Agra, dežela Taj Mahala in nekdanja prestolnica velikega mogolskega cesarstva, ne odmeva le s številnimi veličastnimi spomeniki, ki obkrožajo mesto, ampak z enako čudovitimi zgodovinskimi vrtovi in ​​novozgrajenimi parki, ki krasijo kraj.

Lepi parki v Agri s slikami:

Tu je seznam najboljših parkov v Agra, Indija.

1. Park Paliwal:

parki v Agri

Paliwal Park v osrčju Agre velja za enega najboljših mestnih parkov in se uvršča na seznam krajev za obisk v Agri. Park, ki se razprostira na površini približno 70 hektarjev, vključuje veliko različnih dreves in majhno jezero, ki je odprto za čolnarjenje. Prej znan kot Hewitt Park, so ga preimenovali v spomin na Shri Krishna Dutt Paliwal, prvega finančnega ministra Uttar Pradesha. Obdan z mnogimi izobraževalnimi inštituti, je idealno mesto za druženje obiskovalcev fakultete. Park privablja tudi jutranje sprehajalce in mlade, ki se med poletnimi počitnicami najbolje izkoristijo ob različnih igrah.

2. Mehtab Bagh:

parks-in-agra-mehtab-bagh

Mehtab Bagh, ki dobesedno pomeni Mesečev vrt, je zadnji od 11 vrtov, zgrajenih z mogoli, ob bregu Yamuna. Zgrajen nasproti trdnjave Taj Mahal in Agra, je bil vrt z belimi mavčnimi stezami, zračnimi paviljoni, bazeni in fontanami, sadnim drevjem, rastlinami in grmičevjem prvotno ustvarjen, da bi zagotovil idealen pogled na Taj Mahal. Ker je park propadel, so ga v zadnjih letih obnovili in mu povrnili prvotno veličino, ki je zdaj postala odlično mesto za občudovanje velikega mavzoleja.

3. Ram Bagh:

parks-in-agra-ram-bagh

Najbližji 5 km proti severovzhodu Taj Mahala je najstarejši Mughal vrt v Agri, ki ga je prvotno zgradil cesar Babur leta 1528, Ram Bagh je bil prvi perzijski vrt, ki je bil ustvarjen kot idealni islamski raj. Dobesedno pomeni vrt sprostitve, verjel je, da se je Babur umaknil od skrbi vladanja kraljestva. Vrt je polepšan z obilico vodnih poti in vodnjakov ter je odlično mesto za piknik.

4. Vrtovi Dayalbagh:

parki-v-agra-dayalbagh-vrtovih

Vrtovi Dayalbagh, ki se nahajajo 15 km od Agre, so spominski vrt, zgrajen v spomin na ustanovitelja “gibanja Radha soami Satsang”. V vrtnih prostorih je velik spomenik iz čistega belega marmorja, posvečen Shiv Dayal Sahib. Visok je 110 čevljev in obdan z veličastnimi stebri. Spomenik je infuzija vihar, mošej, templjev in gurudvar, katerih mešane religije so bile osnova pridiganj Shiv Dayal Sahiba. Park je vse leto zelo obiskan, največja atrakcija pa je impresivno arhitekturno delo velikega spomenika.

5. Park Shahjahan Agra:

parks-in-agra-shahjahan-garden

Park Shah Jahan v Agri je eden izmed številnih čudovitih in najatraktivnejših vrtov obdobja Mughal. Park je bujno prostranstvo zelenja in panoramske lepote, ki mu daje skoraj čarobno privlačnost. Obdan s čistim svežim zrakom in bogato zgodovino je park idealen kraj za prebivalce in turiste, da se sprostijo od dnevnega odmerka življenja.

6. Vrt Taj Mahal:

parks-in-agra-taj-mahal-garden

Vrt Taj Mahal, ki krasi tla, na katerih stoji indijski ljubljeni Taj Mahal, je brez dvoma najbolj priljubljen od vseh vrtov v mestu Agra. Čudovit vrt, zgrajen v perzijskem slogu, naj bi simboliziral raj in pravi raj. S svojimi odlično urejenimi tratami in bujnim zelenjem je vrt, ki vodi od glavnega vhoda, prav tako privlačen kot veliki mavzolej, ki privablja ljudi od daleč in blizu, da bi uživali v njegovi lepoti.

7. Naravni park Taj:

park-in-agra-taj-nature-park

Ta park, znan tudi kot Tajski sprehod po naravi, se nahaja 500 metrov od Taj Mahala in je obdan z visokimi travniki, bogatimi z rastlinstvom in živalstvom. Park ponuja slikovit pogled na Taj Mahal v ozadju, hkrati pa obiskovalce izobražuje o raznolikih in edinstvenih vrstah divjih živali in rastlin, ki jih najdemo tukaj.

8. Delfin Vodni svet:

park-in-agra-delfin-water-park

Vodni park Dolphin obljublja zabaven dan, poln veselja in vodnih iger. Ta zabaviščni park je namenjen otrokom in odraslim z veliko možnostmi zabave. Park je preplavljen z 2 hektarji velikega jezera, vrtom ob obali jezera, športnim kompleksom, klubom zdravja in celo hotelom in kočo za odlično počitnikovanje ob koncu tedna..

9. Ptičje zavetišče Sur Sarovar:

parks-in-agra-sur-sarovar-svetišče za ptice

To narodno zavetišče za ptice, ki se nahaja približno 20 km od Agre, je bivališče več kot 100 vrst stalnih in selivskih ptic. Svetišče je dodatno obdano s slikovitim jezerom, imenovanim Keetham, v katerem živijo številne zimske ptice selivke. Če ste ljubitelj ptic, bi to morali biti v zimski sezoni.