Nosečnost je fascinantno potovanje v ženskem življenju. Pravilna prehrana v tem obdobju je pomembna za zdravje matere in njenega otroka. Vendar pa lahko nosečnica med nosečnostjo celo dobi nenavadno željo po določeni hrani. Eden od njih je lahko celo parmezan. Če imate enako željo in morate vedeti, ali lahko nosečnice jedo parmezan, nadaljujte z branjem te objave, da dobite zadovoljive odgovore. Parmezan, tako kot druge oblike sira, je izredno hranljiv in je eno izmed superživil med nosečnostjo. Vendar pa obstajajo nekatere sorte sira, ki so za nosečnice označene kot nevarne. Zato je pomembno, da ste obveščeni o odločitvah, ki jih naredite za zagotovitev dobrega zdravja svojega otroka v obdobju nosečnosti.

Parmezan sir med nosečnostjo

Prednosti sira parmezan med nosečnostjo:

Parmezan je glavni vir kalcija, ki je ključnega pomena za nastanek kosti in zob vašega odraščajočega otroka. Je tudi zelo pomembno hranilo za nosečnice. Ker je plod popolnoma odvisen od matere glede potrebe po kalciju. Pomanjkanje kalcija v telesu lahko povzroči demineralizacijo kosti in s tem poveča tveganje za zlome.

Parmezan je bogat vir beljakovin, ki so zelo pomembne za rast otroka. Poleg tega beljakovine med nosečnostjo pomagajo tudi pri pravilnem delovanju krvnega obtoka. S pospeševanjem proizvodnje rdečih krvnih celic.

Parmezan sir med nosečnostjo 1

Povezana tveganja:

Večina bodočih mater išče odgovor na vprašanje, ali lahko jeste parmezan med nosečnostjo? To je posledica povečane dovzetnosti za bakterijsko okužbo. Listeria je zelo pogosta bakterija, ki jo najdemo v določenih vrstah sira in povzroča resno škodo zdravju matere in njenega otroka. Pri nosečnicah je tveganje za okužbo z listeriozo relativno večje, saj je njen imunski sistem oslabljen. Ugotovljeno je bilo, da lahko listerioza med nosečnostjo povzroči zastrupitev s hrano in v nekaterih primerih celo splav. Zato zagotovite varnost zdravja vašega otroka. Prepričajte se, da je med nosečnostjo parmezan pravilno kuhan. Kuhanje pomeni, da se cev sira segreje in ne samo stopi. To uniči sledi okužbe z listerijo, če je prisotna, v parmezanskem siru in ga lahko varno dodate svoji redni nosečniški prehrani.

Okužba z listerijo:

Različne študije so pokazale, da je okužba z listerijo pogostejša v sirih iz nepasteriziranega mleka. Zato se jim je treba med nosečnostjo izogibati. Toda trdi siri iz pasteriziranega ali nepasteriziranega mleka veljajo za varne za nosečnice. Ker so kuhani na zelo visoki temperaturi. To je dovolj za uničenje bakterij. Nekatere vrste sira, ki se jim morate med nosečnostjo izogibati, so:

• mehki siri, kot so blue brie, chaumes, cambozola, chevre, taleggio, pont l’eveque in vacherin fribourgeois.

• nepasterizirani in mehki siri, kot so kozji sir, torta del Casar, piramida in chabichou.

• siri z modrimi žilami, kot so modri Wensleydale, dolcelatte, bergader, roncal, tomme, danska modra in roquefort.

Parmezan sir med nosečnostjo 2

Tako ste spoznali koristi in dejavnike tveganja. Povezano z uživanjem parmezana med nosečnostjo. parmezan je izredno dober vir bistvenih vitaminov in mineralov. To je zelo koristno za otroka in njeno mamo. Zato v vašo hrano velikodušno dodajte parmezan, da izboljšate njegov okus in hkrati pridobite več koristi za zdravje. Če še vedno dvomite o tem, kakšen sir lahko jeste med nosečnostjo, se obrnite na svojega zdravnika.