Kaj je omotica?

Vrtoglavica je opredeljena za opis širokega spektra občutkov. Kot občutek šibkosti, nestanovitnosti, omedlevice, omotičnosti itd. Čuti ali ustvari lažno prepričanje, da se vaša okolica vrti ali premika.

Omotičnost ali šibkost sta pogost simptom med nosečnostjo. Omotičnost je najpogostejša v prvem trimesečju. Lahko pa se srečate ali doživite med nosečnostjo.

Vrtoglavica med nosečnostjo Vzroki in zdravljenje

Stvari, ki jih morate vedeti:

 •  Med nosečnostjo je pogosto omotično.
 •  Če omotica ne preneha, pokličite svojega zdravnika ali se posvetujte z njim, da se prepričate, da to ni posledica kakšnega drugega osnovnega zdravstvenega stanja.
 •  Ne glede na to, da je omotica normalna, je ne smete jemati zlahka, zato ne smete izvajati intenzivnih vadb, voziti ali ravnati s stvarmi, ki bi lahko škodovale vam ali vašemu otroku.

Ali je omotica znak nosečnosti?

Vrtoglavica med nosečnostjo je običajna stvar, zato je bila v viktorijanski dobi omedlevica ali omotica nezahteven način ugotavljanja, ali je ženska noseča ali ne. To ni natančen znak ali simptom za diagnozo nosečnosti, saj lahko omotico povzročijo tudi drugi razlogi.

Vzroki za omotico med nosečnostjo:

Prvo trimesečje:

Vrtoglavica med nosečnostjo je običajna stvar in samo za ohranjanje zdrave nosečnosti. vedeti je treba vzroke za omotico in imeti popolno znanje, da se lahko spopademo z zapleti med nosečnostjo.

Sprva telo ne proizvaja dovolj krvi, da bi napolnilo hitro rastoči krvni obtok, saj mora biti vaše telo pripravljeno, da zadovolji potrebe dveh teles namesto enega. Tako se bo omotica občasno pojavila med nosečnostjo, zlasti v prvem trimesečju.

Drugo trimesečje:

Približno 12. teden ali drugo trimesečje nosečnosti, saj maternica raste. Prekomerno pritiska na krvne žile, še posebej, če ste v ležečem položaju. Med nosečnostjo se progesteron proizvaja v velikih količinah in zaradi visoke ravni. Krvne žile se lahko sprostijo in razširijo, kar poveča pretok krvi do vašega otroka. Vendar se zmanjša ali upočasni, kar na koncu povzroči nizek krvni tlak. To stanje je odgovorno za zmanjšanje oskrbe s krvjo v možganih in drugih vitalnih organih. Kar vam lahko zavrti glavo. Drugi razlogi za omotico so lahko padec ravni sladkorja v krvi ali dehidracija.

Glavni vzrok je povečanje hormonov. Ki povzročajo sprostitev in širjenje krvnih žil. Vse to se lahko zgodi zaradi sprememb v telesu. Pa tudi zato, ker se telo prilagaja spremembam v presnovi. Večinoma so ženske, ki so anemične ali imajo krčne žile, bolj nagnjene k omotici in omedlevici kot druge. V poznih fazah nosečnosti, zlasti v zadnjem trimesečju, če ležite na hrbtu, je teža otroka popolnoma na vaši maternici. To pa zavira veno cava, to je veno, ki prenaša kri iz spodnjega dela telesa v srce in tako povečuje omotico in omedlevico.

Ker vaše telo podpira presnovo dveh namesto enega. Proizvaja se veliko toplote, ki lahko povzroči tudi omotico, če nosite oprijeta oblačila.

Kako preprečiti omotico med nosečnostjo?

Ker je omotica med nosečnostjo pogost problem. Toda tudi če je to običajno, se temu ne smemo izogniti in uporabiti različne metode. Lahko se prilagodi, da se zmanjša težava omotice v zgodnji nosečnosti.

Obstajajo številni nasveti, ki si jih lahko zapomnite kot zdravilo ali rešitev za omotico med nosečnostjo.

 •  Izogibajte se daljšemu stajanju in tudi če pride do takšne situacije, ki zahteva neprekinjeno dolgotrajno stajanje, potem pazite, da noge držite v gibanju, da povečate prekrvavitev do delov telesa.
 •  Če ste sedeli ali lagali, se izogibajte prehitremu vstajanju, počasi stojte ali spreminjajte položaj. To je še posebej pomembno, ko vstajate iz kopeli ali že dolgo sedite ali ležite
 •  Bodite redni pri obrokih. Ne upajte preskočiti obrokov, saj vaše telo potrebuje dovolj hranljivo prehrano za dve osebi. V svoje obroke vključite uravnoteženo prehrano in zdravo prehrano. Izogibajte se dolgim ​​presledkom med obroki, jejte v rednih presledkih.
 • Tudi sredi drugega trimesečja ležite na hrbtu, da se izognete zatiranju maternice zaradi teže otrokovega telesa.
 •  Izogibajte se vročim kopeli in prham, saj vaše telo že proizvaja dovolj toplote. Kar lahko povzroči omotico in druge resne zaplete med nosečnostjo ter težave pri dojenčku.
 •  Nosite ohlapna in udobna oblačila, da se izognete omejeni cirkulaciji, saj je to eden glavnih vzrokov za omotico.
 •  Če se počutite omotično, lezite, če je mogoče, ali sedite z glavo med koleni. Tako se poveča pretok krvi v možgane, kar lahko pomaga pri obvladovanju omotičnosti.

Drugi nasveti:

 •  Poskrbite, da boste zaužili dobro količino vode, saj je omotica lahko posledica dehidracije. Priporočajte si vsaj osem kozarcev vode na dan in več, če je vreme vroče ali če trenirate. Da bi se izognili dehidraciji, je treba telesu zaužiti dobro količino tekočine.
 •  Poskrbite, da boste zadihali svež zrak. Ker je v zamašenem ali pregretem zaprtem prostoru lahko tudi omotica. Če se počutite zelo omedlevi, pojdite 5 minut stran ven na svež zrak za lajšanje vrtoglavice in druge simptome nosečnosti, kot sta edem ali zaprtje.

Čeprav je omotica med nosečnostjo pogosta. Če težava ne preneha, se obrnite na svojega zdravnika, ker ni nujno, da je to normalno. Lahko je tudi zaradi katerega koli drugega zdravstvenega stanja. Če omotico spremlja vaginalna krvavitev ali bolečina v trebuhu, je to lahko znak zunajmaternične nosečnosti ali odcepitve posteljice.

Druge težave vključujejo omotico skupaj z zamegljenim vidom ali glavobole ali palpitacije. Takšna stanja so lahko posledica kakšne druge bolezni ali hude anemije, zato se morate obrniti na svojega zdravnika za nadaljnjo diagnozo težave in zdravljenje v skladu z zahtevami stanja in njegovo resnostjo.