So vaši lasje šibki in šibki? Se zlomi in zlahka odpade? Lahko vam primanjkuje aminokislin! Medtem ko se običajno osredotočamo na železo, vitamine in hranila, nam je vloga aminokislin pri rasti las manj znana. Te se imenujejo gradniki las, ki so ključnega pomena za ohranjanje zdrave in voluminozne grive.

V tem članku bomo odkrili imena esencialnih aminokislin, ki jih potrebujejo vaši lasje, ter ugotovili, kako vsaka od njih prispeva k rasti las. Pred tem pa razumejmo povezavo med aminokislinami in človeškimi lasmi.

Kaj so aminokisline in kako koristijo našim lasem?

Da bi razumeli, ali so aminokisline dobre za lase, moramo razumeti, kaj so ta sredstva. Naši lasje so v veliki meri sestavljeni iz beljakovine, imenovane keratin. Odsotnost ali zmanjšana koncentracija tega sredstva lahko uniči strukturo vaših las in povzroči izpadanje las zaradi lomov. Keratin je sestavljen iz aminokislin, ki jih lahko dobimo iz različnih živil in dodatkov. Ta hranila igrajo ključno vlogo pri krepitvi las, izboljšanju njihove elastičnosti in pomagajo izboljšati prekrvavitev. S tem preprečujejo izpadanje las zaradi poškodb.

Aminokisline za rast las

Top 6 aminokislin za rast las:

Aminokisline so razdeljene v dve skupini-esencialne in nebistvene. Esencialne aminokisline so tiste, ki jih telo ne more proizvesti in jih je treba pridobiti iz zunanjih virov. Nebistvene aminokisline se lahko interno proizvajajo iz drugih hranil. Med njimi so nekatere aminokisline kritične za ponovno rast las. Tu so podrobnosti:

1. Glutamin:

Glutamin je ena ključnih aminokislin, ki prispeva k enakomerni rasti las pri ljudeh. Čeprav ga telo naravno proizvaja, se s starostjo postopoma zmanjšuje. To je razlog, zakaj se hitrost rasti las upočasni pri ljudeh srednjih let in starejših. Za uravnoteženje ravni glutamina je priporočljivo povečati vnos beljakovinskih živil, kot so jajca, zelenjava, leča itd..

2. Cistein:

Cistein je esencialna aminokislina, ki jo je treba pridobiti iz zunanjih virov. Odgovoren je za izgradnjo površine vaših las in izboljšanje njihove elastičnosti. Ta aminokislina ima ključno vlogo pri oskrbi žvepla z lasnimi celicami, ki je glavna sestavina keratina. Če želite doseči daljše in močnejše lase, morate povečati raven cisteina z uživanjem živil, kot so brokoli, piščanec, mleko, jogurt itd..,

3. Metionin:

Metionin je naravni antioksidant, ki se lahko bori proti prostim radikalom, ki povzročajo oksidativni stres vaših lasnih celic. Pomaga pri izgradnji površine vaših las, saj podpira tvorbo kolagena. Metionin lahko omogoči tudi boljšo oskrbo krvi s folikli. Nekateri pomembni viri te aminokisline so ribe, jajca, žita, sezamovo seme itd.,

4. Lizin:

Za doseganje zdravih in živahnih las je kolagen nujno potreben. To je vrsta beljakovin, zaradi katerih so vaši lasje elastični in močni. Lizin je zelo pomemben za proizvodnjo kolagena, ki daje pravo obliko in volumen vašim pramenom. Pomanjkanje te aminokisline lahko privede do oslabljenih las in na koncu do izpadanja las. V takih primerih je priporočljivo uporabiti zunanje dodatke za izpadanje las, skupaj z živili, kot so meso, leča, oreški, spirulina itd..,

5. Arginin:

Arginin je polsencialna aminokislina, kar pomeni, da ga naravno proizvaja telo, v nekaterih pogojih pa bodo morda potrebni zunanji dodatki. Arginin lahko spodbudi boljšo prekrvavitev lasnih pramenov, da lasišče bolje absorbira vsa vitalna hranila. Študije so tudi pokazale, da lahko ta aminokislina zaščiti vaše lase pred poškodbami zaradi kemičnih tretmajev in beljenja. Naravni viri tega sredstva so rdeče meso, oreški in mlečni izdelki.

6. Tirozin:

Tirozin velja za aminokislino proti sivenju, ki lahko zaščiti naravno barvo vaših las. Telo ga sintetizira iz druge aminokisline, imenovane fenilalanin. Prav tako z lajšanjem stresa in depresije nadzoruje nenormalno izpadanje las, povezano z motnjami razpoloženja. To sredstvo lahko dobimo iz umetnih dodatkov ali iz mlečnih izdelkov, kot so sir, puran, ribe itd.,

Zdaj, ko ste razumeli pomen aminokislin za vaše lase, je čas, da se osredotočite na hranila. Vključite veliko naravnih živil, ki pokrivajo vse zgoraj omenjene aminokisline. Če imate težave s kroničnimi boleznimi ali dolgotrajnimi zdravili, ki vplivajo na splav ali njihovo proizvodnjo, morate uporabljati dodatke. Posvetujte se s svojim zdravnikom o blagovnih znamkah in omejitvah odmerjanja, da uživate v sijočih ključavnicah!