Najbolj prijeten in blažen trenutek za vsako žensko je nosečnost. Ženska postane mati in sreče ni mogoče opisati z besedami. Toda nosečnost prinaša svoj niz izzivov – telesne spremembe, povečanje telesne mase in kaj ne! Po porodu ženska pogosto opazi, da je pridobivanje teže in ponovno hujšanje velik izziv. Danes smo tukaj z najboljšimi načini, kako shujšati po nosečnosti!

Kako shujšati po nosečnosti

Izguba teže je lahko precej težka naloga. Človek potrebuje ustrezno količino pravilne prehrane in varen življenjski slog pod ustreznim zdravniškim nadzorom. Poglejmo si nekaj preverjenih nasvetov in metod, ki vam olajšajo nalogo – kako shujšati med nosečnostjo doma!

Zakaj je pomembno zmanjšati težo po nosečnosti?

Faza in proces nosečnosti vodijo k povečanju telesne mase matere. Poleg tega je po porodu odgovorna za dojenje in skrb za novega otroka. Povprečno povečanje telesne mase med nosečnostjo naj bi bilo okoli 10-17 kg, odvisno od prvotne teže ženske. Ker je treba ohranjati zdravo telo in telesno pripravljenost, je ključnega pomena tudi za novopečene matere, da postopoma shujšajo. Vendar je treba opozoriti, da to ne bi smelo biti enkratna naloga. Lahko bi razmišljali o izgubi odvečnih kilogramov šele po šestih mesecih, po porodu in rojstvu otroka. To pomaga pri zdravem hujšanju.

Kako shujšati po nosečnosti:

Upoštevajte, da je vedno nujno, da se zdravo in trajnostno, pod zdravniškim nadzorom, znebite odvečne teže. V tem razdelku vam bomo predstavili, kako na pravilen način shujšati po nosečnosti. Za zdravo hujšanje obstaja več načinov- od prehrane, varnih vaj in domačih sredstev. Končni cilj tukaj ni, da bi se po nosečnosti hitro shujšali ali shujšali, temveč bili zdravi. Tukaj smo!

1. Hrana in prehrana za hujšanje:

Hrana & amp; Prehrana za hujšanje po nosečnosti

Če želite zmanjšati odvečne kilograme, morate ohraniti zdravo metodo hujšanja. Tukaj je nekaj predlogov, kako se lotiti zdrave prehrane in prehrane za zmanjšanje telesne teže po porodu in nosečnosti.

 • Nikoli ne zrušite prehrane. Kot novopečena mati bi tudi dojili, zato potrebujete dodatno prehrano in nego.
 • Delajte na štetju kalorij. Skupni vnos kalorij lahko med nosečnostjo počasi zmanjšate za približno 500 kalorij na dan, kar vam lahko pomaga pri postopnem hujšanju za približno 0,5 kg na teden. Ne pozabite, da vam med hujšanjem ni treba skrbeti za proizvodnjo mleka, saj bi hkrati uživali tudi zdravo prehrano.
 • Jejte hrano z veliko vlakninami. Vsaka topna vlaknina lahko povzroči občutek sitosti in zmanjša raven lakote.
 • Nikoli ne pozabite na beljakovine. Vnos več beljakovin v vašo hrano bo zmanjšal celoten vnos kalorij. To daje telesu dovolj hranil in hkrati potrebno telesno energijo. Ti vključujejo pusto meso, jajca, oreške, suho sadje in mlečne izdelke.
 • Izogibajte se živilom z rafiniranimi ogljikovimi hidrati. Vse sladke pijače, sladice, kot so pecivo in pecivo ter druga pečena živila, lahko znova povzročijo povečanje telesne mase.
 • Nenazadnje, nikoli ne uživajte alkohola med novopečeno materjo in dojenjem. To lahko zmanjša proizvodnjo materinega mleka, poleg tega pa se lahko alkohol celo prenaša skozi mleko do otroka.

S temi preprostimi in pravilnimi nasveti za prehrano lahko hitro izgubite težo tudi po nosečnosti brez vadbe. A aktivno telo, kot vsi vemo, pomaga ohranjati kondicijo in zdravje. Zato so dejavnosti vedno priporočljive!

2. Vaje za hujšanje:

Kako shujšati po nosečnosti 3

Ne samo o pravilni prehrani, tudi po nosečnosti se lahko z enostavnimi vajami in kardio vadbo znebite celo teže, tudi v obdobju dojenja. Ko je mogoče vaje kombinirati s pravilno prehrano, lahko v povprečju zmanjšate več kot 1,5 kg na mesec. Preprosta hoja, tek in tek bi lahko naredili čarobnost. Lahko pa izberete celo preproste vaje joge. Z otrokom se lahko dolgo sprehajate in uživate tudi v trenutkih. Ne pozabite, da če delate na hujšanju po porodu po carskem rezu ali carskem rezu, je nujno, da nikoli ne izvajate težkih in intenzivnih vaj ali treningov. Prav tako ne pozabite upoštevati nasveta svojega zdravnika, ko začnete z vadbo.

3. Domača sredstva za hujšanje:

Poleg pravilne prehrane in varne vadbe upoštevajte, da lahko posebna domača sredstva pomagajo hitro izgubiti težo po dojenčku. Ne glede na to, ali gre za porod skozi običajen porod ali operacijo, ki igrajo ogromno vlogo pri ohranjanju sreče in zdravja mater. Še posebej, če ste imeli prej splav, morate upoštevati, da so to zelo pomembni za splošno zdravo bitje.

 • Za zmanjšanje splošnega stresa in ustrezen počitek telesu je potrebna ustrezna količina spanca. To pa lahko pozitivno in pravilno vpliva na hujšanje.
 • Vedno ostanite hidrirani. Vsak dan vzemite potrebno količino vode.
 • Ostanite aktivni. Nikoli ne bodite pasivni ali leni, saj lahko to obratno vpliva na zdravje matere in otroka.

4. Dojenje in njegov pomen pri izgubi teže:

Kako shujšati po nosečnosti 2

Ali veste, da lahko celo dojenje bistveno pomaga pri hujšanju? Ja, prav ste slišali! Zagotavlja prehrano tako materi kot otroku, postopoma zmanjšuje velikost maternice in zmanjšuje tveganje za bolezni tako pri materi kot pri dojenčku.

Obstajajo celo študije, ki dokazujejo, da bi dojenje lahko pomagalo materi, da se hitreje in hitreje vrne na težo pred dojenčkom. Izjemno krepi imuniteto in pomaga pri splošnih koristih za zdravje. Redno dojenje torej veliko koristi tako materi kot otroku.

Dodatni nasveti za izgubo:

 1. Poleg prehrane in vadbe obstaja še nekaj predlogov za pomoč pri hujšanju po porodu.
 2. Poskrbite za redno prehrano. Zaradi dojenja boste v nekaj dneh morda potrebovali dodatno količino kalorij; ne obotavljaj se. Toda to ne pomeni, da pojeste vse, kar želite!
 3. Zmanjšajte stres. Ostanite veseli in pozitivni. Tudi duševni mir ima enake pozitivne rezultate, ki prispevajo k izgubi teže.
 4. Ne jejte goste predelane hrane in pečenih izdelkov. To lahko močno poveča vašo težo.
 5. Izogibajte se kajenju in alkoholu, saj lahko škodita zdravju matere in otroka.
 6. Ostanite motivirani. Nikoli ne izgubite motivacije. V tej fazi lahko vedno najdete skupino za podporo in si pomagate pri hujšanju.

Pomoč za zdravo hujšanje po nosečnosti:

Biti nova mama je lahko precej zahtevna in zastrašujoča naloga. Obstaja več dejavnikov, kot so pomanjkanje spanja, stres in depresivno okolje zaradi novih življenjskih razmer, ki lahko povzročijo škodljive učinke na zdravje. Postnatalna depresija je eden najpogostejših primerov v teh dneh, zato je nujno priznati in sprejeti pomoč po potrebi. Vedno je dobro, da se vrnete k telesni teži in telesu pred nosečnostjo, vendar zapomnite si, da traja nekaj časa. Zato nikoli ne bodite zaskrbljeni, ampak si raje dajte čas. Če potrebujete pomoč in se počutite depresivni, se ne pozabite obrniti. Po potrebi pojdite k zdravniku ali družinski medicinski sestri ali psihologu.

Hujšanje po nosečnosti ni lahka naloga. Od vsakogar traja ogromno časa in truda. Upam, da vam je ta vodnik o tem, kako shujšati po nosečnosti, pomagal. Sporočite nam svoje misli!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kako znane osebnosti shujšajo po nosečnosti?

Odgovor: Znane osebnosti imajo na splošno osebnega nutricionista, dietetika in trenerja, ki jim pomaga pri zdravem hujšanju po porodu. Če želite shujšati, morate slediti isti rutini in korakom z zdravo prehrano in ustreznim življenjskim slogom. Pa naj bodo to zvezdniki ali povprečen človek, kot smo mi; skrivnost je ista – zdrava prehrana in varne vaje.

V2. Kdaj lahko nove matere začnejo korake za hujšanje po nosečnosti?

Odgovor: Na splošno je priporočljivo počakati vsaj šest mesecev, preden se začne shujševati na dieti in telovaditi. To daje telesu dovolj časa, da se vrne v prvotno fazo, in se tudi pripravi.

V3. Kako shujšati po dvojčkih?

Odgovor: Rojstvo dvojčkov je lahko drugo delo – skrb za dva otroka in povečanje telesne teže kot drugi. Ena potrebuje tudi več prehrane in vnosa hrane kot druge, glede na energijo, potrebno za nego. Čeprav postopek in skrivnosti za hujšanje ostajajo enaki (zdrava prehrana, telesna vadba in miren življenjski slog), lahko vnos hrane po potrebi vedno povečate. Toda nikoli ne pozabite odpraviti slabe prehrane. Nikoli ne preskočite rednih telesnih dejavnosti. Dajte si čas in zagotovo boste dosegli rezultat.

V4. Kako je možno hujšanje po porodu?

Odgovor: Odvisno od vaše prvotne povprečne telesne teže, teže otroka in zdravstvenih stanj lahko vsaka ženska izgubi približno 5-8 kg po porodu. Kot že omenjeno, lahko redna zdrava prehrana in telesna vadba pomagata izgubiti težo. Ne gre le za hujšanje, ampak tudi za ohranjanje telesne teže po nosečnosti nenehno zdravo in trajnostno.