Ali so slive dobre za nosečnost? To je zelo pogosto vprašanje, ki si ga zastavlja več nosečnic. Medtem ko so plodovi na splošno povezani s koristmi, ki jih dajejo v nosečnosti, obstajajo tudi nekatera živila, ki jih v tej fazi ni priporočljivo jesti. Po drugi strani pa so z določenimi živili vedno prisotne negativne in nevarne situacije.

Preberite ta članek, če želite izvedeti več o slivah med nosečnostjo, njihovih koristih, tveganjih in stranskih učinkih skupaj s hranilnimi vrednostmi, ki jih prinaša.

Slive med nosečnostjo

Kaj so slive?

Suha sliva je v bistvu suha sliva. Je eno najbolj zdravih živil na svetu. Na voljo so v številnih delih države. Slive imajo številne zdravstvene koristi in so dobre za vaše splošno zdravje. Strokovnjaki svetujejo uživanje suhih sliv med nosečnostjo, saj so zelo dobre tako za zdravje matere kot otroka. Prav tako imajo zelo redke stranske učinke.

Ali so slive varne med nosečnostjo?

Pogosto vprašanje, s katerim se srečujemo, je, ali so suhe slive dobre za nosečnost. Čeprav imajo mnogi takšno dilemo glede uživanja suhih sliv, je vedno dobro poznati celotno sliko. Slive so na splošno zelo koristne za takojšnje zmanjšanje lakote, zato so popoln prigrizek za nosečnice z mešanico več prehranskih vlaknin, vitaminov, zgrajenih od znotraj. Zato tudi gradijo mišice in jih krepijo. To močno poveča nemoten postopek dostave.

Prehranske koristi suhih sliv med nosečnostjo:

Medtem ko se pogosto sprašujemo, ali je med nosečnostjo uživanje suhih sliv, je odgovor pritrdilen zaradi bogatih hranilnih vrednosti sadja. Suhe slive so zelo bogate s prehranskimi vlakni, skupaj z železom, kalijem, vitaminom C, magnezijem, naravnimi sladkorji, vitaminom A in vitaminom E. To zelo pomaga pri zdravju matere in rasti ploda. Pomagajo tudi krepiti maternico in pomagajo pri porodu. Zato ni čudno, če kdo vpraša, ali lahko med nosečnostjo jem suhe slive, zagotovo veste odgovor!

Slive med nosečnostjo 2

Prednosti suhih sliv med nosečnostjo:

Ali lahko jeste suhe slive med nosečnostjo? Odgovor je vsekakor velik da; spoznajte prednosti suhih sliv med nosečnostjo.

1. Preprečevanje zaprtja:

Zaradi različnih hormonskih sprememb boste med nosečnostjo verjetno imeli težave s črevesjem ali zaprtje. Telo med nosečnostjo proizvaja več estrogena, da zagotovi, da ima vaš otrok zdravo rast in razvoj.

Proizvodnja estrogena v telesu lahko upočasni vašo prebavo in povzroči zaprtje. Progesteron je še en hormon, ki ga telo sprošča med nosečnostjo. Povzroča sprostitev in sprostitev mišic. Suhe slive vodijo do mišic, ki tvorijo zunanje stene prebavnega trakta, da se med nosečnostjo sprostijo. Hrana v telesu otežuje premikanje in izstop iz telesa.

2. Preprečevanje anemije z zvišanjem ravni železa:

Železo je eno glavnih hranil, ki so izredno pomembna za pravilno rast in razvoj še rojenega otroka. Suhe slive so bogato skladišče železa. Med nosečnostjo se materine potrebe po železu močno povečajo. Redni obroki morda ne bodo dovolj. Pomembno je, da v boj proti pomanjkanju železa vključite dodatna živila, kot so slive z visoko vsebnostjo železa.

Uživanje suhih sliv vam pomaga proizvesti več hemoglobina in prepreči anemijo med nosečnostjo. Pomagal bo tudi pri krepitvi imunosti za mater in otroka. Sok iz sliv med nosečnostjo preprečuje kakršne koli znake šibkosti. Uživanje suhih sliv kot suhega sadja bo pomagalo ohraniti raven energije in pomiriti živce. S suhimi slivami med nosečnostjo lahko ostanete aktivni, fit in zdravi.

3. Nadzor krvnega tlaka:

Slive vsebujejo kalij v precejšnji količini. Sok iz sliv med nosečnostjo močno pomaga znižati krvni tlak.

4. Boj proti depresiji:

Vsebnost kalija v slivah pomaga tudi pri boju proti depresiji in obvladovanju tesnobe.

5. Za dojenčka:

Vsebnost beta-karotena in vitamina A v slivah pomaga pri razvoju oči pri vašem nerojenem otroku. Uživanje suhih sliv med nosečnostjo bo naredilo čudeže za vašo kožo in tudi za vašega otroka.

6. Preprečevanje bolečin v sklepih:

Med nosečnostjo so bolečine v sklepih in krči pogosti. Uživanje sliv ali njenega soka lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati te bolečine. Uživanje suhih sliv lahko pomaga tudi pri preprečevanju vnetja med nosečnostjo.

7. Boj proti slabosti:

Uživanje suhih sliv je lahko naraven in zdrav način za preprečevanje slabosti. Vsebuje bistvene vitamine in minerale, ki lahko preprečijo slabost in se počutijo zdravo.

Neželeni učinki suhih sliv med nosečnostjo:

Prekomerno uživanje suhih sliv ali soka med nosečnostjo lahko povzroči neželene učinke, kot so napihnjenost, napenjanje in celo driska. Če opazite katerega od neželenih učinkov, obiščite zdravnika. Posvetujte se s strokovnjaki o dnevnem odmerjanju. Tistim, ki imajo težave s plinom in napihnjenostjo, ni priporočljivo, da jih uživajo. Poleg tega naj bi tisti s prekomerno telesno težo pazili na njihovo količino.

Načini vključitve suhih sliv v nosečniško prehrano:

Medtem ko se koristi suhih sliv med nosečnostjo razumejo, se mnogi sprašujejo, koliko suhih sliv naj pojem med nosečnostjo. Uživanje suhih sliv med nosečnostjo je zelo priporočljivo zaradi svojih vrednosti in bogastva s hranili od znotraj. Tu je nekaj načinov, kako lahko suhe slive vključite v svojo prehrano med nosečnostjo.

Lahko se odločite, da jih boste pojedli ločeno kot prigrizek ali pa jih dodali v puding ali solate. Poleg tega lahko dodate pečene izdelke ali jih zmešate v smoothie. Od vas je odvisno, kako jih želite dodati v svojo prehrano.

Ali lahko med nosečnostjo pijem sok slive?

Običajno je med nosečnostjo uživanje suhega sliva med nosečnostjo običajno varno in zdravo. Slive med nosečnostjo za zaprtje so zelo priporočljive. Posušene slive med nosečnostjo lahko vključite v svojo prehrano s sokom.

Ko nekdo vpraša, ali je sok slive primeren za nosečnost, je odgovor pritrdilen. Čeprav običajno pijete sedem do osem kozarcev vode na dan, lahko ta sok vlijete tudi za več prehranskih koristi. Sok iz sliv med nosečnostjo je odličen vir energije in ne vodi do zvišanja ravni v krvi. Bogati so z vlakninami, kar koristi vašemu mehurju in črevesju. Če torej kdo vpraša, ali lahko med nosečnostjo pijem sok sliv, je odgovor pritrdilen. Sok iz suhih sliv v nosečnosti zelo koristi in vam ni treba dvakrat premisliti.

Sadje ima ogromne koristi za zdravje, vendar je najbolje, da v krhki fazi nosečnosti ne tvegate. Posvetujte se s strokovnjakom o tem, koliko zaužiti in nato izkoristiti njegove koristi. Ker bo vsaka nosečnica imela svoje prehranske potrebe, je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, preden jih začnete redno jesti.

Pogosta vprašanja:

V1. Ali lahko med nosečnostjo pijem sok sliv vsak dan?

Odgovor: Med rednim vnosom vode poskrbite, da imate en kozarec soka slive, ki vam lahko pomaga pri dodajanju hranil in vlaknin v vašo prehrano. Lahko ga pijete vsak dan, razen če vam zdravniki priporočijo ali vam svetujejo ločeno glede zmanjšanja količine. Tako je, če nimate odvečnih kilogramov. Sicer pa jih lahko dobiš vsak dan.

V2. Koliko suhih sliv lahko zaužijem vsak dan kot noseča?

Odgovor: Vsak dan jih lahko imate peščico. Vendar se ne pretiravajte, saj jih zaradi prisotnosti naravnih sladkorjev in sorodnih elementov ne priporočamo v velikih količinah. Vsako sadje ali hrana je dobra, čeprav je v omejenih in potrebnih količinah.

V3. Ali slive pomagajo izgubiti težo med nosečnostjo?

Odgovor: Ne, to je napačno prepričanje. Suhe slive vam ne pomagajo pri hujšanju. Morda vam svetujemo, da tega sadja ne uživate, če imate med nosečnostjo odvečne kilograme. Naravni sladkorji, prisotni v tem sadju, vam lahko pomagajo pri pridobivanju teže, vendar ne pri izgubi.