Če ste vstopili na pot nosečnosti, je to lahko zelo težko. Za vse obstajajo stvari, ki jih je treba narediti in česa ne narediti – od hrane do aktivnosti celo do spanja! Medtem se spreminjajo tudi enačbe udobja in neudobja in razmišljamo le o tem, kaj bi našemu telesu lahko najbolj ustrezalo glede na spremembe, ki jih doživlja. Podobno obstajajo položaji spanja med nosečnostjo, ki se jim je treba izogniti, pa tudi tisti, ki so lahko tudi udobni.

Glede na ta poseben čas vašega življenja je nujno, da ste previdni in si zabeležite tako varen kot tudi nevaren položaj spanja za nosečnice. Tukaj smo, da vam pri tem pomagamo!

Spalni položaji med nosečnostjo

Najboljša in varna drža med spanjem med nosečnostjo:

Obstaja kup novih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v tej fazi. Bistveno je, da vedno upoštevate in veste, kaj je lahko koristno in čemu se je treba v tej fazi izogniti. Po razpoložljivih raziskavah je povprečen in nezadosten spanec zelo pogost pri mnogih nosečnicah, kar predstavlja skoraj 76% (1). To je zaskrbljujoče! Zelo pogosto poročajo tudi o motnjah spanja, neprijetnih občutkih ponoči, apnejah med spanjem in nočnem uriniranju (2). Upoštevajoč to, vam tukaj ponujamo preverjeno in znanstveno varno pravo lego za spanje med nosečnostjo.

1. Če ste v zgodnji nosečnosti in prvem trimesečju, lahko varno in trdno spite v najbolj udobnih položajih za spanje, ki so vam morda vedno všeč. To je lahko na želodcu ali na straneh. To ne bo negativno vplivalo na vaše telo ali otroka. Glede na to, da maternica do zdaj ni veliko zrasla, je to izvedljivo. Skrbi vas le slabost ali hormonske spremembe med nosečnostjo.

2. Toda v drugem in tretjem trimesečju je najbolje, da se na levi strani navadite na način spanja (3). Ti položaji spanja med nosečnostjo pomagajo izboljšati in uravnotežiti pravilen pretok krvi v maternico in iz nje. V primeru bolečine v kolku lahko med kolena postavite blazino.

3. Spanje na levi strani med nosečnostjo pomaga ledvicam, da se na pravilen način znebijo odpadkov in tekočin iz telesa. V skladu z nekaj študijami se verjetnost mrtvorojenosti prav tako zmanjšuje. To je tudi najboljši položaj za spanje v drugem in tretjem trimesečju.

4. Nedavne študije so prav tako omenile, da spanje na desni strani med nosečnostjo prav tako ni slabo. Lahko pa je udobno (4).

spalni položaji med nosečnostjo

Spalni položaji, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo:

Medtem ko smo govorili o pravilnem položaju spanja nosečnice, ne pozabite, da obstaja tudi nekaj napačnih položajev spanja, ki so nujni! Morda ste že dobili odgovor. Ležeči in spalni položaj na hrbtu med nosečnostjo je velik ne, saj lahko povzročijo bolečine v hrbtu, škodljive učinke na prebavni sistem, nizek krvni tlak in zmanjšajo prekrvavitev srca in otroka. Prav tako lahko poveča možnosti mrtvorojenosti.

Med nosečnostjo tudi ne navajajte spanja na trebuhu. Po 16 do 18 tednih je močno priporočljivo, da ne spite na trebuhu, saj začne izboklina naraščati, v tem času pa je lahko povezano tudi nelagodje okoli sten maternice. Otrok potrebuje tudi prostor za dihanje, kar je lahko v tem položaju zaskrbljujoče.

Spalni položaji med nosečnostjo

Nasveti in pripomočki za udobno nosečno spanje:

Razumemo izziv dobrega spanja v tej fazi. Tukaj je nekaj preprostih in najbolj priljubljenih nasvetov, ki vam bodo v tem času pomagali dobro spati.

  • Lahko se odločite za uporabo veliko blazin. S prekrižanjem nog med blazinami lahko zmanjšate nelagodje in bolečine v kolku ali hrbtu.
  • Načrtujte in razporedite, dajte prednost pravemu času spanja. sledite vsak dan ob enakem času, da se navadite na trden spanec
  • Čez dan pijte veliko vode. Pretok krvi in ​​hranilnih snovi po telesu je mogoče dobro olajšati.
  • Izogibajte se daljšemu počivanju na hrbtu, saj lahko povzroči bolečine v hrbtu.
  • Za najboljši spanec lahko celo izberete počivalnik ali pol pokončen položaj namesto postelje, če trpite zaradi slabih dni brez spanja.

Učinki napačnega spalnega položaja na zdravje nosečnosti:

Nepravilni položaji spanja lahko v času nosečnosti povzročijo tako duševne kot telesne težave. Prvič, ne dovoljuje vam, da bi se dobro naspali, kar povzroča utrujenost in utrujenost. Tudi izvajanje vsakodnevnih nalog je zahtevno. Zaradi pomanjkanja ustreznega spanca lahko pride do drugih zdravstvenih težav, kot so motnje, preeklampsija in dodatna omejitev rasti ploda. Druge napačne drže pri spanju, na primer na hrbtu, lahko v nekaterih primerih povzročijo mrtvorojenost. Ne skrbite preveč glede položajev, ki lahko povzročijo splav ali slabe pomisleke; se prepričajte, da ste navadni na varne položaje. Čeprav morda ni vedno tako, je pomembno, da ostanete previdni in se v tej fazi najbolje privadite na udobne položaje za spanje ob strani.

S tem priročnikom o najboljšem in varnem položaju med spanjem med nosečnostjo upamo, da ste našli odgovor na svoja vprašanja. Bolje je biti previden in varen kot žal. Ta čas in potovanje sta za vsako žensko najbolj posebna, naša dolžnost pa je, da se počutimo udobno in odgovorno za uživanje v tej fazi. Povejte nam, kaj mislite tudi mi, radi vas slišimo!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali obstaja povezava med mrtvorojenostjo in spanjem?

Odgovor: Redne slabe drže pri spanju lahko vodijo do mrtvorojenosti. Nekatere študije so jih znanstveno dokazale, zato je priporočljivo, da med nosečnostjo ne spite v slabem in nevarnem položaju.

V2. Ali so lahko nosečniške blazine in posebne blazine v tem trenutku v pomoč?

Odgovor: Na trgu so na voljo posebne nosečniške blazine, ki ženskam pomagajo dobro spati in počivajo v hrbtu in bokih ter se tako izognejo bolečinam. Uporabite jih lahko brez škode, postavite jih med noge ali blizu bokov.

V3. Kaj pa, če se med nosečnostjo nenadoma zbudim na hrbtu? Ali je treba skrbeti?

Odgovor: Če se ponoči nenadoma znajdete na hrbtu, ne skrbite. Vrnite se v običajen stranski položaj in dobro spite. Naj vas ne skrbi, če ne čutite bolečine ali nenormalnosti.

V4. Koliko ur naj bodo bodoče matere spale?

Odgovor: Bistveno in bistveno je, da nosečnice spijo vsaj osem ur dobrega spanca. Ta čas zahteva tudi enak počitek, tako fizično kot psihično!

Zavrnitev odgovornosti: Za najboljše in prilagojene nasvete se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem. Bistveno je, da od lastnih ginekologov upoštevate le predloge glede zdravja, občasno pa jih redno pregledujte.