Cikorija je ime, ki smo ga večkrat slišali v kontekstu kave. Cikorija velja za popolno zamenjavo za kavo in je korenina, pridobljena iz cvetoče rastline Cichorium intybus. Ta trajna rastlina ima bistvena hranila, njene korenine pa so bogat vir vlaknin. Prednosti cikorije vključujejo izboljšanje funkcije kožne pregrade, zdravje prebave in še veliko več.

Zdravilne lastnosti cikorije

V tem članku vam ponujamo podrobne informacije o prehranskem profilu in koristih cikorije. Preberite, če želite izvedeti več!

Kaj je cikorija?:

Koren cikorije nosi svetlo modre cvetove in izvira iz rastline iz regratove družine, ki je vlaknasta in ima les podoben videz. Po raziskavah na podganah ta korenina spodbuja zdravje kosti, saj vsebuje insulin in deluje kot naravno odvajalo (1).

Cikorijo gojijo za kulinarično uporabo v pripravkih, medicinskih aplikacijah in je mediteranska rastlina. Čeprav izvira iz Evrope, postaja vse bolj priljubljen po vsem svetu in dobro raste v različnih pogojih.

Vsak del te rastline ima koristne lastnosti; korenina se uporablja kot nadomestek za kavo, pogosto mleta v prah, listi se uporabljajo podobno kot listnato zelenje.

Hranilne vrednosti cikorije:

Naslednji je prehranski profil ene surove korenine cikorije (60 gramov):

 • 44 kalorij.
 • 0,8 g beljakovin.
 • 10,5 gramov ogljikovih hidratov.
 • 0,1 g maščobe.
 • 0,9 grama vlaknin.
 • 7% RDI mangana.
 • 7% RDI vitamina B6.
 • 5% RDI kalija.
 • 5% RDI vitamina C.
 • 4% RDI fosforja.
 • 3% RDI folata.

Zdravilne lastnosti korenine cikorije:

S prehranskim profilom korenine cikorije nam povejte več o vseh koristih, ki jih ta ponuja:

1. Zmanjšuje apetit pri hujšanju:

Korenine cikorije vodijo k izgubi teže z uravnavanjem apetita in zmanjšanjem celotnega vnosa kalorij, kažejo študije. Po raziskavi pri 48 odraslih v 12-tedenski študiji je skupina s placebom pridobila na teži. Hkrati je uživanje oligofruktoze, pridobljene iz radiča, podobno insulinu, povzročilo zmanjšanje telesne mase do 1 kg (2).

Po isti študiji oligofruktoza pomaga zmanjšati raven grelina, hormona, ki spodbuja občutek lakote.

2. Izboljša prebavo:

Cikorija deluje kot močan prebiotik zaradi prisotnega insulina, ki spodbuja zdravje črevesnih bakterij in bistveno izboljša delovanje črevesja. Zato bi ljudje s simptomi v prebavilih to korenino precej dobro prenašali (3).

Insulin olajša zaprtje, ker deluje kot naravno vlakno (4). Pomaga zmanjšati tveganje za nastanek kolorektalnega raka s spodbujanjem nemotenega in rednega prebavnega procesa.

3. Olajša zaprtje:

Cikorija spodbuja zdravo prebavo, saj vsebuje insulin, ki prehaja skozi telo neprebavljen in hrani črevesne bakterije. Po nekaterih študijah zlasti insulin lahko lajša zaprtje (5). Na primer, glede na raziskavo, ki je bila izvedena na 44 odraslih v 4-tedenski študiji, so ljudje, ki so jemali 12 gramov insulina cikorije, v primerjavi s placebom znatno povečali pogostost gibanja črevesja in mehka orodja (6).

Potrebnih je več raziskav, da bi dokazali učinkovitost cikorijevih vlaken kot dodatka, saj so študije osredotočene na dodatke insulina cikorije.

4. Izboljša zdravje črevesja:

Sveža korenina cikorije po suhi teži vsebuje 68% insulina (7). Inzulin se imenuje tudi fruktan, vrsta vlaknin ali fruktooligosaharidov, ogljikovih hidratov, ki jih vaše telo ne prebavi, saj je narejeno iz kratke verige molekul fruktoze.

Koren cikorije ima bistveno vlogo pri izboljšanju absorpcije mineralov, zmanjšanju vnetja, boju proti škodljivim bakterijam s hranjenjem koristnih bakterij v črevesju z delovanjem kot prebiotik (8) (9).

5. Izboljša delovanje jeter:

Po egipčanski študiji je bilo ugotovljeno, da koren cikorije zmanjšuje oksidativni stres in preprečuje poškodbe celic v jetrih podgan. Ta študija tudi kaže, da cikorija zmanjšuje simptome okvare jeter, če jo jemljemo z listi zelene (10).

Čeprav bi lahko izvlečki radiča zaščitili jetra pred oksidativnimi poškodbami, lahko po zaužitju iste korenine radiča poškoduje jetra, v skladu s študijo na podganah.

6. Boljše zdravje srca:

Potrebnih je več raziskav, da bi dokazali učinkovitost korenine radiča na zdravje srca. Po mnenju Mednarodnega društva za aterosklerozo pa vključitev splošne pomoči nizkokalorične zelenjave, kot je cikorija, v vašo prehrano preprečuje nastanek srčnih bolezni z izogibanjem holesterolu..

Rastlinski fenoli v cikoriji delujejo kot antitrombotična in antiaritmična sredstva in veljajo za antioksidante. Zato uživanje kave na osnovi cikorije namesto običajne kave zmanjšuje možnosti za bolezni srca in ožilja z izboljšanjem ravnovesja krvi in ​​plazme v telesu (11).

7. Boj proti ledvičnim kamnom:

Koren cikorije pomaga odstraniti toksine iz telesa s povečanjem količine urina zaradi svojih diuretičnih lastnosti. Poleg tega po nekaterih raziskavah pomaga preprečevati poškodbe ledvic. Ta koren je na primer preprečil možne poškodbe ledvic z znižanjem ravni sečne kisline v serumu pri podganah. Če je poškodba ledvic posledica visoke ravni sečne kisline v krvi, se lahko kot alternativa uporabi cikorija (12). Pred uporabo korenine cikorije pri težavah z ledvicami pa se posvetujte s svojim zdravnikom.

8. Izboljša delovanje možganov:

Cikorija vsebuje bistvena hranila za možgane, na primer mangan in vitamin B6. Antioksidativne lastnosti mangana, ki je vazodilatator, se bori proti prostim koreninam in izboljša pretok krvi v možgane. Poleg tega izboljša splošno delovanje vaših možganov s povečanjem hitrosti električnih signalov v možgane. Po drugi strani pa nevrotransmiterji v možganih nastajajo s pomočjo vitamina B6.

9. Pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in ​​insulina:

Koren cikorije pomaga uravnavati raven glukoze v krvi. Poleg tega preprečuje ali upočasnjuje nastanek sladkorne bolezni s povečanjem ravni beljakovin, imenovanih adiponektin (13). Po raziskavi na podganah koren cikorije upočasnjuje napredovanje sladkorne bolezni, saj deluje kot naravno prehransko dopolnilo (14).

10. Pomaga zmanjšati stres:

Kava je ena izmed standardnih pijač pri ljudeh vseh starosti, vendar ob prekomernem uživanju povzroča tudi poslabšanje stresa. Čeprav je za raziskave vpliva cikorije na stres potrebno več raziskav, je koren cikorije zaradi svojega okusa popolna zamenjava za kavo.

11. Pomoč pri simptomih artritisa:

Čeprav so potrebne obsežnejše raziskave, imajo lahko bioaktivni izvlečki korenine cikorije potencialno vlogo pri zdravljenju osteoartritisa, glede na predhodne študije (15). Poleg tega se boste lahko borili proti vnetjem s pomočjo rastlinskih polifenolov v cikoriji. Ko se posvetujete z zdravnikom, lahko korenino cikorije uporabite kot zdravilo za zdravljenje vnetnega artritisa.

12. Izboljša funkcijo kožne pregrade:

Zaščitna funkcija kože je še ena korist za zdravje korenine radiča. Pomaga pri obnovi kožne pregrade z delovanjem kot aktivna sestavina. Posledično ti izvlečki preprečujejo kožne spremembe in učinkovito vzdržujejo homeostazo (16). Koren cikorije preprečuje, da bi se vaše staranje posušilo.

13. V svojo prehrano je enostavno vključiti:

Ali ste vedeli, da morda uživate koren cikorije, ne da bi se tega sploh zavedali? Ja! Mnoga živila za pakiranje uporabljajo to korenino kot dodatek. Ena najboljših prednosti cikorije je, da jo lahko preprosto dodate v svojo prehrano. Poleg tega ga lahko skuhate in jeste kot zelenjavo, saj je na voljo v številnih specializiranih trgovinah. Mleti radič postaja vse bolj priljubljen kot nadomestek za običajno kavo

Neželeni učinki korenine cikorije:

Celo naravna sestavina bi lahko imela negativen učinek, če je ne vzamete v zmernih količinah. Tu je nekaj stranskih učinkov uporabe korenine radiča:

 • Koren cikorije lahko sproži menstruacijo in splav, zato ga nosečnicam ne priporočamo. Čeprav ni dovolj raziskav, se je cikoriji varno izogniti, če ste noseči ali dojite.
 • Pred uporabo korenine radiča se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če ste alergični na ognjiče, marjetice, krizanteme itd. Poleg tega je cikorija povezana s sindromom ustne alergije, saj lahko navzkrižno reagira s cvetnim prahom breze (17).
 • Cikorija lahko pri posameznikih povzroči nastanek žolčnih kamnov s spodbujanjem proizvodnje žolča.

Cikorija ima zdravilne lastnosti in je korenina, bogata z vlakninami, ki je bila vključena v številne kuhinje. Pomaga vam, da se učinkovito spopadete s kožnimi in prebavnimi težavami. Vendar omejite porabo cikorije, saj ima lahko prekomerna poraba različne učinke na različne ljudi. Če niste prepričani, se pred vključitvijo v vsakodnevno uporabo posvetujte z zdravnikom o ustreznem odmerku.

Zavrnitev odgovornosti: Podatki v tem članku temeljijo zgolj na raziskavah in ne nadomeščajo strokovnega mnenja. Spletno mesto ne odgovarja za točnost posredovanih podatkov.

Pogosta vprašanja:

1. Ali obstajajo podobnosti med lupino psilija in korenino radiča?

Odgovor: Lupina psylliuma je seme, cikorija pa korenina. Njihove vlaknaste lastnosti so edina podobnost med njimi. Koren cikorije lahko kupite na Amazonu ali v kateri koli trgovini z zdravo hrano.

2. Ali drži, da korenina radiča povzroča nastanek plinov?

Odgovor: Po anekdotičnih dokazih lahko korenina radiča povzroči napihnjenost in nastanek plinov, saj vlaknine v korenini razgrajujejo črevesne bakterije v našem telesu.

3. Je cikorija naravno brez glutena?

Odgovor: Cikorija je naravno brez glutena in je pogosta sestavina v pecivu, kruhu in testeninah brez glutena. Je odlična zamenjava za kavo.