Ni veliko ljudi, ki radi uživajo zelje zaradi neprijetnega vonja, ki ga nosi. Vendar ima ta zelenjava impresiven seznam hranil. Zato je nujno, da ga vključite v prehrano. Še posebej, če ste noseči. V tem članku bomo povedali, kako zelje (patta ghobi) koristi pri nosečnosti. In previdnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati pri uživanju istega. Preberite tukaj, da razjasnite vse svoje dvome in zmote glede uživanja zelja med nosečnostjo.

Prednosti zelja med nosečnostjo

Hranilna vrednost zelja v nosečnosti:

V skladu z USDA so naslednja hranila in njihova količina prisotna v 100 g surovega zelja.

Hranilo                                       Količina

Kalorije 25 kcal

Ogljikovi hidrati 5,8 g

Beljakovine 1,28 g

2,5 g vlaknin

Maščobe 0,1 g

Vitamin 0,061 mg

C vitamin 36,6 mg

K vitamin 76mcg

Folna kislina 43mcg

Piridoksin 0,124 mcg

Niacin 0,234 mg

0,04 mg riboflavina

Tiamin 0,037 mg

Kalij 170 mg

Natrij 18 mg

Kalcij 40 mg

Železo 0,47 mg

Magnezij 12 mg

Cink 0,18 mg

Fosfor 26 mg

* Kjer je g = grami, mg = miligrami in mcg = mikrogrami

Uživanje rdečega zelja med nosečnostjo. Je odlična alternativa belemu zelju. Ker je še toliko bolj hranljiva in okusna.

rdeče zelje med nosečnostjo

Ali je varno jesti zelje med nosečnostjo?

Zelje je bogat vir različnih hranil. Zelje samo po sebi ne povzroča škode. Tudi če ga uživate med nosečnostjo. Sicer pa nekuhano ali surovo zelje morda ni varen način za uživanje med nosečnostjo. Ker se lahko zlahka okuži z različnimi bakterijami in glivicami. Poleg tega povzročajo bolezni, ki se prenašajo s hrano. Na primer listerija, ki se lahko izkaže za nevarno za nosečnost. Sledijo varni načini uživanja patta ghobi med nosečnostjo.

 • Zelje pravilno operemo in uparimo, skuhamo ali pražimo pred uživanjem.
 • Pojdite na ekološko zelje, saj je manj nagnjeno k listeriji.
 • Zaužijte ga takoj po kuhanju. Ker dolgotrajno kuhanje lahko spremeni njegove hranilne vrednosti.

Previdnostni ukrepi med uživanjem zelja med nosečnostjo:

Bolezen, ki se prenaša s hrano, imenovana Listeria, ki sicer nima vpliva na osebo, lahko med nosečnostjo povzroči več težav. Na primer splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod. Zato je pri uživanju zelja med nosečnostjo nujno upoštevati nekatere previdnostne ukrepe:

 • Nikoli ne kupujte rezanega ali naribanega zelja. Ker se vsebnost vitamina C po rezanju v veliki meri zmanjša.
 • Ne prekuhavajte zelja, saj se lahko spremeni ali zmanjša. Njegova hranilna vrednost je v veliki meri.
 • Zelje temeljito operite, da se prepričate. Je brez mikrobov ali toksinov.

Je zelje dobro za nosečnost?

Pričakovana zdrava mama ne sme nikoli ogrožati svojega načrta prehrane. Ali lahko nosečnica jedo zelje? Imeti popolno rešitev tega ponavljajočega se vprašanja in razumeti. Kako ta zelena zelenjava zagotavlja potrebne hranilne sestavine. Poglejmo njegove različne prednosti:

Prednosti zelja za nosečnost:

Zelje je bogato z različnimi vitalnimi hranili. Z uživanjem zelja med nosečnostjo boste zagotovili, da boste izkoristili vsa hranila, ki so mu lastna. Naslednje točke bodo dokazale, da zelje koristi med nosečnostjo.

1. Izboljša prebavo:

Zelje je bogato s prehranskimi vlakninami. To pomaga uravnavati gibanje črevesja in tako izboljša prebavo. Zaprtje, ena najpogostejših pritožb med nosečnostjo. To je mogoče hitro rešiti z redno vključitvijo zelja v dnevno prehrano.

2. Izboljšanje zdravja DNK:

Zelje je bogato s folno kislino. Znano je, da je ključnega pomena za izgradnjo plodove DNK. Zato pomaga pri zaščiti vašega malčka pred prirojenimi deformacijami nevralne cevi.

3. Nizkokalorična hrana:

Zelje je nizkokalorično živilo. Tako uživanje zelja pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže. Kar je med nosečnostjo velika skrb.

4. Preprečuje gestacijski diabetes:

Zelje vsebuje veliko prehranskih vlaknin. To pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšuje tveganje za gestacijski diabetes.

5. Boj proti raku:

Vijolično zelje vsebuje sredstvo proti raku, in sicer antocianine. Redno uživanje vijoličnega zelja tako pomaga pri preprečevanju raka.

6. Izboljša imuniteto in zdravje kosti:

Zelje vsebuje opazno količino vitamina C in vitamina K. Medtem ko vitamin C izboljša zdravje kosti, vitamin K znatno poveča imuniteto.

7. Uravnava krvni tlak:

Zelje je bogato z različnimi minerali in tudi elektroliti. Kot so železo, kalcij, kalij, magnezij in fosfor. Imajo pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka in srčnega utripa.

8. Zmanjšuje tveganje za nosečniško anemijo:

Zaradi pomanjkanja železa je oseba anemična. Zelje je bogato z železom, zato zmanjšuje tveganje za nosečniško anemijo.

9. Zmanjšanje nosečniškega edema:

Zeljni listi lahko izločijo odvečno tekočino iz telesa. Zato pomaga pri zmanjševanju oteklin, ki se najpogosteje pojavijo med nosečnostjo. Liste samo zavijte na oteklo območje in olajšalo bo bolečino in nelagodje ter zmanjšalo tudi oteklino. Liste zamenjajte, ko se zmočijo. Ponavljanje dvakrat na dan bo znatno zmanjšalo edem.

Tako je zdaj očitno, da je zelje nujno vključeno v prehrano nosečnice. Toda kot pričakujoča mama morate biti pri uživanju katere koli hrane še posebej previdni.

Neželeni učinki uživanja zelja med nosečnostjo:

Možni stranski učinki uživanja zelja med nosečnostjo so naslednji:

 • Zastrupitev s hrano lahko nastane, če jeste surovo zelje.
 • Ko ste alergični na zelje. Lahko povzroči več škode kot koristi.
 • Če imate samo težave s ščitnico. Uživanje zelja lahko to poslabša, ker se absorpcija joda še dodatno zmanjša.

Kako zelje vključiti v svojo prehrano:

Spodaj so različni načini, na katere lahko zelje vključite v svojo prehrano:

 1. Zelje skuhajte s cvrtjem.
 2. Naredite zeljno parato. S suhim praženjem zelja in dodajanjem začimb po okusu.
 3. Zelju lahko celo dodate gratiniran zelenjavni gratin, da okrepite njegov okus.

Bistvo je poraba zelja med nosečnostjo. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti ni le varen, ampak tudi slaven. Med nosečnostjo je zelo zdrava. In obstajajo različni načini, kako ga lahko vključite v svojo prehrano. Jemanje surovega zelja med nosečnostjo pa je lahko nevarno. Ker lahko povzroči zastrupitev s hrano. Zato se izogibajte uživanju kot solato.

Pogosto zastavljena vprašanja:

V1. Kakšne so sorte zelja in katera vrsta je najboljša za uživanje med nosečnostjo?

Odgovor: Po vsem svetu je na voljo več kot 400 sort zelja. Belo in rdeče zelje pa veljata za najboljša za uživanje. Ker so bogati z različnimi minerali in hranili.

V2. Ali lahko med dojenjem jeste zelje?

Odgovor: Zelje se zelo uporablja za zmanjšanje povečanja prsi. O neželenih učinkih pri otroku niso poročali. Kdo se je hranil z zeljem, je uporabil prsi. Poleg največje skrbi pri nastajanju kolik pri dojenčkih. Tudi uživanje zelja med dojenjem se je izkazalo za neutemeljeno, saj ni povezave. Lahko se vzpostavi med obema. Zato je zelje varno uživati ​​med dojenjem.

V3. Ali je ohrovtov sok varen med nosečnostjo?

Odgovor: Zeljeni sok pripravimo iz surovega zelja. In uživanje surovega zelja med nosečnostjo sploh ni priporočljivo. To je zato, ker je surovo zelje nagnjeno k mikrobam in bakterijam. In lahko povzroči tudi zastrupitev s hrano. Kar se lahko izkaže za usodno za nosečnost. S povzročanjem hudih zapletov, kot so spontani splav, mrtvorojenost in drugi.