Mnoge kulture uporabljajo gobe v mnogih svojih kuhinjah, zaradi česar je to kulinarična uspešnica. Gobe ​​koristijo našemu telesu kot superhrana, za nekatere poslastica, za druge pa hrana; je bogat vir hranil, kot so kalcij, magnezij, fosfor, cink in je tudi okusen. Ta užitna gliva ima večkratne koristi za kožo, zdravje in lase ter je odličen beljakovinski dodatek za vegetarijance.

Prednosti gob

Poglejmo ta članek, če želimo izvedeti vse manj znane prednosti gob za vašo kožo, lase in zdravje.

Prehranska dejstva gob:

Z uživanjem gob boste lahko zmanjšali tveganje za nastanek hudih zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen, rak, bolezni srca in Alzheimerjeva bolezen. Je odličen vir mineralov, kot so selen, tiamin, baker, magnezij, fosfor.

Hranila v eni skodelici krimini gob na porcijo vsebujejo:

 • 15 kalorij.
 • 2,2 g beljakovin.
 • 0,2 grama maščobe.
 • 2,3 g ogljikovih hidratov.
 • 0,7 g vlaknin.
 • 1,4 g sladkorja.

Prednosti uživanja gob:

V takšni ali drugačni obliki se gobe prebijejo v vsako vrsto hrane, ki jo zaužijemo, bodisi kot preliv za pico ali kot okusen curry. Zato je bolje, da spoznate vse prednosti, povezane z uživanjem gob.

1. Zmanjšajte tveganje za nastanek raka:

Gobe ​​imajo lahko zaradi vsebnosti antioksidantov pomembno vlogo pri preprečevanju raka pljuč, prostate, dojk in drugih vrst raka (1).

Poleg tega bi lahko dodatek vitamina D pomagal pri zdravljenju ali preprečevanju nekaterih vrst raka, glede na študije, majhna količina vitamina D pa je prisotna v gobah (2). Glede na poročilo iz leta 2018 se lahko učinek od osebe do osebe razlikuje.

Po nekaterih študijah je holin antioksidant, ki je prisoten v gobah in lahko zmanjša tveganje za nekatere vrste raka (3).

2. Okrepite imuniteto:

Različne stopnje beljakovin in vlaknin v vseh vrstah užitnih gob lahko okrepijo imunost. Vsebujejo tudi močan antioksidant, imenovan selen in vitamine B, ki preprečujejo poškodbe celic in tkiv z učinkovito podporo imunskemu sistemu (4). Zato vključite gobe v svojo prehrano, da povečate imuniteto

3. Dobro za sladkorno bolezen:

Nizek GI in GL v gobah ne bosta omogočila zvišanja ravni sladkorja v krvi, zato, če imate sladkorno bolezen, lahko varno uživate gobe. Pomagajo vam tudi pri dodatnih koristih, zlasti pri sladkorni bolezni, z vsebnostjo vitamina B in polisaharidov (5).

Prehranska vlakna imajo bistveno vlogo pri obvladovanju številnih zdravstvenih stanj, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2 in ohranjanjem zdravega prebavnega sistema. En gram vlaknin lahko najdete v skodelici narezanih surovih gob, ki tehtajo 70 gramov.

4. Znižajte krvni tlak:

Hranilne koristi gob vključujejo velike količine kalija. To hranilo znatno zmanjša negativne učinke natrija na vaše telo. Poleg tega kalij potencialno pomaga znižati krvni tlak z zmanjšanjem napetosti v krvnih žilah (6).

5. Izboljša delovanje možganov:

Po mnenju raziskovalcev iz zvezne države Penn State so gobe koristne za zdravje možganov, ker vsebujejo antioksidante ergotionein in glutation, ki prav tako preprečujeta bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen (7).

V prihodnosti lahko nevrološke bolezni zmanjšate tako, da zaužijete vsaj pet gob na dan. Gobe ​​na žaru ali v mikrovalovni pečici ohranite, da ohranite njihove prehranske koristi.

6. Pomaga pri zdravju srca:

Prednosti uživanja gob vključujejo ohranjanje dobrega zdravja srca in ožilja, saj vsebujejo vlaknine, kalij in vitamin C. Kalij v gobah pomaga zmanjšati bolezni srca in ožilja ter hipertenzijo z uravnavanjem krvnega tlaka.

Celične stene različnih gob vsebujejo beta-glukane, nekakšna vlakna, ki lahko znižajo raven holesterola v krvi, steblo gob shitake pa je dober vir teh vlaken (8).

7. Koristno za hujšanje:

Po dolgotrajnih in kratkoročnih študijah lahko znatno zmanjšate telesno težo, če uživate gobe v kombinaciji z vadbo in drugimi spremembami življenjskega sloga (9).

Udeleženci raziskave so na primer izboljšali svoj ITM in obseg trebuha, potem ko so 20 odstotkov porabe govejega mesa nadomestili z gobami.

Gobe ​​zmanjšujejo tudi tveganje za hipertenzijo in presnovne motnje, saj vsebujejo velike količine antioksidantov.

8. Pomagajte v boju proti staranju:

Glede na študijo v zvezni državi Penn State imajo gobe velike količine dveh antioksidantov v velikih količinah, ergotionin in glutation, ki imata lastnosti proti staranju (10). Vendar se antioksidanti pri vsaki vrsti razlikujejo; raziskovalci pravijo, da je zmaga divja jurčka.

9. Dobro za zdravje kosti in mišic:

Vitamin D igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja mišic in kosti. Po mnenju raziskovalcev lahko gobe vsebujejo toliko vitamina D kot dodatki (11).

Ko ste v supermarketu, poiščite gobe, ki so zapakirane in imajo oznako »UVB«. V nasprotju z gobami, gojenimi v temi, so gobe, označene z UVB, med rastjo izpostavljene sončni svetlobi. Ta postopek pretvori spojino, imenovano ergosterol, ki je prisotna v gobah, v vitamin D.

Dnevne potrebe po vitaminu D in zdravje kosti lahko zadovoljite tako, da zaužijete le 3 unče gob, izpostavljenih UVB žarkom.

10. Protivnetni:

Gobe ​​vsebujejo polisaharide, fenolne in indolične spojine, mikosteroide, maščobne kisline, karotenoide, vitamine in protivnetne sestavine biometalov. Gobe ​​taksona Basidiomycota imajo po svojih metabolitih najpomembnejše protivnetne lastnosti (12).

Ergothioneine je močan antioksidant, ki pomaga zmanjšati vnetje v telesu, in ta antioksidant je na voljo v izobilju v gobah.

Pomembni protivnetni učinki in številne koristi gob Reishi so v azijski medicini razširjeni že tisoče let.

Najbolj zdrav način za uživanje gob:

 • Mnogi trdijo, da gobe, če jih uživamo surove, ugodno vplivajo na prebavni sistem.
 • Vendar se je pokazalo, da posebne metode kuhanja, kot je uporaba mikrovalovne pečice ali žara, povečujejo njihovo hranilno vrednost.
 • Izpostavljenost gob kratkim časom kuhanja ponavadi zadrži več hranil in vitaminov, glede na raziskave, opravljene na nekaterih vrstah gob, kot so beli gumb, shitake, ostrige in gobe ostrige (13).
 • V primerjavi z vretjem ali cvrtjem se antioksidativno delovanje v gobah znatno poveča, če je v mikrovalovni pečici ali na žaru.

Gobe ​​hitro pridobivajo na priljubljenosti kot beljakovinska sestavina z več drugimi koristmi. Torej, brez odlašanja, dodajte gobe v svojo prehrano in izkoristite vse prednosti, povezane s temi okusnimi glivami. Toda preden se potopite v to čudovito sestavino, se prepričajte, da niste alergični na njih. Ne pozabite deliti podatkov s prijatelji in nam povejte, če se vam je zdel ta članek v pomoč.

Zavrnitev odgovornosti: Nasveti in predlogi, omenjeni v tem članku, so informativne narave in ne nadomeščajo nasvetov strokovnega zdravnika. Preden preizkusite kaj novega, se je vedno varno posvetovati z zdravnikom ali dietetikom.

Pogosta vprašanja:

1. Kakšna je tipična velikost porcij gob?

Odgovor: Tipična velikost obroka je ena skodelica sesekljanih gob. Zaradi svoje teksture umami je tudi odličen nadomestek za meso v številnih jedeh.

2. Kakšni so nasveti za nakup gob?

Odgovor: Pred nakupom svežih gob morate upoštevati naslednje stvari.

 • Izberite tiste, ki so brez modric, suhe in čvrste.
 • Če so gobe sluzave ali pobeljene, se jim izogibajte.
 • Gobe ​​shranite v hladilniku, da jih shranite.
 • Do časa, da jih skuhate, gob ne umivajte in ne obrezujte.

3. Katere so najpogosteje najdene gobe?

Odgovor: Tu je seznam nekaterih najpogosteje najdenih gob v Indiji in po svetu:

 • Gobe ​​na gumb.
 • Gobe ​​shitake.
 • Gobe ​​Portobello.
 • Enoki gobe.
 • Morelove gobe.
 • Levova griva goba.
 • Slamnate gobe.
 • Ostrige.