Nosečnost se imenuje ena od čarobnih faz ženskega življenja, ker ženska daje življenje otroku tako, da devet mesecev nosi in ščiti otroka v maternici. Nosečnost in starši so sanje za mnoge pare. Kljub temu je ženska tista, ki se na več načinov žrtvuje, na primer neprespane noči, jutranje slabosti, slabost in celo med nosečnostjo občutijo slab telesni vonj. Ja, nosečnice med nosečnostjo res čutijo vonj po telesu zaradi hormonskega neravnovesja in pretiranega znojenja. V tem članku bomo razpravljali, zakaj ima nosečnica med nosečnostjo vonj po telesu, in nekatera sredstva za njegovo premagovanje.

Vonj telesa med nosečnostjo

Ali je to normalno med nosečnostjo?

Večina nosečnic, zlasti prvič, se počuti nerodno, osramočeno in v mislih se jim porajajo številna vprašanja o tem vonju po telesu, ali je vonj normalen. Odgovor na to je “DA”, normalno je, da ima nosečnica ta telesni vonj zaradi hormonskih sprememb, ki se dogajajo v njenem telesu. Med nosečnostjo se poveča bazalna presnova, kar izboljša pretok krvi in ​​telesno temperaturo. Zaradi tega se aktivirajo znojne žleze in poveča proizvodnja znoja.

Vzroki za vonj po telesu med nosečnostjo:

Med nosečnostjo se pri ženski poveča občutek vonja zaradi hormona, imenovanega Estradiol. Z vonji, ki prihajajo od zunaj, se je mogoče zlahka spoprijeti, toda neprijeten vonj, ki prihaja od znotraj, je nevzdržen. Ta vonj se začne v prvem trimesečju in se nadaljuje celo med dojenjem; pravzaprav novorojenček prepozna mater s tem telesnim vonjem. Zato mora nosečnica razumeti telesne vonjave med nosečnostjo, da se z njimi spopade. Tukaj je nekaj vzrokov.

1. Hormonske spremembe:

Hormonske spremembe v telesu so glavni razlog za telesni vonj med nosečnostjo. Hormoni, kot sta progesteron in estradiol, se v telesu prekomerno sproščajo, kar povzroča močan vonj v pazduhah in genitalijah, kar povzroča neprijeten vonj iz telesa.

2. Povečano znojenje:

Telesna temperatura med nosečnostjo se poveča zaradi izboljšanega pretoka krvi, kar povzroča prekomerno znojenje tudi pri nizkih temperaturah. Ta znoj, čeprav je brez vonja, ko se usede na kožo, povzroči bakterije, ki povzročajo slab telesni vonj.

3. Priprava na dojenje:

Telo nosečnice se postopoma spreminja in začne pripravljati na dojenje. Novorojenček bo potreboval nekaj časa, da razvije vid in sluh, do takrat pa po vonju otrok prepozna mater. Vonj v pazduhah matere bo otroka spodbudil, da obrne glavo na dojko, da se nahrani.

4. Spremembe v prehrani:

Za vonj po telesu je odgovorna tudi hrana, ki jo zaužijemo. Zdrava prehrana je sestavni del nosečnosti in večina žensk med nosečnostjo uživa hranljivo prehrano. Različna živila povzročajo vonj znoja na različne načine. Na primer, morski sadeži ne vplivajo le na vonj znoja, ampak vplivajo tudi na izcedek iz nožnice, ki povzroča oster vonj. Nekatera listnata zelenjava in zelje vsebuje žveplo, ki povzroča neprijeten vonj po znoju. Zdravila, ki jih jemlje bodoča mati, vplivajo tudi na telesni vonj.

Načini za zmanjšanje telesnega vonja med nosečnostjo:

Vonju telesa med nosečnostjo je naraven pojav, ki se mu ni mogoče izogniti, vendar ga je mogoče do neke mere omejiti z naslednjimi ukrepi:

1. Kopanje:

Kopanje je vsakodnevna rutina vsakega človeka, da ostane svež in čist. Toda med nosečnostjo se gospe priporoča, da se dvakrat redno kopa. Z dišečim antibakterijskim milom lahko odstranite vse bakterije, ki so nastale zaradi znoja. Za brisanje telesa vedno uporabite suho in čisto brisačo. Kolikor je mogoče, naj bodo lasje čisti z rednim umivanjem in šamponiranjem.

2. Naj bo koža sveža:

Med tuširanjem vzemite posodo, polno vode, vanjo dodajte nekaj limoninih kapljic in jo uporabite za kopanje. Nato vzemite drugo posodo z vodo in vanjo dodajte med. To pomaga koži, da ostane sveža in gladka dlje časa. Dodajanje listov mete pomaga tudi pri pomlajevanju arome.

3. Šampon za lase:

Lase redno šamponirajte, vsaj 3-4 krat na teden, da bodo lasje čisti in brez vonja. Poskusite uporabiti parfum na glavniku, tako da bo vsakič, ko tečete po laseh, dal vonj vašim lasem. Prepričajte se, da je glavnik ves čas čist in suh.

4. Postrižite lase:

Lase vedno ostrižite v pazduhah in na genitalijah, da se izognete rasti bakterij. Obrezovanje las povzroči manj nanosa znoja na kožo in tako prepreči neprijeten vonj po telesu.

5. Ostanite hidrirani:

Ena najboljših stvari, ki jih morate storiti, da se izognete telesnemu vonju, je, da pijete veliko vode in ostanete ves čas hidrirani. To pomaga odstraniti vse toksine iz telesa in ohranja sistem čist. Prekomerno pitje vode lahko povzroči tudi pogoste obiske stranišča, zato pijte le zadostno količino vode.

6. Nosite pravo oblačilo:

Pravilna oblačila pomagajo tudi pri preprečevanju kakršnega koli telesnega vonja. Na splošno velja, da sta lan in bombaž najboljša obleka med nosečnostjo, ker bolj dihata. Po kopanju se vedno izogibajte nošenju istih oblačil. Če je mogoče, perilo perite ločeno z uporabo kisa. Poskrbite, da bodo spodnje perilo in nogavice namočene v vodi z ½ skodelice kisa. To pomaga odstraniti neprijeten vonj iz oblačil. Pri pranju lahko uporabite tudi dobro dišeč balzam za tkanine.

7. Dezodoranti in antiperspiranti:

Uporabite dezodorant ali smukec pod pazduhami in v predelu bikinija, da zmanjšate vonj po svežini. Ti ne pomagajo preprečiti potenja. Namesto tega vam omogočajo prijeten in prijeten vonj. Če je potenje močnejše, uporabite učinkovitejše antiperspirante. Vse to imejte ves čas s seboj.

8. Dobra prehrana:

Nekatera živila dišijo po čebuli in česnu, zato se jim izogibajte v svoji prehrani. Jejte več listnate zelenjave in sadja, ki dajejo manj žaljivega vonja.

9. Čiščenje nožnice:

Očistite vaginalno območje z navadnimi čistili brez vonja, kar pomaga pri vzdrževanju vaginalne higiene. To pomaga tudi pri ohranjanju ravni bakterij in pH na tem področju ter preprečuje telesni vonj.

Priporočena prehrana za telesne vonjave med nosečnostjo:

Med nosečnostjo lahko telesni vonj napove, kaj je nosečnica zaužila v svoji prehrani. Na splošno uživanje čebule in česna povzroči neprijeten vonj iz telesa. Zato je priporočljivo, da se tem restavracijam izognete. Listnata zelenjava, sadje običajno daje manj vonja, zato ga je treba jesti, da preprečimo nepotreben oster vonj. Druga zelenjava, kot so brokoli, cvetača in zelje, vsebuje žveplo, ki iz telesa proizvaja oster vonj.

Med nosečnostjo ne moremo storiti ničesar, da bi preprečili telesni vonj, vendar se to lahko do neke mere omeji z upoštevanjem dobre higiene in zgoraj navedenih nasvetov. Nosečnica med nosečnostjo tega vonja po telesu ne sme jemati kot hude težave, ker dojenček po tem rojstvu prepozna mater. Če pa je vonj zelo žaljiv, nevzdržen in povzroča zadrego, poskusite zgoraj navedene nasvete šele po posvetovanju z zdravnikom. Prosimo, delite svoje povratne informacije, če vam je kateri od zgornjih nasvetov uspel. Delite svoje izkušnje, če ste sprejeli kakšno novo zdravilo, da se izognete telesnemu vonju med nosečnostjo.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali lahko telesni vonj napoveduje spol otroka?

Odgovor: Ne, telesni vonj ne more določiti otrokovega spola. Obstaja zgodba stare žene, da če smrdiš ali smrdiš, je to fant. Vendar to nima znanstvenih dokazov.

V2. Je vonj po telesu znak nosečnosti?

Odgovor: Med nosečnostjo je vonj bolj pri nosečnicah. Toda telesnega vonja ni mogoče razumeti kot znak nosečnosti.

V3. Kdaj se posvetovati z zdravnikom, če se telesni vonj ne zmanjša?

Odgovor: Ne pozabite na eno stvar, da telo ne škodi vašemu telesu ali otroku v vas. Zato na to ne bi smeli gledati kot na velik problem. Preden se obrnete na zdravnika, uporabite nasvete za nego na domu, omenjene v tem članku. Če vonj ne preneha ali je nevzdržen, se posvetujte z zdravnikom.

Zavrnitev odgovornosti: Zgornja objavljena vsebina je zgolj informativne narave in je ne smemo razumeti kot zdravniški nasvet, zato ne bomo odgovorni za morebitne škodljive učinke. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden spremenite kakršen koli načrt prehrane ali začnete sprejemati katerega od zgoraj navedenih nasvetov.