Tabela zdrave prehrane je skoraj vedno nepopolna brez ustrezne obremenitve z orehi, še posebej, če ste noseči. Vsak od posušenih oreščkov ima svoj nabor hranil.

Zlasti orehi so zelo močni, zato lahko uživanje orehov med nosečnostjo vodi do boljše in zdrave materinske poti. Majhen oreh je videti kot možgani, zanimivo pa je, da velja tudi za dober za razvoj možganov, zato ga zdravniki pogosto predlagajo.

Orehi vsebujejo omega 3, ki lahko zaščitijo otroka pred boleznimi, kot sta astma in ekcem. Poleg tega pomaga tudi pri razvoju dobrega živčnega sistema, izboljša koncentracijo, vid in spodbuja višje ravni IQ pri otroku. Dobrota orehov je v njihovi sposobnosti za rast in pravilen razvoj otroka.

Poleg vsega tega vsebuje tiamin, riboflavin in folat, ki jih mati zelo potrebuje. Orehi so verjetno najboljši vir kompleksa vitamina B, zato lahko Akhrot med nosečnostjo resnično pomaga.

akhrot v nosečnosti

Hranilna vrednost orehov:

Kakšna je torej dodatna prehrana, ki jo lahko dobite iz orehov?

 1. Orehi so bogati z omega 3. Zato bodo orehi v zgodnji nosečnosti koristni za otrokovo rast.
 2. Vsebujejo precejšnjo količino vitaminov, vlaknin, bakra, mangana in magnezija. To povečuje obremenitev koristi orehov med nosečnostjo. To so bistvene sestavine za vaše vsakodnevno zdravje.
 3. Vsebuje alfa-linolno kislino. To je esencialna maščobna kislina, potrebna za razvoj in rast otroka.

Ali je varno jesti orehe med nosečnostjo?

Če na kratko odgovorim na vprašanje, da! Popolnoma varno je jesti med nosečnostjo. Je varno in nudi veliko koristi bodoči mami. Poglej.

 • Eden glavnih razlogov, zakaj so orehi prednostni, je, kako dobro ščitijo srce. Zagotavlja pravilno oskrbo s krvjo in krvni obtok v telesu. Prav tako pomaga telesu, da se znebi vsega slabega holesterola. Odstranjevanje slabega holesterola iz telesa pomaga telesu, da se zaščiti pred srčnim zastojem in tudi nenadnimi srčnimi boleznimi.
 • Redni vnos oreha ohranja materin krvni tlak pod nadzorom in zagotavlja tudi dobro zdravje srca in ožilja za otroka in mater.
 • Antioksidanti v orehu pomagajo zaščititi telo pred boleznimi in spodbujajo zdrav imunski sistem.
 • Orehi pomagajo tudi našemu telesu ohraniti dober prebavni sistem. Prednosti oreha med nosečnostjo so, da pomaga pri pravilni prebavi hrane, saj vsebuje veliko vlaknin, ki ne samo očistijo sistem, ampak tudi oskrbijo izločene hranilne snovi vašega otroka in ohranjajo zdravo mater in otroka..
 • Thye je bogat s protivnetnimi hranili. Prav tako je poln fitonutrientov in antioksidantov, ki jih je običajno težko najti. Ti antioksidanti pomagajo pri razvoju otrokovih kosti.
 • Razvoj možganov otroka se zgodi z dobrim odmerkom orehov vsak dan.

  Poveča tudi kognitivni odziv v otrokovih možganih v razvoju. Omega-tri maščobne kisline v orehih zagotavljajo, da ima vaš otrok dobro moč spomina.

 • Orehi vsebujejo cink, biotin in maščobne kisline, ki so bistvene za rast zdravih ključavnic.

Zato so zdravstvene koristi orehov med nosečnostjo ogromne!

Kako vključiti orehe v nosečnostno prehrano?

Če se sprašujete, kako jih jesti, vam bomo povedali.

 1. Namakanje orehov v resnici ni potrebno. Verjetno ga boste želeli namočiti, da razgradi kompleksne encime in spodbudi boljšo prebavo v telesu. Morda ga boste želeli tudi namočiti, ker je lupina lahko onesnažena. Razen tega lahko orehe uporabite skupaj z drugimi orehi kot jutranjo malico.
 2. Lahko jih tudi narežete in dodate v svoj smoothie. Vašemu smutiju daje hrustljav okus in je koristen tudi za telo.
 3. Za solato dodajte koščke sesekljanih orehov.

Obstaja veliko načinov, kako jih jemati vsak dan.

Koliko orehov morate zaužiti na dan?

Zdrava porcija 1 ali 2 orehov na dan je dobra za telo. Dodajte to v svojo solato ali pa jih preprosto pojejte kadar koli v dnevu.

Beseda previdnost: vsem nosečnicam tam zunaj je priporočljivo zagotoviti reden vnos oreha. Vendar pa previdno, ne pretiravajte z uživanjem orehov, ker se nato začne holesterol kopičiti v telesu. 4-5 orehov na dan velja za idealnega.

Orehi med nosečnostjo

Neželeni učinki orehov med nosečnostjo:

Na katere stranske učinke morate biti pozorni?

 • Prekomerno uživanje ahrota v nosečnosti lahko povzroči alergijo. Eden najpogostejših simptomov, s katerimi se vaše telo lahko sooči, je alergija, ki se lahko razvije. Ne pozabite zaužiti le peščice.
 • Sprememba teže in BMI sta še en stranski učinek orehov. Prekomerna poraba lahko povzroči povečanje telesne mase in zato lahko spremeni indeks telesne mase telesa ter spremeni njegovo zdravo stanje.
 • Slabost je še en stranski učinek uživanja orehov med nosečnostjo. Orehi vsebujejo določene vrste protiteles, ki lahko stimulirajo bela telesa in tako vodijo do proizvodnje histamina.
 • To lahko vpliva tudi na vašo prakso dojenja. Prekomerna poraba lahko pri doječih materah povzroči zaplete.

Previdnostni ukrepi orehov med nosečnostjo:

 1. Vedno zagovarjamo, da se pred uživanjem katere koli hrane posvetujete z zdravnikom. Povejte svojemu zdravniku o tem in jih nato vključite v svojo prehrano.
 2. Pojdite po naravne oreščke. Sladkorni ali slani niso res dobri za vas ali otroka. Lahko po nepotrebnem doda kalorije.
 3. Vedno raje dobite kakovost in blagovno znamko orehov.
 4. Shranite jih v nepredušni posodi, da se ne izgubi svežina.

Znano je, da so orehi za nosečnice superživilo samo zaradi vrste koristi, ki jih ponuja za mater in njenega otroka. Začnite že danes in v svojo prehrano vključite zdrav odmerek orehov.

Prepričani smo, da boste na svoji poti do poroda in zdravega načina življenja opazili bistveno spremembo.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali sem zaradi uživanja orehov nagnjen k alergijam?

Odgovor: Vsa naša telesa in njihov metabolizem se med seboj razlikujejo. Zato se naše telo na različne vrste hrane zelo različno odziva. Ni znano, da orehi, če jih uživamo v zmernih količinah, povzročajo alergije. Vendar pa lahko nekatera telesa naravno odbijajo koristi orehov. Če torej občutite kakršno koli nelagodje v telesu, je priporočljivo, da ga prenehate uporabljati.

V2. Ali lahko v prvem trimesečju jem orehe??

Odgovor: Da, varno je jesti orehe med nosečnostjo v prvem trimesečju. Na nek način vam bo pomagal zmanjšati prenajedanje, saj vas bo zadrževal dlje časa.

V3. Ali obstaja kakšen poseben način porabe?

Odgovor: Ni določeno, kako morate vzeti orehe. Najpogosteje ga zmešamo skupaj s skledo drugih oreščkov ali preprosto zaužijemo kot pest. V obeh primerih koristi le telesu.