Na splošno velja, da je kajenje nevarno za zdravje. Toda včasih smo se prepustili tej misli, da bi se prepustili kajenju brez krivde. Ste si kdaj predstavljali, do kakšnih takšnih trenutkov lahko pride, še posebej, če ste noseča mama? No, kajenje med nosečnostjo nikoli ni priporočljivo. Nevarnosti so številne. Članek vas bo seznanil z vsem, kar morate vedeti.

kajenje med nosečnostjo

Ženske opozarjajo, da ne smejo kaditi pred nosečnostjo, med njo ali po njej, da se zagotovi dobro zdravje nje in njenega otroka. Čeprav je med nosečnostjo veliko škodljivih učinkov kajenja, je študija iz leta 2011 pokazala, da je do 10% žensk od vseh žensk, vključenih v študijo, kadilo med nosečnostjo.

Če ste odvisni, je najbolje, da zmanjšate število cigaret, ki jih kadite na dan na precej nizko raven. Nosečnost je faza, ko morate svoje zdravje jemati resno.

Učinki kajenja na nosečnost: stranski učinki

Številne študije so pokazale, da je kajenje med nosečnostjo lahko nevarno tako za mater kot za njen plod. To so nekatera od številnih tveganj, ki negativno vplivajo na življenje matere in otroka. Oglejte si to, da se zavedate nekaj nevarnosti.

1. Prezgodnji porod:

Prvo tveganje kajenja med nosečnostjo je prezgodnji porod. Kajenje med nosečnostjo povzroči prezgodnje rupture membran, kar bi sprožilo porod, preden je otrok popolnoma razvit. To lahko povzroči tudi duševno ali telesno bolezen otroka pozneje v življenju ali v zgodnji fazi.

2. Odmik posteljice:

Kajenje med nosečnostjo lahko povzroči, da se posteljica loči od mesta pritrditve, v tem primeru je plod pod stresom in lahko povzroči smrt ploda. Če se posteljica loči od ploda pred rojstvom, bo to zelo kritična situacija tako za otroka kot za mater. Tudi mati bi lahko doživela veliko izgubo krvi.

3. carski rez:

Kajenje lahko povzroči, da posteljica pokrije maternični vrat, kar močno zmanjša možnosti naravnega poroda, kar vodi v daljši čas okrevanja in stres za mater. Ni lepšega od zdravega otroka, ki ga običajno rodi zdrava in zdrava mama.

4. Poškodbe popkovine:

Eden najpomembnejših učinkov kajenja med nosečnostjo je omejena oskrba ploda s kisikom in krvjo skozi popkovino. To se lahko izkaže za zelo boleče in povzroči izgubo krvi med nosečnostjo.

5. Nizka porodna teža:

Noseči kadilci se bodo morali soočiti z dojenčkom z manjšo telesno težo kot običajen zdrav otrok. To bo vplivalo na zdravje otroka v prvih nekaj mesecih ali morda kasneje v življenju. Študija iz leta 2004 je pokazala, da se je 11,6% dojenčkov z zmanjšano težo rodilo pri kadilcih. Dojenčki, rojeni z nizko težo, so pogosteje podvrženi zdravstvenim težavam.

6. Sindrom nenadne smrti dojenčka:

Še en depresiven učinek kajenja med nosečnostjo. Dojenčki, izpostavljeni nikotinu v cigaretah med nosečnostjo ali po njej, lahko doživijo SIDS. V teh primerih je smrt otroka nepojasnjena.

7. Prihodnja debelost:

Nedavna študija je pokazala, da so imeli najstniki, ki so med nosečnostjo kadili matere, 33% več telesne maščobe kot drugi najstniki, zaradi česar so debeli.

Nevarnost kajenja med nosečnostjo ne preneha le, ko je otrok v materi. Prav tako dolgoročno prinaša posledice za vašega fanta ali deklico. Tu je nekaj tveganj, ki se nadaljujejo po rojstvu.

a. Prihodnje navade kajenja:

Druga študija nam pove, da otroci začnejo kaditi že v zgodnji mladosti, če so jih rodile matere, ki kadijo v nosečnosti. Tej dedni situaciji se je mogoče izogniti, če mati pred načrtovanjem otroka preneha kaditi.

b. Kajenje po rojstvu:

Nevarnost ni le pri kajenju med nosečnostjo, ampak tudi pri kajenju po nosečnosti. Izpostavljenost nikotinu z dojenjem lahko dojenčkom povzroči veliko škode. Matere, ki kadijo med dojenjem, so prav tako nagnjene k številnim zapletom, povezanim s pljuči. Bolezni, kot so pljučni rak ali rak dojke, lahko vstopijo v ženske in povzročijo škodo tako otrokom kot otrokom.

c. Pasivno kajenje:

Največja nevarnost je pasivno kajenje. Tukaj ne kadite, ampak ljudje okoli vas kadijo, vi pa vdihujete zrak in s tem pasivno kajenje. Kajenje pri dojenčkih lahko škoduje njihovemu občutljivemu dihalnemu sistemu, kar vodi do okužb pljuč in astme. V nekaterih primerih lahko povzroči sindrom nenadne smrti pri dojenčkih. Dojenčki ne zmorejo vdihavati tako težkega dima, napolnjenega z nikotinom, kar ima za posledico škodljive bolezni ali bolezni dihal pri njih v zgodnji fazi njihovega življenja.

Nasveti in načini, kako prenehati kaditi med nosečnostjo:

Tukaj je nekaj nasvetov za prenehanje kajenja med nosečnostjo, ki vam bodo koristili, če se odločite opustiti kajenje.

1. Najprej morate analizirati, kateri čas je za vas najtežji. Vedeti morate, kdaj se počutite nemirno in kateri so sprožilci, ki vas privedejo do kajenja. Včasih boste morda pozvani, ko drugi okoli vas kadijo. V takih primerih je najbolje, da dejansko poskusite narediti nekaj drugega, kar zahteva vašo pozornost. Lahko poskusite rešiti uganko ali očistiti itd. Vse, kar zahteva vašo vso pozornost. To je prva preusmeritev.

2. Malo spremenite svojo rutino. Poskusite se izogniti tistim stvarem, zaradi katerih hrepenite po cigareti.

3. Prvih nekaj tednov opustitve vas bo streslo. Ti dnevi so najtežji! Vendar morate razviti načine, kako se premakniti mimo. Poskusite se pogovarjati z ljudmi in se vključite v kakšno razpravo.

4. Pogovorite se s svojim zdravnikom in poiščite njegov nasvet. To bo zelo koristno.

Čeprav so lahko vsi ti koraki preprosti, bo resničnost zelo drugačna. Prav tako vas želimo opozoriti, da vam nič od tega ne bo pomagalo, če ne izvajate določene ravni nadzora. Najboljše, kar lahko storite, pa je, da se držite in potrudite, da se bolj potrudite in preprečite svojo skušnjavo. Pogovor in odvračanje pozornosti vam bo v veliki meri pomagalo. Kot smo rekli, je lahko tudi pasivno kajenje med nosečnostjo nevarno. Poskrbite.