Biti diabetik ne pomeni, da se vse življenje držite neokusne, nežne hrane! S pametnim načrtovanjem obrokov in pravilno izbiro hrane lahko znižate raven sladkorja v krvi in ​​celo obrnete sladkorno bolezen tipa II. Sliši se, kot da je to za vas? Nato si oglejte ta članek, če želite razumeti prednosti prehranjevalnega načrta za sladkorno bolezen skupaj z vzorčnimi tabelami obrokov.

Prehrana in sladkorna bolezen – kakšen je odnos?

Če želite razumeti to razmerje, morate vedeti, kaj je sladkorna bolezen. To je stanje, v katerem telo ne proizvaja dovolj inzulina ali ga pravilno ne uporablja, kar vodi v povišane ravni sladkorja v krvi. Eden največjih krivcev te motnje so slabe prehranjevalne navade. Znano je, da prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati, maščobami in kalorijami, povzroči zvišanje ravni HbA1c, kar vodi do diabetesa mellitusa tipa 2. (1)

Načrt prehrane za sladkorno bolezen

Te odvečne maščobne obloge vodijo do slabega izločanja insulina, pa tudi do povečanja telesne mase in trebušne maščobe. Dolgoročno se lahko celo razvije insulinska rezistenca, ki je lahko nevarna za vaše zdravje.

Da bi to preprečili, morate zmanjšati količino sladkih, maščobnih in ogljikovih hidratov živil ter jih nadomestiti z zdravimi, hranljivimi obroki. To je temelj za prehrano pri sladkorni bolezni! Vključuje načrtovanje obrokov z boljšimi možnostmi hrane v priporočenih delih.

Katera so najboljša živila za nadzor sladkorne bolezni?

Zdravniki priporočajo zdravo, uravnoteženo prehrano bolnikom s sladkorno boleznijo. Tu je poudarek na besedi „uravnoteženo“, kar pomeni izbiro živil iz različnih skupin živil, ki bodo pokrila vsa bistvena hranila. To vključuje,

 • Sveže sadje in zelenjava
 • Škrobnata živila, kot so zrna, testenine
 • Beljakovinska živila, kot so leča, jajca, ribe, piščanec itd.
 • Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
 • Zdrava olja, ki pokrivajo esencialne maščobne kisline

OPOMBA: Ni vse sadje idealno za sladkorno bolezen. Nekateri od njih vsebujejo veliko sadnega sladkorja in ogljikovih hidratov. Pomembno je, da preverite hranilna dejstva sadja, preden ga vključite v svojo prehrano

Namesto da bi se držali le ene posebne skupine živil, načrt obrokov za diabetike zajema vse skupine v zmernih količinah. Ne samo, da je to boljše za obvladovanje sladkorne bolezni, ampak tudi za izboljšanje vašega splošnega počutja.

Živila, ki se jim morajo bolniki s sladkorno boleznijo izogibati:

Poleg izbire “pravih” živil morate v prehrani za sladkorno bolezen odpraviti tudi “napačna” živila. Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, sladkorjev in nasičenih maščob poslabšajo obstoječe stanje in lahko celo povzročijo težave s srcem.

Torej, čas je, da tem živilom rečete ne:

 • Sladkorna živila, kot so soda, sokovi v pločevinkah, sladkarije, sladice
 • Bela živila, kot so beli riž, bele testenine, beli kruh itd.
 • Ocvrta hrana, kot so čips, pakora
 • Predelana živila, kot so instant obroki, pakirani prigrizki, pecivo
 • Maščobna hrana, kot so rdeče meso, sir, maslo, polnomastni mlečni izdelki
 • Alkohol
 • Naravna sladila, kot je med

Je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov dobra za sladkorno bolezen?

Ja, recimo veliko študij! Raziskave kažejo, da je prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov precej učinkovita pri zniževanju ravni sladkorja v krvi. Bolniki, ki so se 6 mesecev držali diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, so pokazali znatno izboljšanje svojega stanja, pri čemer so bodisi zmanjšali odvisnost od zdravil ali pa so jih lahko popolnoma prekinili. (2)

Ta najboljša prehrana za sladkorno bolezen vsebuje nizko količino ogljikovih hidratov in visok odstotek zdravih maščob in beljakovin. Ko telesu prikrajšate ogljikove hidrate, mu pustite, da porabi odvečno maščobo za proizvodnjo energije. To vodi v izgubo maščobe, hujšanje in celo znižanje ravni sladkorja.

Ali so živila, bogata z vlakninami, dobra za sladkorno bolezen?

Prehranske vlaknine, prisotne v celem sadju, celih zrnih in zelenjavi, so ključne za obvladovanje sladkorne bolezni. Poleg hitrejše prebave in boljšega gibanja črevesja vlakna upočasnijo tudi absorpcijo sladkorjev. Prav tako uživanje hrane, bogate z vlakninami, kot del prehranjevalnega načrta za diabetike zmanjša vašo lakoto in vas dolgo zadržuje.

Ali prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin pomaga pri sladkorni bolezni?

O koristih prehrane z visoko vsebnostjo beljakovin za bolnike s sladkorno boleznijo se nenehno razpravlja. Po eni strani je znano, da diete z visoko vsebnostjo beljakovin in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov spodbujajo hujšanje in pospešujejo presnovo lipidov. To pa pozitivno vpliva na raven sladkorja v krvi.

Po drugi strani pa so diete HP povezane s številnimi stranskimi učinki, vključno z želodčnimi težavami, okvaro ledvic in izgubo prehrane zaradi omejitve skupine živil..

Zato je bolje, da se posvetujete z zdravnikom, da ugotovite, ali je prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin pri sladkorni bolezni primerna za vaše telo.

Ali so diete z nizko vsebnostjo natrija koristne za nadzor sladkorne bolezni?

Če ste bolnik s sladkorno boleznijo, je lahko natrij vaš največji sovražnik! Čeprav natrij neposredno ne prispeva k povečanju ravni sladkorja v krvi, lahko poveča tveganje za hipertenzijo in povečanje telesne mase.

Dieta z nizko vsebnostjo natrija, ki vsebuje manj kot 2300 mg na dan, se lahko izkaže za koristno pri nadzoru sladkorne bolezni. To vključuje zmanjšanje soli in drugih živil z visoko vsebnostjo natrija, kot so zamrznjena živila, sir in maslo, krušni namazi, omake, sokovi v pločevinkah, instant mešanica začimb itd..

Kaj je dieta na osnovi kalorij za sladkorno bolezen?

Prehrana na osnovi kalorij za ljudi s sladkorno boleznijo je prilagojen načrt obrokov, ki telesu nudi celostno prehrano brez črpanja odvečnih kalorij. Običajno bo bolnik s sladkorno boleznijo tipa II dan na 1500-2000 kaloričnih dietah, sestavljenih iz različnih skupin živil..

Vendar se to število razlikuje od osebe do osebe glede na trenutno težo, ITM, zdravstveno stanje, starost, telesno aktivnost, življenjski slog itd.

Kateri je najboljši načrt prehrane za bolnike s sladkorno boleznijo?

Odgovor je odvisen od tega, kaj vam najbolj ustreza! Vsak načrt prehrane ima svoje prednosti in slabosti. Deluje na različnih vzorcih hrane in razmerjih, ki lahko kažejo različne učinke na posameznike. Skupni vidik teh diet za prehrano pri sladkorni bolezni je, da so zdravi, zdravi, z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in kalorij.

dietni načrt za sladkorno bolezen

Poglejmo zdaj 5 najboljših dietnih načrtov, priporočenih za nadzor sladkorne bolezni:

1. Veganska prehrana ali rastlinska prehrana:

Veganska prehrana velja za eno najvarnejših in učinkovitih diet za obvladovanje sladkorne bolezni. Z rezanjem mesa, mlečnih izdelkov in drugih živalskih proizvodov pridobivate vse beljakovine, ogljikove hidrate in esencialne maščobe iz rastlin. Ti imajo nizko vsebnost holesterola in nasičenih maščob, kar lahko pomaga pri znižanju ravni sladkorja v krvi v kombinaciji s programom telesne vadbe.

2. Vegetarijanska prehrana:

Študija je pokazala, da je vegetarijanska prehrana, ki vsebuje veliko rastlinskih živil in ima malo živil živalskega izvora, najbolj koristna za obvladovanje in preprečevanje diabetesa mellitusa. (3) Vendar se dojemanje izraza “vegetarijansko” spreminja v različnih kulturah.

Za nekatere je vegetarijansko izključno rastlinsko ali vegansko, za druge zelenjava z jajci in mlečnimi izdelki, za mnoge pa morski sadeži in redko uživanje mesa. Znano je, da so ljudje, ki so sledili veganski prehrani in vegetarijanski prehrani, sestavljeni iz polnovrednih živil in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, najboljši za obvladovanje sladkorne bolezni.

3. DASH prehrana:

Prehranski načrt DASH, kratek obrazec za prehranske pristope za ustavitev hipertenzije, je priporočljiv tudi za obvladovanje sladkorne bolezni. Sestavljen je pretežno iz rastlinskih živil, kot sta sadje in zelenjava, z omejenim vnosom pustih beljakovin, soli, sladkorja in maščob.

Študija tudi razkriva, da lahko prehrana DASH v kombinaciji z zdravim načinom življenja zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in izboljša občutljivost za insulin. (4)

4. Sredozemska prehrana:

Sredozemsko prehrano sestavljajo sveže sadje in zelenjava, polnozrnat kruh in testenine, stročnice, olivno olje, mastne ribe in pusto perutnino. Zajema vsa bistvena hranila, ki jih telo potrebuje, kot so vitamini, minerali, zdrave nenasičene maščobne kisline, beljakovine itd., Ki so lahko koristna pri obvladovanju sladkorne bolezni.

5. Paleo prehrana:

Paleo dieta, imenovana tudi Cavemanova prehrana, je zasnovana tako, da sledi prehranjevalnim navadam paleolitskih ljudi. To pomeni, da rečemo ne vsem oblikam predelane hrane, mlečnih izdelkov itd. In se držimo polnovrednih živil, kot so zelenjava, sadje, oreški, jajca, pusto meso, zelišča, semena itd..

Ker ta prehrana odpravlja vso slabo hrano, kot so sladkorji, mlečni izdelki, ocvrta hrana itd., Se lahko izkaže za koristno pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Vzorec indijskega obroka za bolnike s sladkorno boleznijo:

Mit je, da prehod na diabetični načrt pomeni opustitev osnovnih indijskih živil, kot so riž, sladkarije in vaša najljubša kava ali čaj. Toda v resnici vam tega ni treba storiti!

Indijski načrt obrokov, ki je prijazen diabetikom, temelji na zmerni prehrani in ustvarjanju ustreznega prehranskega ravnovesja.

Tukaj je vzorčni načrt prehrane za en dan za sladkorno bolezen v Indiji, ki vam bo pomagal začeti:

Zajtrk:

Začnite dan s kozarcem mlačne vode iz koromača ali meti, zelenega čaja

Po 30 minutah lahko imate

 • 1 skodelica Masala Oves Upma/ pšenična Dalia Upma/ 1 Moong Cheela/ 2 Dosa (manj olja)
 • 1 Porcija kuhane zelenjave ali rezanega sadja
 • Ena skodelica mleka, kave ali čaja z manj ali brez sladkorja ali nesoljenega pinjenca

Dopoldanski prigrizek:

 • 1 skodelica zelenega čaja/ zeliščnega čaja
 • 1 skodelica Masala Murmura ali prigrizek brez olja
 • Ali 1 celo sadje (pomaranča, jabolko, hruška, guava itd.)

Kosilo:

 • 1 skodelica solate
 • 2 Chapatisa ali 1 skodelica rjavega riža ali 1 skodelica prosa
 • 1 Big Bowl Sabzi (kuhano v manj olja)
 • En pokal Dal
 • 1 skodelica nemastnega jogurta ali skute
 • 2-3 kosi pustega mesa, na primer piščanca ali ribe

Večerni prigrizek:

 • 1 skodelica čaja z manj sladkorja ali brez njega
 • 1 skodelica kuhane čane ali arašidov
 • Ali 1 skodelico BhelPuri
 • Ali 1 zelenjavni sendvič brez sira ali masla

Večerja:

 • 1 skledna zelenjavna solata
 • Ena skodelica Dhaliya Khichdi ali 1 skodelica Zmešajte zelenjavni rjavi riž pulao ali 2 pšenični Phulkas
 • 1 skodelica sabzija s piščancem/zelenjavo/ribami
 • 1 stekleno pusto pinjenec

OPOMBA: To je splošni načrt, ki ga je treba uporabiti le kot referenco. Posvetovati se morate z dietetikom ali nutricionistom, da izberete obrok, ki najbolje ustreza vašim individualnim potrebam.

Življenjski slog za sladkorno bolezen:

Sladkorna bolezen nastane predvsem zaradi težav z načinom življenja. Prekomerno prehranjevanje, sedeči način dela, pomanjkanje gibanja, nepravilne spalne navade in preveč stresa vodijo v sladkorno bolezen. Za rešitev tega vprašanja je treba narediti nekaj preprostih sprememb v življenjskem slogu:

1. Jejte zdravo:

Če ste lačni, izberite zdravo prehrano za bolnike s sladkorno boleznijo, na primer sadje ali prigrizke z nizko vsebnostjo maščob, namesto mastne, nezdrave hrane.

2. Vaja:

Vadite, če je to potrebno za bolnike s sladkorno boleznijo. Začeti morate vadbeni režim, ki vključuje več dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje, tek. Postavite si cilje in jih poskusite doseči.

3. Redni pregledi:

Redno morate opraviti preglede krvi, da zagotovite dobro vzdrževanje ravni glukoze. Prav tako imejte pri roki domači komplet, da jih redno preverjate.

4. Stres:

Za obvladovanje sladkorne bolezni je treba obvladati stres. Joga in meditacija vam lahko pomagata ohraniti duševni mir in vam pomagata nadzorovati svoja čustva

Načrt vadbe za bolnike s sladkorno boleznijo:

Vadba je nepogrešljiva za diabetike. Za vzdrževanje ravni sladkorja v krvi je priporočljivo kombinirati nekatere od teh oblik vadbe:

 • Hitra hoja
 • Tek
 • Kolesarjenje
 • Aerobik z nizkimi vplivi
 • Plavanje
 • Plezanje po stopnicah
 • Joga
 • Ples

Prizadevati si morate za vsaj 30 minut vadbe na dan, vsaj 5 dni na teden. Počasi povečujte svoje dejavnosti in vključite več različnih telesnih vaj.

Torej, s tem prispevkom poskušamo ugotoviti, da je načrt prehrane za sladkorno bolezen lahko zdrav in okusen hkrati! Za premagovanje te motnje vam ni treba stradati ali omejevati svojih okusov. Samo sledite uravnoteženi prehrani z aktivnim življenjskim slogom, da uravnavate raven sladkorja v krvi in ​​vodite srečno in zdravo življenje!

ODGOVORNOST: Podatki v tem članku so zgolj informativne narave. Ne sme se obravnavati kot nadomestilo za nasvet zdravnika. Prav tako imajo načrti prehrane različne učinke na posameznike, zato se morate vedno posvetovati s svojim zdravnikom, preden ga preizkusite.

Pogosto zastavljena vprašanja:

1. Ali gre za prehrano brez ogljikovih hidratov, priporočeno za sladkorno bolezen?

Absolutno ne! Ne samo pri sladkorni bolezni, tudi pri zdravih posameznikih vam lahko prehrana z nič ogljikovimi hidrati prinese več stranskih učinkov kot koristi. Naše telo potrebuje minimalno količino ogljikovih hidratov, da napaja sistem in se počuti energično. Hkrati ogljiko-negativna prehrana vsebuje visoko vsebnost beljakovin in maščob, ki lahko povečajo raven holesterola v telesu. To ima lahko resne posledice za vaše zdravje.

2. Ali moram popolnoma zmanjšati sladkarije, če sem diabetik?

Če imate sladek zob, boste morda težko sledili diabetičnemu načrtu. Vendar pa lahko diabetiki uživajo sladkarije, vendar v zmernih količinah. Še bolje je, da tradicionalne sladkarije, obremenjene z maščobo in sladkorjem, nadomestite z naravnimi sladicami, kot so jogurt, sorbeti iz zamrznjenega sadja, datlji itd. Poleg tega, da zadovoljite željo po sladkem, lahko ta živila napolnijo tudi dobra hranila.

3. Kakšna je vloga vadbe pri obvladovanju sladkorne bolezni?

Ne glede na to, kako zdrava je vaša prehrana, kalorije v telesu sedejo kot maščobne obloge, če vodite sedeči način življenja. Zato je vadba nujna za obvladovanje sladkorne bolezni tipa II. Priporočljivo je, da si vsaj 20-30 minut privoščite kakršno koli telesno dejavnost, kot je hoja, tek ali telovadba, da povečate koristi prehranjevalnega načrta za diabetike.