Rjavi izcedek med nosečnostjo je lahko skrb za mater in njeno družino. Rjavi izcedek med nosečnostjo se pogosto zamenja z lahkim obdobjem. Rjavi izcedek je pravzaprav zastarela ali strjena kri, ki se izloči iz porodnega kanala. Rjavi izcedek v nosečnosti je včasih znak bližajočega se splava. Toda pogosteje kot ne, je rjav izcedek povsem normalen in ni razlog za skrb. Vendar je najbolje, da se čim prej posvetujete z zdravnikom, da izključite tveganje za kakršne koli zaplete pri rojstvu in dihate.

Ali je rjav izcedek v nosečnosti normalen?

V prvem trimesečju je med nosečnostjo rjav izcedek v obliki nekaj pik neškodljiv in v večini primerov povsem normalen. Običajno se konča v dveh do treh dneh brez kakršne koli medicinske pomoči. Izcedek je brez vonja in ni povezan z neprijetnimi občutki, kot so pekoč občutek ali krči. Nekatere ženske nimajo izcedek rjave barve, ampak rdeč ali rahlo rožnat izcedek. To je tudi normalno. Če ni pretirane krvavitve iz nožnice, mora mama vzeti dovolj tekočine in se zelo dobro spočiti. Ponavljam pa, da je najbolje, da se čim prej posvetujete z zdravnikom, da bi izključili kakršne koli možnosti kasnejšega porodnega zapleta.

Zakaj se pojavi rjav izcedek v zgodnji nosečnosti?

Rjavi izcedek se lahko pojavi iz različnih razlogov. Implantacijska krvavitev je eden od razlogov. Implantacijska krvavitev se pojavi, ko je oplojeno jajčece pritrjeno na sluznico maternice. Ena od štirih žensk ima implantacijsko krvavitev kot vzrok za rjav izcedek. Če krvavitev ni lahka, ampak celo zmerna-da o težji ne govorimo-se je treba posvetovati z zdravnikom.

Rjavi izcedek se lahko pojavi tudi zaradi dodatne občutljivosti vaginalnega porodnega kanala in materničnega vratu v tem obdobju. Povečanje hormonov in pretok krvi v nožnici in materničnem vratu povzroča to občutljivost. Draženje in notranje drgnjenje lahko povzročita rjav izcedek. Ta težava ponavadi sama po sebi kmalu uredi, ko se telo začne prilagajati spremembam, ki so nastale zaradi implantacije oplojenega jajčeca. Če draženje in rjav izcedek ne prenehajo, se posvetujte z zdravnikom.

Drugi razlogi:

Drugi razlogi so neškodljivi polipi materničnega vratu na materničnem vratu, rast miomov v sluznici maternice in s krvjo povezane motnje, kot je Von Willebrandova bolezen, ki moti naravno strjevanje krvi.

Razen pri implantacijski krvavitvi se morate za vsak drugi vzrok rjavega izcedka nujno posvetovati z zdravnikom. Če pride do močnega rjavega izcedka, lahko mati doživi utrujenost, omotico, slabost, omedlevico, krče v trebuhu in zvišano telesno temperaturo, kar je zelo nezdravo tako za mater kot za otroka. Odvisno od vzroka izcedka lahko obstajajo različna zdravljenja.

Ektopična nosečnost:

Če rjav izcedek traja dlje časa, to na splošno kaže na splav. Da bi preprečili prve znake nezdravega rjavega izcedka, upoštevajte nasvet zdravnika. Močna in pogosto smrtno nevarna krvavitev se pojavi med stanjem, imenovanim zunajmaternična nosečnost, ko se oplojeno jajčece začne razvijati ne v maternici, ampak v jajcevodu samem. To je lahko smrtno nevarno zaradi prekomerne krvavitve in ustreznega padca krvnega tlaka. Če imate močan izcedek iz nožnice in bolečine v trebuhu ter krče, ne čakajte, ampak takoj obiščite zdravnika.

Molarna nosečnost:

Rjavi izcedek se lahko pojavi tudi zaradi izjemno redkega primera nosečnosti Molar, kjer razvoj zarodka ni pravilen, vendar posteljne celice vseeno rastejo in se množijo. Molarna nosečnost je zelo resna in jo je treba takoj zdraviti, da preprečimo hude posledice. Rjavi izcedek, čeprav se lahko zdi navidez normalen, ima lahko za seboj zelo resen vzrok. Ne gre jemati zlahka.

Rjavi izcedek se lahko pojavi tudi zaradi nenormalnosti posteljice, ko posteljica pokriva ustje materničnega vratu ali pa se posteljica predčasno loči od maternice. V primeru slednje nenormalnosti posteljice obstaja huda krvavitev skupaj s hudo bolečino. Nenormalnosti posteljice so zelo resne in zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč zaradi varnosti matere in otroka.

Okužbe v nožnici in materničnem vratu lahko povzročijo tudi rjav izcedek. Običajno jih spremlja neprijeten občutek v nožnici. Takojšnje zdravljenje je potrebno, da se prepreči širjenje in poslabšanje okužbe ter povzroči resne zaplete pri porodu.

Rjavi izcedek se lahko pojavi tudi zaradi nenadne fizično stresne dejavnosti ali morda padca. V vsakem primeru se ne oklevajte in se posvetujte z zdravnikom.

Kako rešim to težavo rjavega izcedka?

Za začetek, brez panike. Mirno duševno vzdušje je potrebno za zdravje matere in otroka. Objektivno in mirno razmislite o svojem stanju. Je izcedek težak ali le nekaj mest? Kakšne barve je izcedek? Ali imam kakšno nelagodje? Ali imam kakšno utrujenost, slabost ali krče v trebuhu? Če je tako, kako pogosto se pojavljajo krči? Ko si vzamete nekaj časa za analizo svojega stanja in odgovorite na zgornja vprašanja, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom, da bo lahko ugotovil vzrok za rjav izcedek.

Po obisku zdravnika, če je razsodba implantacijska krvavitev, potem dihajte. Implantacijska krvavitev lahko povzroči nihanje razpoloženja in glavobole. Obstaja veliko naravnih načinov za preprečevanje simptomov implantacijske krvavitve. Pijte veliko vode in drugih tekočin, kot so sadni sokovi in ​​zeleni čaj, da okrepite, osvežite in razstrupite telo. Vzemite si dovolj počitka, da se pomladite. Po lahkih sprehodih za vadbo po posvetovanju z zdravnikom.

Za umiritev uma lahko poskusite z dihalnimi vajami. Poskrbite, da sploh ne čutite duševne napetosti. Preberite tolažilne knjige in poslušajte nežno glasbo. Ključ do zdravega telesa je srečno in zdravo duševno zdravje. Vendar bom še enkrat ponovil. Med nosečnostjo ne jemljite rjavega izcedka. Takoj se posvetujte z zdravnikom, da kasneje ne pride do nepotrebnih zapletov. Ostanite zdravi, srečni!