Ena najpogostejših težav med nosečnostjo je intoleranca za laktozo. Laktoza v kravjem ali bivoljem mleku je lahko nekajkrat težko prebavljiva in vodi v bruhanje, ohlapno blato in napihnjenost. Čeprav je pametno, da se izognemo pitju mleka, nas lahko misel, da ne bi popili jutranje skodelice kave, razjezi! Najboljša alternativa – mandljevo mleko. Badam mleko, narejeno iz namočenih in oluščenih mandljev, je polno hranil in ga je mogoče enostavno uporabiti v pripravah na hrano.

Pitje mandljevega mleka med nosečnostjo lahko koristi tako materi kot otroku, saj v tej fazi oskrbuje vse pomembne vitamine in minerale. Preberite, če želite izvedeti še nekaj neverjetnih dejstev o mandljevem mleku.

Zdravstvene koristi mandljev med nosečnostjo

Ali lahko med nosečnostjo pijem mandljevo mleko?

Seveda lahko! Pitje mandljevega mleka med nosečnostjo je izjemno dobro za prehranske koristi. Ne glede na to, ali imate dnevno intoleranco ali ne, pojdite na kozarec mandljevega mleka, da dobite dobroto peščice mandljev na dan. Mandlji v zgodnji nosečnosti so prav tako varni, mandljevo mleko pa tudi.

Ključne prednosti mandljev med nosečnostjo:

Za dojenčka:

 • Mandlji med nosečnostjo so zelo dobri za zdravje vašega otroka. Visoka vsebnost beljakovin v mandljih pomaga pri zdravem razvoju mišične mase pri rastočem otroku. Pomaga pri normalni porodni teži otroka.
 • Vsebnost vitamina E v mandljih pomaga pri zdravem oblikovanju las in kože novorojenčka.
 • Badam med nosečnostjo pomaga pri pridobivanju kalcija, ki je bistven za izgradnjo močnih zob in kosti.
 • Mangan v mandljih uravnava zdravo telesno težo tako pri materi kot pri otroku.
 • Magnezij skrbi za pravilno tvorbo in delovanje centralnega živčnega sistema.
 • Riboflavin, ki je prisoten v mandljih, pomaga pri kognitivnem razvoju otroka.
 • Folati ali vitamin B9, prisotni v mandljih, so ključnega pomena za zdravo tvorbo možganov in centralnega živčnega sistema. Folat prav tako ščiti rastočega otroka pred okvarami živčne cevi v prenatalnih fazah rasti.

Za mamo:

 • Mandljevo mleko vsebuje veliko antioksidantov. Vsebuje vitamin E, ki ima antioksidativne lastnosti. Pomaga pri preprečevanju oksidativnega stresa, ki ga povzroča nosečnost. Vsebuje tudi veliko količino omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo ohranjati zdravje srca. Mandljevo mleko bo zdrava izbira, če iščete alternativo kravjemu mleku.
 • Mandljevo mleko je bogat vir bistvenih vitaminov in mineralov, kot so kalcij, vitamin A, vitamin B12 in vitamin D. Ne vsebuje živalskih stranskih proizvodov in je zato pijača za vse vegane. Popolnoma se prilega veganski nosečniški prehrani. Kosti med nosečnostjo potrebujejo dodatno prehrano. Zato med nosečnostjo potrebujete prehrano, bogato s kalcijem. Mandljevo mleko je odličen vir kalcija. Pomaga ohranjati vaše kosti zdrave in močne.
 • Visok krvni tlak je med nosečnostjo resen problem, saj lahko povzroči preeklampsijo. Kalcij v mandljevem mleku ohranja raven krvnega tlaka pod nadzorom. Če imate gestacijski diabetes, je mandljevo mleko najboljša pijača. Vsebuje “dober” sladkor, ki na telo ne vpliva negativno in lahko pomaga pri boljšem obvladovanju sladkorne bolezni.
 • Mandljevo olje med nosečnostjo ima ogromno koristi za vaše zdravje. Ena največjih prednosti mandljevega mleka je, da za shranjevanje ne potrebujete hladilnika. Mandljevo mleko ima za razliko od kravjega mleka dolg rok trajanja. Če potujete na dolge razdalje med nosečnostjo, morate mandljevo mleko nositi s seboj. Kožne težave med nosečnostjo. Vitamin E, ki je prisoten v mandljevem mleku, pomaga pri zdravljenju aken in pigmentacije ter lahko naredi vašo kožo zdravo in sijočo.

Je mandljevo mleko varno med nosečnostjo?

Mandljevo mleko je na splošno varno za uživanje med nosečnostjo, razen če ste že imeli alergijo na oreščke. Kozarec mandljevega mleka oskrbi telo z vsemi bistvenimi hranili, potrebnimi za rast otroka. Vendar pa je priporočljivo piti v zmernih količinah, da se izognete težavam, povezanim z želodcem.

Kako pripraviti mandljevo mleko?

Namesto mandljev, ki ste jih kupili v trgovini, lahko mandljevo mleko pripravite sami, brez vseh konzervansov:

Boste potrebovali:

 • Mandlji – 1 skodelica
 • Voda – 2 skodelici
 • Mreža za cedenje

Postopek:

 • Mandlje namočite čez noč ali vsaj za 8-10 ur. Dlje ko jih namakate, boljša je kakovost mleka.
 • Mandlje odcedite in jih temeljito sperite.
 • Olupite kožo in jih dajte v mešalnik.
 • Dodajte 2 skodelici vode in mešajte pri visokih hitrostih.
 • Mandlje precedimo in iztisnemo mleko.

Neželeni učinki mandljevega mleka med nosečnostjo:

Mandlji lahko pri nekaterih ženskah povzročijo alergijo. Mandljevo mleko je nizkokalorično in se lahko med nosečnostjo počutite šibke. Lahko zavira delovanje ščitnice. Mandljevega mleka se morate popolnoma izogibati, če že imate motnje v delovanju ščitnice.

Če ste vegan ali imate težave z dnevnikom, zdaj veste, katera je najboljša rešitev! Lahko samo namočite nekaj mandljev in jih stepete, da dobite domače mandljevo mleko. Odlično je tudi pri pripravi kave, čaja in drugih pripravkov. Mandljevo mleko pa na splošno ni kuhano kot običajno mleko. Lahko ga rahlo segrejete ali v mikrovalovni pečici, da se izognete izgubi hranil. Badam mleko morda ne ustreza paleti tistih, ki so vajeni mlečnih izdelkov. Ko pa se navadite, lahko naredite odlično pijačo. Upamo, da ta članek osvetljuje varnost mandljevega mleka med nosečnostjo in odpravlja vse vaše skrbi!

Pogosta vprašanja:

1. Ali je med nosečnostjo varno jesti mandlje s kožo?

Medtem ko je uživanje badam v nosečnosti na splošno varno, se med nosečnostjo priporočajo namočeni mandlji. Mandljeva koža vsebuje tanin, spojino, ki tesni vsa hranila. Ko odstranite kožo, se te sprostijo za absorpcijo. Namakanje mandljev jih olajša prebavljivost kot surovi oreški.

2. Ali obstaja možnost, da se med nosečnostjo pojavi alergija na oreščke z mandlji?

Ženske, ki so že imele alergije na oreščke, imajo med nosečnostjo veliko tveganje, da bodo alergične na mandlje. Tisti, ki nimajo predhodnih alergij na mandlje, imajo skoraj nič možnosti, da bi doživeli kakršne koli reakcije. Omejitev količine pa vam lahko pomaga doseči najboljše koristi brez zdravstvenih težav.

3. Kakšna je priporočena količina mandljev na dan med nosečnostjo?

Mandlji so lahko odlične možnosti prigrizkov. Priporočena količina mandljev za nosečnice je 20-24 oreščkov, kar je približno 164 kalorij energije, 14,3 g maščob in 6 g beljakovin.