Ste med nosečnostjo imeli menstruacijo? Se sprašujete, če obstaja možnost menstrualne krvavitve v nosečnosti? No, čeprav mnogi mislijo, da to morda ni mogoče, obstajajo tudi določene možnosti. In res je zaskrbljujoče zaradi krvavitve, saj to ne bi smelo biti tako.

Ne glede na to, ali imate rahlo ali hudo krvavitev, menstruacija med nosečnostjo ni prijetna. Sporočite nam vse o tem danes in ugotovite, kdaj morate v tem primeru skrbeti in opraviti pregled. Začnimo!

Obdobja med nosečnostjo

Obdobje v primerjavi z nosečnostjo: Ali lahko med nosečnostjo menstruirate?

Menstruacija in menstrualni ciklus se pojavita pri vsaki ženski, ko jajčece oplodi. Jajca se vsak mesec sproščajo iz ženskih jajčnikov. Ampak hej, razjasnimo in razčistimo dvome! Med nosečnostjo ne morete imeti menstruacije. Če izteče kri, to zagotovo ni menstruacija (ni močan pretok), in če je težko in pravilno obdobje, morda tudi niste noseči!

Zavedamo pa se, da to ni vedno preprost in očiten primer. Morda imate krvavitev ali madeže le do neke mere (1). Med nosečnostjo ne more priti do popolne menstruacije. Vendar pa lahko opazovanje. To je možen primer in če ga opazite, ne pomeni nujno, da obstaja resna skrb ali težava. Ta madež je pogosto rožnate ali temno rjave barve in se hitro ustavi. Če pa imate med menstruacijo podobno ali dovolj krvavitve, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom.

Vzroki menstruacije (krvavitve) med nosečnostjo:

Čeprav menstruacija med nosečnostjo ni možna, so lahko vzroki za krvavitev in pike med nosečnostjo različni. Najpogostejši vzroki in vzroki krvavitve med nosečnostjo po fazi in trimesečju so naslednji (2,3)

Prvo trimesečje ali zgodnja nosečnost:

Kaj povzroča menstruacijo v zgodnji nosečnosti? To je zelo razširjeno za pojav madežev v zgodnji nosečnosti. Po nekaterih raziskavah v tej fazi opazi približno 20 odstotkov ljudi. Najpogostejši razlogi in vzroki za menstruacijo v zgodnjem in prvem mesecu nosečnosti so naslednji:

 1. Okužbe. To so na splošno težave z boleznimi materničnega vratu.
 2. Spremembe materničnega vratu ali izrastki na območju materničnega vratu
 3. Molarna nosečnost, to je namesto ploda, ki ima nenormalno množico oploditve
 4. Implantacijska krvavitev, kar pomeni, da se oplojeno jajčece pritrdi na linijo maternice. To se večinoma pojavi v dveh tednih po spočetju.
 5. Nosečnost zunaj maternice, to je zunajmaternična nosečnost. Tu oplojeno jajčece raste zunaj maternice in jajcevodov. To lahko povzroči obdobja krvavitve med zunajmaternično nosečnostjo.
 6. Splav. To velja predvsem za nenadno izgubo nosečnosti pred samim 20. tednom.

Ti razlogi lahko povzročijo nosečnost v zgodnji fazi nosečnosti. Krvavitev lahko spremljajo utrujenost, zvišana telesna temperatura, krči, bolečine v rami, omedlevica, izcedek iz nožnice, bolečine v hrbtu, slabost in bruhanje.

Drugo in tretje trimesečje:

Najpogosteje bi morali skrbeti za krvavitve in madeže v drugem in tretjem trimesečju kot v prvi fazi. Ali lahko med nosečnostjo dobite menstruacijo? NE! Takoj se morate posvetovati z zdravnikom, naj gre za rahlo ali močno krvavitev.

Najpogostejši vzroki za krvavitve v pozni nosečnosti so,

 1. Splav
 2. Pri prezgodnjih porodih se pri nekaterih ženskah pojavijo simptomi menstruacije zaradi izločanja sluzi. V tem primeru se porod lahko zgodi pred 37 tednom. To pogosto spremlja druge simptome, kot so bolečine v hrbtu in pritisk v bližini vaginalnega območja.
 3. Placenta previa, v tem primeru je posteljica nizko v maternici tudi eden od vzrokov za krvavitev.
 4. Odcepitev posteljice, kjer se posteljica loči od maternice in povzroči močno krvavitev. Na splošno to velja v zadnji fazi nosečnosti
 5. Ruptura maternice, redek primer, ko se mišice maternice pretrgajo in raztrgajo.

Normalna in lahka krvavitev ob koncu nosečnosti je običajno povezana z začetkom poroda. Vendar pa med nosečnostjo ne morete dobiti menstruacije.

Simptomi obdobij med nosečnostjo (krvavitev):

Tako vemo, da menstruacija med nosečnostjo ni mogoča. Možna je le krvavitev. Med nosečnostjo obstaja več simptomov krvavitve. Nekatere izmed njih so navedene spodaj.

1. Prekomerna bolečina:

Če imate med nosečnostjo pretirano bolečino. Bolečina je bolj v primerjavi z običajno bolečino, ki jo med nosečnostjo trpijo vsi. Potem lahko začnete krvaveti takoj ali v naslednjih dneh. Bodite previdni in zaščitite svojega otroka.

2. Krči:

Če čez dan nenadoma začnete imeti želodčne krče, boste čez nekaj časa verjetno krvaveli. Krči kot menstruacija med nosečnostjo so tudi pomemben znak tukaj.

3. Utrujenost:

Nenehna izguba krvi lahko povzroči utrujenost in lenobo. In takoj, ko začnete krvaveti, vam bo slabo in slabo; zato bodite varni in se takoj posvetujte z zdravnikom.

Domača zdravila za obdobja med nosečnostjo:

Obstajajo tudi posebna domača sredstva, ki jim lahko sledite, da se v tem času počutite dobro in zdravo. Ne glede na to, ali gre za menstruacijo v 6. tednu in trimesečju nosečnosti ali v 9. tednu in celo pozno, vam lahko pomagajo, da se počutite bolje.

1. Veliko tekočine:

Za nadzor krvavitve morate piti veliko tekočine; tekočine bodo znatno izpirale vaš sistem, zaradi česar se izpere vsa odvečna kri in vaše telo ostane čisto. Tekočine vam bodo dale tudi potrebno moč za ravnanje sami.

2. Hrana, bogata z vitamini:

Za krepitev imunosti in moči morajo biti živila, bogata z vitaminoma A in C. Krvavitev lahko povzroči izgubo velike količine krvi, ki je ključnega pomena za vaše telo. Živila, bogata z vitamini, lahko na splošno pomagajo.

3. Naravne beljakovine:

Beljakovine v živilih pomagajo okrepiti telo in vam pomagajo ostati močni v boju proti nepotrebnim okužbam, ki lahko povzročijo krvavitev. Zelo pomembno je, da naredite vse, kar je v vaši moči, da obvladate krvavitev, da bo vaš otrok varen.

Kdaj se posvetovati z zdravnikom, če krvavite?

Vsak primer vaginalne krvavitve in madežev je treba prijaviti zdravniku in zdravniku. Opisati morate simptome in naravo krvavitve.

Če krvavite več kot 24 ur v zgodnji nosečnosti, se vedno obrnite na svojega zdravnika. Obvestiti morate zdravnika in nemudoma poklicati zdravnika, tudi če imate hudo krvavitev.

V primeru druge in pozne nosečnosti ali tretjega trimesečja se v vsakem primeru krvavitve posvetujte z zdravnikom. Preverite, ali imate krče, bolečine in utrujenost, in o tem obvestite.

Ali je normalno imeti menstruacijo med nosečnostjo? Do sedaj vsi veste odgovor. Upamo, da razumete obdobja med nosečnostjo in kdaj vas skrbi ter se posvetujte z zdravnikom. Vedno je bolje opazovati in paziti na zgodnje simptome in znake ter se prepričati o varnosti matere in otroka.

Zavrnitev odgovornosti:

Zgoraj navedene informacije so samo v informativne in izobraževalne namene. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom in izvajalcem zdravstvenih storitev za boljše vnose in prilagojene informacije, odvisno od vaših zdravstvenih stanj in tipa telesa. Za morebitne napake ne odgovarjamo.