Največja težava vsake ženske med nosečnostjo je, da se izogne ​​uživanju svojih najbolj priljubljenih dobrot in odkrito povedano, zaradi tega je živčna, vendar se zaradi tega ne morete pritoževati. Torej, eno od pogostih vprašanj, ki si jih zastavijo nosečnice, je, ali lahko jedo zrezek ali ne, in to je odvisno od načrta prehrane, ki vam ga je svetoval zdravnik. Zdaj obstaja nekaj prednosti uživanja zrezka med nosečnostjo, vendar je zrezek zdrav le, če je dobro kuhan. Surovi ali pol kuhani zrezek lahko škoduje plodu. Torej lahko med nosečnostjo jeste zrezek? No, odgovor je pritrdilen.

Kako varno je jesti zrezek med nosečnostjo

Več o tveganjih, učinkih in koristih uživanja zrezka med nosečnostjo:

Prednosti uživanja zrezka med nosečnostjo:

 • Glede na raziskavo, opravljeno na nizozemskih ženskah, se verjetnost, da bo dojenček zbolel, zmanjša, ko povečajo vnos zrezka.
 • Zrezek je tudi dober vir železa in beljakovin, ki so med nosečnostjo zelo potrebni.
 • Vitamin B12 je v zrezkih prisoten v velikih količinah, kar pomaga pri razvoju živčnih celic v otrokovih možganih in izboljša tudi cikle spanja. Tako je zrezek med nosečnostjo zelo koristen.
 • Nosečnice po zaužitju hrane čutijo draženje; draženje lahko zmanjšate z uživanjem zrezka. Tako ima zrezek med nosečnostjo kar nekaj koristi za zdravje.

Okužbe z zrezkom med nosečnostjo:

Pri uživanju zrezkov med nosečnostjo ni nevarnosti. Vendar pa obstaja nekaj stvari, ki lahko povzročijo okužbe z uživanjem zrezka, zrezek, če ni dobro kuhan, ali surovi zrezek vam lahko povzroči težave v nosečnosti. Obstaja možnost širjenja okužb in v telo vstopijo različne škodljive bakterije.

 • Nekuhani zrezek vsebuje bakterije, ki povzročajo salmonelo.
 • Vsem je znano, da imunski sistem med nosečnostjo oslabi, tako da telo ne zavrača ploda kot tujka. V tej fazi ste nagnjeni k okužbi.

Tveganja zrezka med nosečnostjo:

Tveganja nastanejo zaradi uživanja nekuhanega zrezka med nosečnostjo; ta tveganja so lahko smrtno nevarna tako za plod kot za mater.

 • Zaradi salmonele se počutite zelo slabo, čeprav na splošno ne vpliva na plod.
 • Salmonella typhi; redka vrsta salmonele lahko poškoduje plod in poveča možnosti za prezgodnji porod, spontani splav ali mrtvorojenost.
 • Listeria je bila ugotovljena tudi kot glavni razlog za prezgodnji porod, splav ali okužbo pri novorojenčku.

Dolgoročni učinki zrezka med nosečnostjo:

Zdaj, tudi ko vas bomo obvestili o vseh tveganjih in okužbah, ki jih povzroča uživanje nekuhanega ali surovega zrezka, če še vedno uživate nekuhanega zrezek, bodite pripravljeni na dolgoročni učinek, ki lahko škoduje ne le vaši nosečnosti, ampak bo tudi težavam pri razvoju otroka v tebi. Dolgoročne učinke boste doživeli, če boste dolgo časa jedli surov zrezek.

 • Dolgoročni učinki toksoplazmoze lahko povečajo število okužb pri nerojenem otroku.
 • Vaš nerojen otrok lahko preživi zaradi razvojnih motenj, kot so duševne pomanjkljivosti, težave s sluhom ali vidom in avtizem.
 • Če prirojena toksoplazmoza okuži vašega otroka, bi lahko imel težave s pljuči, povečano vranico ali jetri.

Preprečevanje:

Tudi če vas vse zgornje informacije ne morejo odvrniti od tega, da bi se izognili ali zmanjšali vnos zrezka med nosečnostjo. Tukaj je nekaj preventivnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri uživanju zdravega zrezka, ki vam bo v nosečnosti raje pomagal.

 • Pravilno kuhanje ubije skoraj vse bakterije in parazite, ki prebivajo v zrezku
 • Prepričajte se, da so sokovi pri kuhanju zrezka videti bistri in ne rdeči ali rožnati
 • Nekuhani zrezek pravilno operite, da se prepričate, da ni kontaminiranih sokov.

Ali lahko nosečnice jedo zrezek 2

Nosečnica mora biti zelo previdna, kaj jedo in česa ne. Veliko bakterij iz kontaminirane hrane lahko povzroči resne težave tako otroku kot mami. Bakterije lahko ubijemo s kuhanjem pri visokih temperaturah. Zato je priporočljivo jesti samo kuhan zrezek, da se vašemu otroku nič ne zgodi.