Strije med nosečnostjo so med najpogostejšimi stvarmi, s katerimi smo se naučili živeti. Vsi pa moramo vedeti tudi, da vsaka nosečnica ne potrebuje ocen. Strije v nosečnosti povzročajo posebni razlogi, prav tako pa jih je mogoče preprečiti. Telesne spremembe, ki se zgodijo v tem čudovitem trenutku v življenju vsake ženske, so naravne. Vse pa je v tem, da se o njih učimo, jih sprejmemo in ugotovimo, kaj je mogoče razveljaviti in s čim je še dobro iti.

Zdaj, če se sprašujete, kako ravnati z njimi? Naj vam pomagamo in vam razložimo vse o znanosti, ki stoji za nosečničnimi strijami. Začnimo!

strije med nosečnostjo

Kaj so strije in ali so strije normalne med nosečnostjo?

Strije so vidne v 13 tednih na poti do 21 tedna nosečnosti. Takoj, ko se vaša koža odbije, se nagiba k razdelitvi na določena področja, zmanjša se raven kolagena in novih kožnih celic, kar podpira nastanek strij. Med nosečnostjo telo raste hitreje kot koža (1). Posledica tega so strije, ko se vlakna pod površino vaše kože začnejo lomiti. Barve strij so vijoličaste ali ozko rožnate, ki rastejo na zunanji strani kože. Prepoznajo jih tudi kot strije ali strije. V večini primerov se črne strije med nosečnostjo pojavijo na dojkah, zadnjici, trebuhu, nadlakti, bokih in stegnih ter tudi na dojkah.

Kaj povzroča strije med nosečnostjo:

Strije so drobne solze v sekundarnih plasteh tkiva pod kožo. Najpogosteje znani vzroki za nastanek strij na trebuhu in telesu nosečnice so naslednji (2).

  • Če nimate aktivnega življenjskega sloga, lahko pride tudi do strij.
  • V večini primerov se lahko vrne tudi na genetiko. Če imajo vaši ožji družinski člani strije, jih boste najverjetneje doživeli tudi med nosečnostjo.
  • Hitro povečanje telesne mase med nosečnostjo je odgovorno tudi za odkrivanje strij.
  • Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko povzročijo tudi strije.

Kdaj se lahko med nosečnostjo pojavijo strije?

V večini primerov se strije pojavijo po drugem trimesečju ali v zadnjem drugem trimesečju. Več žensk začne te znake razvijati okoli drugega do tretjega trimesečja ali v pozni nosečnosti, nato v zgodnjem. Povečanje telesne teže, hormonske spremembe in način življenja postopoma zaznamujejo strije na najpogostejših delih našega telesa, kot so trebuh, noge, rebra, hrbet, pas, stegna, boki in prsi..

Kako preprečiti in se izogniti strij v nosečnosti:

Zdaj vam povemo nekaj bistvenih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri preprečevanju strij med nosečnostjo. V nobenem primeru popolna preventiva v večini primerov ni mogoča; nekaj trikov in sprememb pa lahko pomaga preprečiti in se izogniti učinkom na čas nosečnosti (3, 4). Vendar so študije redke in znanstveni rezultati niso veliki, kar dokazuje, da je takšno preprečevanje povsem mogoče.

Kako preprečiti strije med nosečnostjo? Nasveti so naslednji:

1. Kožo navlažite z oljem:

Kožo navlažite z oljem

Med nosečnostjo s krožnimi gibi nanesite dobro vlažilno kremo na spodnji del hrbta, trebuh, boke, nadlaket, noge in stegna, da se premaknete dovolj globoko v kožo. Za masažo kože uporabite različna olja, kot so ricinusovo, kokosovo olje, do olja ali sezamovo olje. Kakavovo maslo je tudi praktična možnost. Tako je v vaši nosečnosti rahlo masiranje območij dobra ideja, da se ujema s pomembnimi kožnimi spremembami, povečanjem telesne mase in obvladovanjem elastičnosti tkiv. To je najpogostejše domače zdravilo tudi za strije med nosečnostjo.

2. Pitna voda:

domača sredstva proti strijam