Glavoboli med nosečnostjo so lahko pogosta situacija, o kateri pogosto slišimo. Ali ste kdaj poskušali ugotoviti, kaj bi lahko povzročilo to stanje, in ali vas je treba skrbeti ?! Zanemarjanje katere koli manjše bolezni ali težave je lahko zelo nevarno za bodoče matere. Podoben je primer bolečine v glavi.

Če vas med nosečnostjo pogosto muči glavobol, se prepričajte, da poznate vzroke, simptome in ugotovite, ali stanje zahteva posvetovanje z zdravnikom. Naj vam pomagamo in preverite, ali so vaši glavoboli normalni ali ne!

Glavoboli med nosečnostjo

Ali je glavobol med nosečnostjo normalen??

Glavoboli pri nosečnicah so lahko posledica številnih težav. Če vaši glavoboli niso pogosti in vsakodnevni ter če ne povzročajo težav v življenjskem slogu, kot so šibkost, omotica, se lahko odločite za počitek in se vrnete v normalno stanje. Če pa imate dnevno ostre bolečine s slabim vidom in omotičnostjo, morda ne boste imeli rednega glavobola.

Vrste glavobolov med nosečnostjo:

Večina glavobolov, ki jih nosečnice v tem času trpijo, so normalni in primarni. To morda ni vedno znak ali simptom česar koli pomembnega, povezanega z zdravjem. Tej vključujejo,

 • Napetost ali stresni glavoboli med nosečnostjo.
 • Migrena.
 • Grozdni glavobol.

Rečeno je, da je okoli 26% težav v tem času napetostni glavobol. Vendar ne zanemarjajte istega, če jih dobivate redno in dnevno. Poleg napetostnih glavobolov so med nosečnostjo pogoste tudi migrene. Vendar je bolečina drugačna in bolj dražilna v primerjavi z napetostnim glavobolom. Migrene ponavadi povzročajo utripajoče, neznosne bolečine, večinoma le na eni strani glave. Migrene lahko povzročijo tudi slabost in bruhanje, skupaj s fotoobčutljivostjo in občutljivostjo na hrup. Če imate dolgotrajno težave z migreno, se morate posvetovati z zdravnikom, saj lahko kasneje povzroči tudi zaplete. Podobno se lahko pojavi tudi sinusni glavobol v času nosečnosti, če ga že trpite.

Če imate v tem obdobju cikel napadov glavobola, potem gre za grozdne glavobole. Če so dolgotrajni, se morate posvetovati z zdravnikom.

Simptomi glavobola med nosečnostjo:

Najpogostejši znaki in načini, kako ugotoviti, da imate med nosečnostjo strašne bolečine v glavi, so naslednji,

 • Duha bolečina do huda bolečina.
 • Utripajoča bolečina.
 • Hude bolečine na levi ali desni strani glave, bodisi na obeh straneh.
 • Slabost.
 • Bruhanje (včasih).
 • Ostra bolečina v bližini oči.

Če opazite zamegljen vid in slepe pege, to pomeni, da morate svojo situacijo vzeti resno in se posvetovati z zdravstvenim delavcem.

Vzroki glavobola v nosečnosti:

Vzrok in vzrok za blage do hude glavobole med nosečnostjo se lahko zelo razlikujejo glede na trimesečje.

Prvo trimesečje:

Medtem ko so najpogostejši vzroki za glavobole v zgodnji nosečnosti hormonske težave, spremembe telesne mase in spremembe skupaj z velikim volumnom krvi, so drugi razlogi naslednji,

 • V mislih stalen stres, ki povzroča mišično napetost v vratu, kar povzroča glavobole in migrene.
 • Če preskočite obroke ali ne pijete dovolj vode čez dan, se telo počuti šibko in je eden od razlogov za glavobole in migrene.
 • Manj spanja in celo prespavanje sta dva bistvena razloga, ki povzročata neznosne bolečine v glavi. Na dan je treba spati 7-8 ur, ne več in ne manj.
 • Eden od razlogov je lahko tudi odvzem kofeina. Če ste bili pred nosečnostjo odvisni od kofeina, lahko njegovo zmanjšanje povzroči glavobole, saj telo potrebuje čas, da se prilagodi novim razmeram.
 • Slaba prehrana in pomanjkanje zdrave prehrane lahko povzročita tudi stalne in kronične glavobole.
 • Če imate nizek krvni sladkor, ste morda nagnjeni tudi k glavobolom v prvem trimesečju.
 • Ne bodite preveč leni. Če ne hodite veliko ali nimate nobene telesne aktivnosti, bi bili šokirani, če bi vedeli, da lahko to povzroči tudi glavobole.
Drugo in tretje trimesečje:

Glavoboli v pozni nosečnosti in v tem trimesečju imajo lahko skupaj različne vzroke,

 • Nepravilna drža med sedenjem še poslabša glavobole.
 • Veliko vadbe in tudi na nereden način lahko povzroči stres v telesu in povzroči glavobole.
 • Določena hrana ali pijača, na primer sladoled, lahko povzroči tudi glavobol v nekaj urah po zaužitju. Sladoled povzroči zamrznitev možganov, kar je lahko eden od razlogov za težave.
 • Migrene so lahko tudi dedne. Torej, če ima vaša mama ali sestra težave z migreno, obstaja velika verjetnost, da jo boste tudi vi razvili.
 • Če imate sladkorno bolezen, ste morda prevečkrat nagnjeni k glavobolom.

Poleg naslednjih pogostih vzrokov je visok krvni tlak med najbolj znanimi in priljubljenimi razlogi za glavobole med nosečnostjo. Okoli 8% žensk v Združenih državah zaradi te težave trpi zaradi bolečin v glavi. Tega ne smete olajšati, saj lahko visok krvni tlak povzroči možne zaplete, kot so preeklampsija, eklampsija, odcepitev posteljice in nizka porodna teža otroka.

Živila, ki povzročajo glavobole:

Ali veste, da lahko glavobole povzročijo celo alergije na hrano ali neprimerna hrana za nekatere telesne vrste? Ja, prav ste slišali! Sprožilna živila, kot so mlečni izdelki, čokolada, sir in kvas, vam lahko povzročijo glavobol, če jih telo ne jemlje pozitivno.

Zdravljenje glavobola v nosečnosti:

Če imate pogoste glavobole, to morda ni dober znak za bodoče matere. Poleg zdravniških zdravil lahko vidite celo premalo domačih zdravil, kar je lahko preprosto za čudežne rezultate.

Domača zdravila za glavobol med nosečnostjo:

Tukaj je nekaj preprostih domačih sredstev, ki lahko delujejo kot čudeži.

1. Cool Compress:

Lezite naravnost in na glavo položite hladen obkladek. Hladnost v veliki meri lajša bolečino.

2. Izogibajte se sprožilcem glavobola:

Če so vam nekatera živila ali vonji v preteklosti morda povzročili glavobole in migrene, se jim je najbolje izogniti. Dnevnik glavobola je potreben za prepoznavanje sprožilcev migrene.

3. Dnevna vadba:

Vsak dan se sprehodite ali izvedite aerobiko, da boste v dobri formi. Redno telovadite, ne da bi vmes vzeli odmore, saj uničijo urnik vadbe. Vadba pomaga uravnavati raven sladkorja v telesu in izboljša tudi dihalni sistem v telesu. Prav tako sproži sproščanje endorfinov, tako imenovanih kemikalij za dobro počutje v telesu.

4. Upravljajte stres:

Obvladajte stres tako, da pripravite seznam opravil in vsako delo dokončate enega za drugim. Ne pritiskajte se na rob depresije, saj lahko vpliva tako na mater kot na otroka. Naj bodo vaši cilji realni, da jih dosežete, in bodite ves čas mirni.

5. Vadite tehnike sproščanja:

Poskusite dihalne vaje, jogo, masažno terapijo in vizualizacijo. Bodite vedno sproščeni in mirni.

6. Redno jejte:

Vedno jejte uravnoteženo prehrano, v rednih obrokih. Zdrava prehrana lahko hitro ozdravi večino bolezni. Prav tako pijte veliko tekočine, da bo vaše telo hidrirano ves dan. Nikar ne preskočite obrokov.

7. Sledite rednemu urniku spanja:

Pomanjkanje spanja ali celo pretirano spanje lahko med nosečnostjo sproži glavobole in migrene. Poskusite in sledite fiksnemu vzorcu spanja, da ohranite svojo biološko uro nedotaknjeno.

8. Aromaterapija:

Olja za aromaterapijo so neverjetno učinkovita proti glavobolu. Na robček nanesite nekaj kapljic olja poprove mete ali sivke in globoko vdihnite. Lahko tudi vtrete po eno kapljico vsake v svoje templje na obeh straneh čela in nato dobro masirate. To v hipu zmanjša glavobol!

9. Bachovi cvetni pripravki:

Če ste utrujeni ali pod velikim stresom, se glavobol običajno poslabša. Najboljše zdravilo v takšni situaciji je Bachovo cvetje.

Če se želite znebiti izčrpanosti, si na jezik nanesite štiri kapljice zdravila Rescue Remedy ali poskusite dve kapljici oljke, še eno Bachovo cvetno sredstvo, raztopljeno v kozarcu vode.

Zdravila:

Preden vzamete katerokoli zdravilo ali tableto za glavobol med nosečnostjo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne imejte jih sami. Izogibajte se standardnim tabletam, kot sta aspirin in ibuprofen, saj v tej fazi morda nista dobra. To je zato, ker lahko zdravila proti bolečinam povzročijo neželene učinke in porodne napake, če jih uporabljate v obdobju nosečnosti. V nadaljevanju je bolje, da najprej poskusite domača zdravila za odpravo glavobola med nosečnostjo, nato pa se lotite zdravil, če jih ne ozdravite.

Preden nadaljujete z zdravljenjem, lahko zdravniki preverijo vaš krvni tlak, opravijo krvni test, ultrazvok in pregled vida. Tu je nekaj običajnih zdravil, poleg zdravil, ki jih predlaga zdravstveni delavec; vendar jih je treba narediti le po lastni presoji.

1. Biofeedback:

S to tehniko um-telo lahko nadzirate nekatere funkcije v telesu-na primer mišično napetost, srčni utrip in krvni tlak-za preprečevanje glavobolov ali zmanjšanje bolečine pri migreni. Če želite poskusiti biofeedback za zdravljenje glavobola med nosečnostjo, se posvetujte s svojim zdravnikom in pojdite k terapevtu za biofeedback. Je učinkovit način za odpravo glavobolov. Poskusite lahko tudi z akupunkturo, ki je varna metoda za ozdravitev glavobola in lajšanje bolečin.

2. Homeopatija:

Homeopatija je lahko najboljša alternativa. Brez stranskih učinkov so zelo priporočljivi za zdravljenje glavobolov in jih je mogoče uporabljati le po posvetovanju s kvalificiranim zdravnikom.

3. Osteopatija in kiropraktika:

Cilj osteopatije je prilagoditi mišice, kosti in sklepe. Lahko pomaga pri bolečinah v ramenih in vratu, zato je to morda vredno poskusiti, če so to tipične napetostne točke za vas.

Terapija kiropraktike je lahko koristna v primeru trdovratnih glavobolov. Ta tehnika uporablja hrbtenično manipulacijo za lajšanje bolečin.

4. Refleksoterapija:

V primeru manjših glavobolov je zelo priporočljiva preprosta tehnika refleksoterapije. Masaža velikih prstov pritiska na glavo in vrat, kar pomaga pri odpravljanju težav in migrenskih bolečin.

Kdaj naj poiščem pomoč pri nosečniških glavobolih?

Večina glavobolov med nosečnostjo je neprijetnih, vendar ne povzročajo škode. Če pa opazite druge nenavadne simptome, kot so zamegljen vid, silovito bruhanje ali nenadno otekanje in vnetje, epileptični napadi, omedlevica, so to lahko simptomi preeklampsije, hude oblike visokega krvnega tlaka, povezanega z nosečnostjo. V takem primeru se takoj posvetujte z zdravnikom.

Nasveti za preprečevanje glavobola:

Vedno upoštevajte načelo in bolje je preprečiti kot zdraviti,

 1. Jejte redno in se hranite zdravo, hranljivo. Preskočite hrano, ki sproži hrano.
 2. Upoštevajte redne urnike spanja in se ne obremenjujte.
 3. Vključite blago do dnevno telesno aktivnost doma. Lahko naredite navadne sprehode ali zmerne aerobne vaje.
 4. Pazi na svojo držo. Ne upogibajte se, ne delajte in ne hodite. Sedite naravnost in hodite naravnost.
 5. Počivajte dobro in se sprostite pri mirnem umu. Napetost in stres lahko povzročijo le poslabšanje glavobolov.

Vsak primer stalnega in kroničnega glavobola je treba nemudoma prijaviti zdravniku. Ne jemljite zdravil na lastne stroške in se vedno posvetujte z zdravnikom za najboljše nasvete in predloge o peroralnih zdravilih in terapijah.

Čeprav so glavoboli med nosečnostjo pogost pojav, so lahko zelo dražilni. Poskrbite, da boste vedno zdravi s pomočjo zdravega načina življenja. Nikoli ne zanemarjajte bolečin in glavobolov. Preden vzamete peroralna zdravila, poskusite ta preprosta domača sredstva za najboljše rezultate. Če je kaj od tega delovalo, delite svoje misli z nami!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kakšna je razlika med migreno in glavoboli med nosečnostjo?

Odgovor: Migrenski glavoboli se precej razlikujejo od glavobolov napetosti ali stresa. Morda imate tako močne glavobole, če ste že nagnjeni k migrenam. To so posledica povečanja krvnih žil v možganih in lahko povzročijo ostre bolečine.

V2. Kdaj se posvetovati z zdravnikom zaradi bolečin v glavi med nosečnostjo?

Odgovor: Če so vaši glavoboli kronični in imajo tudi druge simptome, kot so zamegljen vid, omotica, utrujenost, omedlevica itd., Se je bolje posvetovati z zdravnikom.

V3. Ali lahko ženske po porodu in porodu trpijo glavoboli?

Odgovor: Pogosto je celo, da se po porodu pojavi glavobol. To je lahko posledica ravni estrogena, ko se znatno znižajo. Poleg tega ženske med porodom trpijo tudi glavoboli, ki so lahko hudi zaradi izgube hrbtenične tekočine.