Nosečnost je za žensko tako dragocena, ker daje življenje bitju in ga pripelje v ta novi svet. Zato mora biti nosečnica zelo previdna pri izbiri prehrane in kaj jesti. Pred nosečnostjo imajo ženske različne prehranjevalne navade. Vendar se med nosečnostjo ne sme nadaljevati. Paziti mora na prehranska dejstva in zdravstvene koristi živil, ki jih uživa. Humus je namaz ali paste iz čičerike, ki so med nosečnostjo zelo koristne. Ta okusna jed ni le okusna, ampak tudi bogata s hranili. To je zelo koristno za nosečnico in otroka v notranjosti.

hummus med nosečnostjo

Kaj je humus?

Humus je pasta, namaz, namaz ali slana jed iz koristnih sestavin, kot so pire čičerika, tahini (pasta iz sezamovih semen), olivno olje, česen in limonin sok. Študije pravijo, da izvor te jedi iz držav Bližnjega vzhoda. To okusno pasto lahko uporabite kot namaz za čips ali kot namaz na kruhu. Humus je bolj zdrava možnost od mnogih drugih kalorij in vsebnosti maščob.

Kako varen je humus med nosečnostjo:

Zdravniki in strokovnjaki pravijo, da je uživanje hummusa med nosečnostjo precej varno, vendar ga je treba jesti v omejenih količinah. Ta pasta je bogata z beljakovinami in vlakninami ter ima malo kalorij, zaradi česar je bolj zdrava možnost za nosečnice. Ta jed je varna le, če jo zaužijete svežo. Napačno shranjen ali pakiran humus je za nosečnice na splošno nevaren za jesti. Zaradi prve alergijske reakcije bi morali prvaki dvakrat razmisliti, preden jedo hummus. To jed jejte le, če niste alergični na katero od sestavin.

Hranilne prednosti humusa:

Dobro je vedeti tudi o hranilni vrednosti hummusa. Poglejmo si hranila naše najljubše začimbe.

 • Sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo humusa, so bogate s hranili, zato se to šteje za bolj zdrav namaz ali namaz.
 • 100 g humusa ima približno 166 kilokalorij, zaradi česar je jed, bogata s kalorijami.
 • Podobno ima humus 14,29 g ogljikovih hidratov, 7,90 g beljakovin, 6,0 g vlaknin in 9,60 g maščobe v 100 g humusa.
 • Poleg tega ima humus različne vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin B9 (folat), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B3 (niacin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B1 (tiamin), vitamin B5 (pantotenska kislina), Kalij, kalcij, železo, magnezij, cink, fosfor, selen, mangan in baker.

Zdravstvene koristi humusa med nosečnostjo:

Prekomerna prehrana je lahko problem, še posebej, če ste noseči. Če pa hrepenite po njem, je lahko tudi humus med nosečnostjo koristen. Humus velja za pomembno energijsko hrano, zato ga priporočajo med nosečnostjo. Nekatere njegove zdravstvene koristi so

1. Razvoj ploda:

Beljakovine so gradniki telesnih celic, enako velja za razvoj ploda, zato se beljakovine štejejo za bistveno hranilo, ki ga je treba zaužiti med nosečnostjo. Kot je razvidno iz prehranskih koristi, humus vsebuje približno 4% beljakovin, zato ga je treba jesti v 2. in 3. trimesečju.

2. Pomaga pri prebavi:

Humus je živilo, bogato z vlakninami, zato pomaga pri prebavi. Nosečnicam, ki trpijo za zaprtjem, svetujemo, da uživajo humus z zelenjavo, bogato z vlakninami, da pomagajo pri prebavi in ​​boljšem gibanju črevesja.

3. Razvoj kosti:

Humus vsebuje pravo količino kalcija. Kalcij je potreben za razvoj kosti, zob, mišic in živcev pri nerojenem otroku. Uživanje hummusa bo nosečnici dalo potrebno količino kalcija v telesu.

4. Ohranja raven glukoze v krvi:

Zdravi ogljikovi hidrati pomagajo pri nadzoru ravni glukoze v krvi, kar je za nosečnice bistveno za varen porod. Humus vsebuje potrebne količine dobrih ogljikovih hidratov, ki so bistveni za nosečnice.

5. Zmanjšuje možnosti za prirojene motnje:

Folna kislina je nujna za nosečnice, zlasti v prvem trimesečju. To je zato, ker folna kislina preprečuje možnosti okvar živčne cevi. Najpogostejše vključujejo spino bifido. Humus vsebuje folno kislino, ki jo lahko porabi pri preprečevanju prirojenih nevronskih motenj.

Tveganja in slabosti humusa med nosečnostjo:

Uživanje hummusa ni škodljivo, če je narejen v omejenih količinah in je domač.

 1. Humus, ki je shranjen v hladilniku več dni, ali humus, ki je kupljen v trgovini, lahko vsebuje škodljive bakterije, imenovane Listeria monocytogenes. Uživanje takšne vrste hummusa lahko povzroči listeriozo, bolezen, pri kateri je imunski sistem oslabljen, kar predstavlja tveganje za nosečnico in nerojenega otroka. V nekaterih primerih lahko listerioza celo povzroči splav, prezgodnji porod ali mrtvorojenost. Zato je priporočljivo jesti domači hummus.
 2. Ena glavnih sestavin v humusu je tahini, ki je narejen iz sezamovih semen. Ženske, ki so alergične na sezam, se morajo izogibati uživanju hummusa. Alergijske reakcije vključujejo kašelj, bruhanje, bolečine v trebuhu ali celo težave z dihanjem. V takih primerih nemudoma pojdite v najbližjo bolnišnico na zdravljenje.

Recept za domači humus:

Tukaj je preprost recept, ki ga lahko naredite sami v udobju svojega doma.

Humus med nosečnostjo

Sestavine:

 • 125 g čičerike (namočena)
 • Dve žlici tahinija (pasta iz sezamovih semen)
 • ½ skodelice vode
 • 1/4 skodelice limoninega soka
 • Strok česna
 • Sol
 • Oljčno olje (če je potrebno)

Postopek:

 1. Vzemite namočeno čičeriko in jo skuhajte v vodi, dokler se ne zmehča.
 2. Odcedite vodo in pustite pri miru, dokler se ne ohladi.
 3. Vse sestavine, to je kuhano čičeriko, limonin sok, tahini, stroke česna, zmeljemo v kuhalnici, dokler ne postane pasta.
 4. Za gladko konsistenco dodajte dovolj vode.
 5. Na koncu dodamo še sol in olivno olje ter damo končno mešanico.
 6. Tukaj je! Slastni domači humus je pripravljen za serviranje. To uporabite kot namaz ali namaz na kruhu ali z zelenjavo in solatami.

Članek lahko zaključimo z navedbo, da je humus popolnoma varen za uživanje, vendar v zmernih količinah. Poskrbite, da jeste domači humus, izogibajte se uživanju konzerviranega in shranite kupljeni humus. Če ste alergični na katero koli sestavino, ki se uporablja v humusu, jedi ne jejte. Najpomembneje je, da se pred spremembo prehrane posvetujete z zdravnikom.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kakšno hrano jesti s humusom?

Odgovor: Humus lahko uživate kot namaz s pita kruhom. V tem namazu lahko uživate tudi z zelenjavnimi palicami. To je lahko tudi odličen sendvič.

V2. Ali je humus, ki je na voljo na trgih, varen med nosečnostjo?

Odgovor: Komercialno dostopen hummus običajno ni varen za nosečnico. Tem vrstam hummusa so dodani konzervansi, ki so lahko škodljivi za mater in nerojenega otroka. Ohranjeni humus vsebuje tudi Listerio, bakterijo, ki lahko povzroči listeriozo.

V3. Ali je med dojenjem varno jesti hummus?

Odgovor: Humus lahko uživate med dojenjem in je varen. Pravzaprav je humus med dojenjem povsem zdrav za mater in novorojenčka. Esencialna hranila, beljakovine se prenesejo na novorojenčka skozi mleko. Razmislite o tem, da bi jedli samo domači hummus.

Zavrnitev odgovornosti: Mnenja, izražena v tem članku, so le predlogi, spletna stran pa nikakor ni odgovorna za stranske učinke, ki jih lahko povzroči. Priporočljivo je, da se posvetujete z zdravnikom, preden zaužijete karkoli, zlasti med nosečnostjo.