Nizek krvni tlak med nosečnostjo je zelo pogost simptom pri večini žensk. Lahko povzroči nekaj nelagodja, vendar ni škodljivo, dokler je v običajnem območju. To je posledica različnih sprememb v telesu, ki podpirajo razvoj otroka. Z ustreznimi spremembami življenjskega sloga in domačimi sredstvi lahko enostavno obvladate nizek krvni tlak.

Hipotenzija med nosečnostjo

Razumejmo več o nizkem krvnem tlaku med nosečnostjo in nekaj vrhunskih domačih sredstev za njegovo lajšanje.

Kaj je nizek krvni tlak v nosečnosti?

Krvni tlak je moč, s katero vaše srce črpa kri po telesu. Črpanje krvi je ključnega pomena, saj zagotavlja prehrano in kisik vsaki celici. Ko je tlak nizek, se imenuje nizek krvni tlak ali hipotenzija. Nizek krvni tlak je normalno stanje med nosečnostjo, saj ga povzročajo spremembe v hormonih nosečnosti in spremembe v krvnem obtoku.

Telo potrebuje ustrezen krvni tlak, da zagotovi pravilen pretok krvi v organe. Odčitki zdravega krvnega tlaka so 120 mm hg/80 mm hg. Vsako odčitavanje pod 90 mmhg/60 mm hg se šteje za nizek krvni tlak. Odčitki nizkega krvnega tlaka se od osebe do osebe razlikujejo. Običajno pri večini žensk opazimo padec sistoličnega tlaka za 5 mm hg na 10 mm hg in diastoličnega tlaka za 15 mm hg.

Kako diagnosticirati nizek krvni tlak med nosečnostjo?

Zdravniki redno spremljajo krvni tlak v vseh fazah nosečnosti, da preverijo zaplete in druga vprašanja. Merimo ga s preprostim testom z merilnikom krvnega tlaka. Lahko tudi kupite lažjo napravo za merjenje krvnega tlaka, da preverite odčitke doma.

Vzroki za nizek krvni tlak med nosečnostjo:

Krvni tlak začne padati v zgodnji nosečnosti in traja do 24 tednov, v prvem in drugem trimesečju. Poglejmo različne vzroke in dejavnike nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo:

 1. Nosečniški hormoni, kot je progesteron, povzročajo sprostitev sten krvnih žil in razširitev krvnih žil, to je eden glavnih vzrokov za nizek krvni tlak v prvih mesecih nosečnosti.
 2. Obtočni sistem v telesu se razširi in skrbi za rastočega otroka, kar znižuje krvni tlak.
 3. Kratek, a nenaden padec krvnega tlaka med nosečnostjo se zgodi, ko nenadoma spremenite svoj položaj po daljšem sedečem ali spalnem položaju.
 4. Dolgotrajno spanje ali počivanje na hrbtu povzroča pritisk na nekatere krvne žile, zaradi česar se krvni tlak za kratek čas zniža. To je večinoma v drugem ali tretjem trimesečju, ko se maternica širi.
 5. Pomanjkanje pomembnih vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi povzroča tudi nizek krvni tlak.
 6. Anemija je stanje, ko so rdeče krvne celice nezdrave ali nezadostne za prenos kisika po telesu. To vodi do nizkega krvnega tlaka.
 7. Srčne bolezni, kot je bradikardija, kjer je srčni utrip izredno nizek, bolezen srčnih zaklopk itd., Lahko povzročijo tudi nizek krvni tlak.
 8. Nezadosten vnos vode lahko povzroči dehidracijo in nizek krvni tlak.
 9. Stres, tesnoba, živčnost in visok srčni utrip povzročajo tudi nizek krvni tlak.
 10. Zdravstvene razmere, kot so hipoglikemija, Addisonova bolezen, težave s ščitnico, lahko povzročijo tudi nizek krvni tlak.
 11. Izguba krvi zaradi poškodbe ali notranje krvavitve znižuje krvni tlak.
 12. Hude alergijske reakcije povzročijo tudi nenaden padec krvnega tlaka na nevarno raven.
 13. Nekatera zdravila lahko povzročijo tudi nizek krvni tlak, zato je pomembno, da se pred jemanjem kakršnih koli zdravil med nosečnostjo posvetujete z zdravnikom.

Kakšne so vrste nizkega krvnega tlaka?

Najpogostejši tipi nizkega krvnega tlaka pri nosečnicah so hipotenzija v ležečem položaju in posturalna hipotenzija.

Supin hipotenzija:

Supinska hipotenzija nastane, ko je vena cava stisnjena zaradi pritiska rastoče maternice. To se zgodi, ko mama spi ali sedi dolge ure na hrbtu. Pogosti simptomi so omotica, slabost in znojenje.

Posturalna hipotenzija:

Posturalna hipotenzija ali ortostatska hipotenzija je nenaden in kratek padec krvnega tlaka, ko vstanete po daljšem sedenju ali ležanju. Vrtoglavica in vrtoglavica sta pogosta znaka.

Simptomi nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo:

Poglejmo različne simptome nizkega krvnega tlaka,

 1. Omotičnost in omotica.
 2. Epizode omedlevice, v hudih primerih.
 3. Omotičnost po vstajanju ali sedenju.
 4. Nizka raven energije in utrujenost.
 5. Slabost.
 6. Zadihanost ali težave z dihanjem.
 7. Prekomerna žeja.
 8. Zamegljen vid in glavobol.
 9. Preznojena in hladna koža.
 10. Nezmožnost koncentracije ali osredotočenosti.

Tveganja in učinki nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo:

Čeprav je nizek krvni tlak med nosečnostjo normalen, predstavlja nekaj tveganj,

 1. Vrtoglavica in omedlevica lahko povzročita nesreče in padce, ki lahko poškodujeta mater in nerojenega otroka.
 2. Zelo nizek krvni tlak lahko povzroči poškodbe organov in šok za mater.
 3. Velik padec krvnega tlaka lahko zmanjša oskrbo rastočega otroka s kisikom, kar lahko poškoduje srce in možgane otroka.

Kako zdraviti nizek krvni tlak med nosečnostjo?

Za zdravljenje nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo ni priporočljivo uporabljati nobenih zdravil, razen če je zelo nizek. V tem primeru je potrebna takojšnja zdravniška pomoč, da se izključijo morebitni zapleti, povezani z nosečnostjo. Nizek krvni tlak med nosečnostjo je mogoče enostavno obvladati z domačimi zdravili in preprostimi spremembami življenjskega sloga. V tretjem trimesečju se krvni tlak začne normalizirati.

Domača zdravila za nizek krvni tlak med nosečnostjo:

Bolečine v prsih, povezane z nosečnostjo, je mogoče obvladati s preprostimi zdravili in spremembami življenjskega sloga. Poglejmo nekaj vrhunskih domačih zdravil in načinov zdravljenja.

1. Sol:

Uživanje ustrezne količine soli je zelo učinkovito zdravilo za zvišanje krvnega tlaka. Morska sol ali himalajska kamena sol je zdrava možnost za zvišanje krvnega tlaka. Te soli vsebujejo bistvene minerale, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka. Natrij je potreben tudi v zmernih količinah za premagovanje nizkega krvnega tlaka. Pomaga tudi pitje slane vode ali raztopin za peroralno rehidracijo.

2. Mandlji:

Mandlji so zelo dobro zdravilo za zvišanje krvnega tlaka, saj so bogati z zdravimi maščobami, ki so dobre za srce. To so zdrav vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo okrepiti srce in uravnotežiti krvni tlak. Priprava paste ali mleka iz namočenih mandljev in uživanje vsako jutro je zelo učinkovit način za zdravljenje nizkega krvnega tlaka.

3. rozine:

Posušeno rdeče grozdje ali munakka sta zelo dober naravni vir antioksidantov. Če čez noč namočite peščico teh rozin in jih uživate skupaj z namočeno vodo, pomagate očistiti kri. Pomaga tudi pri izboljšanju števila rdečih krvnih celic in ohranjanju zdravega krvnega tlaka. Posušeno rdeče grozdje je zelo dobro zdravilo za izboljšanje imunosti telesa in krvnega obtoka.

4. Čaj Tulsi:

Listi Tulsi so zelo dober vir antioksidantov in hranil, kot so vitamin C, kalij in magnezij. Ta hranila so zelo koristna pri ohranjanju srca in ohranjanju zdravega krvnega tlaka. Antioksidanti v tulsi pomagajo tudi pri izpiranju slabega holesterola in drugih toksinov, ki lahko ovirajo krvni obtok.

5. Rdeča pesa:

Rdeča pesa je zelo dober vir antioksidantov in bistvenih hranil. Rdeča pesa pomaga tudi pri povečanju krvne slike in izboljšanju zdravja rdečih krvnih celic. Skodelica soka pese vsak dan zagotavlja zdravo prekrvavitev in krvni tlak.

6. Ingver:

Ingver je zelo uporabno zelišče, ki ima številne zdravilne lastnosti. Bogat je s spojinami, kot so gingerol, zingeron in shogoal, ki so zelo učinkovite pri nevtralizaciji krvnega tlaka. Antioksidanti so v ingverju in pomagajo pri izpiranju toksinov in čiščenju krvi. Pomaga tudi pri boljši prekrvavitvi.

7. Limonin sok:

Limone so dober vir esencialnih hranil in antioksidantov, kot je vitamin C. Pitje kozarca limoninega soka je zelo koristno pri oskrbi telesa z esencialnimi minerali in solmi. To pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Pomaga tudi pri izpiranju toksinov in izboljšanju prebave in absorpcije hrane.

Nasveti za zdravljenje nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo:

 1. Oglejmo si nekaj nasvetov za nadzor in obvladovanje nizkega krvnega tlaka med nosečnostjo.
 2. Med nosečnostjo je zelo pomembno, da si vzamete dovolj počitka. Pogost počitek čez dan pomaga sprostiti organe in pomaga pri okrevanju.
 3. Lahka vadba ali prenatalna joga sta zelo koristni pri izboljšanju cirkulacije in lajšanju nizkega krvnega tlaka. To je treba upoštevati po nasvetu zdravnika.
 4. Prehrana, bogata z nezadostnimi hranili, je bistvenega pomena za zagotovitev zadostne prehrane za mater in dojenčka.
 5. Za zdrav razvoj rdečih krvnih celic je priporočljivo uživati ​​živila, bogata z železom in folno kislino.
 6. Pitje veliko vode in tekočin je nujno, da telesu zagotovimo zadostno hidracijo.
 7. Izogibajte se tesno prilegajočim se oblačilom.
 8. Izogibajte se daljšemu stajanju ali hitrem vstajanju po sedenju ali ležanju.

Nizek krvni tlak med nosečnostjo ni razlog za skrb. Nosečnost je za mamo neprijeten in težak čas. Toda s preprostimi spremembami življenjskega sloga, zdravo prehrano in domačimi zdravili se lahko učinkovito izognemo neprijetnostim, povezanim z nosečnostjo. Preizkusite zgoraj predlagana domača sredstva in nam sporočite, kako so zmanjšali vaše težave z nosečnostjo ter olajšali in razveselili vašo nosečnost.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Kdaj obiskati zdravnika za nizek krvni tlak med nosečnostjo?

Odgovor: Če imate simptome nenadnega in močno znižanega krvnega tlaka skupaj z močno bolečino v medenici, omotico ali omedlevico, zamegljen vid, utrujenost, zadihanost, odrevenelost na eni strani telesa, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom.

V2. Kako lahko nizek krvni tlak v nosečnosti vpliva na otroka?

Odgovor: Pogosti omedlevica, povezana z nizkim krvnim tlakom, lahko povzroči poškodbe, ki so lahko nevarne in škodljive za otroka. Hudo nizek krvni tlak lahko zmanjša dotok krvi dojenčka, kar vpliva na njegov razvoj. Zaradi zmanjšane prehrane in oskrbe s kisikom lahko povzroči tudi poškodbe vitalnih organov, kot so srce in možgani. Nizka porodna teža in mrtvorojenost sta tudi posledica zelo nizkega krvnega tlaka.

V3. Kakšni so učinki nenadnega in hudega padca krvnega tlaka med nosečnostjo?

Odgovor: Nenaden in izredno nizek krvni tlak lahko privede do šoka in poškodbe organov pri materi. Odpoved ledvic, srčni infarkt in možganska kap so včasih posledica slabe oskrbe s krvjo in nizkega krvnega tlaka. Močan padec je lahko tudi škodljiv za otroka, saj preprečuje dotok krvi v plod.