vključiti v izobilju. Omogoča normalno delovanje živcev in mišic v telesu.

5. Pomaga v boju proti hipertenziji:

Prisotnost magnezija v rakih pomaga pri boju proti hipertenziji. Nosečnica ima v tem obdobju običajno visoko napetost in stres. Zato je bistvenega pomena boj proti hipertenziji za vas in zdravje vašega otroka. To je zelo potrebno, nadzor napetosti in raki pa vam omogočajo, da to ostanete.

6. Olajša rast otroka:

V rakih je dobra vsebnost folatov in beljakovin. To vpliva na celoten razvoj in rast otroka. Pomaga tudi pri izboljšanju učinkovitosti imunskega sistema noseče matere. Tako je vnos kekade med nosečnostjo zelo koristen za bodočo mamo.

7. Bogata z železom:

Raki so zelo bogati z železom in so zato dober vir železa za bodoče matere. Poveča količino hemoglobina v telesu. Zagotavlja tudi imuniteto nosečnic. Povečanje učinkovitosti imunosti omogoča zdrav porod. Zato morate med nosečnostjo v svojo prehrano vključiti rakovice.

8. Zagotavlja kalcij:

Raki imajo tudi dobro količino kalcija. Kalcij pomaga krepiti kosti v telesu. Pomaga tudi pri razvoju otrokovih kosti. Prav tako je koristen za razvoj zob, mišic, živcev in ušes. Zagotavlja tudi kakovost materinega mleka med dojenjem.

9. Boj proti depresiji:

Raki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo v boju proti depresiji. Pomaga pri zmanjševanju simptomov depresije pri nosečnicah. Tako se vam ni treba več spraševati, ali lahko nosečnice jedo rakovice ali ne, kot zagotovo lahko. Če se zaradi prevelikega stresa in napetosti med nosečnostjo počutite depresivno, vam lahko vnos rakov koristi.

10. Dobra hranilna vrednost:

Raki, kot že veste, imajo veliko dobro hranilno vrednost. Bogati so z beljakovinami, maščobnimi kislinami, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom, železom in številnimi drugimi hranili. Ta hranila pomagajo pri dobrem počutju bodoče matere in njenega otroka. Tako je uživanje rakovice za nosečnice popolnoma varno.

Kaj morate vedeti pred uživanjem rakov med nosečnostjo:

A. Samo kraljevi raki – vedno:

Količina živega srebra se pri različnih rakih spreminja. Kraljevi raki so tisti, ki imajo najnižjo količino živega srebra v sebi in so najvarnejši za uživanje med nosečnostjo. Druge vrste rakov, na primer modri rak ali snežni rak, vsebujejo veliko živega srebra, zato se mu je treba med nosečnostjo izogibati.

B. Recite zamrznjenim rakom ne:

Zamrznjeni raki niso prava izbira, ko gre za meso rakov. Raki, ko se ohranijo, včasih povzročijo, da bakterije ostanejo samo tam. Vendar pa raziskave kažejo, da so raki v pločevinkah ali zaprti raki varni za uživanje.

C. Izogibajte se surovemu/premalo kuhanemu rakovemu mesu:

Bistveno je, da se izognete surovemu ali premalo kuhanemu rakovemu mesu. Surov vnos mesa rakovice bolj verjetno vsebuje bakterije ali parazite. Njegova poraba lahko povzroči različne bolezni, ki se prenašajo s hrano, kot so listerioza, toksoplazmoza in tudi salmonela. Bolezen lahko povzroči splav in prirojene motnje.

D. Bodite zelo izbirčni:

Zelo pomembno je, da ste zelo izbirčni in izbirčni, medtem ko je nakup morskih sadežev in rakov eden izmed njih. Kupujte samo rake, ki so zelo dobre kakovosti in niso zastareli. Prav tako morate kupiti sveže, ki so jih nedavno vzeli iz morja. Zato se odločite le za kakovostne sveže.

E. Dobro se pripravite:

Poleg kakovosti je bistvenega pomena tudi dobra priprava. Ne jejte slabo pečenih rakov, saj lahko povzročijo bakterije. Priporočljivo je, da morske sadeže uživate, ko so sveži in vroči. Izogibajte se tudi uživanju rakov v hladilniku med nosečnostjo. Za povečanje hranilne vrednosti živila lahko skupaj z raki dodate tudi hranljivo zelenjavo.

F. Na higienski način ravnajte z raki:

Pri pripravi rakov morate upoštevati ustrezne varnostne ukrepe. Pred in po pripravi rakovice je treba vse pripomočke in jedilni pribor ustrezno oprati. Pri ravnanju s surovimi morskimi sadeži morate uporabiti tudi ločene deske za rezanje in nože. Pri shranjevanju morskih sadežev morate biti previdni, saj jih je treba hraniti v ustreznih pogojih.

G. Posvetujte se z zdravnikom, ali vam morski sadeži ustrezajo:

Zelo pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, preden zaužijete kakršno koli morsko hrano, raki pa so eden izmed njih. Ni nujno, da ustreza vsem in lahko povzroči različne telesne alergije in druge bolezni. Zato je pred uživanjem rakov priporočljivo obiskati zdravnika.

Priporočena količina rakov za uživanje med nosečnostjo?

Čeprav so kraljevi raki varni za uživanje med nosečnostjo, to ne pomeni, da jih lahko med nosečnostjo zaužijete. V idealnem primeru bi morali rakove uživati ​​največ dvakrat na teden, kar skupaj ne sme presegati 170 g. Drugim sortam rakov se je najbolje izogniti.

Recepti za meso iz rakovice za nosečnice:

1. Rakove torte:

Uživanje rakovice med nosečnostjo je prava poslastica za usta. Evo, kako lahko naredite isto.

Sestavine:

 • Posušene drobtine.
 • Repično olje.
 • Meso rakovice – odcejeno in v kosmičih.
 • Čebula v prahu.
 • Suha gorčica.
 • Začimbe.
 • Worcestershire omaka.
 • Limonin sok.
 • Majoneza.
 • Beljaki.
 • Pekoča omaka.
 • Koriander.
 • Zelena čebula.
 • Na kocke narezan paprika.

Postopek:

 1. V ponvi segrejte olje in eno za drugo dodajte rakove pogače, ki imajo dovolj prostora za obračanje peciva. Pražimo do zlato rjave barve in obrnemo, da se speče na drugi strani.
 2. Dodajte meso rakovice in ga še enkrat premešajte. Del te mešanice vzemite v roko in jo razvaljajte v kroglice. Pritisnite te kroglice, da naredite drobne torte in jih pustite ob strani.
 3. Zdaj vzemite skledo in dodajte drobtine, papriko, koriander, čebulno zelenico, čebulo v prahu, suho gorčico, limetin sok, beljake, majonezo in Worcestershire omako ter dobro premešajte.
 4. Vzemite velik krožnik in ga prelijte z drobtinami. Vanj položite rakove pogače in jih razvaljajte, da rakove pogače popolnoma prekrijejo z mešanico. Postopek ponovite za vse ostale torte.
 5. Vzemite ponev in ji dodajte olje.
 6. Vse torte ocvrte do zlate rjave barve.
 7. Torte precedite na papirnatem papirju, da odteče odvečno olje.
 8. Okusite slastne rakovice.

2. Piščančja prsa, polnjena z rakovim mesom:

Sestavine:

 • Piščančje prsi – brez kože in kosti
 • Sveže meso rakovice
 • Mehki kremni sir
 • Mleto čebulo
 • Mlet česen
 • Rastlinsko olje
 • Maslo
 • Stepena jajca
 • Krušne drobtine
 • Maida
 • Koriander
 • Sol in poper

Postopek:

 1. Vzemite veliko skledo. Dodamo kremni sir, mleto čebulo, sesekljan česen, limonin poper in dobro premešamo. Dodajte meso rakovice in ponovno lepo premešajte.
 2. To mešanico pustite v hladilniku nekaj ur.
 3. V piščančjih prsih naredite vodoravne reze, da ustvarite prostor za dodajanje nadeva. Nadev vzemite iz hladilnika in napolnite piščančje prsi.
 4. Vzemite velik krožnik in ga namažite z drobtinami. Vzemite drug krožnik in ga položite z maido, v drugo posodo pa vzemite jajca.
 5. Zdaj namočite polnjene piščančje prsi v jajca, nato jih povaljajte v maidi in nato na koncu povaljajte še v krušnih drobtinah, tako da je vsaka stran piščančjih prsi ustrezno pokrita z drobtinami.
 6. Vzemite ponev. Dodajte mu nekaj masla in olja. Piščančje prsi z vsake strani prepražimo do zlato rjave barve.
 7. Postrezite vroče, okrasite s koriandrom.

Meso rakovice ni samo okusno in poslastico za ljubitelje morskih sadežev, ampak je tudi zelo hranljivo za nosečnice. Spodbuja rast otroka in ga je treba vključiti v nosečniško prehrano. Vendar dodajte zmernost in previdno izberite pravo meso rakovice in ga porabite šele, ko ga pravilno skuhate.

Pogosto zastavljena vprašanja:

V1. Ali je varno jesti rakovice med nosečnostjo?

Odgovor: Čeprav je količina živega srebra v rakoviceh absolutno nizka, to še ne pomeni, da ste raki do konca. V nosečnosti je zmernost ključna. Kraljevi raki imajo v sebi najmanjšo količino živega srebra, zato so med nosečnostjo najvarnejši za uživanje. Drugim vrstam rakov, kot so modri raki in snežni raki, se je najbolje izogniti, saj v njih vsebuje veliko živega srebra.

V2. Ali lahko med nosečnostjo jeste ragljičke?

Odgovor: Rakovica je imitacija rakov. Prav tako so kuhani in zato varni za uživanje med nosečnostjo. Vendar pa rakovice imajo nizko vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ki so nujne za rast otroka in so nujne med nosečnostjo. Sicer pa so rakove ragune tako kot pravi raki, kar zadeva beljakovine in druga hranila.

V3. Ali lahko med nosečnostjo jeste surove rakovice?

Odgovor: Surovi morski sadeži, vključno z raki, se lahko izkažejo za tvegane za normalnega posameznika, če nosečo žensko pustimo ob strani. Med nosečnostjo surove rakovice nikoli ne uživajte.