Vitamini so v naši vsakodnevni prehrani nujni, še posebej med nosečnostjo. Idealna nosečniška prehrana mora poleg vitaminov vključevati zdravo količino beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in bistvenih mineralov. Med nosečnostjo so postale vrste vitaminov in prehrana bolj specifične. Za ohranitev vašega dobrega zdravja in razvoj otrokovega zdravja je pomembno, da imate ustrezne vitaminske dodatke v pravem odmerku po nasvetu neposrednega priporočila zdravstvenega delavca.

Dodatki vitaminov ne nadomestijo zdrave prehrane, temveč zagotavljajo, da pričakovana ženska dnevno dobiva dovolj hranil. Najbolje delujejo, če jih jemljemo kot del zdrave prehrane. Vitamini nikakor niso nadomestek za zdravo prehrano, ampak le zagotovilo o pravilni prehrani.

Seznam vitaminov za nosečnice

Prenatalni vitamini so tisti, ki se uživajo med nosečnostjo pred porodom. To je zelo pomembna faza, saj je tu treba skrbeti za zdravje otroka. Ti pomembni vitamini za nosečnost so pomembni za pokrivanje morebitnih prehranskih pomanjkljivosti v materini prehrani. Prenatalni vitamini vsebujejo številne bistvene vitamine in minerale. Med drugim vključujejo folno kislino, železo, jod in kalcij.

1. Folna kislina ali vitamin B9:

Obstajajo nekatere okvare, znane kot prirojene napake nevralne cevi, ki lahko močno poškodujejo hrbtenjačo in možgane. Folna kislina, ki je sintetična oblika vitamina B9, preprečuje nastanek teh napak pri novorojenčku. Živila, ki vsebujejo folno kislino, vključujejo zeleno zelenjavo, limone, pomaranče in druge agrume, fižolove oreščke, razen številnih obogatenih živil. Poleg naravnih diet je vedno priporočljivo jemati dodatek folne kisline kot nadomestno možnost.

2. Kalcij:

Kalcij je eno najpomembnejših hranil za nosečnice. Ker otrok za rast kosti potrebuje veliko kalcija, lahko pride do pomanjkanja kalcija v materinem telesu in ga je treba nadomestiti s pravilno prehrano.

3. Jod:

Za pravilno delovanje ščitnice v telesu je jod zelo potreben. Pomanjkanje lahko pri otroku povzroči neželene težave, kot so zastoj v rasti, duševna nestabilnost in nezmožnost pravilnega sluha. Če telo primanjkuje, lahko povzroči tudi mrtvorojenost in splav.

4. Železo:

Železo lahko pomaga prenašati kisik v krvi tako otroka kot matere. Zelo pomembno je vzdrževati pravo raven železa za preprečevanje anemije in izgube krvi med porodom. Tudi pomanjkanje železa lahko povzroči možganske okvare in anemijo pri plodu.

Prednosti vitaminov med nosečnostjo:

1. Vitamin D:

Vitamin D je eden najpomembnejših vitaminov med nosečnostjo, ki zagotavlja zdravo mamo in otroka. Vitamin D preprečuje prezgodnji porod in prirojene napake. Ta vitamin je ključnega pomena tudi za absorpcijo kalcija in fosforja. Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči zaplete pri rojstvu, povečano tveganje za nastanek raka, avtoimunske bolezni in bolezni srca.

2. Vitamin A:

Vitamin A pomaga pri sanaciji poškodb tkiva, ki so nastale zaradi poroda. Pomaga pri podpori imunskega sistema, se bori proti okužbam in pomaga tudi pri presnovi. Vendar lahko visoki odmerki vitamina A med nosečnostjo povzročijo prirojene okvare in toksičnost za jetra.

3. Vitamin C:

Vitamin C med nosečnostjo krepi imunski sistem. Polni antioksidantov lahko uživanje priporočenih odmerkov vitamina C pomaga pri zdravi nosečnosti. Pomaga pri obnavljanju tkiv in spodbuja dobro zdravje kosti in kože.

4. Omega 3:

Omega 3 je pomemben za dober kognitivni in vidni razvoj otroka. Pomagajo tudi pri zmanjševanju števila okužb med nosečnostjo. Omega 3 maščobne kisline podpirajo centralni živčni sistem in pomagajo pri zdravem živčnem razvoju ploda.

5. Cink:

Cink je odgovoren za izgradnjo DNK pri otroku. Je izredno ključnega pomena za razvoj in rast tkivnih celic za zdravega otroka. Cink je pomemben tudi za dober imunski sistem in presnovo.

Seznam vitaminskih živil za nosečnost:

Uravnotežena prehrana je glavna prioriteta vsake bodoče matere. Njena povprečna prehrana mora vsebovati:

 • Kalcij: Mlečni – mleko, jogurt, sir za kalcij
 • Vitamin B9: Stročnice – fižol, grah, soja, arašidi
 • Vitamin A: Korenje, sladki krompir
 • Omega 3: Losos
 • Vitamin C: Citrusi, listnata zelenjava, jagode
 • Beljakovine: Leča, pusto meso
 • Cink: Oreški, suho sadje, jajca
 • Vitamin D: Jetra, ribe, rumenjaki

Vitamini, ki se jim je treba izogniti med nosečnostjo:

Čeprav vitamini med nosečnostjo igrajo ključno vlogo, lahko povzročijo zaplete pri rojstvu, če jih ne jemljemo v priporočenih odmerkih. Zelo pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, da ugotovite, katere vitamine potrebujete in česa ne smete jemati:

1. Vitamin A:

Preveliko odmerjanje vitamina A lahko povzroči strupenost jeter in povzroči smrt. Izjemno pomembno je, da vzamete le dovoljene odmerke 770 mcg na dan.

2. Vitamin D:

Najbolj strupen vitamin od vseh, vitamin D v prevelikem odmerku, lahko negativno vpliva na zdravje matere in prirojene napake pri otroku

Drugi vitamini, kot sta B6 in E, lahko povzročijo neželene učinke, če jih jemljete v dodatnih odmerkih, vendar nimajo večjih grozečih dejavnikov.

Vitaminski dodatki za nosečnice:

Spodaj so navedeni nekateri najboljši vitaminski dodatki za nosečnice na trgu, na katere se lahko zanesejo pričakovane matere.

1. Nature Made Prenatal Multi + Dha, 200 mg, 150 mehkih gelov:

Nature Made Prenatal Multi + Dha, 200 mg, 150 mehkih gelov

Ta izdelek združuje vsa hranila prenatalnega multivitamina in 200 mg omega-3 maščobne kisline DHA v enem mehkem gelu. Idealen je za bodoče matere, ki iščejo prenatalne dodatke. Vsebuje esencialno omega-3 maščobno kislino DHA in zahteva le 1 odmerek na dan. Ta formula vsebuje ključne vitamine, minerale in DHA za zdravje matere in razvoj otroka. Ima najboljše vitamine za nosečnost.

2. Enodnevni ženski prenatalni dogodek z DHA:

Enodnevni ženski prenatalni dogodek z DHA

Ženski prenatalni dan na dan je poln omega-3 DHA in esencialnih hranil, kot sta folna kislina in železo, in je eden najpopolnejših multivitaminov, ki so na voljo na trgu. DHA pomaga pri zdravem razvoju možganov in oči ploda. Folna kislina zmanjšuje tveganje za napako pri rojstvu možganov ali hrbtenjače. Železo pomaga prenašati kisik do ploda pri nosečnicah. Ta vitaminski dodatek zagotavlja prehrano v treh fazah- med poskusom zanositve, med nosečnostjo in med dojenjem. Med nosečnostjo zagotavlja potrebne vitamine.

3. Dodatek za prenatalne vitamine za ženske na domu:

Domov Preverite vitamine za ženske pred rojstvom

Ta izdelek vsebuje 21 ključnih sestavin in 100% priporočenega dnevnega vnosa 13 vitaminov in mineralov, potrebnih za dnevno prehrano. Home check Women’s Daily One je popoln izdelek za vse ženske, ki pričakujejo otroka. Formula vsebuje bistvena hranila, pomembna za zdravje žensk, kot so kalcij, folna kislina in železo. Antioksidanti, kot so A, C in E, ščitijo pred prostimi radikali. Za normalno delovanje možganov in obilno tvorbo eritrocitov obstaja veliko vitaminov skupine B. Kot smo že omenili, je popoln multivitamin!

4. Vitaminska koda Garden of Life, surova prenatalna:

Vitamin Life Code of Garden of Life, surovi prenatalni

Ta vitaminski dodatek ima številne zdravstvene koristi. Vsebuje sestavine, ki podpirajo imunski sistem matere in nerojenega otroka. Ta vitamin lahko izboljša vaš prebavni sistem in zagotavlja zdravo prebavo, ingver, probiotiki, cink in vitamin D pa pomagajo pri odstranjevanju nečistoč. Kompleks železa, vitamina C, E in B skupaj s folati podpira zdravje srca in krvi. Izdelek vsebuje 800 mcg folata. Za zdravo nevronsko cevko je CDC priporočil 400 mcg vsaj do prvega trimesečja nosečnosti. Vitamin A in C, baker in železo v njem podpirajo zdravje kože.

5. Folna kislina Nature’s Bounty (400 mcg), 250 tablet brez okusa:

Nature's Bounty folna kislina (400 mcg), 250 tablet brez arome

Vitaminski dodatki folne kisline Nature’s Bounty vsebujejo potrebne vitamine in minerale za različne koristi za zdravje. Ohranja zdravje srca in ožilja. Zaradi nosečnosti se lahko počutite šibke in neaktivne. Dnevni odmerek izdelka vas lahko napolni z energijo in aktivira ves dan.

6. Prenatal 21. stoletja z DHA, tabletami in mehkimi geli, 120-Število:

Prenatal 21. stoletja z DHA, tabletami in mehkimi geli, 120-števec

Izdelek nima dodanega sladkorja, soli, kvasa ali konzervansov. Edinstvenost tega izdelka je njegova čista, sveža in močna narava, za katero jamči podjetje. Podpira razvoj možganov, oči in hrbtenjače ploda. Strokovno priporoča DHA za nosečnost in dojenje. Vsebuje bistvene vitamine med nosečnostjo.

7. Amway Nutrilite Triiron Folic 90 tablet:

Amway Nutrilite Triiron Folic 90 tablet

Amwayjev izdelek oskrbuje telo z vsem potrebnim železom iz treh različnih virov- železovega bisglicinata, železovega fumarata in gorčične zelenice. To so viri železa, ki jih telo lažje uporablja in prenaša. Pomaga ohranjati zdravje sebe in svojega otroka. Izdelek vsebuje vitamine, potrebne za nosečnost.

8. Fair Haven Pregnancy Plus prenatalni multivitaminski dodatki:

Fair Haven Pregnancy Plus prenatalni multivitaminski dodatki

Zasnovan je za nosečnice in doječe ženske, ki poskušajo zanositi. Ta prenatalni vitamin oskrbuje z vitamini in minerali, ki so najpomembnejši za dobro nosečnost, kot so železo, vitamin C in folna kislina. Pomembno je pri preprečevanju prirojenih okvar živčne cevi. Vsebuje tudi antioksidante za čiščenje telesa in spodbujanje optimalnega reproduktivnega zdravja.

9. Ženske predporodne tablete za en dan plus tekoči geli-60 ea:

Ženske predporodne tablete za en dan plus tekoči geli-60 ea

Ženske prenatalne DHA (tablete in tekoči geli) za en dan so vaš zanesljiv način ohranjanja zdravja pred nosečnostjo in po njej. Vitaminski dodatek pomaga pri zdravem razvoju možganov in oči ploda med nosečnostjo. Ohranja tudi splošno zdravje matere in otroka ter zagotavlja potrebne vitamine za nosečnost.

To so bili nekateri najboljši vitaminski dodatki za nosečnice. Esencialni vitamini imajo različne pomembne funkcije za zdravje in razvoj matere oziroma otroka.

 • Vitamin A pomaga pri rasti kosti in zob.
 • Vitamin D pomaga telesu pri uporabi kalcija in fosforja ter spodbuja močne zobe in kosti.
 • Vitamin E pomaga telesu pri oblikovanju in uporabi rdečih krvnih celic in mišic.
 • Vitamin C je antioksidant, ki ščiti tkiva pred poškodbami in pomaga telesu pri absorpciji železa ter krepi zdrav imunski sistem.
 • Vitamin B1 dvigne raven energije in uravnava živčni sistem, vitamin B2 pa ohranja energijo, dober vid in zdravo kožo.

Izberite vitaminski dodatek, ki ga priporoča vaš strokovnjak, in dajte sebi in svojemu otroku najboljše.