Nosečnost je faza vašega življenja, ki od vas zahteva veliko sprememb v številnih vidikih vašega življenja, vključno s prehranjevalnimi navadami, preferencami pri pitju, izbiro življenjskega sloga in celo spanjem. Ko ste noseči, morate poskrbeti za dobro hidracijo, da se izognete številnim zdravstvenim težavam zase in za svojega otroka v razvoju. Ta članek služi kot hiter vodnik o vnosu vode med nosečnostjo.

Prednosti pitja vode med nosečnostjo

Prednosti pitne vode v nosečnosti:

Tu je nekaj prepričljivih razlogov, zakaj je pitna voda pomembna med nosečnostjo.

 • Vnos vode je med nosečnostjo bistvenega pomena, saj pomaga pri oskrbi ploda z bistvenimi hranili. Ko pijete vodo, voda v vašem sistemu deluje kot topilo za različna bistvena hranila in vitamine. Voda pomaga tudi pri transportu teh energij za pridobivanje energije in presnovo, ki katalizira hranila, minerale in vitamine v različne celice vašega telesa, vključno s krvnimi celicami. Te krvne celice, obogatene s hranili, pomagajo dovajati hranila, ki spodbujajo rast, dojenčku prek fizične povezave, imenovane posteljica.
 • Pitje dovolj vode med nosečnostjo je pomembno tudi zato, ker je v telesu več odpadkov in toksinov, ki jih telo mora izločiti. Zadostna količina vode v vašem sistemu pomeni manjšo obremenitev ledvic.
 • Zadostna količina vode v telesu ohranja urin razredčen in tako redno izteka iz telesa. Koncentriran urin, ki predolgo ostane v mehurju, vsebuje okužbe sečil, saj deluje kot gojišče za bakterije. Torej, če ne pijete dovolj vode, lahko pride do opeklin pri uriniranju, pa tudi do zvišane telesne temperature in mrzlice, če se urin okuži.
 • Če ne pijete dovolj vode, lahko trpite zaradi zaprtja in kopičenja ali hemoroidov.

  Naši sistemi za uravnavanje temperature so v nosečnosti rahlo razpokani, zato vam voda pomaga, da se počutite hladno in sproščeno.

 • Pogosto uriniranje pomaga odstraniti odvečni natrij iz telesa in tako prepreči nastanek oteklin v stopalih in nogah.
 • Nazadnje, pitje vode med nosečnostjo je pomembno tudi zato, ker preverja glavobole, ki so znak dehidracije.

Kakšen je priporočeni dnevni nivo vode v nosečnosti?

“Koliko vode piti med nosečnostjo?” je dobro vprašanje. Priporočljivo je, da se ženske trudijo popiti vsaj 12 do 14 kozarcev vode na dan, pri čemer en kozarec meri skoraj 8 unč.

Naj bo voda iz steklenice pri roki in porabite vodo v požirkih, namesto da naenkrat popijete poln kozarec, da se ne počutite preveč siti.

Ali je med nosečnostjo varno piti toplo ali hladno vodo?

Vaše telo je programirano za uravnavanje temperature hrane, ki jo zaužijete. Ko pijete vročo ali hladno vodo, ga želodec nevtralizira tako, da ustreza notranji temperaturi telesa, kar na noben način ne vpliva na otroka. Torej, temperatura vode ni ravno pomembna, dokler človek porabi potrebne količine. Edina težava, ki bi lahko nastala zaradi ekstremnih temperatur, bi lahko bila opečena usta ali občutljivost zob pri materi, če bi bila izpostavljena ekstremno vroči ali hladni vodi. Za pomiritev je priporočljivo piti toplo vodo.

Topla voda je med nosečnostjo izjemno koristna, saj vam lahko pomaga ostati hidrirana in vas razbremeni zaprtja. Študije tudi dokazujejo, da lahko topla voda zmanjša simptome jutranje slabosti in se počuti bolj udobno. Predvsem v zimskem času se priporoča topla voda, da se izognemo prehladu in manjšim okužbam.

Kako piti vodo med nosečnostjo?

Voda je lahko vaš vir dobrega zdravja in tudi nosilec številnih klic, ki povzročajo bolezni. Upoštevajte naslednje točke, da zagotovite varno vodo za vas in vašega otroka:

 • Vedno pijte kuhano in ohlajeno vodo.
 • Izogibajte se pitju vode iz skupnih steklenic, javnih površin in nehigienskih pripomočkov. Preden odidete od doma, imejte steklenico
 • Filtrirana voda z uporabo RO sistemov lahko zagotovi odstranitev škodljivih mineralov, kot je svinec
 • Pijte v rednih presledkih in poskrbite, da koža in usta nista suha
 • Pred spanjem ne pijte preveč vode, saj se boste morali večkrat odpraviti v umivalnico
 • Če dodate nekaj rezin limone, mete ali sadja, kot sta kivi in ​​lubenica, bo voda primerna za vas

Kaj se zgodi, če med nosečnostjo popijete preveč vode?

Ne pozabite, da se mora med nosečnostjo vaš vnos podvojiti. Torej med nosečnostjo ni nič takega kot pitje preveč vode. Pravzaprav je priporočljivo zaužiti čim več vode in ohraniti telo dobro navlaženo. Prav tako je mit, da lahko pitje preveč vode povzroči preveč amnijske tekočine okoli otroka. Poraba vode ni povezana s tem stanjem in vodo lahko pijete varno.

Znaki, da je vaše telo dehidrirano in potrebuje vodo:

Žeja je že enkrat način, kako možgani sporočijo telesu, da ste dehidrirani. Drugič, temno rumeno obarvan urin kaže, da je v vašem telesu manj vode, kot bi moralo biti, zato vaše telo poskuša ohraniti vodo s koncentracijo urina. Voda lahko pomaga pri utrujenosti, glavobolih, oteklinah in pregrevanju.

Alternative vodi, ki jih je mogoče jemati:

 • Pitje vode med nosečnostjo je najboljša izbira pijače med nosečnostjo. Če pa vam je potem preveč dolgčas, se lahko odločite za mleko z nizko vsebnostjo maščob.
 • Lahko vzamete gazirano ali aromatizirano vodo. To lahko pripravite tako, da v navadno vodo potopite meto, limono ali kumare.
 • Pijete lahko tudi sadne in zelenjavne sokove.
 • Lahko jeste piščančjo juho
 • Lubenice in melone vsebujejo tudi veliko vode.

Kaj ne piti?

 • Med nosečnostjo se je treba izogibati kavi, čaju Soda in Cola.

Če ste noseči in ste zmedeni glede tega, koliko in kakšne tekočine bi morali idealno zaužiti, se za pomoč obrnite na ta članek. Ta zapis iskreno poskuša natančno opisati vse vidike, povezane z vnosom vode med nosečnostjo.

Obstajajo učinki, če med nosečnostjo ne pijete dovolj vode. Zaradi tega boste dehidrirani in šibki, kar za plod ni zdravo.

Upam, da smo vam dali dovolj razlogov za uživanje vode v nosečnosti.