Ste ljubitelj zelenega čaja in ste pripravljeni ustvariti družino? Potem bo največje vprašanje, ki bo verjetno preganjalo. Ali lahko nosečnice pijejo zeleni čaj in kakšna je varna količina za uživanje? Zeleni čaj, ki velja za zelo zdravo pijačo, sicer med nosečnostjo morda ni varen? Preberite tukaj, če želite izvedeti o koristih in stranskih učinkih pitja zelenega čaja. Pa tudi varna količina uživanja zelenega čaja na dan.

Ali je med nosečnostjo varno piti zeleni čaj?

Ali je med nosečnostjo dobro piti zeleni čaj? Med nosečnostjo je večina žensk tako zmedenih glede pitja zelenega čaja. Toda pravi odgovor je pritrdilen. Nosečnice so varne za pitje zelenega čaja med nosečnostjo, če je v zmernih količinah. Med nosečnostjo natančno v prvem trimesečju raste otrokova nevronska cev in za njeno pravilno rast je pomembna folna kislina.

Po drugi strani pa lahko pitje izjemno velike količine zelenega čaja prepreči pravilno absorpcijo folne kisline v telesu. Folna kislina je pomembno hranilo, večinoma v prvih 12 tednih nosečnosti. Ena majhna raziskava priporoča, da lahko dojenčki povečajo okvare nevralne cevi, na primer spina bifida, ki je posledica pomanjkanja folne kisline, in v primeru, ko matere pijejo veliko zelenega čaja v primeru spočetja. Če se torej ne morete popolnoma izogniti zelenemu čaju, vzemite skodelico ali pa največ dve na dan.

Zeleni čaj med nosečnostjo

Varno je, da med nosečnostjo pijete 200 mg kofeina, kar je enako eni skodelici kave 8-12 unč (odvisno od sorte) ali štirim 8-unčnim skodelicam zelenega ali črnega čaja vsak dan.

Prednosti pitja zelenega čaja med nosečnostjo:

 1. Zeleni čaj povečuje možnosti zanositve, saj vsebuje lastnosti za povečanje plodnosti, kot so vitamin C, antioksidanti in različni drugi minerali.
 2. Zeleni čaj pomaga uravnavati krvni tlak in tako preprečuje resno stanje, imenovano preeklampsija.
 3. Ker je močan vir antioksidantov, pomaga pri boju proti boleznim, kot so rak, bolezni srca, krvni tlak itd.
 4. Pomaga pri nadzoru nihanj razpoloženja.
 5. Zeleni čaj pomaga pri prebavah in zaprtju – pogosta pritožba med nosečnostjo.
 6. Zeleni čaj krepi kosti in jih krepi.
 7. Raziskave so pokazale, da zeleni čaj upočasni rast rakavih celic.

Tveganja zelenega čaja med nosečnostjo:

Zeleni čaj ima veliko koristi, če ga pijete v predpisani količini. Spodaj so navedeni neželeni učinki zelenega čaja med nosečnostjo, ki jih je treba poznati, preden jih zaužijete:

 • Zeleni čaj ovira absorpcijo železa v telesu. Železo je potrebno za proizvodnjo hemoglobina. Prekomerno pitje zelenega čaja lahko pri nosečnicah povzroči gestacijsko anemijo.
 • Folna kislina velja za eno najpomembnejših hranil med nosečnostjo, saj preprečuje živčne okvare pri dojenčku. Prekomerna poraba zelenega čaja lahko zavira absorpcijo folne kisline v telesu in tako poveča tveganje za prirojene živčne motnje.
 • Zeleni čaj dvigne raven metabolizma. Med nosečnostjo je presnova že zelo visoka in njeno nadaljnje povečanje je lahko škodljivo.

Vrste zelenega čaja za nosečnice:

Zeleni čaj, ki postaja vse bolj priljubljen v Indiji, ga zaradi številnih zdravstvenih koristi že stoletja uživajo na Japonskem in Kitajskem. Spodaj so navedene različne vrste zelenega čaja, ki jih boste morda želeli poskusiti poleg običajnega zaradi njihovih dodatnih prednosti.

 • Mint Green Tea – Ta zeleni čaj ima okrepljen osvežujoč okus, ki vam pomaga pri okrevanju od jutranje slabosti. Njegova neverjetna aroma ima okrepljeno obnovitveno moč, ki pomaga povečati raven energije in dvigniti razpoloženje.
 • Tulsi zeleni čaj – Tulsi ima svoj značaj v starodavni Ajurvedi zaradi svojih neverjetnih zdravilnih lastnosti. Njegova kombinacija z zelenim čajem je čudovita mešanica. Pomaga pri preprečevanju napada telesa na škodljive proste radikale, krepi imuniteto in zmanjšuje stres.
 • Himalajski zeleni čaj – To je ekološki zeleni čaj, nabran iz vznožja Himalaje. Deluje kot odličen razstrupljevalec in pomaga pri spopadanju z utrujenostjo med nosečnostjo.

Koliko zelenega čaja je treba zaužiti vsak dan?

Ni raziskav, ki bi dokazale, da je pitje zelenega čaja med nosečnostjo lahko škodljivo. Ker pa je bogat z antioksidanti, lahko preveč zelenega čaja ovira absorpcijo železa in folne kisline v telesu, kar se lahko izkaže za usodno za nosečnost. Torej, da bi bili varnejši, bi med nosečnostjo zaužili eno ali dve skodelici zelenega čaja več kot dovolj.

Nasveti za pitje zelenega čaja med nosečnostjo:

Upoštevanje naslednjih nasvetov bo zagotovilo, da vam zeleni čaj, ki ga pijete med nosečnostjo, koristi le in vam ne škodi:

 1. Popijte največ 2-3 skodelice zelenega čaja.
 2. Pred pitjem, če je mogoče, sami odstranite kofein, tako da 30 sekund napolnite vrček vode in v vrečko zelenega čaja potopite vrečko. Zdaj zaužijte zeleni čaj, pripravljen tako, da isto vrečko čaja postavite v svež vrč tople vode, in presenečeni boste, ko boste videli, da je bil vaš zeleni čaj brez kofeina.

Ni uradnega nasveta, ki bi povedal, da je uživanje zelenega čaja med nosečnostjo škodljivo. Vsi smo različni in prav tako vsaka nosečnost. Poslušati je treba signale, ki jih daje telo. Ali zeleni čaj pozitivno ali negativno vpliva na vaše telo, lahko ugotovite sami. Zato bodite previdni in preudarni pri odločanju, ali morate med nosečnostjo uživati ​​zeleni čaj ali ne. Pazite, da ne pretiravate, in morate omejiti vnos zelenega čaja na največ 2 skodelici na dan.

Pogosto zastavljena vprašanja:

V1. Koliko zelenega čaja naj zaužijem med nosečnostjo?

Odgovor: Čeprav je pitje zelenega čaja koristno, lahko prekomerno uživanje le-tega ovira absorpcijo železa in folne kisline v telesu, kar je med nosečnostjo zelo pomembno. Uživanje 2 skodelic zelenega čaja na dan velja za varno količino med nosečnostjo.

V2. Kakšni čaji so med nosečnostjo varni?

Odgovor: Sledijo različne vrste zeliščnih čajev, ki veljajo za varne za uživanje med nosečnostjo:

 • Čaj iz kamilice
 • Čaj iz melise
 • 4 koprivni čaj
 • Rooibos čaj
 • Čaj iz poprove mete
 • Ingverjev čaj
 • Čaj iz malinovih listov

V3. Je zeleni čaj dober za zanositev?

Odgovor: Zeleni čaj pomaga pri hidrataciji telesa in povečuje sluz v materničnem vratu, kar olajša potovanje semenčic za oploditev jajčeca. Prav tako je bogat z različnimi minerali in antioksidanti, ki pomagajo pri nosečnosti. Zato zmerno pitje zelenega čaja lahko poveča plodnost.