Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, ki so bistvene za pravilno rast in razvoj telesa. Človeško telo lahko proizvaja določene aminokisline, ki so potrebne za proizvodnjo beljakovin. Nekatere aminokisline pa je treba pridobiti iz zunanjih (rastlinskih ali živalskih) virov beljakovin. V povprečju je RDI ali priporočeni dnevni vnos beljakovin za moške, stare od 19 do 70 let, 56 gramov, za ženske, stare od 19 do 70 let, pa 46 gramov. Presežek beljakovin se spremeni v energijo. V tem članku razpravljamo o prehranskem načrtu z visoko vsebnostjo beljakovin.

Dieta z visoko vsebnostjo beljakovin

Prehrana, ki vsebuje vsaj petdeset odstotkov beljakovin, se imenuje prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin. Mnogi ljudje se za hujšanje odločajo za visoko beljakovinsko prehrano. Ta prehrana skupaj z visoko vsebnostjo beljakovin mora vsebovati tudi zmerne ogljikove hidrate. Za zmanjšanje maščob v krvi pa morate redno telovaditi. Ta prehrana pomaga tudi pri ohranjanju vitkega tkiva, ki je potrebno za kurjenje maščob, ki se uporablja kot gorivo.

Kako beljakovine natančno zmanjšujejo apetit:

Za znanstvenike je še vedno skrivnost, kako beljakovine zmanjšujejo apetit. Po mnenju raziskovalcev beljakovine povzročajo, da možganske celice prejmejo nižjo raven hormonov, ki so stimulansi apetita. Z manj trni insulina je tudi nihanje ravni sladkorja nizko. Tako lahko čutite manj hrepenenja. Po podatkih Ameriškega združenja za dietetiko beljakovine dobro delujejo kot lahki ogljikovi hidrati ali maščobe.

Tabela prehrane z visoko vsebnostjo beljakovin:

Živila, o katerih bomo govorili spodaj, so nekatera izmed najboljših živil, ki telesu zagotavljajo zadostno količino beljakovin in jih boste lahko porabili precej enostavno, saj se jih večina zlahka prebavi. Nekatera živila, bogata z visoko vsebnostjo beljakovin, so naslednja. Ta živila morate dodati v jedilnik za visoko vsebnost beljakovin skupaj z drugimi koristmi.

Piščančja ali purana prsa:

100 g piščančjih prsi vsebuje 30 g beljakovin. Razmerje beljakovin in kalorij je 1 g beljakovin na 4,5 kalorije. Če se odločite za 69 gm piščančje noge, boste dobili 18 g beljakovin.

Ribe (losos, tuna, morska plošča):

Vsebnost beljakovin je 26 g na 100 g rib. Za tuno, morsko ploščo in lososa je vsebnost beljakovin 22 g. Za trske je 20 gm. Razmerje beljakovin in kalorij je 1 g beljakovin na 4,5 kalorije.

Svinjski led (kotleti):

100 g svinjskega kosa vsebuje 25 g beljakovin. Razmerje beljakovin in kalorij je 1 g na 5,2 kalorije.

Sir (nemastna mocarela):

Vsebnost beljakovin v 100 g sira je 32 g. Razmerje beljakovin in kalorij je 1 g na 4,7 kalorij. Skuta z nizko vsebnostjo maščob vsebuje 5 g beljakovin na unčo, medtem ko je vsebnost beljakovin več v švicarskem siru z nizko vsebnostjo maščob, kar je 8 g. V parmezanskem siru je vsebnost beljakovin na unčo 10 gm.

Tofu:

Vsebnost beljakovin v 100 g tofuja je 7 g. Razmerje med beljakovinami in kalorijami je 1 g na 7,4 kalorije.

Jajca (zlasti bela):

Beljaki so zelo bogat vir beljakovin. Vsebnost beljakovin je 13 g na 100 g jajc. Razmerje kalorij in beljakovin je 1 g na 12 kalorij.

Fižol (zrela sojina zrna):

Vsebnost beljakovin v zrelih sojah je 17 g na 100 g. Razmerje beljakovin in kalorij je 1 g na 10,4 kalorije. Drugi fižol, kot so beli fižol, fižol, fižol lima, je prav tako bogat z beljakovinami. Ta hranila z visoko vsebnostjo beljakovin bi pomagala telesnim mišicam rasti in zmanjšala občutek lakote. Mnogi ljudje so odvisni od fižola zaradi svoje vsakodnevne oskrbe z beljakovinami in tudi njim deluje. Zato bo delovalo tudi pri vas. Najboljši način, da telesu zagotovite pravo količino beljakovin, je, da to storite naravno in nikoli ne poskušajte vbrizgati stvari v svoje telo, saj ne naredijo nič dobrega, vendar zagotovo poslabšajo vaše telo.

Brokoli:

Če iščete visoko beljakovinsko vegetarijansko prehrano, potem je brokoli eno najboljših živil, ki ga morate vključiti v svoj jedilnik. Posoda brokolija vsebuje velike količine beljakovin in je ena največjih zelenjave, bogate z beljakovinami. Vsebnost beljakovin v hrani napolni telo in pomaga pri izgradnji in ohranjanju mišične mase. Je eno najbolj priporočenih živil s strani dietetikov in je zaradi vseh dobrih vitaminov ter naravnih bistvenih in razpoložljivih elementov eno najbolj zdravih živil. Če iščete hrano, ki vam bo pomagala zapolniti dnevno potrebo po beljakovinah, potem je brokoli ena najboljših stvari za vas.

Skuta:

Ta vrsta sira vsebuje beljakovine kazein, ki jih najdemo tudi v mleku in se počasi prebavljajo v primerjavi z drugimi oblikami beljakovin. Zaradi počasne prebavne lastnosti ohranja rast mišic na stalni točki in telo nenehno oskrbuje z energijo. Skratka, lahko rečemo, da je ena najboljših oblik beljakovin in je ključni element vegetarijanske prehrane, bogate z beljakovinami. Zaradi dobre oskrbe z beljakovinami ima veliko ljudi skuto pred spanjem, da telesu med spanjem zagotovi pravo količino beljakovin. Nekateri imajo težave z natrijem, skuta pa ima izredno veliko natrija, vendar vedno obstajajo različne blagovne znamke in podjetja, ki ponujajo manjšo količino natrija.

Švicarski sir:

To je ena najbolj okusnih oblik sira in je zaradi visoke vsebnosti beljakovin ena najboljših vegetarijanskih beljakovinskih dietnih živil. V nekaterih živilih v običajnih supermarketih je dostojna količina beljakovin, vendar ni nič takega kot švicarski sir. Vsebnost beljakovin v tem živilu je precej visoka. To je dobra izbira za ljudi, ki želijo zelo hitro povečati mišice. Sendviči pogosto vsebujejo švicarski sir, zato so tovrstni krušni izdelki dober vir beljakovin za mnoge ljudi.

Zrezek:

Količina beljakovin je precej visoka in če iščete eno najboljših živil, ki telesu zagotavljajo zadostno količino beljakovin, potem je vložek morda pravi za vas. Vložek je v veliko pomoč mnogim ljudem in zaradi vseh čudovitih lastnosti te hrane je nekaj, kar bodo vsi pripravljeni uživati ​​vsak dan. Moral bi biti poučen vnos te hrane, saj z dobrimi količinami beljakovin ta hrana vsebuje tudi dobre količine kalorij.

Mleto goveje meso:

Mleto goveje meso je verjetno eno najboljših živil, ki jih človek lahko najde. Hrana je resnično koristna za telo in lahko napolni vaše telo z dobrimi deleži beljakovin. Mleto goveje meso je vir esencialnih maščob in je zato bistven del prehrane z visoko vsebnostjo beljakovin. Hrana je tako dobra, da se bo vanjo zaljubil skoraj vsak. Po mnenju strokovnjakov za prehrano je goveje meso eden najboljših virov beljakovin in je tudi dober vir kreatina.

Svinjski zrezki:

Svinjski kotleti so eden najboljših virov beljakovin in so eden najbolj okusnih načinov za nadomestitev pomanjkanja beljakovin v telesu. Maturantski ples je vedno v dobrem deležu mesa in dodaja nekatera vitalna hranila v naše telo, kar je dobro tudi za organe. Če iščete hrano, bogato z beljakovinami, so svinjski kotleti prava stvar za vas. Ima dober okus in je koristen tudi za vaše telo. Je eden najboljših dobaviteljev mesa, ki telesu zagotavlja pravilno oskrbo z mišično maso in ohranja hranila.

Rumenoplavuti tuna:

Obstaja več vrst tuna. Rumenoplavuti tuna je zelo priljubljen med ljudmi, ki jih skrbi postava. Ta tuna vsebuje velike količine beljakovin in velja za eno najboljših živil za ljubitelje rib, ki v svojem telesu potrebujejo tudi dobre količine beljakovin. Napolnjen je z bistvenimi vitamini, vitamin B pa je pomemben. Meso te ribe vsebuje tudi močan antioksidant in selen v mesu je nekaj, kar potrebuje večina ljubiteljev rib po vsem svetu. Obstaja veliko načinov uživanja te oblike tuna.

Hobotnica:

Tudi lignji bodo naredili. Po raziskavah je vsebnost beljakovin v hobotnici zelo koristna za telo in lahko telesu doda nekaj najbolj koristnih elementov. Hrana je tako dobra, da jo bodo skoraj vsi, ki iščejo visoko beljakovinske obroke, popolnoma navdušili. Zamrznjena hobotnica je vedno dobra za telo, saj se bo meso zaradi procesa pod ničlo zmehčalo. Številne ribje restavracije ponujajo to hrano in zato je tako dobra za telo. Poleg vsega tega je meso hobotnice dobro tudi za kožo, deli telesa hobotnice pa se včasih uporabljajo za nekatere redke in edinstvene medicinske namene.

V tem članku so omenjeni nekateri bistveni elementi prehrane z visoko vsebnostjo beljakovin. Lahko vzamete nekaj teh stvari in se temu ustrezno dogovorite, da naredite dieto, ki vam najbolj ustreza. Ali pa se lahko vedno obrnete na pomoč strokovnjakov s tega področja.

Dieta z visoko vsebnostjo beljakovin