Ali poznate cikel rasti las? Večina žensk si želi dolgih las, a veste, kako rastejo? Rast las je stalen cikel, ki traja ves dan, pa če tega opazimo ali ne. Lasje lahko vsak dan zrastejo od 0,3 mm do 0,4 mm, kar ustreza približno šest centimetrov na leto, vsi lasje pa imajo enako strukturo, ki zori v natančnih fazah. Tako danes v tem članku razpravljamo o fazah cikla rasti las.

Faze cikla rasti las

Preden govorite o fazah, morate poznati strukturo las. Lasje se dvignejo iz foliklov ali korenin pod kožo. Lasje ‘hranijo’ krvne žile na dnu lasnega mešička, ki jim nudijo hrano, ki jo želi rasti. Vsi lasje so pripravljeni iz keratina, ki je beljakovina. Aminokisline prav tako pomagajo ohranjati lase močne in zdrave. Lasje so sestavljeni iz dveh delov:

• Lasni mešiček: Lasje, ki rastejo pod kožo, so folikli.

• gred za lase: Lasje izven kože so gred.

Faze cikla rasti las:

Vsi posamezni lasje bodo šli skozi cikel rasti las, vendar to ne pomeni, da se vsi lasje dvignejo s podobno hitrostjo ali stopnjo. Med začetkom rasti in izpadanjem leta kasneje vsak las preide skozi štiri stopnje.

Obstajajo štiri stopnje cikla rasti las in so naslednje:

Rastoča faza (Anagen)

Prehodna faza (katagen)

Faza počitka (Telogen).

Nova faza las (Exogen)

Pri močnih laseh obstaja normalno ravnovesje med naraščajočimi anagenimi lasmi in izpadanjem telogenskih las. Če je cikel rasti moten, veliko las prehitro prispe v telogensko fazo in razmerje se premakne, tako da izpadejo dodatne dlake, ki se lahko razvijejo nazaj. Faze so naslednje;

1. Anagen (Rastoča faza):

Rastna faza traja dve do sedem let in uravnava dolžino naših las. Anagen je aktivna faza las. Celice v korenu las se hitro ločijo. Naredijo se novi lasje, ki potisnejo palčke navzgor po mešičku in sčasoma ven. V tej fazi lasje zrastejo približno 1 cm vsakih 28 dni. Lasje na rokah, nogah, trepalnicah in obrveh imajo zelo kratko aktivno fazo rasti, ki traja približno 30 do 45 dni, kar pojasnjuje, zakaj so tako krajši od las na lasišču.

2. Katagen (prehodna faza):

To je prehodna faza, ki traja približno deset dni. Lasni mešiček se skrči in odstrani iz dermalne papile. Katagenska faza je prehodna faza in približno 3% vseh dlak je v tej fazi kadar koli. Rast se ustavi, zunanji koreninski ovoj se skrči in pritrdi na korenino las. Lasje se ločijo od korenine las in potujejo navzgor v lasišču. To je razvoj tistega, kar se imenuje palica.

3. Telogen (faza počitka):

To je sproščujoča faza, ki traja približno tri mesece in za dlake na lasišču ter daljša za dlake na obrveh, trepalnicah, rokah in nogah. Približno 10-15 odstotkov las je v tej fazi. Medtem ko stari lasje počivajo, novi lasje spodbujajo razvojno fazo. Če v tej fazi izvlečete dlako, se bo pri korenu izpostavil trden, suh, trd, bel material. Običajno vsak dan izpade približno 25 do 100 telogenih dlak.

4. Eksogen (nova faza las):

To je del faze počitka, ko se stari lasje in sveži lasje razvijejo. Dnevno lahko izpade približno 50 do 150 las; to je običajno pokanje las.

Torej, to so vse faze cikla rasti las in upam, da se vam zdi ta članek zelo učinkovit in tudi informativen!