Neželeni učinki presaditve las

Presaditev las je v zadnjem času postala priljubljen postopek za moške in ženske. Čeprav je redčenje las naravno s staranjem, se ljudje za ta postopek odločijo, če je rast las omejena ali pa je zaradi genetskih razlogov, travme na lasišču, kozmetičnih razlogov ali zdravstvenih stanj ni. Čeprav presaditev las ne ustavi prihodnjega izpadanja las, pomaga učinkovito obnoviti rast lasišča, vendar bodo za trajne rezultate morda potrebne nadaljnje presaditve.

Toda preden se trajno odločite, je bolje vedeti vse o vrstah presaditev las in njihovih stranskih učinkih. Beri naprej!

Presaditev las – kako deluje in vrste:

Redčenje las in plešavost sta v Indiji pogosta vprašanja približno 46 odstotkov moških, starih od 21 do 31 let. Presaditev las se opravi tam, kjer se plešavost cepijo z odvzetimi lasmi, običajno debelejšimi deli lasišča in včasih z drugih delov telesa.

Zdravnik bo priporočil enega od naslednjih postopkov, odvisno od vzorca rasti las, zgodovine izpadanja las in obsega izpadanja las. Zdravnik bo po oceni tveganj, vašega fizičnega zdravja in vaše anamneze izbral najboljšo tehniko, ki vam ustreza.

Tu sta dve splošni metodi presaditve, ki jih uporabljajo kirurgi:

  • Ekstrakcija folikularne enote (FUE)

Ekstrakcija folikularne enote je tehnika, pri kateri se z iglo naredijo majhni zarezi po lasišču, posamezni lasni mešički pa se cepijo (1). Ta postopek položi več sto tisoč foliklov na lasišče z natančnostjo, ki vzame osupljivo količino kože in traja veliko časa.

Odvisno od števila izvlečenih in cepljenih foliklov ta vrsta presaditve las običajno traja štiri do pet ur. Za presaditev las na ta način lahko traja več sej, odvisno od zahteve stranke.

  • Kirurgija folikularnih enot (FUSS)

Enota dlak se odstrani z območja darovalca ali dlakastega dela lasišča pri operaciji folikularnih enot, zato se temu reče tudi tehnika striženja. Pridobljene lase bodo cepili na mesto, kjer jih bodo naselili z lasmi, tako da jih razdelimo na folikularne enote. Običajno se za rezanje te metode uporablja okcipitalno območje lobanje, za zapiranje zarez pa se uporabljajo šivi..

Za izvedbo tega postopka se uporablja lokalni anestetik, ki traja 7 do 10 dni po operaciji, da se odstranijo šivi. Če želite doseči bolj naraven in popoln videz, se morate odločiti za metodo FUSS. Čeprav je to stroškovno učinkovita možnost, je čas okrevanja FUSS daljši od tehnike FUE.

Stopnje uspeha:

Za uspešno presaditev las je treba upoštevati več dejavnikov, na primer debelino darovalčevih las, spretnost in izkušnje kirurga. S presaditvijo las lahko ugotovite skromno spremembo polnosti las. Nekateri ljudje pa se lahko odločijo za tehnike zmanjševanja lasišča, širjenja tkiva ali operacije kožnih loput, da bi videli dramatične spremembe.

Čeprav so potrebne obsežnejše raziskave, so informacije o učinkovitosti postopkov presaditve las predstavljene v manjših raziskovalnih člankih.

Študija o ljudeh, ki so opravili FUE z uporabo las na bradi, je bila zadovoljna z rezultati pri povprečnem spremljanju 2,9 leta (2).

Glede na ugotovitve druge študije, uporaba terapije s FUE, bogate s trombociti (PRP), poveča uspešnost presaditve las FUE, glede na rezultate druge študije (3). V primerjavi s skupino, ki ni PRP, so imeli udeleženci v skupini PRP hitrejše izboljšanje gostote las, okrevanje kože in 75-odstotno ponovno rast las.

Neželeni učinki presaditve las:

Vsak medicinski poseg ima tako koristi kot tudi povezane stranske učinke. Tu je seznam nekaterih tveganj in neželenih učinkov pri presaditvi las.

1. Okužba:

Presaditev las potrebuje zareze in šive, ki so lahko področje, kjer se lahko pojavijo okužbe. Pojav epidermalnih cist je možnost, kadar je potrebna občasna drenaža (4). Če ima darovalec ali prejemnik slabo higieno lasišča, lahko pride do lokaliziranih okužb.

2. Brazgotinjenje

Ljudje, ki so podvrženi presaditvi las, imajo lahko brazgotinjenje ali sterilni folikulitis. Ker obstaja nevarnost brazgotinjenja, je bolje, da se pred odločitvijo o posegu pogovorite s kirurgom, ker je brazgotinjenje lahko eden od dolgoročnih učinkov presaditve las (5).

Metoda FUSS vključuje odstranitev traku lasišča, ki pušča dolgo, linearno brazgotino. Čeprav je brazgotina pokrita z novimi lasmi, se lahko zdravilna brazgotina razširi, če so okoli nje tanki lasje.

Čeprav ima metoda FUE brazgotine z območja, kjer se odstranijo folikli, v primerjavi z ranami iz FUSS te brazgotine niso tako velike.

Nekateri ljudje imajo lahko okoli presajenega območja izbokline, ki so dobro skrite, ko lasje ponovno zrastejo.

3. Vnetje:

Čeprav je redko, obstaja možnost, da se ekstremna različica sterilnega folikulitisa, imenovana Lichen planopilaris (LLP), pojavi kot stranski učinek nasada las, kar je redka vnetna motnja las. To vnetno stanje nadomešča vaše lasne mešičke z vlaknatim tkivom, podobnim brazgotinam, kar lahko privede do trajne alopecije (6).

4. Srbenje:

Vedno obstaja možnost srbenja, ko je zaceljena brazgotina. Mesto presaditve lahko povzroči srbenje, ko nastanejo kraste, kar je eden od škodljivih učinkov presaditve las. Po prvih dneh operacije običajno srbenje lasišča preneha. Dokler se območje ne zaceli, prenehajte uporabljati minoksidil, če ga uporabljate.

5. odrevenelost:

Uporaba lokalnega anestetika povzroči otrplost lasišča po presaditvi las in ponavadi izgine. Vsekakor pa se posvetujte z izkušenim zdravnikom, ker obstaja možnost otrplosti, ki povzroči poškodbe živcev, če operacijo opravijo neizkušene roke.

6. Oteklina:

Ljudje, ki so podvrženi presaditvi las, lahko povzročijo otekanje in edem in so precej pogosti. Poleg tega obstaja možnost otekanja okoli čela in oči, zaradi česar so vaše oči temnejše, kar je eden od stranskih učinkov cepljenja las.

7. Bolečina:

Bolečina je še en stranski učinek po presaditvi las, saj gre za invazivno operacijo. Če ne dobite pravilnega odmerka anestezije, lahko bolečina vpliva na vas med operacijo in po njej. Med pooperativnim okrevanjem lahko občutite tudi raztezanje.

8. Krvavitev:

Ne glede na to, ali se odločite za FUE ali FUSS, jih je treba odrezati. Čeprav zdravnik skrbi, da bo krvavitev čim manjša, lahko pooperativni čas okrevanja pri nekaterih ljudeh vključuje krvavitev.

Povzetek:

Presaditev las je priročna rešitev za prikrivanje plešastih predelov lasišča, vendar je to odločitev, ki jo je treba sprejeti po posvetovanju z zdravnikom. Na voljo so tudi drugi načini rasti las, če niste idealen kandidat za presaditev las. Za vzdrževanje in vzdrževanje las morate jesti hranljivo hrano in voditi zdrav način življenja.