Slive so eno najbolj barvitih in prijetnih sadežev, ki slovi po vsem svetu. Ker je na voljo več kot 100 sort sliv, so znane po vsem svetu. V Indiji so znani tudi kot ‘Aloo Bukhara.’ Okus sliv sega od kislega do sladkega in je zelo sočno in hranljivo sadje. Je pa varno za uživanje med nosečnostjo veliko vprašanje. Poskusimo analizirati koristi in stranske učinke uživanja sliv med nosečnostjo.

Zdravstvene koristi sliv med nosečnostjo

Vaša prehrana med nosečnostjo mora vsebovati veliko sadja in sokov. Ena izmed njih bi morala biti sliva. Ima veliko koristi za zdravje. Uživanje sliv v nosečnosti lahko olajša zaplete v fazi in tudi po njej. Tukaj je nekaj koristi slive med nosečnostjo.

Ali je med nosečnostjo varno jesti slive?

Slive bodo zagotovo odlična izbira za uživanje nosečnic. Plodovi so zelo hranljivi in ​​imajo med nosečnostjo številne koristi tako za mater kot za otroka. Če pa imate težave z ledvicami, morate biti previdni glede njegove porabe in se pred uživanjem sliv med nosečnostjo posvetovati z zdravnikom.

Hranilna vrednost sliv med nosečnostjo:

Spodaj je navedena prehrana, ki jo je med nosečnostjo zaužila 100 g sliv.

Količina hranil

 • Kalorije 46 kcal
 • Ogljikovi hidrati 11,4 g
 • Beljakovine 0,7 g
 • 1,4 g vlaknin
 • Maščobe 0,28 g
 • Folat 5mcg
 • Pantotenska kislina 135mcg
 • Niacin 417mcg
 • 29 mg piridoksina
 • Riboflavin 26 mg
 • Kalij 157 mg
 • Tiamin 28mcg
 • Vitamin 200mcg
 • C vitamin 9,5 mg
 • E vitamin 260mcg
 • K vitamin 6,4mcg
 • Kalcij 6 mg
 • Železo 170 mcg
 • Magnezij 7 mg
 • Mangan 52mcg
 • Cink 100mcg
 • Fosfor 16 mg

Kjer je g = grami, mg = miligrami, mcg = mikrogrami

Sliva med nosečnostjo 2

Prednosti uživanja sliv v nosečnosti:

1. Nadzira povečanje telesne mase:

Kljub temu, da je sliva sadje, so ogljikovi hidrati v obliki sadnega sladkorja relativno nizki. Zato je to odlična možnost, da se nizkokalorični hrani doda nosečniška prehrana, da dobi potrebna hranila, vendar preveri povečanje telesne mase.

2. Ohranja vid:

Študije kažejo, da vsakodnevno uživanje sliv zmanjšuje možnosti za razvoj degeneracije mrežnice. To je bolezen, ki je pri starejših ljudeh znana po izgubi vida.

3. Dobro za razvoj možganov:

Slive vsebujejo močne antioksidante, kot so polifenoli in antociani, ki ščitijo vsebnost lipidov v možganih in tako preprečujejo možganskim celicam oksidativno degeneracijo.

4. Preprečevanje prezgodnjega poroda:

Med nosečnicami je pogost strah pred prezgodnjim porodom. Prezgodnji porod je lahko boleč in lahko celo vodi do mrtvorojenosti. Slive vsebujejo dobro količino magnezija. Vsebnost magnezija v njih lahko sprosti vaše mišice. To pa lahko pomaga preprečiti prezgodnje popadke in porod.

5. Absorpcija železa:

Srce med nosečnostjo črpa dodatno kri, da zadovolji potrebe rastočega otroka, kar lahko vodi v anemijo. Slive vsebujejo vitamin C, ki je ključnega pomena za boljšo absorpcijo železa iz vaše običajne prehrane.

6. Preprečevanje zaprtja in hemoroidov:

Med nosečnostjo lahko dodatni hormoni in rastoča maternica močno vplivajo na prebavni sistem matere, zaradi česar je zelo počasen. Zaradi tega so težave, kot so napihnjenost, zaprtje in hemoroidi, zelo razširjene. Slive so polne vlaknin, ki olajšajo gibanje črevesja in se tako počutijo bolje.

7. Odprava stresa in utrujenosti:

Zaradi nosečnosti se matere počutijo šibke, utrujene in brez energije. Ker je raven energije dosegla dno, večina pričakovanih mater izziva normalno življenje. Dodajanje sliv v nosečniško prehrano je odličen način, da dobite energijo in ostanete aktivni, saj so bogati z antioksidanti in kalijem. To je velika korist med slivami med nosečnostjo.

8. Izboljšanje zdravja kosti:

Nosečnost lahko vpliva na materine kosti, ker nerojen otrok potrebuje zdravo oskrbo s kalcijem za razvoj lastne skeletne strukture. Zato zdravniki med nosečnostjo predpisujejo dodatke kalcija. Slive so organske alternative, saj so zelo bogate z vitaminom K, ki skupaj s kalcijem in vitaminom D ohranja vaše kosti zdrave.

9. Okrepitev imunskega sistema:

Bolezni, kot so gripa, prehlad, driska itd., Se v normalnih dneh morda ne zdijo resne. Med nosečnostjo pa imajo lahko tudi najpogostejše bolezni resne posledice. Slive vsebujejo vitamin C, ki pomembno krepi imunski sistem in preprečuje pogoste bolezni.

10. Preprečevanje strjevanja krvi:

Znano je, da uživanje slivovih plodov med nosečnostjo preprečuje strjevanje krvi zaradi sadja, ki vsebuje zdrav odmerek vitamina K.

11. Obvladovanje gestacijskega diabetesa (GD):

Večina nosečnic ima pogoste težave z gestacijskim diabetesom. Da ne pride do GD, morate zagotoviti, da je vaša prehrana sestavljena iz živil z nizkim glikemičnim indeksom. Slive med nosečnostjo so zaradi svojega zelo nizkega glikemičnega indeksa eno najboljših sadežev, ki jih lahko zaužijete za preprečevanje ali obvladovanje gestacijske sladkorne bolezni..

12. Uravnavanje krvnega tlaka:

Preeklampsija ali visok krvni tlak ima lahko škodljive posledice in se lahko celo izkaže za usodno med nosečnostjo. Slive vsebujejo kalij, ki uravnava krvni tlak. Slive imajo visoko vsebnost vlaknin, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za preeklampsijo.

Neželeni učinki sliv med nosečnostjo:

Uživanje sliv med nosečnostjo ima nekaj stranskih učinkov. So kot spodaj:

 1. Nizko kalorično – slive so nizkokalorične, kar je dobro za preverjanje povečanja telesne mase in tudi sladkorne bolezni. Vendar so kalorije ključnega pomena za presnovo. V prvem trimesečju morate zaužiti 1800 kcal, v drugem trimesečju 2200 kcal in v tretjem trimesečju 2400 kcal.
 2. Slive lahko poslabšajo težave z ledvicami – Če nimate težav z ledvicami, nadaljujte in brez strahu uživajte slive. Če pa imate težave z ledvicami, bodite previdni, saj slive vsebujejo oksalate, kar lahko poslabša nastanek ledvičnega kamna.

Priporočene količine sliv med nosečnostjo:

Dnevna poraba sliv se bo razlikovala glede na starost, spol, zdravstveno stanje itd. V povprečju pa lahko oseba brez težav zaužije 100 g sliv na dan. Čeprav so slive izredno okusne in neustavljive, jih je treba zaužiti le v zmernih količinah, da se izognemo zgoraj omenjenim možnim stranskim učinkom.

Kako jemati slive med nosečnostjo?

Med nakupom sliv izberite svetlo rdeče, saj so zelo sočne. Izogibajte se tistim, ki so nagubane, podplutene, nezrele ali poškodovane. Rok uporabnosti sliv se poveča, če jih shranite v plastične zadrge v hladilniku.

Sledijo različne metode, s katerimi lahko slive vključite v svojo nosečnostno prehrano:

 • Slive, ki so sadje, jih lahko jeste surove, potem ko jih temeljito operete.
 • Slive opečemo z muškatnim oreščkom, cimetom v prahu, ingverjem v prahu in pomarančnim koncentratom.
 • Naredite slivovo omako, ki bo odlično dopolnila angleški zajtrk.

Koristi slive med nosečnostjo, zato jih je treba vključiti v nosečniško prehrano, razen če ima kdo težave z ledvicami. Uživanje sliv med nosečnostjo ima nekaj stranskih učinkov. Z visoko vsebnostjo oksalatov lahko povečajo možnosti za nastanek ledvičnih kamnov. Nimajo kalorij, kar ni idealno za mater ali otroka. Torej, je sliva dobra za nosečnost? Kljub nekaj negativnosti so slive zdrav dodatek k nosečniški prehrani.

Uživanje sliv med nosečnostjo je v redu in pravzaprav zelo priporočljivo tudi zaradi edinstvene prehranske kombinacije, ki jo nosi. Pred uživanjem aloo bukhare med nosečnostjo pa se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate težave z ledvicami.

Pogosto zastavljena vprašanja

V1. Ali je med nosečnostjo varno jesti suhe slive?

Odgovor: Slive so drugo ime sliv ali Aloo Bukhara. Med nosečnostjo imajo številne koristi za zdravje in so izjemno varni. Razen če ima kdo težave z ledvicami, slive med nosečnostjo nimajo potencialnih stranskih učinkov.

V2. Ali so slive dobre za vašo kožo?

Odgovor: Uživanje sliv zategne kožo in izboljša teksturo kože. Zmanjšuje tudi pege na koži in pomlajuje kožo ter ji daje sijaj. Zato je uživanje sliv dobro za kožo.

V3. Zakaj te slive naredijo?

Odgovor: Tako kot mnoge druge vrste sadja so tudi slive bogate z netopnimi prehranskimi vlakni. Tako pospešijo proces prebave in pripomorejo k hitrejšemu čiščenju črevesja. Zato se po zaužitju sliv počutite pokakane. Če se med nosečnostjo soočate z zaprtjem, vam lahko uživanje sliv pomaga pri gibanju črevesja.