Če ste noseči, je uživanje hrane, bogate z bistvenimi vitamini in minerali, izredno pomembno. Ta hranila so potrebna za ohranitev vašega zdravja in zagotovitev pravilnega razvoja otroka. Kalcij je eno tako pomembnih hranil, ki so ključnega pomena za zdravo nosečnost. Je bistvenega pomena za razvoj kosti, živcev in drugih pomembnih organov pri dojenčku. Je tudi zelo pomembno hranilo za ohranjanje zdravja matere med nosečnostjo. Uživanje hrane, bogate s kalcijem, je med nosečnostjo najboljši način, da vi in ​​vaš otrok dobite zadostno količino tega pomembnega minerala.

Razumejmo več o tem esencialnem mineralu in najboljših živilih, bogatih s kalcijem.

hrana, bogata s kalcijem med nosečnostjo

Koliko kalcija potrebujejo nosečnice?

Nosečnica potrebuje stalno količino od 1200 mg do 1400 mg kalcija na dan. Kalcij je najpomembnejši mineral za izgradnjo skeletnega sistema otroka. Potreben je tudi za razvoj in delovanje srca, živčnega sistema in mišičnega sistema pri rastočem otroku. V tretjem trimesečju, ko se otrokove kosti hitro razvijejo, se pripravijo na porod. V tem času rastoči plod potrebuje vsaj 30 g kalcija na dan.

Kalcij pomaga preprečevati zaplete, povezane z nosečnostjo, in druge težave, s katerimi se lahko soočajo matere. Je bistveno hranilo za ohranjanje zdravja matere v celotnem obdobju nosečnosti, ko mora telo skrbeti za otroka in tudi dobro delovati..

Prednosti kalcija za nosečnico in nerojenega otroka:

Poglejmo prednosti kalcija med nosečnostjo,

  1. Kalcij pomaga pri pravilni rasti ploda v celotnem obdobju brejosti.
  2. Je najpomembnejši mineral za razvoj kosti in skeletnega sistema pri otroku.
  3. Pomaga pri razvoju otrokovih živcev. Potreben je za pravilno delovanje živčnega sistema, saj pomaga pri prenosu živčnih impulzov.
  4. Potreben je za izgradnjo močnih srčnih mišic in razvoj normalnega srčnega utripa in delovanja srca.
  5. Kalcij je bistven za razvoj in delovanje mišic pri rastočem otroku. Zagotavlja pravilno krčenje mišic pri otroku.
  6. Zadostna količina kalcija je za nosečnico zelo pomembna, saj pomaga uravnavati krvni tlak. Visok krvni tlak ali hipertenzija lahko povzročita resne zaplete, kot je preeklampsija, ki je lahko usodna za otroka.
  7. Zadostna poraba kalcija zagotavlja, da pri oskrbi ploda pri materi ne pride do izgube kosti. Izguba kosti med nosečnostjo lahko kasneje v življenju povzroči stanja, kot je osteoporoza.
  8. Preprečuje bolezni, kot so mišični krči, tetanus, šibki zobje in kosti pri materi.
  9. Pomanjkanje kalcija lahko vodi do nerazvitega ploda, šibkih okončin, zaostajanja v rasti, nizke porodne teže, slabe mineralizacije ploda itd..

Živila, bogata s kalcijem, ki jih je treba zaužiti med nosečnostjo:

Spodaj je seznam najbolj živil, bogatih s kalcijem, ki jih lahko varno uživate med nosečnostjo,

1. Mlečni izdelki:

Mlečni izdelki, kot so mleko, sir in jogurt, so odlični viri kalcija. Kozarec mleka vsebuje približno 300 mg kalcija, pol skodelice sira pa 300 do 335 mg. Jogurt je najboljši dnevni izdelek, bogat s kalcijem, saj je bogat s probiotičnimi bakterijami, ki so koristne za zdravje črevesja in prebavo. Ena skodelica skute ali jogurta vsebuje 450 mg kalcija.

2. Tofu:

Tofu je eden najvišjih naravnih virov kalcija. Ena skodelica tofua vsebuje 434 mg do 861 mg kalcija. Tofu lahko preprosto vključite v svojo dnevno prehrano, tako da ga dodate v solate ali zamenjate paneer s tofujem v curryju.

3. Chia semena:

Chia semena so odličen vir kalcija. Ima tudi številne zdravstvene koristi. Dve žlici chia semen vsebujeta 179 mg kalcija. Chia semena lahko zaužijete tako, da jih dodate v napitke, mlečne napitke, sadne sokove, ovsene kosmiče ali jogurt.

4. Mandlji:

Mandlji so zelo hranljivi in ​​bogati s kalcijem. Pol skodelice mandljev vsebuje 189 mg kalcija. Mandlje lahko namočite čez noč in jih porabite zjutraj. Dodate jih lahko tudi v solate ali pa jih jeste cele.

5. Sezamova semena:

Sezamova semena so zelo zdrav vir kalcija. Porabite jih lahko tako, da dodate semena v curries, naredite chikki, dodate rotis ali kruh itd. Dve žlici sezamovih semen vsebujeta 180 mg kalcija.

6. Suhe fige:

Posušene fige so zelo hranljive. Prav tako so bogati z antioksidanti in vlakninami, ki pomagajo ohranjati telo zdravo. Pol skodelice suhih fig vsebuje 120 mg kalcija. Lahko jih jeste cele ali pa jih čez noč namočite v vodi, preden jih zaužijete zjutraj.

7. Sončnična semena:

Sončnična semena so bogata z vitamini in minerali, kot so kalcij, magnezij, baker in vitamin E. Ta hranila so med nosečnostjo zelo koristna. Ena skodelica sončničnih semen vsebuje 110 mg kalcija. Sončnična semena lahko zaužijete cele ali jih dodate v solate.

8. Listnata zelena zelenjava:

Listnata zelenjava je bogat vir kalcija in različnih drugih hranilnih snovi, koristnih v nosečnosti. Listnate zelenice lahko preprosto zaužijete tako, da jih dodate v karije, solate in smutije. Ena skodelica kuhane špinače vsebuje 245 mg kalcija. Gorčična zelenjava, zelena ogrinjala, zelena repa in ohrovt vsebujejo 284 mg, 357 mg, 198 mg in 94 mg.

9. Fižol:

Kuhan fižol, kot sta beli fižol in črni fižol, vsebuje 211 mg in 294 mg kalcija na skodelico. Fižol lahko jeste tako, da naredite curry ali ga dodate v solate. Fižol je bogat tudi z drugimi hranili, koristnimi v nosečnosti.

10. Pomaranče:

Pomaranče so bogate z antioksidanti in hranili, kot je kalcij. Ena skodelica pomarančnega sadja vsebuje 40 mg kalcija. Lahko jih jeste cele ali naredite sok. Kose pomaranče lahko dodate tudi v solate.

11. Kivi:

Kivi je hranljiv in bogat z antioksidanti. Med nosečnostjo je zelo dobro sadje. Ena skodelica kivija vsebuje 34 mg kalcija. Kivi lahko jeste celega ali pa ga dodate v smutije. Obstaja tudi veliko receptov, kjer je kivi okusen dodatek.

12. jagode:

Jagode so okusen način uživanja kalcija. Ena skodelica jagod vsebuje 16 mg kalcija. Jagode je najbolje jesti cele. Lahko ste jih tudi v smutijih ali jogurtu.

Učinki prekomerne porabe kalcija med nosečnostjo:

Kot pri vseh drugih živilih ima tudi vnos kalcija omejitve, pri čemer morate paziti, da ne prekoračite dnevnega vnosa 2500 mg. Prekomerna poraba lahko povzroči neželene učinke, kot so zaprtje in ledvični kamni. Prav tako ovira absorpcijo drugih pomembnih mineralov v telesu, kot sta železo in cink.

Prepričani smo, da je ta članek vseboval vse informacije, ki jih iščete glede pomena kalcija med nosečnostjo. Kaj jesti med nosečnostjo ni več vprašanje! Povečajte vnos kalcija z uživanjem zgoraj omenjenih okusnih virov kalcija. Sporočite nam svoje izkušnje z nosečnostjo in kako vam je ta članek pomagal v spodnjih komentarjih. Imejte varno in srečno nosečnost!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali lahko med nosečnostjo jemljem dodatke kalcija?

Odgovor: Kalcijevi dodatki so najboljši način, da zagotovite dovolj kalcija na dan. Najbolj primeren je za ljudi, ki ne jedo mlečnih izdelkov ali mesa. Kalcijevi dodatki so v Indiji v obliki kalcijevega citrata in kalcijevega karbonata. Prav tako morate omejiti vnos na 500 mg naenkrat, kar presega telo, ki ga težko absorbira in lahko povzroči neželene učinke.

Kalcijev karbonat vsebuje največ kalcija, vendar potrebuje želodčne kisline za absorpcijo, zato ga je treba jemati skupaj z obroki.

Kalcijev citrat telo zlahka absorbira brez želodčnih kislin, zato ga lahko zaužijemo tudi na tešče. Toda dodatki kalcijevega citrata vsebujejo manj kalcija.

V2. Kakšne so prednosti uživanja hrane, bogate s kalcijem, po porodu ali nosečnosti?

Odgovor: Vsaka ženska potrebuje vsaj 1000 mg kalcija na dan, tudi če ni noseča. Doječa ženska potrebuje od 1200 mg do 1400 mg kalcija na dan. Vsak dan jedo hrano, bogato s kalcijem, tudi po nosečnosti, ki je bistvenega pomena za zdravo telo in za preprečevanje bolezni, kot je osteoporoza itd..

Kalcij je potreben za izgradnjo močnih kosti in zob, njihovo vzdrževanje in popravilo. Je tudi pomemben mineral za pravilno delovanje številnih organov, kot so srce, živci, mišice, kri itd. Pomanjkanje kalcija ima veliko tveganj, kot so izguba kostne mase, disfunkcija organov, neučinkovit metabolizem itd..

V3. Katera živila, bogata s kalcijem in železom, je najboljša za nosečnice?

Odgovor: Železo in kalcij sta med nosečnostjo zelo pomembna minerala. Pusto meso, mleko, sir, morski sadeži, jogurt, tofu, listnata zelenjava, fižol, žita, brokoli, špinača, zelje so bogati z železom in kalcijem.