Med srečo, da ste noseči in se pripravljate na sprejem otroka, jutranja slabost v nosečnosti ni nekaj najlepšega ali prijetnega. Pogosto pride do slabosti, bruhanja z bruhanjem in omotico. Če domnevate, da je to običajna nagnjenost, ki spremlja vse bodoče matere, se motite! Nobena bolezen nima zdravila in to je isto.

Zdaj pa jutranje slabosti med nosečnostjo hitro zdravite sami z našimi domačimi zdravili in naravnimi nasveti. To je naraven proces. Vendar se lahko temu preprosto izognemo in ga zdravimo sami. Tukaj je, kako!

Kako premagati jutranjo bolezen med nosečnostjo

Kaj je jutranja bolezen?

Jutranja slabost je precej pogost scenarij za nosečnice. Rečeno je, da večina žensk v prvem trimesečju trpi zaradi tega stanja. Pričakujoča mama trpi zaradi hude slabosti, bruhanja, vključno z včasih omotico. Čeprav to zadene večinoma podnevi, se lahko ponovi tudi kadar koli v noči. Ta primer na noben način ne vpliva na zdravje matere in otroka.

Jutranja bolezen med nosečnostjo: nekaj dejstev

Več kot 50 odstotkov žensk v prvem trimesečju doživi jutranjo slabost. To je na splošno posledica hormonskih sprememb v telesu in časa, ki se človeku prilagodi v tem procesu. Čeprav se to začne od približno četrtega tedna nosečnosti, se lahko nadaljuje tudi do 12. tedna. Do 14. tedna nosečnosti približno polovica žensk čuti popolno olajšanje tega neprijetnega obdobja. Za večino pa traja še kakšen mesec, da se mučnina popolnoma olajša. Majhen odstotek žensk ima simptome jutranje slabosti v nosečnosti, ki nenehno trajajo skoraj do poroda. Tega stanja se ni treba bati, saj nikakor ne škoduje posteljici in otroku.

Vzroki za jutranjo bolezen v nosečnosti:

Vzroki za jutranjo slabost niso povsem jasni. Zdravniki vzroke pripisujejo številnim dejavnikom.

1. Ravni estrogena:

Večina strokovnjakov in zdravstvenih delavcev meni, da je jutranja slabost posledica višjih ravni estrogena pri bodočih materah. Lahko je nekajkrat višja od običajnih žensk, zato je stanje lahko posledica.

2. Ravni progesterona:

Višje koncentracije in naraščajoče ravni progesterona pri nosečnicah lahko povzročijo tudi jutranjo slabost. To pomaga sprostiti maternico in preprečuje zgodnji porod. Lahko povzroči presežek želodčne kisline, ki povzroči stanje.

3. Občutek vonja:

Med nosečnostjo se lahko poveča občutljivost vonja, kar lahko povzroči jutranjo slabost. V tem primeru se lahko pojavi slabost.

4. Hipoglikemija:

Posteljica, če črpa energijo iz telesa nosečnic, lahko povzroči nizek krvni sladkor. To stanje hipoglikemije lahko povzroči tudi bolezen.

5. HCG:

Vzrok je lahko tudi HCG, kar pomeni humani horionski gonadotropin. To je hormon, ki se razvije v zarodku, ko ženska zanosi, zato lahko povzroči jutranjo slabost. V zgodnji nosečnosti se HCG hitro povečuje. Slabost se ponavadi pojavi in ​​doseže vrhunec ob istem času, ko se zviša raven HCG. Če je raven HCG pri ženskah visoka, obstaja večja možnost slabosti in bruhanja. To je lahko možen razlog za jutranjo slabost pri nosečnicah.

6. Občutljiv želodec:

Prebavni trakt nekaterih žensk je lahko bolj občutljiv na različne spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo. Po različnih raziskavah in študijah prisotnost bakterije Helicobacter pylori v želodcu povzroča slabost in bruhanje pri nosečnicah.

Simptomi jutranje bolezni med nosečnostjo:

Pogosti znaki, ki so lahko povezani s stanjem jutranje slabosti, so naslednji,

 • Slabost je pomemben simptom, ki se lahko pojavi v tem primeru.
 • Bruhanje lahko spremlja številne ženske skupaj s slabostjo. Občasno bruhanje je lahko tudi situacija za nekatere ženske.
 • Hujšanje je možno tudi v nekaj primerih, vendar ne v vseh. To je posledica hormonskih sprememb v telesu.
 • Pogosto opazimo tudi utrujenost ali utrujenost. Bodoče matere ne opazijo energije, da bi aktivno opravile nalogo ali ostale živahne.
 • Prekomerna slina se lahko pojavi tudi pri nekaj ženskah. Tu je rezultat večkratno pljuvanje.
 • Dehidracija je posledica jutranje slabosti. Prav tako lahko povzroči omotico, če ne vzamete dobre količine vode.

Zdravljenje jutranje bolezni v nosečnosti:

Olajšanje jutranje slabosti med nosečnostjo je lahko tako z enostavnimi naravnimi zdravili kot tudi z medicinskim postopkom, odvisno od stanja. Tukaj je nekaj namigov. Ker je vsaka faza nosečnosti drugačna, se je treba s pomočjo svojega zdravstvenega delavca odločiti, katera je zanj najbolj primerna.

Domača zdravila za jutranjo bolezen v nosečnosti:

Nekaj ​​enostavnih naravnih zdravil in metod, ki jih je treba upoštevati v tej fazi, vključuje,

1. Počitek:

Privoščite si dovolj počitka, saj je zaradi utrujenosti telo lahko utrujeno. Utrujenost je pogost simptom te bolezni.

2. Izogibajte se neprijetnim vonjavam:

Ne dišite in se ne približujte snovem ali živilom, ki vam povzročajo nelagodje. Lahko vas dodatno razbolijo.

3. Jejte majhne in pogoste zdrave obroke:

Ne jejte smeti. Izogibajte se predelani hrani. Uživajte uravnotežene zdrave obroke v majhnih količinah. Ne jejte pretirano. Zdaj imejte pri sebi hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

4. Ostanite hidrirani:

Vedno pijte veliko vode, ostanite hidrirani. Med rednimi aktivnostmi pijte tekočino.

5. Poskusite ingver:

Ingver je znano kot naravno zdravilo za jutranjo slabost med nosečnostjo. Namesto zdravil in ingverjevih dodatkov uživajte vroč ingverjev čaj ali podobno hrano.

6. Akupresura:

Več strokovnjakov ugotavlja, da lahko tehnike akupresure zmanjšajo jutranjo slabost. Pritisk blizu zapestja skozi poseben trak lahko ublaži simptome.

7. Zdravila za jutranjo bolezen v nosečnosti:

Če imate hude težave z jutranjo slabostjo, se za najboljše zdravstveno stanje posvetujte z zdravnikom. Nikoli ne jemljite zdravil sami. Večina zdravnikov lahko za oživitev simptomov predlaga tablete, kot so antihistaminiki, antacidi ali metoklopramid. Druge možnosti so lahko dodatki vitamina B6, ingverji in hipnoza. Toda teh zdravil ali tablet ne jemljite brez presoje zdravnika.

Zaskrbljenost glede jutranje bolezni v nosečnosti:

Nekatere ženske se zaradi jutranje slabosti počutijo bolj žrtve kot druge. To je lahko posledica številnih razlogov,

 • Če ste noseči z dvojčki ali več dojenčki, se poveča sproščanje hormonov, kot so HCG, estrogen itd.
 • Bolj vam je slabo, če ste to storili v prejšnjih nosečnostih.
 • Če ste imeli v rednem življenju težave z gibalno boleznijo, se lahko počutite bolj slabo.
 • Vaše telo se je nenormalno odzvalo na kontracepcijske tablete.
 • Če ste imeli migrene in druge podobne bolezni, se obseg jutranje slabosti poveča.

Bolezen in slabost sta pogosti težavi, povezani z nosečnostjo. Mnoge ženske so zaskrbljene, ali bi to lahko vplivalo na njihovega nerojenega otroka. Zmerna slabost in občasno bruhanje sta nekaj, kar je povezano z jutranjo slabostjo, kar pa ne bo ogrozilo dobrega počutja vašega otroka. Močno in dolgotrajno bruhanje pa lahko povzroči veliko tveganje za rojstvo nerojenega otroka, kar je včasih povzročilo majhno težo otroka v času poroda glede na gestacijsko starost.

Nasveti za preprečevanje jutranje bolezni:

Spodaj je omenjenih nekaj zdravil za jutranjo slabost med nosečnostjo in kako se jih hitro znebiti,

 1. Vsak dan morate razdeliti na šest do sedem majhnih in pogostih obrokov ali prigrizkov na dan, ki vam lahko želodec nikoli ne izpraznijo. Jejte hrano, bogato z beljakovinami. Jejte počasi, da zagotovite pravilno žvečenje in prebavo.
 2. Izogibajte se ležanju po jedi, saj lahko to upočasni prebavo.
 3. Zjutraj počasi vstani. Namesto da skočite naravnost, sedite nekaj minut na postelji.
 4. Izogibajte se hrani in vonjavam, ki povzročajo slabost.
 5. Jejte živila, ki niso preveč vroča. Jejte hladno ali pri sobni temperaturi, ker ima hrana, ko je vroče, močnejšo aromo.
 6. Izogibajte se maščobni hrani, saj traja več časa za prebavo.
 7. “Izogibajte se začinjeni, kisli in ocvrti hrani, ki lahko draži in moti vaš prebavni sistem.
 8. Umijte zobe in si po obroku pravilno sperite usta.
 9. Imejte veliko tekočine, da ostanete hidrirani.
 10. Na sprehod pojdite na svež zrak. Za lajšanje slabosti lahko pustite odprto okno.
 11. Slabost se lahko poslabša, če ste utrujeni. Dajte si čas za sprostitev in pogosto zadremajte.
 12. Prenatalne vitamine poskusite vzeti s hrano ali tik pred spanjem. Priporočljivo je, da vsaj v prvem trimesečju vzamete prenatalni vitamin, ki vsebuje nizek odmerek železa ali ga sploh ne vsebuje, saj lahko vpliva na vaš prebavni sistem.

Kaj je Hyperemesis Gravidarum: stanje hude bolezni

Stanje hiperemeze Gravidarum je stanje hude jutranje slabosti. To ima simptome hude slabosti, nenehnega bruhanja in zaskrbljujoče izgube teže, lahko pa vključuje tudi motnje elektrolitov. Poleg dobrega počitka in hidracije lahko zdravnik predpiše zdravila za zdravljenje tega stanja. V zelo redkih primerih mora mati sprejeti v bolnišnico, da dobi tekočino in hrano.

Če imate takšne simptome, se posvetujte z zdravnikom. Zdravila jemljite šele po temeljitem posvetovanju. Dojenčku morda ne bo škodovalo, če zdravnik pravočasno vzame ustrezno zdravljenje in zdravila.

Jutranja slabost med nosečnostjo je za večino žensk neizogiben učinek. To ne škodi otroku ali materi in ga je mogoče zlahka zdraviti z naravnimi domačimi zdravili in nasveti. Preizkusite jih in nam zaupajte svoje izkušnje! Premagajte bolezen na pravilen način in v tej fazi boste zagotovo leteli v barvah!

Strogo odsvetujemo samostojno jemanje kakršnih koli zdravil brez posvetovanja z zdravnikom. Posvetujte se s svojim zdravnikom o najboljših možnostih zdravljenja.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali je slabo, če med nosečnostjo nimate jutranje slabosti?

Odgovor: Ni vam treba skrbeti, če ste noseči brez jutranje slabosti. V zelo redkih primerih jutranja slabost ni posledica nižje ravni hormonov, ki lahko povzročijo splav, vendar ne vedno. Za najboljše nasvete in pogoje lahko vedno opravite redni pregled pri zdravniku. Jutranja slabost je običajno le v zgodnji nosečnosti kot v drugi ali pozni nosečnosti.

V2. Je jutranja slabost škodljiva za mojega otroka?

Odgovor: Jutranje slabosti lahko večinoma opazimo v zgodnji nosečnosti v prvem trimesečju, nato v poznejših fazah. To je znak nosečnosti in otroku nikakor ne bo škodoval. Če pa imate hudo stanje, se lahko za zdravila obrnete na zdravnika.

V3. Kdaj se posvetovati z zdravnikom glede jutranje slabosti med nosečnostjo?

Odgovor: O primeru hude jutranje slabosti in hudega bruhanja med nosečnostjo obvestite zdravnika. Ne odlašajte z obiskom svojega zdravstvenega delavca, če imate neugodne in znatne simptome.