Leča je vir energije za telo. Uživanje leče med nosečnostjo lahko enako koristi otroku in materi. Ena od bistvenih stvari, ki jih vaše telo potrebuje med nosečnostjo, je folat. Leča je obogatena s folati, zaradi česar je še bolj zaželena. Čeprav je med nosečnostjo predpisanih več živil, bi morale matere med nosečnostjo jesti lečo. Leča je napolnjena s hranili, kot so kalij, kalcij, vitamin K, železo, puste beljakovine in vlakna, če naštejemo le nekatere. Njihova velikost in barva se bosta razlikovali glede na to, od kod prihajajo. Vendar pa njihove hranilne vrednosti ostajajo enake.

Leča med nosečnostjo

Kaj je leča in kako je koristna za nosečnost?

Leča je zrna različnih oblik. Nekateri so majhni; nekateri so leča, drugi pa večje velikosti. Leča, dobra za nosečnost, vključuje katero koli ali vse od treh. Če vas vaš vnos kalorij res skrbi in če vas moti, da vaše telo ne prejema prave količine mineralov, vlaknin in železa, je leča odgovor. So polni energije in vas bodo napolnili z energijo. Leča pomaga tudi pri izboljšanju biološke funkcije možganov.

Leča med nosečnostjo 2

Zdravstvene koristi leče med nosečnostjo:

Leča je med nosečnostjo primerno označena kot superživilo. So elektrarna beljakovin, esencialnih aminokislin in mikrohranil. Po poročilih, ki jih je objavil Center za nadzor in preprečevanje bolezni, vključitev leče v vašo dnevno prehrano znatno zmanjša tveganje za morebitne zdravstvene težave. Oglejte si te neverjetne koristi za zdravje, ki jih uživate z uživanjem leče med nosečnostjo.

1. Preprečuje anemijo:

Eden najboljših načinov za preprečevanje anemije, zelo pogosta stvar med nosečnostjo, je zdrava porcija leče. Bogati so z železom in uživanje skodelice leče dnevno zadostuje za 38% celotne potrebe po železu pri ženskah.

2. Nadzira krvni tlak:

Vsebuje kalij. Kalij je dober način za nadzor krvnega tlaka. Druga korist kalija je zagotovitev pravilnega krvnega obtoka v telesu.

3. Preprečuje zaprtje:

Zelo pogosta težava v nosečnosti je zaprtje. Leča je bogata z vlakninami, kar zagotavlja jasno in gladko gibanje črevesja. ½ skodelice leče daje 8 gramov vlaken. Vlakna prav tako pomagajo zmanjšati tveganje za motnje črevesnega trakta. Prav tako lahko zadrži debelost.

4. Zmanjšuje tveganje prirojenih napak:

Leča je elektrarna vitamina B-kompleksa. Znano je, da folne kisline preprečujejo nastanek prirojenih motenj, kot sta spina bifida in anencefalija. Folne kisline v leči pomagajo tudi pri razvoju novih celic v telesu. Folna kislina ima tudi pomembno vlogo pri vzdrževanju ravni homocisteina.

5. Zmanjša tveganje za migreno med nosečnostjo:

Migrene lahko zdravimo z vitaminom B5, ki ga vsebuje leča. Vključitev zdravega odmerka leče bo torej preprečila migreno in stres.

Koristni nasveti glede leče:

Leča je polna hranil, vendar je pomembno, da se te vitalne lastnosti ohranijo v procesu kuhanja. Med pripravo leče je dobro, da jo pred uporabo za nekaj časa namočite v vodi. Tudi ko vrete, leče ne prekuhajte, saj izgubi dobroto in okus. Lahko celo skuhate lečo z agrumi, kot so limona, pomaranče in mandarine, da bo bolj zdrava. Vsebnost vitamina C v agrumih pomaga pri boljši absorpciji železa.

Če poznate prave informacije o hranilni vrednosti različnih živil, bo 9-mesečna dolga pot nosečnosti prijetnejša. Uživanje leče v nosečnosti vam bo poleg nadzora nad neželenim povečanjem telesne teže prineslo več koristi. Medtem ko je pravilna prehrana med nosečnostjo pomembna, to pomeni, da jo morate strogo upoštevati.

Nasveti za kuhanje leče v nosečnosti?

Leča med nosečnostjo 3

Ali lahko nosečnice jedo lečo? Zagotovo lahko! Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih boste morda želeli upoštevati pri kuhanju.

 1. Leče vam res ni treba namakati. Skuhajte jih kot običajne testenine v posodi z vrelo vodo.
 2. Ne pozabite, da jih ne kuhajte dolgo. Če to storite, lahko izgubijo moč.
 3. Plin dušite približno 30 minut in priporočljivo je, da ga vsake toliko okusite, da preverite, ali je leča kuhana.
 4. Leči lahko dodate tudi malo zdrobljenega popra in sol za dodaten okus in okus.

Kaj pa lahko naredite iz leče?

Juha iz leče med nosečnostjo:

To je eden najboljših načinov za uživanje leče. Dodajte nekaj kapljic olja. Ko se olje segreje, mu dodajte nekaj zdrobljenega česna in zelišč. Temu dodamo piščančjo juho in pustimo vreti 5 minut. Zdaj dodajte lečo in pustite, da vse skupaj vre približno 30 minut. Ko je skoraj pripravljeno, dodamo sol, zdrobljen črni poper in timijan. V juho lahko dodate tudi korenje za dodaten odmerek vitamina. Postrezite vroče.

Najboljši seznam leč, ki jih morate vzeti med nosečnostjo:

Čeprav obstaja veliko sort leče, se vse ne štejejo za varne za uživanje med nosečnostjo. Nekatere od teh utripov je težko prebaviti in lahko povzročijo želodčne motnje. Najboljša in najbolj priporočena leča med nosečnostjo je:

 • Moong Dal.
 • Urad Dal.
 • Čičji grah.
 • Masoor Dal.
 • Toor dal.
 • Fižol.
 • Black Eyed Peas.

Čeprav vse leče ni treba namočiti, nekatere zagotovo potrebujejo. Čičeriko namočite čez noč. Fižol je treba tudi namočiti. Vsaka od njih vsebuje visok odmerek energije, ki dobavlja sestavine, ki vas bodo zadrževale dlje časa. Zato je leča dobra za nosečnost in poskrbite, da greste po zdravi poti.

Leča in nosečnost sta odlična kombinacija za boj proti stresu ali boleznim, s katerimi se lahko soočite med nosečnostjo. Zdrav odmerek leče v kakršni koli obliki je zagotovo čaroben del za telo – čas je, da lečo dodate v svojo prehrano za nosečnost.